05.09.2016.


Kapetani regenti Republike San Marina u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je danas na Cetinju uz najviše državne i vojne počasti dočekao kapetane regente San Marina Đan Nikolu Bertia i Masima Andrea Ugolinia, koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon zvaničnog sastanka, predsjednik Vujanović i kapetani regenti San Marina Đan Nikola Berti i Masimo Andre Ugolini su dali izjave za medije.

Prenosimo izjavu predsjednika Vujanovića:

Uvaženi kapetani regenti Đan Nikola Berti i Masimo Andre Ugolini,

Crna Gora ima posebno zadovoljstvo da danas ugosti suverene Republike San Marino, najstarije republike u međunarodnoj zajednici. Jedna od najstarijih država koja je formirana 301. godine i koja ima privilegiju da ima najstariji Ustav u međunarodnoj zajednici iz oktobra 1600. godine. Ovo je bila dvostruka prilika. S jedne strane da potvrdimo naše prijateljstvo i da konstatujemo široke mogućnosti prostora naše saradnje. Republika San Marino je zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji, izuzetno kulturnoj baštini i ljepoti, sjajna turistička destinacija sa godišnjom posjetom od oko dva miliona gostiju i sa učešćem u multiplikativnom smislu turizma u BDP od oko 50%. To je država koja pripada po BDP po glavi stanovnika, državama među deset najbogatijih zemalja svijeta, sa iskustvom organizacije ukupne ekonomije koji je obezbijedio visok kvalitet života u Republici San Marino. Naš je interes da se povežemo u svim oblastima saradnje, prije svega u sferi turizma, gdje možemo da razmijenimo svoja iskustva, unaprijedimo naše turističke ponude i valorizujemo posebne vrijednosti kulture i kulturne baštine Jadrana i Mediterana. Republika San Marino i njen glavni grad San Marino to nude, jer je San Marino pod zaštitom UNESCO, kao i naš Kotor, i to je prilika da promovišemo vrijednosti naše kulturne baštine. U oblasti turizma već imamo zaključene sporazume saradnje, a u toku je zaključenje sporazuma o dvostrukom izbjegavanju oporezivanja, kao i zaključenja sporazuma u oblasti kulture i naučne i tehnološke saradnje. Razgovarali smo o potrebi da se povežu naše privredne komore, da organizuju Biznis forume i da obezbijede da se naše dvije ekonomije bliskije povežu kako bi iskoristili sve ono što su kompatibilnosti te dvije ekonomije. U svakom slučaju ovo je snažan početni korak naše saradnje na najvišem nivou koji ohrabruje da dvije vlade i privredne komore, kompanije, ljudi biznisa, se bliskije povežu i iskoriste bogata iskustva Republike San Marino za unapređenje tog partnerstva. Želim da i ovom prilikom uputim veliku zahvalnost kapetanima regentima da su u godini deset godina crnogorske nezavisnosti, obilježavanja hiljadu godina državnosti, na ovom prostoru učinili zvaničnu posjetu Crnoj Gori.


Izjava za štampu Njihovih Ekscelencia Kapetana Regenata

Njihovim Ekscelencijama Kapetanima Regentima predstavlja veliku čast i zadovoljstvo posjeta Crnoj Gori, prva na nivou šefova država od uspostavljanja odnosa na najvišem diplomatskom nivou, prije tačno deset godina.

Ova posjeta je omogućila da se potvrde prijateljski odnosi između dvije države a kroz susrete i razgovore sa najvišim predstavnicima vlasti, podstakla je široko i detaljno sagledavanje stanja saradnje, koja se može definisati odličnom u raznim aspektima.

Jadransko more nas ne razdvaja jer dijelimo zajedničku kulturnu baštinu, vrijednosti i ciljeve, koje slijedimo i zastupamo u odnosima sa drugim zemljama i na zajedničkom putu na internacionalnom nivou.

Drevna Republika Titana se upoređuje i razvija dijalog sa državom koja je mlada, ali koja ima snažnu sposobnost da tumači sadašnjost primjenom odgovarajućih instrumenata svojstvenim demokratskim zemljama, koje vole mir i koje se pozivaju na načela poštovanja prava i odbrane slobode.

Kroz postojanu primjenu tih principa prijateljski narod Crne Gore ide putem progresivne integracije i na evropskom nivou;
to je put koji nas, u jednom dijelu, ujedinjava u zajedničkoj želji da aktivnije učestvujemo u Evropi tržišta i Evropi prava, uz poštovanje njihovih specifičnosti.

U tom duhu smo se dogovorili da dodatno ojačamo već dobre veze prijateljstva i saradnje i da podstičemo inicijative u tom pravcu, kao i one koje mogu promovisati razvoj naših ekonomskih, kulturnih i komercijalnih sistema.

Takođe smo se uvjerili u snagu demokratskih institucija i jasnu želju za intenzivnim učešćem u aktivnostima i najvažnijih međunarodnih organizacija, u okviru kojih su obje naše zemlje često zajednički djelovale i davale podršku kandidatima za dobijanje rukovodećih pozicija.


Broj čitanja: 142

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora