07.05.2016.


Predsjednik Vujanović na “2BS NATO Forumu”
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas na “2BS NATO Forumu” – godišnjoj konferenciji Atlanskog saveza Crne Gore, koji se održava u Budvi.

Prenosimo obraćanje Predsjednika Vujanovića:

Želim da iskažem poštovanje Predsjednici Hrvatske i Predsjedniku Slovenije i svim učesnicima. Da podijelim ovaj utisak da imamo sjajnu saradnju u svim oblastima, pa i u oblastima evropskih i evroatlanskih integracija. Zahvalio se Hrvatskoj i Sloveniji i za pojedinačno i zajedničko djelovanje u toj regionalnoj saradnji. I podijelio utisak da smo inicijativom Brdo Brijuni značajno ubrzali i evropske i evroatlanske integracije država regiona. Mislim da smo imali sjajan Samit u Zagrebu u najbolje vrijeme, neposredno pred ministarski sastanak na kome je uslijedio poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO-u. Da smo ga imali u vrlo respektnom sastavu sa izuzetno uglednim gostima. Potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom i da smo imali finale tog samita, ne samo sa jedinstvenim iskazom nego i sa potpisom stava da se Crna Gora podrži za pozivanje za članstvo u NATO-u. Bio je to jedan sjajan impuls, jedan dobar doprinos i dobar regionalni poziv da se Crna Gora ima u ubrzanom procesu pristupanja NATO-u.

Iskazao bih naravno zahvalnost i za ono što su Slovenija i Hrvatska učinile kao države za nas pojedinačno. Slovenija je naša kontakt država sa vrlo intezivnim aktivnostima prema Crnoj Gori u odnosu na NATO. U vremenu kada je Borut Pahor bio Premijer Slovenije, počela je vrlo snažna ekspertska saradnja Slovenije sa Crnom Gorom u NATO integracijama. Mi smo imali predstavnike Slovenije u našem ministarstvu odbrane kao prijatelje koji će pomagati proces i kao prijatelje koji će svjedočiti šta smo uradili. Nemjerljivo smo zahvalni za to. I vrlo me raduje da će Crna Gora postati punopravna članica NATO-a u vrijeme takve pozicije Slovenije i to doživljavam i kao uspjeh Slovenije, Hrvatske i kompletnog regiona.

Zahvalio bih se jednako i Hrvatskoj koja je vrlo aktivno i vrlo intezivno, u mnogim oblastima evroatlanskih integracija, pomogla Crnoj Gori. Mi smo imali naročito kvalitetnu saradnju u mirovnim misijama, gdje je Hrvatska pružila ogoromnu podršku Crnoj Gori da bude uspješan akter mirovnih misija. Odlasci u Afganistan bili su iz Hrvatske i naše djelovanje u Afganistanu bilo je zajedno sa Hrvatskom. Sjećam se da sam bio u toj vojnoj bazi Poli e Kombra gdje smo bili sa Hrvatskom vojskom i gdje smo sjajno sarađivali i pokazali da regionalno treba da djelujemo i da kroz regionalno djelovanje pokažemo ozbiljnost i potrebu stabilnosti samog regiona.

Da li je ovo dobar ili momenat koji ima svoju posebnu osjetljivost. Rekao bih i jedno i drugo. Dakle ovo jeste osjetljiv period. Ovo je period sa brojnim globalnim izazovima. Ali ovo je period u kome politika proširenja pokazuje da na te globalne izazove se odgovara na ozbiljan i odgovoran način. I zato mislim da je jako važno da Crna Gora postane punopravni članom NATO-a što prije. Da se pokaže da se prihvataju ,poštuju i valorizuju reforme u oblasti odbrane i cjelokupnog društva i da se prosto politički, demokratski i bezbjednosno isplati raditi na reformama da bi se dobilo članstvo u NATO-u. Zatvara se krug Jadranskog prostora i Mediterana od Turske do Španije sa članstvom u NATO-u, i upućuje se jedna dobra poruka aspirantima da iniciraju i ubrzaju svoje aktivnosti kako bi što prije bili u NATO-u. Ja dijelim ovaj utisak da je ovo jedna snažna inicijativa i BiH da učini sve da ubrza aktivnosti i jedna snažna inicijativa Makedoniji da u komunikaciji sa Grčkom zatvori to pitanje kako bi cijeli region koji ima aspiraciju prema NATO-u bio u njemu. Zato i našim prijateljima iz BiH i Makedonije želimo uspjeh. Želimo da primjer Crne Gore bude dobar poziv svima da svoje aktivnosti za evroatlanske integracije maksimalno valorizuju.


Pitanje novinara:
Od Slovenačkog kolege smo čuli, konkretno kad je očekivati da njihov Parlament ratifikuje sporazum o pristupanju Crne Gore. Možete li vi konkretno da nam kažete kad će se to desiti u Vašoj državi i da li pitanje prevlake može biti smetnja tom potpisivanju?

Odgovor Hrvatske Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović:
Ne vjerujem da će pitanje Prevlake biti smetnja u tome. Dogovorili smo se da nastavljamo sa tim procesom. Trenutno imamo privremeni režim od 2003 godine. Ja doista mislim da je vrijeme da riješimo to pitanje. Granična pitanja se uvijek rješavaju prilično dugo jer ona su osjetlljiva uvijek na svakoj strani ali vjerujem da će hrvatski Parlament, hrvatski Sabor ratificirati pristupni protokol što je moguće prije. U svakom slučaju mogu vam reći da ću se ja osobno za to iznimno zalagati.

Odgovor Predsjednika Vujanovića:
Da se ja nastavim na ovo što je rekla Predsjednica Republike Hrvatske. Ubijeđen sam da je pitanje Prevlake pokazalo ozbiljnost odnosa dvije države. Prije svega dobrosusjedstvo dvije države i da smo jedan privremeni režim u svim njegovim sadržajima ispoštovali pokazujući da imamo i odgovornost i spremnost da to pitanje riješimo kroz doživljaj da ono nije opterećujuće. To pitanje zaista nije opteretilo naše odnose. Ono je pokazalo da možemo da imamo sporazum o jednom osjetljivom pitanju i da taj sporazum u svojoj definitivnosti možemo, takođe, da dogovorimo. Mene veoma raduje poruka Predsjednice Hrvatske da učinimo dodatni napor da pronađemo dogovor. U Crnoj Gori će Hrvatska dobiti iskrenog partnera za to, sa našom nesumnjivo zajedničkom namjerom da ispitamo sve mogućnosti da dođemo do dogovornog rješenja i da, ukoliko bude prostora za to, taj prostor iskoristimo. U koliko ne bude da idemo zajednički prema međunarodnom posjedništvu u tome i da prosto pokažemo da smo kao dobri susjedi zajednički djelovali po tom pitanju. Ja se vrlo radujem za spremnost Hrvatske da što prije napravi ratifikaciju za ulazak Crne Gore u punopravno članstvo u NATO. To je za nas jako važno. Hrvatska je naš susjed, Hrvatska je članica NATO-a koja je svjedokom svega onoga što je Crna Gora učinila u procesu pristupanja, i vrlo se radujem da imamo podrške naših susjeda koje su jednako kao Italije, Albanije u funkciji što skorije ratifikacije.


Pitanje novinara:
Sinoć prije dvanajest predsjednik Vlade ispoštovao Ustav i odgovorio Skupštini na ponudu koja je dostavljena predhodnih dana vezano za sporazum. Kako Vi to komentarišete i šta mislite kakav će biti epilog svega?

Odgovor Predsjednika:
Predhodno ,upravo ovdje, objasnio je sve ono što je sinoć učinio. Bilo bi naravno dobro da je i SNP u okviru sporazuma, ali ovo je ono što se postiglo u smislu dogovaranja. Ja sam uvjeren da će Vlada izbornog povjerenja imati efikasno djelovanje i da će, i svoje osnovne i namjere zbog koje će se formirati, ostvariti na najbolji mogući način. Ja upravo želim takav rad u Vladi, iskazujem već sada poštovanje svim novim članovima Vlade koji će biti posvećeni radu te Vlade, uvjeren da će Vlada efikasno raditi i da će pokazati da je imala svoj puni smisao i da je ostvarila ono što je bio njen cilj.


Broj čitanja: 162

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora