04.06.2016.


Cetinje: Predsjednik Crne Gore na naučnoj konferenciji posvećene hiljadugodišnjici od smrti kneza Vladimira Dukljanskog
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je predsjednik organizacionog Odbora za obilježavanje hiljadugodišnjice od smrti kneza Vladimira Dukljanskog danas je na Cetinju otvorio naučnu konferenciju posvećenu hiljadugodišnjici od smrti kneza Vladimira Dukljanskog - “Knez Vladimir u savremenoj nauci i kulturi Crne Gore.

Predsjednik se obratio prisutnima. Prenosimo obraćanje predsjednika:


Poštovani organizatori,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da Vam se obratim, na ovako eminentnoj naučnoj konferenciji, posvećenoj knezu Vladimiru Dukljanskom. Posebna je vrijednost da se proslava milenijuma, od kada je živio i vladao sveti Vladimir, podudara sa velikim praznikom - decenijskim jubilejom obnove nezavisnosti i međunarodnog priznanja Crne Gore što je od presudnog značaja za modernu istoriju Crne Gore i njen ukupan razvoj. Hiljadugodišnja istorija državnosti Crne Gore nas obavezuje da, na demokratskim načelima, afirmišemo državu i njene institucije.

Dame i gospodo,

Posebno mi je zadovoljstvo da ukažem na hiljadugodišnju tradiciju naše državnosti i viševjekovno stvaranje državne organizacije na prostoru Crne Gore. U političkom smislu, uloga naših prvih vladara ima neprocjenjivi istorijski značaj. Proglašavajući Crnu Goru za Kraljevinu 1910. godine kralj Nikola konstatuje; „Duboki su temelji ovoj obnovljenoj Kraljevini našoj. Oni silaze do nekadašnjih kraljeva Vojislava, Mihaila i Bodina“. Na temelju tog kontinuiranog istorijskog razvoja stvarana je i Knjaževina i Kraljevina Crna Gora. Državu koju smo izgubili početkom XX vijeka obnovili smo demokratski početkom XXI vijeka. Tako smo logično zaokružili istorijski tok koji treba izvorno vezati za period dukljanskih vladara.

Dame i gospodo,

Navršava se milenijum od kada je živio i vladao sveti Vladimir. Poznat kao sveti Jovan Vladimir, vladar za koga je vizantijski istoričar Jovan Skilica, veličajući njegovo dostojanstvo i ugled napisao da je bio „miroljubiv, pravičan i pun vrlina“. Time potvrđuje da je miroljubivost temeljna vrijednost društvenog života a pravičnost mjera etičkih načela.

U poznatom Ljetopisu pop Dukljanin je ostavio istorijsko svjedočanstvo o ovom vladaru čiji se kult osim Duklje poštovao i u Dalmaciji, Albaniji, Makedoniji i Bugarskoj. Ova činjenica može biti podsticajna za multikulturno i multivjersko biće Crne Gore. Sveti Vladimir vladao je Dukljom krajem X vijeka. U komplikovanim vojno-političkim uslovima knez Vladimir se sukobio sa vojskom cara Samuila na rijeci Bojani 997. godine i odveden je u Samuilov dvor. Njegova ženidba sa Samuilovom kćerkom Kosarom, vratila mu je dukljanski prijesto, a tokom vjekova prerasla je u legendu. Knez Vladimir pogubljen je za vrijeme cara Vladislava u Prespi 1016. godine i od tada njegova čudesna ličnost ne prestaje da plijeni svetiteljstvom i ukupnim uticajem. Na dukljanskom prijestolu naslijedio ga je Vojislav, osnivač crnogorske dinastije Vojislavljevića, čime je započet složeni proces uspostavljanja državne organizacije.

Dame i gospodo,

Veoma je značajno interdisciplinarno proučavanje vladavine kneza Vladimira. Ono je važno i za razumijevanje utemeljenja državnosti Crne Gore. Proces osvješćenja i emancipacije državotvorne ideje Crne Gore prirodno je okončan obnovom državne nezavisnosti. Obnovom koja je dokazala da se državna pitanja mogu rješavati demokratski.

Ukorijenjena u svom bogatom istorijskom nasljeđu i kulturi, Crna Gora je u potpunosti privržena civilizacijskim vrijednostima razvijenih država. Deceniju nakon sticanja nezavisnosti Crna Gora je čvrsto opredijeljena na ispunjavanju svojih strateških ciljeva u evropskim i evro-atlanskim integracijama. U procesu kompleksnih političkih transformacija, poštujući međunarodne obaveze, posvećeni smo njihovoj implementaciji. Crna Gora je pouzdan partner u afirmaciji dobrosusjedskih odnosa i promoter stabilnosti u regionu.

Dame i gospodo,

Na kraju, zadovoljstvo mi je da vam iskažem najsrdačnije poštovanje i poželim uspješan rad u osvjetljavanju ovog znamenitog dijela crnogorske istorije. Ujedno čestitam Forumu slovenskih kultura na pokretanju značajnih projekata i aktivnosti.


Broj čitanja: 159

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora