15.07.2016.


Čestitke Predsjedniku Vujanoviću povodom Dana državnosti Crne Gore
U povodu 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović do sada je primio brojne čestitke od predsjednika država, suverena i predsjednika međunarodnih organizacija. Među njima se navode sljedeće:

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić:

Povodom 13. Jula, Dana državnosti Crne Gore, u ime građana Republike Srbije i u svoje ime, upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i svih njenih građana.
Iskreno vjerujem da ćemo zajedničkim zalaganjem nastaviti uspješnu saradnju i intenzivan rad na daljem sveobuhvatnom razvoju dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa između naše dvije zemlje, kao i na jačanju saradnje u regionu, u cilju dobrobiti i bolje budućnosti naših država.

Predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping:
Povodom Dana državnosti Vaše zemlje, dozvolite mi da u ime kineske Vlade i kineskog naroda, i u svoje lično ime, Vama i prijateljskom narodu Crne Gore izrazim srdačne čestitke i dobre želje.

U posljednjim godinama se dobro razvijaju kinesko-crnogorski odnosi, intenzivirana je bilateralna razmjena na višem nivou, stabilno i konsolidirano je uzajamno političko povjerenje, saradnja u svim oblastima je postigla pozitivan napredak. Veliku pažnju posvećujem razvoju kinesko-crnogorskih odnosa i želio bih zajedno sa Vama da nastojim da dalje otkrivamo potencijale saradnje dvije zemlje i da promovišemo prijateljske odnose i saradnju između Kine i Crne Gore, te da se ona razvija sveobuhvatno i dublje sa ciljem donošenja koristi za oba naroda. Želim prosperitet Vašoj zemlji i blagostanje i sreću Vašem narodu.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin:
Primite čestitke povodom naionalnog praznika – Dana državnosti Crne Gore.
Iskreno želim Crnoj Gori mir, blagostanje i prosperitet.

Predsjednik Republike Italije Sređo Matarela:
Povodom Dana državnosti Crne Gore želim da Vam uputim, u ime italijanskog naroda i u moje lično ime, najiskrenije čestitke.

Italija je sa uvjerenjem podržala – i dalje će podržavati- evropski i evroatlanski put Crne Gore kao faktora stabilnosti i sigurnosti na Balkanu i na evropskom kontinentu. Ovom prilikom mi je posebno zadovoljstvo da izrazim iskrene čestitke povodom potpisivanja protokola o pristupanju Atlanskom savezu.

To je prvi, veoma važan uspjeh koji je postignut zahvaljujući napornom putu reformi koje Crna Gora odlučno sprovodi.

U očekivanju da Vas dočekam u Rimu kako bi nastavili naše prošlogodišnje plodne razgovore, upućujem Vam srdačne želje za dobrobit prijateljskog crnogorskog naroda i Vas lično.

Predsjednik Savezne Republike Njemačke Joahim Gauk:
Od srca čestitam Vama i svim građankama i građanima Crne Gore, u ime svojih zemljaka, Dan Državnosti Crne Gore.

Crna Gora je umjela da povezuje konstruktivnu regionalnu politiku usmjerenu na pomirenje, s dosljednim evropskim i evroatlanskim kursom kojeg je držala i u burnim vremenima. Nedavni sporazum vlasti i opozicije o zajedničkoj pripremi parlamentarnih izbora važan je međaš na putu ka prevazilaženju političke polarizacije i dokaz je zrelosti mlade demokratije u Vašoj zemlji.
Njemačka će, kao pouzdan partner, i ubuduće podržavati Crnu Goru na njenom putu ka članstvu u EU i NATO sa ciljem zajedničke budućnosti u miru, slobodi i blagostanju.


Britanska Kraljica Elizabeta II
Veliko mi je zadovoljstvo da Vam uputim čestitke u prilici nacionalnog dana, sa najboljim željama za sreću i prosperitet naroda Crne Gore u predstojećoj godini.

Čestitke su takođe uputili:
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Predsjednik Republike Albanije Bujar Nišani, Papa Franjo, Predsjednik Austrije Hajnc Fišer, Predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, Kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej, Glavni Guverner Australije Peter Kosgrov, Predsjednik Irske Majkl Higins, Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, holanski Kralj Viljem Aleksandar, Predsjednik Slovačke Andrej Kiska, Predsjednik Švajcarske Konfederacije Johan Šnajder-Aman,Car Japana Akihito, Predsjednik Indonezije Joko Vidodo, Predsjednik Grčke Republike Prokopios Pavlopulos, Predsjednik Indije Pranab Mukherji, Predsjednik Češke Republike Miloš Zeman, Predsjednik Estonije Tumas Handrik Ilves, Predsjednik Portugalije Marselo Rebelo de Sousa, Predsjednica Malte Maere Luiz Koleiro Preka i Generalna sekretarka međunarodne organizacije frankofonije Mikael Žan.


Broj čitanja: 120

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora