16.12.2016.


Predsjednik Vujanović na dodjeli nagrada "Wild Beauty Award 2016"
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je pokrovitelj manifestacije "Wild Beauty Award 2016", koju organizuje turistička organizacija Crne Gore, večeras je u svečanoj sali Restorana „ Imanje knjaz“, uručio prvu nagradu za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore.

Prenosimo obraćanje Predsjednika:


Uvaženi Predsjedniče Parlamenta,
Ministre turizma i održivog razvoja,
Direktorka nacionalne turističke organizacije,
Vaše ekselencije,
Uvaženi turistički poslenici,
Dobitnici nagrada,
Cijenjeni gosti,
Dame i gospodo,

Raduje me da smo na ceremoniji dodjele turističkih nagrada koja je nesumnjivo i tradicionalna i prestižna. Tradicionalna - jer se održava dvanajesti put što pokazuje da ima svoju vrijednost kroz svoju istrajnost. Nema mnogo toga u Crnoj Gori što u svojim svečanostima ima svoju tradiciju pa me raduje da je svečanost turizma dobila taj tradicionalni karakter. Iz onoga što ćemo vidjeti utvrdićemo da je za sve nagrade mnogo konkurenata, da su oni svi uvaženi i da se nagrađuju oni koji su zaista najbolji. Prestižna - upravo zbog vrijednosti te nagrade koja se u turističkom smislu vrlo valorizuje, koju svi uvažavaju, i koja dobija svoj važan takmičarski dio.

Jedino što se za ovih dvanajest godina promijenilo je što ja sad govorim prvi, a ranije sam govorio poslednji. Vjerovatno to ima neki bolji smisao, ali radujem se da vam se obratim, da vas pozdravim i da čestitam svim onim turističkim poslenicima koji su uložili svoj biznis i ukupan rad u uspješnu turističku godinu.

Nesumnjivo je da je ovo naša najbolja turistička godina i to pokazuju fizički i finansijski efekti. Imali smo najviše gostiju, najviše noćenja i ono što je svakako najvažnije najveći turistički prihod. To sam srećnim sticajem okolnosti uvijek govorio. Vidim da u zadnjih par godina se postavlja pitanje da li je to prazna reklama kroz špekulativne podatke ili je to zaista tako. Ja mislim da je zaista tako i da mi iz godine u godinu napredujemo da imamo sve bolju turističku ponudu i proizvod i da imamo sve bolje rezultate koji su efekat ogromnog ulaganja i države i lokalne samouprave i turističkih poslenika i svih onih koji su na različite načine vezani za turizam. Nesumnjivo je da postoje pokazatelji koji na jasan način upućuju na to da imamo bolju turističku godinu.

Ove godine smo imali dvadeset novih hotela, 95% kapaciteta tih hotela je u hotelima sa četiri ili pet zvjezdica, a oni, ti hoteli sa četiri ili pet zvjezdica sada imaju učešće u našoj hotelskoj infrastrukturi od 35%. Godine 2007. dakle, prije deset godina svega je bilo 12% učešća hotela sa četiri ili pet zvjezdica što pokazuje da smo jako digli našu turističku ponudu i obezbijedili da turizam direktono ili indirektno učestvuje sa 22 procenta u našoj ekonomiji što nas sve zajedno obavezuje da turizam dalje podstičemo.

Drugi važan faktor koji pokazuje da je turizam imao bolji rezultat je bolja avoi dostupnost Crne Gore kroz ono što pokazuju, prije svega, nisko budžetske avio- kompanije koje već tri godine funkcionišu u Crnoj Gori i koji svake godine dovode sve više turista i omogućavaju što bolji kvalitet turističkog rezultata. Ove godine smo preko avio destinacija, Crna Gora je to prije svega u turizmu, ostvarili preko 13% više gostiju i vjerujem da je to značajno doprinijelo boljem turističkom rezultatu. Naravno, da imamo obavezu da dostupnost unutar Crne Gore i dalje povećavamo i moramo infrastrukturu putnu podići na veći nivo i to je važno za turizam. Vrlo me raduje dobra dinamika puta prema Mateševu važne dionice auto-puta od Bara do granice sa Srbijom i Beogradom, koji će povezati sjever dati mogućnost da se turistički valorizuju njegove vrijednosti koje su nesumnjivo vrlo bitne vrlo značajne i vrlo vrijedne.

I treća komponenta koja je svakako mjerljiva je bolja prezentacija naše turističke ponude. Kada pogledate broj turističkih sajmova i svih onih mjesta gdje se turizam promoviše vidite da smo na svim mjestima i turistički prestižnim promotivnom skupovima veoma prisutni. Mislim da je jako važno da prestavimo Crnu Goru, ona ima svoju prirodnu ljepotu, ima svoje ekonomske privlačnosti, ona ima svoju posebnu turističku vrijednost i mislim da smo sa te tri komponente, koje su vrlo vrijedne i vrlo mjerljive, u stanju da pokažemo da je naš turistički proizvod svake godine u porastu svog kvaliteta i da ćemo računam svaku turističku godinu imati kao uspješniju. Po mom doživljaju, svaka godina bi morala da bude uspješnija sem ako neki snažni objektivni faktor ili uslov kao što su vremenske neprilike ne dovede do negativnog uticaja na turistički rezultat.

Čestitam svim onim koji su dobili vrijedne nagrade u oblasti turizma. Mislim da su one dobar primjer da se u turizmu može biti uspješan, da su dobar magnet da se ova svečanost održi prestižnom, a da su dobar motiv ostalima da nastave takmičenje za ovu nagradu. Čestitam svim poslenicima turizma, svima u državi, lokalnoj samoupravi koji su učinili sve da imamo bolji turizam i želim svima bolju narednu turističku godinu. Živjeli.


Broj čitanja: 118

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora