13.07.2016.


Predsjednici Vujanović i Nikolić otvorili Crnogorsku kuću u Beogradu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić večeras su uz prisustvo Predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković, ministara u Vladi Srbije, Premijera Igora Mirovića i ministara u Pokrajinskoj Vladi Vojvodine, predstavnika lokalnih vlasti Beograda i Novog Sada, članova Nacionalnog saveza Crnogoraca u Srbiji, kao i brojnih zvanica iz političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore i Srbije otvorili “Crnogorsku kuću u Beogradu”.

Prenosimo obraćanje Predsjednika Vujanovića:

Uvaženi Predsjedniče Republike Srbije gospodine Nikoliću,
Cijenjena Predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Gospođo Gojković,
Visoke državne zvanice,
Vaše ekselencije
Dame i gospodo

Otvaranje Crnogorske kuće u Beogradu nesumnjivo ima posebnu vrijednost i značaj a ova svečanost me obavezuje da saopštim najvažnije razloge za to.

Najprije, ona je još jedna potvrda bliskih i prijateljskih odnosa dvije države koje zajedniči afirmišemo uz korišćenje prostora za unapređenja. Želim sa zadovoljstvom da konstatujem da smo država koje imaju najviše međudržavnih ugovora a time i dogovorenog prostora saradnje. Da smo važni spoljnotrgovinski partneri sa izraženim kompatibilnostima naših ekonomije kao i da ostvarujemo intezivnu turističku saradnju koja ima ne samo svoju ekonomsku vrijednost nego i obezbjeđuje bliskost komunikacije naših građana.

Zatim, ova kuća potvrđuje i bliskost naše dvije diplomatije koja se iskazuje kroz konzularna predstavljanja, partnerstvo u zajedničkim multilateralnom aktivnostima ali i uspjehu ovog diplomatskog dogovora o recipročnom obezbješenju diplomatskih predstavništava u dvije države. Crna Gora je odlučila da ovo bude Crnogorska kuća u Beogradu koja neće biti samo opredijeljena diplomatiji već svim poptrebama države Crne Gore u Srbiji i maksimalnoj mogućnosti afirmacije partnerstva sa Srbijom u interesu naše dvije države i njenih građana. Dakle ovo je Crnogorska kuća ali kuća koja ima otvorena vrata za naše prijatelje iz Srbije i čija funkcija je u vrednovanju i unapređenju naših bliskosti.

Na kraju, Crnogoraska kuća u Beogradu ima svoju posebnost jer je otvaramo na veliki Dan državnosti Crne Gore u kome je Crna Gora, na Berlinskom kongresu 1878 godine dobila nezavisnost a 13. jula 1941 godine opštenarodnim antifašističkim ustankom započela obnovu svoje državnosti. Želja nam je da obije državne kuće, i ova u Beogradu i ona u Podgorici, budu kuće otvorenih vrata koja pozivaju na prijateljstvo i upućuju na trajnost naše bliskosti.

Posebna zahvalnost Predsjedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću sa kojim otvaram Crnogorsku kuću u Beogradu koji i ovim iskazuje svoju posvećenost vrijednostima naše saradnje i budućnosti naših dobrih odnosa. Zahvalnost svima vama koji večeras sa nama učestvujete u ovoj našoj zajedničkoj svečanosti. Želim da iskažem radost za sve prijatelje koji su moji lični gosti a koji su mi učinili zadovoljstvo da večeras budemo zajedno.


Broj čitanja: 168

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora