09.11.2016.


Predsjednik Crne Gore predložio mandatara
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović se nakon obavljenog razgovora sa predstavnicima partija zastupljenih u Skupštini, a koji su se odazvali pozivu obratio novinarima.

Prenosimo obraćanje Predsjednika:

Dame i gospodo,Želim da iskažem poštovanje vašem prisustvu danas, gotovo u cijelom danu, želje da prenesete javnosti ovo što su bile moje komunikacije sa liderima parlamentarnim stranaka u vezi imenovanja mandatara. Hoću prije svega da se zahvalim liderima parlmentarnih stranaka za odaziv i predstavljanje partija na liderskom nivou, čemu ste iskazali odnos prema ovim konsultacijama i na otvorenim konstruktivnim i korisnim razgovorima koje smo imali, koji su dali priliku razmjene mišljenja i onome što su strateški pravci rada Vlade i budućih obaveza kako na spoljnopolitičkom, tako i na unutrašnjem planu. Hoću da kažem da mi je drago što je opozicija imala svog predstavnika na ovim razgovorima, gospodina Dritana Abazovića, koji je iznio stav opozicije i drago mi je da su to učinili kroz svog predstavnika, a ne preko medija, ili nekom prostom pismenom komunikacijom. Mi smo imali različito viđenje o mojoj obavezi imenovanja mandatara i ja stojim na stanovištu da je moja ustavna obaveza da za mandatara predložim predstavnika liste koja je na izborima osvojila najviše poslanika. To je dakle lista Demokratske partija socijalista koja je osvojila 36 poslaničkih mandata, i koja je učestvujući kao samostalna lista sa najvećim brojem poslanika zavrijedila da dobije predlog za mandatara. Smatram da je to logika izbora da ona lista koja ima najviše poslanika treba da dobije mandatara, a da je sa aspekta sistema izbora i njegove demokratije konstituisanje zajedničkih lista nakon izbora od interesovanja i zajedničkog djelovanja od opozicije, ali ne i za moju obavezu da na taj način formiram listu od četiri izborna subjekta predložim mandatara.

Na osnovu čl. 95 st. 1 tačka 5 Ustava Crne Gore za mandatara za sastav Vlade predlažem gospodina Duška Markovića, zamjenika predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore. Nakon što ga je Demokratska partija socijalista Crne Gore predložila za mandatara i obavljenog razgovora sa predstavnicima partija zastupljenih u Skupštini, koji su se odazvali pozivu, stekli su se uslovi da predložim mandatara.

Gospodin Duško Marković treba da bude mandatar Vlade koja će biti posvećena integracijama, ekonomskom razvoju, vladavini prava, stabilnosti i ukupnom prosperitetu Crne Gore. Najduži dio svog radnog angažovanja gospodin Marković imao je u Vladi Crne Gore na poslovima generalnog sekretara Vlade, ministra bez portfelja, ministra pravde i potpresjednika Vlade. Uz poslove potpresjednika Vlade, do izbora ministra, obavljao je dužnost rukovodioca Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva kulture. Uz predsjednika Vlade bio je nesumnjivo najodgovorniji za uspješne pregovore pristupanja EU i NATO-u što je i prioritet rada Vlade. Obavljao je poslove pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za Službu državne bezbjednosti, a nakon formiranja Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovan je za njenog direktora. Za afirmaciju mira i stabilnosti poslovi bezbjednosti imaju poseban značaj pa je i ovo važan dio angažmana gospodina Markovića. U obavezi Vlade obezbijeđenja primjerenog značaja i djelovanja lokalne samouprave gospodin Marković će koristiti iskustva koja je imao kao sekretar i predsjednik Opštine Mojkovac. U Mojkovcu je bio i radno angažovan u Rudniku „Brskovo“. Učestvujući u ekonomskim aktivnostima Vlade stekao je iskustvo za rukovođenje Vladom u obezbjeđenju ekonomskog razvoja Crne Gore i boljeg kvaliteta života svih njenih građana.

U svom državnom, političkom i javnom djelovanju, kao poslanik i član Vlade, gospodin Duško Marković je pokazao punu privrženost trajnim vrijednostima Crne Gore, dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji pa je i time zavrijedio povjerenje za mandat za sastav Vlade Crne Gore.

Želim da iskažem izuzetnu zahvalnost dosadašnjem predsjedniku Vlade gospodinu Milu Đukanoviću koji je dao ogroman doprinos ukupnom razvoju Crne Gore, njenom procesu integracija i međunarodnoj afirmaciji.


Pitanje novinara: Zanima me Vaše očekivanje. Čuli smo iz Izvještaja o napretku i od visokih zvaničnika da treba što prije formirati vlast, konstituisanje Skupštine i izvršne vlasti. Kakva su Vaša očekivanja kao predsjednika da bi ta vlast trebala da bude konstituisana. Drugo pitanje, reakcija na pobjedu Donalda Trampa u Americi?

Odgovor Predsjednika: Da odgovorim prvo na pitanje koje ste redosljedom postavili. Ja sam svim svojim sagovornicima rekao da je interes Crne Gore da se Vlada izabere što prije. Parlament se konstituisao. Važno je da imamo što prije Vladu. Time sam saopštio naše očekivanje od Slovačke kao predsjedavajućeg da bude posvećena daljem nastavku pristupnih pregovora kroz otvaranje poglavlja i da mi kroz Vladu damo Slovačkoj državi koja izvanredno poznaje naše odnose i prilike da i sa novoformiranom Vladom taj pregovarački proces prema EU dalje denamizira. Očekujemo dalji proces ratifikacije Protokola za pristupanje NATO-u i takođe je važna poruka iz Crne Gore da je Vlada formirana. Takođe za jednako važnim cijenim angažman Vlade na pitanjima ekonomije i socijale. Nas očekuje intenzivna aktivnost na povećanju kvaliteta života svih naših građana i na boljem ekonomskom ambijentu Crne Gore. Takođe na rješavanju socijalnih problema. Zato je neophodno da ovo vrijeme od izbora do formiranja nove Vlade učinimo što kraćim i moje je očekivanje, i želja, i nada, koja naravno ni u čemu ne zavisi od mene, da se to desi što prije. Moj doprinos je bio da odmah zakažem konsultacije. Ja sam to zakazao za manje od 48 sati nakon konstituisanja Skupštine i očekujem da će i to biti neki od pokazatelja potrebe da se Vlada konstituiše što prije.

U odnosu na Vaše drugo pitanje upućujem čestitku novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu i želim mu da ima uspješan mandat, uvjeren da će Crna Gora i sa novom administracijom Sjedinjenih Američkih Država imati vrlo intenzivne bliske i korisne komunikacije i partnerstvo. Takođe uvjerenja sam da će SAD biti snažan promotor dalje ratifikacije Pristupnog protokola u NATO. Ono što bih želio od novog predsjednika Donalda Trampa je da će on ovom prostoru i Crnoj Gori sigurno biti naklonjen, snažnijem ekonomskom partnerstvu sa SAD. Kao čovjek koji dolazi iz sfere biznisa znati da za Crnu Goru vrijednost ulaska kompanija SAD i partnerstvo sa njima ima poseban značaj, i očekujem u tom smislu da će on preporučiti i ohrabriti kompanije SAD da budu u Crnoj Gori, a one su ovdje dobrodošle i naš je interes da ih bude što više.


Broj čitanja: 237

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora