04.08.2016.


Predsjednik Vujanović u Petnjici
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas svečanoj sjednici SO Petnjica koja je održana povodom Dana Opštine.

Želim građanima i građankama Petnjice odbornicima u Skupštini opštine, predsjedniku Skupštine opštine i predsjedniku Opštine da čestitam Dan opštine. Zaista veliki dan u kome su pokazali opravdanost formiranja opštine i pokazali uspjehe koje su postigli i vrlo ambiciozne planove koji su realni i za koje želim da im se ostvare. Očigledno je da je na nivou planiranog postignuto mnogo i da je neophodno da se u putnoj infrastrukturi napravi unapređenje da se vodovod dovede do nivoa koji je neophodan za bolji kvalitet života. Da se ono što je uvijek bila ambicija Petnjice i jedan od snažnih motiva da se formira samostalna opština, dijaspora snažnije poveže i da kroz ove mjere koje su date kao stimulansi, se animira što snažnije ulaganje u ovaj prostor. On je po svojim vrojednostima i resursia izuzetan i ja evo koristim ovu priliku da sve one koji su sa ovog prostora a koji vide svoj interes koji se profitno može realizovati ovdje ulože i pomognu kvalitet života na prostoru Bihora i Petnjice.

Pitanje novinara:
Da li možete da prokomentarišete najavu opozicije da će izaći iz Vlade Zbog nepovjerenja?

Odgovor Predsjednika:
Oni svakako znaju šta je njihov najbolji interes. Ja želim da konstatujem dvije, po mom utisku, nesumnjivo vrijedne činjenice. Prvo, drugi blok Termoelektrane je prioritet Crne Gore. On obezbjeđuje energetsku nezavisnost Crne Gore i izvjesno će obezbijediti da imamo viškove električne energije za izvoz. On obezbjeđuje da se sačuva 1200 radnih mjesta koji bi za nekoliko godina bez drugog bloka izgubili i uz to obezbjeđuje najmanje 200 novih radnih mjesta. On za Pljevlja znači nesumnjivu, ne šansu nego nesumnjivu mogućnost da se ekološki Pljevlja dovedu do nivoa koji je neophodan a i konačno pokazuje da imamo odgovoran odnos prema češkom partneru koji je na ubedljiv način pobijedio na tender. I drugu važnu okolnost koju prosto nijesmo dovoljno prepoznali. Mislim da je interes Crne Gore da prije svega afirmiše A2A kao kompaniju koja će ostati ovdje. Da svi zajedno uložimo napor da ta vrijedna italijanska kompanija bude dio dobre ekonomske konekcije sa Italijom. Oni su uložili mnogo i naš interes je da ostanu ovdje. Dakle više bih volio da se više pričalo o potrebi da ovdje ostanu nego o toj opciji izlaznosti. Naša je želja i ambicija i ja sam je saopštavao na svim nivoima u komunikacijama i sa italijanskim visokim zvaničnicima i predsjednikom Matarelom da je naša državna potreba da A2A ostane. Da je ekonomski interes Crne Gore da ostane i ja u tome vidim potrebu da se afirmiše ono što su oni ovdje uložili i naša orjentacija je da ih zadržimo ovdje.

Pitanje novinara:
U slučaju izlaska iz Vlade ove opozicione trojke, kakva je situacija sa već raspisanim izborima, šta se dešava u tom slučaju?

Odgovor Predsjednika:
Izbori su raspisani. Oni će opredijeliti način svog učešća na tim izborima shodno svojoj političkoj procjeni. Ja se veoma nadam da će na pažljiv način sve razmotriti i da će ocijeniti ono što je naravno najbolja potreba i njihova, ali najbolja potreba Crne Gore. Vlada je što je zaista izuzetak otvorila prostor za angažman opozicionih partija. Dala im mogućnost vrlo važnih resora i ono što je moj utisak je da su unutar Vlade primljeni na krajnje korektan način i sa ambicijom da se sarađuje i ostvari ono što je bio cilj opozicije- da obezbijedi punu kontrolu izbora i sve uslove za slobodne i fer izbore.

Pitanje novinara: dakle pomijeranje datuma , izbora neće biti.

Odgovor Predsjednika: Izbori su zakazani. Datum se ne može pomijerati. Svi će odlučiti kako će učestvovati na njima.

Pitanje novinara: Da li je DPS pogriješio što nije skratio mandat nikšićkom lokalnom parlamentu.

Odgovor Predsjednika: Ja se o tome ne bih izjašnjavao. Svi ocijenjuju da li će skratiti mandat ili neće shodno svojim procjenama na nivou lokalnih samouprava. I to je stvar svake opštine i njenog opredijeljenja.

Pitanje novinara: Kako komentarišete podizanje spomenika Barišiću i da li će te sa vašom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović razgovarati o tome. Da li je to u stvari moglo da poremeti odnose u regionu?

Odgovor Predsjednika: Snažno se pridružujem protestu koji je učinio SUBNOR i naše ministarstvo vanskih poslova i evropskih integracija. Ja mislim da se sa osnovom prigovorilo i to na jedan vrlo ozbiljan i odgovoran način sa namjerom da se pokaže da želimo da sačuvamo vriejdnosti antifašizma i jednog velikog narodnog heroja iz Crne Gore, koji uz to što je bio ambasador bio i jedna od legendi našeg antifašističkog pokreta koji je zaista na brutalan način ubijen. Crna Gora je iskazala protest prema podizanju spomenika njegovom ubici. Jas am uvjeren kroz reakciju ministarstva vanskih poslova Hrvatske da će se na pažljiv način razmotriti naš prigovor i protestna nota i da će se na pažljiv način tretirati to što je očekivanje Crne Gore. Dakle naše antifašističke vrijednosti su naša posebna vrijednost i svi smo dužni da ih zaštitimo. I one koji su u antifašizmu nesumnjivo, kao i narodni heroj Rolović, prepoznali i prestavili ono što je vrijednost Crne Gore, Crna Gora to mora štititi.

Pitanje novinara: Da li ćete razgovarati sa koleginicom Kitarović i da li bi moglo poremetiti odnose na Balkanu.

Odgovor Predsjednika: Ne. Mislim da to neće poremetiti naše odnose sa Hrvatskom. A vjerujem da će na pažljiv način tretirati naš prigovor. A ukupno naši odnosi tretirati kao odnosi potrebe dobrih susjeda i regionalne saradnje i stabilnosti. Naš prostor je takav da se stabilnost mora tretirati kao prioritet i obaveza svih i u tom smislu vjerujem da će se naći način da to ne utiče na stabilnost unutar regiona.


Broj čitanja: 163

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora