12.07.2016.


Cetinje: Dan državnosti Crne Gore
Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, Predsjednik Filip Vujanović priredio je svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju.

Prijemu su povodom Dana državnosti prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore i raniji najviši državni funkcioneri.

Prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Prenosimo govor Predsjednika:

Gradjani i gradjanke Crne Gore,
Poštovane visoke državne zvanice,
Vaše ekselencije,
Dragi Cetinjani i Cetinjanke,
Dame i gospodo

Crna Gora ove godine, sa ponosom i privilegijom, obilježava deceniju obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti. Sa ponosom jer je svoju nezavisnost obnovila na temeljima antifašizma majskim referendumom 2006 godine. Obnovila demokratski i strpljivo, u miru i bez ostrašćenosti, za dobro svih njenih gradjana. Prije deceniju Crna Gora je imala privilegiju trajne obnove nezavisnosti i državne prepoznatljivosti u medjunarodnoj zajednici.

Sa pravom je naš knjaz i kralj Nikola proglašavajući Kraljevinu Crnu Goru 1910 godine konstatovao "Duboki su temelji ovoj obnovljenoj Kraljevini našoj. Oni silaze do nekadašnjih zetskih kraljeva Vojislava, Mihajla i Bodina". Ovim poslednji dynast, naše najveće dinastije Petrović Njegoš, postavlja istorijsku dinastičku vertikalu sa dinastijom Crnojevića, dinastijom Balšića i dinastijom Vojislavljevića, a obnovljenu Kraljevinu Crnu Goru iz XX vijeka, u državotvornoj tradiciji, vezuje za XI vijek, kada je na ovim prostorima 1042 godine državu priznala Istočna Vizantija a 1077 godine Vatikan. U svim vremenima proteklog milenijuma nijesu se mjenjala stremljenja ka slobodi i sticanju i očuvanju nezavisnisti. Zato imamo ne samo pravo nego i storijsku dužnost da obilježavamo i slavimo hiljadugodišnju tradiciju državnosti. Time poštujemo i afirmišemo svoj nacionalni i državni indentitet.

Dame i gospodo,

Obnavljajući nezavisnost dosledno, jasno i svima razumnjivo pokazali smo da to činimo u korist naše države i njenih gradjana a ne protiv bilo koga. Ni protiv bliskosti sa Srbijom sa kojom želimo najbolje odnose koje poznaje medjunarodna zajednica. Ni protiv viševjekovnog i tradicijonalnog prijateljstva sa Rusijom. Imamo pravo da očekujemo od svih, posebno od prijatelja, da prihvate da naš suverenitet znači naše pravo da biramo vlastiti put. Taj put nije razilaženje ni sa kim već pronalaženje našeg zasluženog mjesta u medjunarodnoj zajednici.

Dame i gospodo,

Danas smo posvećeni Crnoj Gori na vrijednostima demokratije, poštovanja ljudskih prava, vladavine prava, evropskih i evroatlanskih integracija, ekonomske stabilnosti i razvoja. Na Dan naše državnosti dužni smo da ponovimo našu privrženost neprolaznim vrijednostima antifašizma koji je opštenarodnim ustankom 13. Jula uputio poruku da fašizam nije ni vječan ni nepobjedljiv. Poštujmo temeljnu poruku antifašizma u jednakosti svih bez obzira na vjerske, nacionalne i druge razlike.

Protekla decenija od naše nezavisnosti je snažno potvrdila vrijednost i nezamjenjivist gradjanske Crne Gore. Gradjanske jednako antifašističke. Gradjansko društvo poštuje nacionalno i istovremeno isključuje svaki rizik asimilacije ali jednako i rizik populizma i etnonacionalizma koji ugrožava drugo i drugačije. Na čuvanje drugog i drugačijeg i manjinskog trajno nas obavezuju naše manjine koje su nemjerljiva i nedjeljiva vrijednost Crne Gore a obaveza njihovog poštovanja od većine garancija je skladnosti i dragocjenosti našeg suživota. Duga ekonomska i migraciona kriza jasno je upozorila na rizik ugrožavanja suživota različitog. Zato je naše gradjansko društvo trajan kapital koji svi moramo njegovati. Naše razlike su naše bogatstvo i u njima treba da ostvarujemo zajedničko dobro. Dužni smo to prema našoj savremenosti ali i prema budućim generacijama da bi živjeli u slozi i vječnoj Crnoj Gori.

Neka je vječna Crna Gora.


Broj čitanja: 210

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora