16.11.2016.


Maroko: Govor Predsjednika Vujanovića na Konferenciji UN o klimatskim promjenama
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanvić koji na poziv Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i kralja Maroka Muhameda VI učestvuje na Konferenciji UN o klimatskim promjenama u Marakešu obratio se učesnicima.

Prenosimo izlaganje Predsjednika:

Uvaženi šefovi država i vlada
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo da Vam se obratim na 22. Konferenciji strana ugovornica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama. Iskazujem zahvalnost generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-Munu i njegovom veličanstvu Muhamedu VI kralju Maroka na pozivu za učešće na ovoj važnoj globalnoj konferenciji. Cijenim da je neophodno istaći nekoliko najznačajnijih konstatacija.

Prvo- Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i Pariski sporazum su nužan globalni odgovor na višedecenijske klimatske promjene koje su postale ozbiljna globalna prijetnja za sigurnost, zdravlje, standard i kvalitet života ljudi ukupnog čovječanstva. Zato su one velika tekovina čovječanstva sa maksimalnom odgovornošću svih potpisnica i obavezom koja pripada svim državama i Ujedinjenim nacijama koje su ovom konvencijom i sporazumom dobile posebnu ulogu u međunarodnoj zajednici.

Drugo- Sve potpisnice konvencije prihvatajući obaveze iz Pariskog sporazuma i Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine imaju odgovornost da doprinesu ukupnim naporima za smanjenje emisija gasova staklene bašte. U skladu sa Namjeravanim nacionalno utvrđenim doprinosom Crna Gora će smanjiti svoje emisije za 30% u odnosu na baznu 1990. godinu. Upravo usvojena Nacionalna strategija u oblasti klimatskih promjena slijedi ove generalne smjernice.

Treće- Obaveze djelovanja svih država članica Ujedinjenih nacija i potpisnica Pariskog sporazuma podrazumijeva, uz uvažavanje specifičnosti svake države, vrednovanje i regionalnih prilika i punu koordinaciju sa državama regiona. U tom smislu Crna Gora je iskazala jasnu spremnost da u okviru regionalnih inicijativa Jugoistočne Evrope i Mediterana koordinira svoje aktivnosti kako bi one imale adekvatan regionalni efekat i doprinos regiona globalnom uspjehu.
I na kraju

Četvrto- Dajući posebni značaj potrebi efikasnog globalnog odgovora, Crna Gora iskazuje punu spremnost za monitoring i učešće na svim sastancima na kojima se analizira efekat sprovođenja mjera zaštite od klimatskih promjena uz spremnost da dogovorene mjere sprovede odmah i bez izuzetka. U tom smislu cijenim da i ova konferencija, prva poslije potpisa Pariskog sporazuma, u aprilu o.g. u sjedištu Ujedinjenih nacija, ima posebnu vrijednost. Vjerujem da će ona unaprijediti efikasnost koordinacije aktivnosti svih potpisnika Pariskog sporazuma.


Broj čitanja: 175

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora