12.04.2016.


Mostar: Predsjednik Vujanović na otvaranju Međunarodnog sajma privrede
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je u Mostaru 11. aprila manifestaciji “Večernjakov pečat’’, koja je organizovana pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH.

Drugog dana posjete predsjednik Vujanović je učestvovao na 19. Međunarodnom sajmu privrede.

Predsjednik Vujanović se obratio učesnicima Međunarodnog sajma.

Poštovane visoke državne zvanice,
Cijenjeni izlagači,
Članovi diplomatskog kora,
Dame i gospodo,

Želim da se pridružim zadovoljstvu zbog održavanja mostarskog Međunarodnog sajma privrede i da iskažem osjećaj da ga doživljavam posebnim. Doživljavam ga, u ovoj prigodi, posebnim iz više razloga. Doživljavam ga posebnim što, očigledno, ove godine, po 19. put ima najveći broj izlagača. Posebnim jer je partner sajma Turska, koja nesumnjivo iskazuje potrebu većeg ekonomskog prisustva u našem regionu. Posebnim zbog ovako visokih državnih zvanica koje svojim prisustvom, a uvjeren sam, i preporukama, pokazuju da pitanje ekonomije predstavlja centralno pitanje našeg regiona. Dakle, moramo sve učiniti da bismo, a ekonomija to traži, razgovarali o sadašnjosti i budućnosti, i omogućili bolju trgovinsku saradnju i bolji investicioni ambijent. Mi smo tu da bi pomogli da se savladaju trgovinske barijere i da se dobiju nove trgovinske olakšice i našim preduzećima i preduzetnicima omoguće sadržajnije, lakše i intenzivnije veze.

Šta je Crna Gora spremna tu da ponudi? Spremni smo da ponudimo sve ono što kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju činimo. Spremni smo da ponudimo sve ono što kroz CEFT-u radimo, a Crna Gora je u ovoj desetoj godini CEFT-e i desetoj godini obnove naše nezavisnosti Predsjedavajuća i spremni smo da učinimo sve na bilateralnom planu da se privredna saradnja i olakša i ubrza i postane jeftinija. Sem ovog načelnog, spremni smo da ponudimo i konkretne dobre primjere.

Mi godinama iz Crne Gore iskazujemo dobar primjer zajedničke i samo jedne kontrole na državnoj granici na graničnom prelazu Ulcinja i Skadra. Dakle, kroz zajedničku carinsku i inspekcijsku kontrolu vrši se kontrola robe i putnika na lakši, na brži, na jednostavniji način i što je mnogo važno, vrlo efikasan način sa aspekta borbe protiv prekograničnog kriminala. Taj dobar primjer, a mi smo na Balkanu spremni dobre primjere da zaboravimo, mi afirmišemo i za ostale granične prelaze. Pregledajmo robu samo jednom i pregledajmo je zajednički da bi to bilo jeftinije i sa aspekta ekonomske i trgovinske saradnje, primjerenije. I da završim sa još jednom posebnošću. Mi u Crnoj Gori Mostar smo u bivšoj Jugoslaviji doživljavali simbolom multi-nacionalnog i multi-vjerskog sklada. Ja mu to i sada posebno želim i zauvijek.


Broj čitanja: 146

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora