28.08.2016.


Predsjednik Vujanović u Kolašinu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je danas u Kolašinu, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici SO Kolašin povodom Dana Opštine.

Želim svima u Kolašinu da čestitam dan opštine, da iskažem uvjerenje da će se ovi izuzetni potencijali Kolašina iskorititi. Radost da se vidi da oni projekti koji su ne samo važni za Kolašin nego i za Crnu Goru imaju pozitivan efekat za Kolašin. Vidjeli ste da se smanjio broj nezaposlenih za više nego dvesta, a da je u toj brojci kako sam razumio više od osamsto nezaposlenih. To je gotovo četvrtina. I da će nastavak izgradnje autoputa dati mogućnost novih zapošljenja. Da ćemo imati kroz turističke resurse mogućnost novih radnih mjesta, većih plata, a time i bolji kvalitet života. Ja sam ubijeđen da će se ovi resursi turizma, poljoprivrede, bolje koristiti i da će Kolašin iskoristiti ono što nesumnjivo imamo, mogućnost da bude i ljetnji i zimski centar turizma, i da obezbijedi bolji kvalitet života. U tom smislu sam ubijeđen da će i ovi projekti koje Vlada realizuje, a koji su u smislu afirmacije poljoprivrede i turizma i brojnih stimulativnih mjera značajno poboljšati kvalitet života u interesu svih građana Kolašina.

Pitanje novinara: Da li očekujete incidente na granici sa Kosovom nakon ratifikaficije Sporazuma u kosovskom Parlamentu?

Odgovor Predsjednika: Naravno da ne očekujem. Vi znate da sam ja u odnosu na taj Sporazum i demarkaciju granične linije saopštavao svoj stav u kontinuitetu. Da je on napravljen kroz jedan vrlo pažljiv odnos potpisan od strane svih. Završno potpisan u Beču, i u Crnoj Gori ratifikovan. Stvar je unutrašnjih odnosa Kosova kako će izvršiti ratifikaciju, a mi smo sa razumijevanjem gledali da je to stvar njihovih unutrašnjih odnosa. Mislim da nema niti ko na Kosovu nikakvoga razloga da prema Crnoj Gori iskazuje bilo kakvo nezadovoljstvo. Mi smo država koja je pokazala jedan krajnje korektan odnos, prihvatila ono što je realnost Kosova. Prema stanovicima Kosova, iskazavala tokom svih događaja koji su znani građanima Kosova i Crne Gore, odnos maksimalne korektnosti. Crna Gora ničim nije zaslužila da bilo ko sa Kosova učini bilo koji ružan akt prema Crnoj Gori. Naprotiv, Crna Gora je svima dobar komšija i svima dobar partner. Ja očekujem da će se to na Kosovu tako razumjeti.

Pitanje novinara: Kako komentarišete i da li ste upoznati sa odlukom SAJ-a od 23. avgusta kada se obišao pogranični dio između Crne Gore i Kosova?

Odgovor Predsjednika: Ništa van onoga što su redovne aktivnost ja nijesam dobio kao obavijest koja bi ukazivala na nešto što znači u bilo kom smislu potvrdu nekog očekivanja, nekog ponašanja, koje bi ugrozilo unutar Crne Gore bilo kakav prostor ili bilo koga.

Pitanje novinara: Svi jučerašnji mediji iz regiona, uključujući i Hrvatsku, medije iz Srbije, kao i Crne Gore, su objavili proglas tzv. Albanske narodne armije koja je zaprijetila da će do rata Albanaca i Crnogoraca ukoliko bude ratifikovan Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Da li ste upoznati sa tim?

Odgovor Predsjednika: Ne. Iz medija sam saznao za to jednako kao svi građani. Ja imam onaj doživljaj koji sam kazao. Vjerujem da svi građani Kosova razumiju da je Crna Gora dobar susjed. Da nikada ničim prema bilo kome nije pokazala bilo kakvu pretenziju i da je imala uvijek poštovanje prema onome što se u međudržavnom odnosu radilo. Ovo je Sporazum koji je produkt jednog dugog i pažljivog sporazumijevanja između dvije države koje su preko svojih komisija izvršile demarkaciju granične linije bez ambicije iz Crne Gore da bilo kome bilo koji santimetar teritorije oduzima. Crna Gora je pokazala, vi se sjećate kroz primjer Sutorine, da je poštovala ono što je dogovor dvije države. Ja mislim da je za dobru poruku iz našeg regiona svaki sporazum o granici, jer je granica uvijek na ovim prostorima izazavala svoju osjetljivost i u to smislu razumijem i osjetljivosti koje postoje i u ovom povodu, ali nikakvoga razloga od bilo koga za bilo koju primjedbu prema Crnoj Gori niko nema, niti bi trebalo da ima sa Kosova. Kazao sam, ponoviću, Crna Gora je pokazala jedan ozbiljan odnos kao država, poštovanje svega onoga što je realnost Kosova i ja očekujem da će se to tako tretirati na Kosovu. Ja ovo što se dešava na Kosovu doživljavam kao pitanje njihovih unutrašnjih odnosa i razumijem da se na taj način reaguje i pažljivo priprema Skupština na kojoj će se izvršiti ratifikacija. Mi nijednim jedinim činom nijesmo pokazali nestrpljenje, niti bilo kakvu nervozu povodom te rafikacije. Pokazali smo da to tretiramo kao unutrašnji odnos na Kosovu i unutrašnji odnos vladajućih partija čiji su najviši predstavnici u Beču potpisali taj Sporazum i opozicija koja ima svoje nezadovoljstvo i koja ga u ovom povodu korist kažem bez ikakvog doprinosa Crne Gore u bilo kom smislu. Nama niti jedan santimetar bilo čiji ne treba. Mi želimo da imamo dobre odnose sa svim susjedima i mi smo pokazali u komunikaciji prema BiH i sada prema Kosovu da smo pouzdan partner, dobar susjed i vrlo me raduje da su sve izjave koje su išle iz međunarodne zajednice sa briselske adrese, sa svih adresa članica EU, SAD, potpredsjednika Džozefa Bajdena čije ste mišljenje čuli u Prištini za odnos koji podrazumijava vođenje tako ozbiljne i krajnje korektne dobrosusjedske politike.

Pitanje novinara: Ipak, da li su bezbjednosne službe u pripravnosti?

Odgovor Predsjednika: Crna Gora je pokazala u svim situacijama da ima državu koja svojoj bezbjednosti daje vrijedan značaj i adekvatan odnos. Mislim da nema niti jednog razloga da i u ovoj situaciji nemamo potpuno jasnu predstavu da je Crna Gora preduzela sve da obezbjedi sve. Da ni na koji način, niti teritorijalno, niti u bilo kom smislu, bilo koji građanin neće biti ugrožen. Ja sam ubijeđen da na jedan pažljiv i odgovoran način da su sve službe, posebno služba bezjbednosti postupale. Ponoviću, nema niti jednog razloga za nezadovoljstvo prema Crnoj Gori. Mi želimo dobre odnose sa Kosovom i svim susjedima. Sada je sa Kosovom to pitanje i kroz ovo što ste vi medijski saopštili aktuelizovano. Naš je interes da se poveže i Peć i prostor Plava i Crne Gore kako je to ranije postojalo. Da se razviju odnosu i komunikacija dobre trgovine u korist tih prostora i sa jedne i sa druge strane granice. Ta granica ne treba da bude prepreka nizašta, čak i za ono što su imovine ljudi koji imaju svoju imovin na sada na prostoru Crne Gore. Nemate niti jedne granice koja se utvrđuje prema nekretninama privatnika. Ona ima neke svoje principe koj su se u ovo slučaju ispoštovali i ja računam da će se to riješiti unutar Parlamenta Kosova na način koji će biti iskaz odnosa prema onome što su dvije države dogovorile u postupku demarkacije granične linije.


Broj čitanja: 179

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora