21.09.2016.


Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Republici Kosovo
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Republici Kosovo Ferhata Dinošu na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti.

Predsjednik je iskazao značaj sadržajne saradnje dviju susjednih država na polju maksimalnog intenziviranja bilateralnih odnosa , sa naglaskom na svim aspektima privredne saradnje, od obostranog interesa građana Crne Gore i Republike Kosovo.

Predsjednik je istakao da su se stekli uslovi da dvije susjedne države razmijene ambasadore budući da je crnogorska zajednica u Republici Kosovo prepoznata Zakonom o zaštiti i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika, iz decembra 2011. godine, čemu su podršku dali svi relevantni crnogorski subjekti u Republici Kosovo. Na osnovu te podrške donesena je Strategija za integraciju i afirmaciju crnogorske zajednice u Republici Kosovo, čiju je izradu i implementaciju podržala Vlada Republike Kosovo, formiranjem Radne grupe za njenu realizaciju. Istaknuto je da Republika Kosovo prolazi kroz specifičan period parlamentarnog života što značajno utiče na dinamiku promjene Ustava čime bi crnogorska zajednica bila uvrštena u najznačajniji pravni akt Republike Kosovo. Zato je kao prelazni period do promjene Ustava Zakon o zaštiti i promovisanju zajednica i njihovih pripadnika, u kojem se eksplicitno normira crnogorska zajednica, čvrsta garancija da će u Republici Kosovo biti adekvatno zaštićeni prava i interesi crnogorske zajednice.

Ambasador Dinoša je istakao da će biti posvećen saradnji dviju država, ističući svoju opredijeljenost afirmaciji prijateljstva i potpunog razumijevanja u cilju unapređenja inače sadržajnih odnosa Crne Gore i Republke Kosovo.


Broj čitanja: 284

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora