03.11.2016.


Predsjednik Vujanović na Međunarodnoj terenskoj vježbi „Crna Gora 2016“
Obraćanje predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića na Međunarodnoj terenskoj vježbi „Crna Gora 2016“, koju je organizovao Direktorat za vanredne situacije Crne Gore i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

Prenosimo obraćanje Predsjednika:

Uvažena gospođo Gotemeler,
Gospodine Muliću,
Cijenjeni učesnici vježbe „Crna Gora 2016“,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Ja sam ovdje da podijelim zadovoljstvo sa Vama za puni uspjeh ove vježbe i za učešće svih, na maksimalno profesionalan način, uz punu kooperativnost i pokazivanje da je ova vježba bila neophodna i da je njen rezultat očekivan. Želim da iskažem zahvalnost NATO-u da je imao povjerenje u Crnu Goru u organizaciji ovako složene i zahtjevne vježbe i da je Crna Gora pokazala da je to povjerenje zaslužila. Želim da iskažem zahvalnost svima onima koji su bili u okviru 17 spasilačkih timova iz 7 NATO država, iz 10 partnerskih država, vama 680 učesnika, koji ste u ovim danima pokazali da se može naći pravi odgovor na katastrofe. Crna Gora je 2010. godine bila suočena sa teškim poplavama, a 2012. godine sa sniježnom nepogodom koja je zahtijevala vanredno stanje i u obje vanredne situacije imali smo izuzetnu pomoć NATO-a i zemalja regiona, koja je pokazala da moramo biti zajedno i da jedino zajedno možemo da odgovorimo katastrofama. Ova vježba je pokazala da sada imamo neuporedivo veći stepen organizovanosti, neuporedivo bolje komunikacije i maksimalnu spremnost da odgovorimo na svaki izazov katastrofe. Ova vježba se održala u vremenu kada je Crna Gora na samom pragu ulaska u NATO. I zato ona ima poseban značaj. Ova vježba je pokazala da je važna, značajna, bitna aktivnost NATO-a u odgovoru na katastrofe, u čuvanju života i materijalnih dobara njenih članica, partnerskih država i da su mehanizmi NATO-a najbolji odgovor katastrofe. Ova vježba je dala jasnu poruku našoj javnosti o vrijednosti NATO-a u tom važnom djelovanju NATO-a.

Na kraju, posebna zahvalnost za odluku zamjenice generalnog sekretara NATO-a gospođe Rouz Gotemeler što je na kraju svoje zvanične posjete odlučila da prisustvuje završnici ove važne vježbe. To doživljavamo i kao odnos NATO-a prema ovoj vježbi i kao odnos NATO-a prema Crnoj Gori, i kao izvjesan doživljaj Crne Gore kao nove članice NATO-a.

Hvala vam.


Broj čitanja: 182

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora