30.06.2016.


Austrija: Predsejdnik Vujanović na Crans Montana Forumu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas u Beču na Crans Montana Forumu, koji je posvećen miru, stabilnosti i međunarodnoj saradnji.

Prenosimo govor Predsjednika:

Uvaženi predsjednici i učesnici Foruma
Poštovani ambasadore Kanteron
Uvaženi gosti
Dame i gospodo

Posebno mi je zadovoljstvo da na 30 godina Kran Montana Foruma učestvujem u afirmaciji temeljnih vrijednosti kojima je Forum posvećen – mira, stabilnosti i razvoja. Crna Gora je imala zadovoljstvo da 2006. godine bude domaćin Foruma i da već godinama svojim učešćem i iskustvima daje doprinos uspjehu Foruma.

Odabir teme ovog Foruma koji afirmiše vrijednost regionalne saradnje u ukupnom globalnom razvoju primjeren je izazovima sa kojima se danas suočava međunarodna zajednica. Problemi terorizma, migracije, siromaštva, klimatskih promjena, zahtjevaju globalni odgovor i čine nužnom saradnju u okviru regiona i saradnju među regionima. Polazeći od specifičnosti svake države u toj saradnji nužno je koristiti pojedinačna iskustva, a partnerstvo graditi na punom povjerenju i uzajamnom poštovanju kroz viziju da razvoj podrazumijeva učešće svih bez obzira na veličinu država i broj stanovnika.

Kakvo je iskustvo Crne Gore, deset godina nakon njene nezavisnosti, u ostvarenju njene temeljne misije – unapređenja kvaliteta života svih njenih građana i da li je u ostvarenju te misije bila dovoljno posvećena regionalnoj saradnji?

Deset godina nakon nezavisnosti Crna Gora je uvećala svoj društveni proizvod za 70% , povećala broj zaposlenih za 9,8% , povećala prosječnu platu za 70%, a penzije za 100%, prosječnu razvijenost u odnosu na države EU povećala sa 30% na 43% i ostvarila investiciona ulaganja na nivou od 7.3 milijardi eura što je, po glavi stanovnika najveći nivo u Jugoistočnoj Evropi i jedan najvećih u Evropi. Naravno Crna Gora se suočava sa značajnim problemima i izazovima, kvalitet života njenih građana se mora unapređivati efikasno i što bržom dinamikom, ali je nesumnjivo da su suštinski pravci djelovanja u vođenju ekonomske politike kvalitetno postavljeni. To ovi rezultati potvrđuju. Ti suštinski pravci djelovanja imaju tri nivoa – partnerstva kroz evropske i evroatlanske integracije, regionalna saradnja i bilateralna saradnja i učešće u regionalnim inicijativama koje su uključile i region Zapadnog Balkana.

U procesu evroatlanskih integracija Crna Gora je u fazi ratifikacije pristupanja NATO-u što je najasnijim dokazom dostizanja vrlo zahtjehtjevnih standarda ovog saveza. U evropskim integracijama Crna Gora je otvorila 22, a zatvorila 2 poglavlja i intenzivno priprema otvaranje preostalih poglavlja. U ekonomskom smislu evropske integracije obezbjeđuju krajnje konkretan okvir partnerstva u unapređenju infrastrukture, posebno saobraćajne i energetske, sa sasvim konkretnim projektima prioriteta, obezbijeđenim donacijama i budžetom za finansiranje tih projekata. Na temelju Zapadno balkanske inicijative i partnerstva sa Slovenijom i Hrvatskom kao i Berlinskog procesa saradnja sa Zapadnim Balkanom na samitu u Berlinu i Beču su koncipirani sasvim konkretni prioriteti, a na narednom samitu u Parizu obezbijediće se njihova dalja realizacija. Time se stvara neposredno i intenzivno partnerstvo EU i država Zapadnog Balkana čime i Crna Gora u okviru veće dostupnosti i korišćenje resursa, dobija nove razvojne šanse.

U okviru regionalnih inicijativa za unapređenje ekonomije od posebnog značaja je obezbjeđenje slobdne trgovine u okviru CEFTe. U CEFT kojoj Crna Gora ove godine presjedava, u desetoj godini njenog djelovanja, uz ambiciju usvajanja Sporazuma o trgovinskim olakšicama koji bi značajno smanjio troškove trgovine, harmonizovao carine, usaglasio radna zakonodavstva i granične kontrole pjednostavio i pojeftinio. Time bi članice CEFTE Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Kosovo i Moldavija dobile mogućnost zahvalnijeg prostora unapređenja ukupne ekonomske saradnje, ali i dinamičnijeg razvoja svake države pojedinačno.

I treći pravac djelovanja su bilateralna partnerstva i korišćenje inicijativa koji se odnose i na region Zapadnog Balkana. Na temelju iskustva svjetske trgovinske organizacije Crna Gora je zaključila sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Ukrajinom i Turskom i državama EFTE. Poseban značaj i vrijednost dajemo inicijativi Kine u okviru projekta 16 + 1 sa maksimalnom spremnošću da koristeći benefite ove vrijedne inicijative i šanse za ekonomsko partnerstvo sa Kinom obezbijedimo realizaciju važnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori. Upravo zahvaljujući ovom partnerstvu obezbijedili smo kredit kineske EXIM banke za izgradnju najvećeg projekta saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori auto puta Podgorica – Mateševo, koji povezuje centralni dio Crne Gore i njen sjever, a čiji izvođač je velika kineska kompanij CRBS. Iskazujemo maksimalnu spremnost za nastavak saradnje u okviru ove važne kineske inicijative za Centralnu i Istočnu Evropu.

Zaključno nesumljivo je da je uslov stabilnosti i prosperiteta ekonomski razvoj kroz saradnju i povjerenje u regionu i među regionima čime dajemo doprinos rješavanju i otvorenih političkih pitanja stvarajući okvir da se ona lakše i brže riješe. U tom smislu Crna Gora će nastaviti da bude pouzdan partner svojim susjedima i državama regiona dajući svoj doprinos ovoj globalnoj misiji.


Broj čitanja: 1595

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora