26.05.2012.


Budva, Predsjednik Vujanović na IX Godišnjem okupljanju zvaničnika Jugoistočne Evrope.
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas na IX Godičnjem okupljanju zvaničnika Jugoistočne Evrope koji se održava od 25-27. maja u Budvi. Predsjednik Vujanović se obratio učesnicima skupa na drugoj sesiji sa temom „Zajedničke vrijednosti za zajedničku budućnost“.

Prenosimo obraćanje Predsjednika:

Posebno mi je zadovoljstvo da podijelim poruke mira sa svima vama koje je okupio Molitveni doručak Jugoistočne Evrope. Raduje me da je Crna Gora izabrana za mjesto našeg duhovnog okupljanja i zajedničkih molitvenih očekivanja za budućnost koja će biti prosperitetnija od prošlosti. Crna Gora je vjekovima bila kapija civilizacije Istoka i civilizacije Zapada, ponosna na to da se u njenoj moralnoj i običajnoj tradiciji uzvisila riječ čojstvo kao potvrda vrijednosti ljudskog dostojanstva.

Istorija XX vijeka, sa iskustvima Balkana, je dokazala da su ratovi i totalitarne ideologije u kojima se razaraju moralne i civilizacijske vrijednosti mogući i u vijeku razvijene tehnike i ekonomije. Dosadašnja iskustva obavezuju nas na odgovorniji odnos prema budućnosti i novi globalni odgovor na zaštiti zajedničkih i zato univerzalnih principa čovječanstva. Na kreiranje miroljubivog, politički i ekonomski efikasnijeg globalnog sistema kojim ćemo afirmisati zajedničke vrijednosti i graditi stabilnu budućnost. Tako što ćemo se obavezati da između rata i mira, nesporazuma i dijaloga, naš izbor uvijek bude mir i dijalog - među ljudima, narodima, kulturama i državama. Obavezujući se jednako, u ime planetarne vrijednosti čovjeka i ljudske rase, da ćemo slijediti ideju humanizma i duh tolerancije koju mi u Crnoj Gori zovemo čojstvom.

Podijelimo zadovoljstvo duboke promjene u Evropi 90-tih godina istorijski značajne za demokratske procese i ideju ujedinjene Evrope koja afirmiše vrijednosti demokratije, slobode, ljudskih prava i solidarnosti. Na taj način stvoreni su politički i pravni preduslovi da se unapređuje politika ljudskih prava stvaranjem zajedničkih vrijednosnih obrazaca nove političke kulture kojom bi se prevazilazile razlike i dala šansa našem budućem razvoju.

Jedan od glavnih ciljeva integracionih procesa evropskih i evroatlanskih jeste da se uz očuvanje posebnosti nacionalnih i kulturnih identiteta, kroz različite oblike saradnje stvara zajednica povezana vrijdnosnim standardima koje su svi prihvatili. Time bi se osigurao dugoročno održivi mir sa ključnom idejom da ljudi žive po ljudskim mjerilima kada žive u skladu sa svojim vrijednostima i to isto pravo omogućavaju drugom. I da je pravi smisao našeg zajedništva zasnovan na vrijednostima mira i tolerancije u toliko što se gradi na istinskom dijalogu različitih kultura, vjera i običaja.


Dragi prijatelji,

Temeljne vrijednosti u kojima je sačuvan smisao civilizacije: vjera, nada i ljubav, svoj sjaj nisu izgubile ni danas. Njihova van-vremena poruka kao svjetlost koja dolazi iz najdubljih slojeva istorije i ljudskog duha, ugrađena je u svim svjetskim religijama i moralnim principima od Konfučije do Bude, Hrista i Muhameda u svim etičkim sistemima u svakoj etapi ljudske civilizacije. Tako će evropska i svjetska zajednica svoj civilizacijski iskorak pokazati u doslednom poštovanju moralnih principa upisanim u svim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima. A ideal jednakosti u 1. članu Univerzalne deklaracije da se sva ljudska bića rađaju jednaka u dostojanstvu i pravima, je postavljen kao stvarni osnov nove civilizacije. Poštovanje načela jednakosti i ljudskih prava kao obaveza svih demokratskih država postaje dominantan rezon na kome se može izgrađivati viši oblik našeg zajeništva u kome je moguća ravnoteža etike i politike, prava i ekonomije, zajedništvu koje odgovara interesima svih.


Dame i gospodo,

Većina analitičara se slažu da globalna kriza nije uzrokovana samo ekonomskim razlozima već ima moralne i kulturne uzroke pa i mjere za njeno prevazilaženje ne mogu biti samo ekonomske. Živimo u multipolarnom svijetu u kome nas informacione tehnologije i znanja čine povezanijim i bliskijim nego što je to bilo ikada ranije. Oni koji se pozivaju samo na svoje partikularne interese ne razumiju smisao sadašnjosti još manje budućnosti i na pogrešnoj su strani istorije. U vremenu koje dolazi nije moguće povlašteno mjesto osigurati isključivo za naše nacionalne ili državne ciljeve. Kriza nam je zajednička, za nju ne postoje granice i ona se mora zajednički ostvarivati.

Etičke i demokratske vrijednosti uz razvoj ekonomije jesu najviši razlozi istorijskog kretanja, čije sprovođenje nema alternativu i u tom smislu one su norme koje slobodno slijedimo i čije važenje uzimamo kao osnov našeg političkog djelovanja. Zato odgovornost jeste najvažniji pojam našeg vremena, put da se uspostvljanjem milenijumskih ciljeva UN-a ostvaruju politički ideali.

U tom kontekstu ističem da je Crna Gora u potpunosti posvećena izgradnji građanske države, snaženju multikulturalizma i poštovanju ljudskih prava kao dominantnih vrijednosti koje je čine prepoznatom u regionu.

Sa takvim uvjerenjem želim na kraju da vas podsjetim na riječi aposlova Pavla po kome je ljubav kao sklad među ljudima dobe volje najveća od svih kategorija postojanja, riječ u kojoj je sinteza ljudske istorije i budućnosti kroz misao o radosti vjere i nade bez kojih i nema ljubavi. I ovaj blagosloveni doručak danas neka posluži ovom cilju.


Broj čitanja: 766

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora