22.06.2016.


Održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost
Danas je u Podgorici održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost. Sjednici je presjedavao Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a prisustvovali su članovi Savjeta predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.

Sjednici Savjeta su po pozivu prisustvovali potpredsjednik Vlade Duško Marković, ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović - Đurišić, ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić, direktor Agencija za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić i direktor Uprave policije Slavko Stojanović.

Savjet za odbranu i bezbjednost razmotrio je i prihvatio izvještaj sa pete sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost od 24. jula 2015. godine na kojoj je, u povodu prijetnje od vjerskog terorizma, analizirano stanje jedinica za intervencije, prioriteti nabavke neophodne opreme kao i saradnje državnih organa i njihova saradnja sa partnerskim agencijama u regionu i međunarodnim zajednicama.

Savjet je razmatrao i prihvatio izvještaj sa šeste sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost od 18. oktobra 2015. godine na kojoj je analizirana bezbjednosna situacija povodom višednevnih protesta u organizaciji Demokratskog fronta. Vijeće je konstatovalo značajnim da se dijalog političkih stranaka sada vodi u institucijama sistema ocjenjujući to od posebne vrijednosti za ukupni ugled Crne Gore u međunarodnoj zajednici.

Savjet je razmotrio i izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vojnim vježbama u toku predhodne godine konstatujući da je Vojska Crne Gore učestvovala u 15 međunarodnih vojnih vježbi pokazujući visoki profesionalizam i partnerstvo.

Savjet je prihvatio informaciju o proširenju angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u pomorskoj operaciji Evropske unije „ EU NAVFOR ATALANTA“ i utvredio Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u ovoj operaciji, koji će podnijeti Skupštini Crne Gore na razmatranje. Predlogom odluke je predviđeno da se u ovu operaciju umjesto do tri pripadnika, koliko je do sada bilo predviđeno, uputi do 16 pripadnika Vojske Crne Gore, uz mogućnost rotacije.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti.


Broj čitanja: 173

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora