23.05.2016.


Istanbul: Izjava predsjdnika Crne Gore za medije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji na poziv Generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna i predsjednika Republike Tureske Redžepa Tajipa Erdogana prisustvuje Svjetskom humanitarnom Samitu u Istanbulu, istakao je da je imao zadovoljstvo
da učestvuje na prvom Svjetskom humanitarnom samitu i to na sesiji koja je dala priliku predsjednicima država i vlada da se obrate i saopšte mišljenje svojih država u odnosu na humanitarno stanje sa kojim se suočava čovječanstvo. Jedinstven je stav da je, nakon II Svjetskog rata, ovo najteža humanitarna situacija čovječanstva, da je svijet suočen sa brojnim ratovima. Da su ti ratovi odnijeli mnoge živote, da je svijet suočen sa ogromnom migracijom unutar država i među njima, da postoje brojne epidemije, koje odnose mnogim živote i da je siromaštvo ozbiljan problem čovječanstva, uz već poznate probleme klimatskih promjena, koje pogoršavaju uslove života.

Predsjednik je rekao da je konstatovana potreba unapređenja zajedničkog djelovanja, veće koordinacije i jačanje uloge UN-a, koja je organizovala ovaj Humanitarni samit i snažnijeg poziva donatorima da se uključe u finansiranje svih onih potreba koje nose humanitarna očekivanja. Crna Gora će, kao pouzdani član UN-a, dati svoj doprinos u svim djelovanjima i u svim onim zaključcima koje donosi ovaj Humanitarni samit.
Takođe je saopštio ubjeđenje da je ovo krupan korak ka novoj vrijednosti Ujedinjenih nacija, ka novom obliku zajedničkog djelovanja. UN su odgovorile na globalne izazove humanitarne krize, nalazeći prostor za zajedničko djelovanje. Inovirale su svoje djelovanje, od globalne koordinacije, koja će dobiti na svom intezitetu, do poziva svim državama, humanitarnim organizacijama i svim donorima da se snažnije povežu i obezbijede mnogo veći budžet za humanitarne potrebe koje zahtijeva savremeno čovječanstvo.

Predsjednik je ocijenio da je ovaj prvi Humanitarni samit uspješan uz uvjerenje da će ovo biti dalja važna aktivnost UN-a u kojoj će, izvjesno, Crna Gora imati svoju ulogu koja je primjerena njenoj pouzdanoj poziciji unutar Ujedinjenih nacija.


Broj čitanja: 158

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora