06.04.2016.


Prag: Konferencija za novinare Predsjednika Vujanovića i Zemana
Predsjednici Vujanović i Zeman danas su se nakon održanog sastanka obratili medijima.

Predsjednik Vujanović je izrazio posebno zadovoljstvo Češkoj Republici i rekao da su imali vrlo otvorene i vrlo konstruktivne razgovore i konstatovali veliku bliskost dvije države. Ovo bila prilika da se zahvalim predsjedniku Zemanu i prijateljskoj Češkoj Republici za podršku Crnoj Gori za naše evropske i evroatlantske integracije. Da iskažem poštovanje za spremnost Češke Republike koja nas i nadalje podržava u integracijama, posebno u odnosu na NATO integracije, koje se sada nalaze u završnoj fazi prijema Crne Gore u članstvo. Iskazao sam očekivanje da će prijateljska Češka Republika biti među prvim zemljama koja će ratifikovati Pristupni protokol o učlanjenju Crne Gore u NATO.

Predsjednik Zeman je upravo nabrojao najvažnije prostore ekonomske saradnje dvije države. Izuzetno smo zadovoljni saradnjom u oblasti rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture, gdje je Češka izvozna banka finansirala tu rekonstrukciju sa oko 100 miliona eura, gdje su dvije vrijedne češke kompanije obavile samu rekonstrukciju i modernizaciju, i završile jedan važan koridor u Crnoj Gori između Podgorice i Nikšića između glavnog grada i jednog od industrijskih centara Crne Gore, čime se napravila kvalitetna željeznička konekcija između dva grada. Ovakav uspjeh angažmana i češke banke i čeških firmi upravo je najbolja preporuka za dalju saradnju u ovoj oblasti. Razgovarali smo i o saradnji u energetskom sektoru i partnerstvo sa Škoda Praha koja bi trebala da bude graditelj ’’Termoelektrane’’ u Pljevljima. Iskazali smo očekivanje da će međudržavni ugovor, koji treba da se zaključi između dvije vlade i ratifikuju dvije skupštine, biti završen što prije i da će Škoda Praha dobiti mogućnost što skorije da počne izgradnju te ’’Termoelektrane’’.

Saglasili smo se da je turizam važna oblast naše saradnje. Mi smo u Crnoj Gori veoma zainteresovani da u turističkim posjetama imamo što više naših prijatelja iz Češke. I u okviru sastanka privrednika koji će se održati u povodu moje zvanične posjete Češkoj, i u organizaciji dva ministarstva i dvije privredne komore, razgovaraće se upravo o ovim temama, i o mogućnosti daljeg razvoja naših ekonomskih odnosa.

Želim na kraju da se još jednom zahvalim predsjedniku Zemanu na pozivu, na ovoj zaista izvanrednoj posjeti, uvjeren da će ona biti snažan doprinos naše dalje saradnje i afirmacije bliskosti.Predsjednik Zeman je istakao da Češka Republika u potpunosti podržava nastojanje Crne Gore da postane punopravna članica EU i članica NATO-a. Mi visoko cijenimo uspjehe koje je na tom putu do sada Crna Gora postigla.

Želim reći da sam imao priliku da razgovaramo sa svojim prijateljima koji su posjetili više puta Crnu Goru i koji su otkrili da je to mjesto koje je divno za život. Dosta čeških turista zadnjih godina ide u Crnu Goru, i nadam se da će Vaša posjeta doprinijeti povećanju broja turista. Razgovarali smo i o ekonomskim odnosima, osim turizma, razgovarali smo i o značajnom projektu izgradnje Drugog bloka ’’Termoelektrane’’ Pljevlja, gdje je Škoda Praha strateški partner, pa i o revitalizaciji željezničke pruge i o isporuci turbina za Hidroelektranu.

Dozvolite da ponovim ono što sam do sad već rekao predsjedniku Vujanoviću. Rijetko kada sam se sreo sa predsjednikom čija bi politička karijera bila toliko slična sa mojom. Toliko je bila slična njegova i moja politička karijera. I jedan i drugi smo bili predsjednici parlamenta, i jedan i drugi smo bili predsjednici vlade. Sada smo i jedan i drugi predsjednici država. Ali moram priznati da je gospodin Predsjednik u prednosti, jer je on i pored svih tih funkcija bio ministar unutrašnjih poslova.


Broj čitanja: 180

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora