04.06.2016.


Predsjednik Vujanović primio delegacije Made in New York Jazz Festivala, Montenegro 2016.
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danasu rezidenciji na Cetinju, delegacije Made in New York Jazz Festivala, Montenegro 2016.

Predsjednik je iskazao posebno zadovoljstvo što je grupa najprestižnijih džez muzičara svijeta u Crnoj Gori. Koristim ovu priliku da vam uputim više zahvalnosti. Prije svega, da vam se zahvalim što ste u vremenu vašeg boravka učinili Crnu Goru centrom svijeta u džez muzici. Danas je cijeli svijet okrenut Crnoj Gori i džez muzičari i brojni poštovaoci džeza. Ponosni smo što ovako predstavljamo Crnu Goru i za to ste zaslužni vi. Naravno, da smo veoma zahvalni da su vaši prvi koncerti izvan SAD-a upravo posvećeni Crnoj Gori i obožavaocima džeza u Crnoj Gori. Mislim da taj prvi vaš dolazak obavezuje na naredne dolaske i mi se radujemo svakoj vašoj odluci da budete ponovo sa nama. Naravno zahvalnost našem prijatelju Vladu Marašu koji je kroz druženje sa vama omogućio da budete ovdje i koji će siguran sam biti sjajan domaćin vašeg boravka.

Vrlo smo zahvalni što ste došli u vremenu jednog velikog jubileja. Mi smo u desetogodišnjici proslave obnove nezavisnosti Crne Gore i u obilježavanju hiljadu godina državne tradicije na prostoru Crne Gore. Deset godina je kratko za postojanje jedne države, ali ovdje je država postojala već hiljadu godina. Imala svoje četiri dinastije i kroz te četiri dinastije više puta osvajala i branila svoju državu i slobodu. Veoma mi je drago da ćete biti na Cetinju i da ćete upoznati dugu i bogatu istoriju Crne Gore. Crna Gora je svoje međunarodno priznanje formalno prvi put dobila 1878 godine na Berlinskom kongresu. Ovdje smo nakon toga imali brojne ambasade uglednih evropskih država, a SAD su imale svoju diplomatsku kancalariju u jednom hotelu koji je bio preko puta ove rezidencije. U tom jedinom gradskom hotelu iz tog perioda oni su imali elitnu diplomatsku poziciju. Nažalost taj hotel je srušen u jednom velikom zemljotresu 1979. godine. Pošto je pripadao istorijskoj arhitekturi Cetinja mi smo odlučili da ga obnovimo, i tu ćemo obnoviti taj prostor gdje je bila tadašnja Američka ambasada.

Inače ova rezidencija predsjednička je bila dvorac našeg predstolonaslednika Danila. Rađena je 1894-95 godine, projektovana od najboljih italijanskih arhitekata i rađena od najboljih majstora tog vremena. Sve ćerke Kralja Nikole su imale visoko muzičko obrazovanje. Jedna od njegovih ćerki bila je kraljica Italije. Jedna je bila kraljica Srbije, dvije su bile udate na Ruskom dvoru Romanovih, a ostale udate, na velikim evropskim dvorovima.

Hvala vam što ste u Crnoj Gori i što smo u prilici da čujemo vašu vanserijsku muziku. Drago mi je da ste sa dobrim utiscima od sinoć, da je Sveti Stefan i Crna Gora pokazala poštovanje vašem velikom muzičkom djelu. Siguran sam da će tako biti i sjutra veče u Podgorici, i biće mi naravno veliko zadovoljstvo da prisustvujem vašem koncertu koji je zaista veliki događaj za Crnu Goru i sjajna konekcija u oblasti kulture, Crne Gore i SAD-a.
Osnivač Made in New York Jazz Festivala Mikhael Brovkine, se zahvalio Predsjedniku i izrazio zadovoljstvo njihovim boravkom u Crnoj Gori. I rekao, iznenađeni smo prijatno i oduševljeni vašim gostoprinstvom i ljepotama vaše zamlje i postaraćemo se svakako da više ljudi čuje za Crnu Goru i posjeti Crnu Goru.


Broj čitanja: 140

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora