29.10.2016.


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom Dana crnogorskog sudstva
Poštovana Predsjednice,

Povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, svim nosiocima sudske vlasti iskazujem najveće poštovanje, uz iskrene čestitke i želje za uspješno i predano obavljanje ovih zahtjevnih dužnosti od velikog društvenog značaja.

U bogatoj istoriji i tradiciji razvoja našeg sudstva dužnost sudije i značaj suda su uvijek imali posebnu vrijednost kao fundamntalan oslonac sveopšteg društvenog napretka.

Istorija naše državnosti neraskidivo je vezana za stvaranje društva jednakih prava - obezbjeđivanje ambijenta u kome će dominirati nezavisnost sudske vlasti i beskompromisna primjena zakona. Zato sa neskrivenim ponosom podsjećamo na bogatu istoriju sudske vlasti i okosnicu njenog razvoja koja ima svoje ishodište u prije više od dva vijeka nastalom Zakoniku opščem crnogorskom i brdskom, ali i konstituisanju institucije Velikog suda čime je nakon crnogorske samostalnosti 1879 . godine postignut nivo sudske zaštite i pravne sigurnosti ravan najnaprednijim državama i pravosudnim sistemima toga doba.

Danas, nakon deset godina obnovljene državne samostalnosti sa ponosom možemo reći da smo dosledni baštinici ovih svijetlih tekovina. U skladu sa našim reformskim i integracionim državnim prioritetima odlučno gradimo društvo demokratskih vrijednosti u kojemu na normativnim reformama utemeljena nezavisna sudska vlast snaži i afirmiše ugled i autoritet sudijske funkcije, jednaku primjenu zakona za sve i vladavinu prava - istinski temelj društvenog napretka kojem bezrezervno težimo, kaže se u čestitki predsjednika Vujanovića.


Broj čitanja: 314

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora