19.12.2016.


Predsjednik Vujanović prisustvovao svečanoj sjednici Glavnog grada
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada- Podgorica koja je održana povodom Dana Opštine.

Predsjednik je građanima i građankama Podgorice odbornicima predsjedniku Skupštine opštine i gradonačelniku čestitao Dan Podgorice, i iskazao poštovanje za sve što je učinjeno. U prikazu ste vidjeli da je učinjeno mnogo u unapređenju infrastrukture i ukupnog kvaliteta života u Podgorici. Ja želim da iskažem posebno uvažavanje za ulaganje u obezbjeđenje novog poslovnog ambijenta Podgorice. Vidjeli ste da se mnogo ulaže u biznis zone u podsticaje preduzetništva i obezbjeđenje novih radnih mjesta što je svakako jedno od primarnih očekivanja Podgorice. Vidjeli ste da je Podgorica dobila sve što je neophodno za unapređenje ukupne infrastrukture za razvoj turizma i da je u ovoj godini imala impresivan broj, daleko iznad onoga što je republički procenat broja gostiju i noćenja u Podgorici, što pokazuje da Podgorica postaje jedan vrijedan turistički centar. To Podgorica svakako zaslužuje imajući u vidu i vrijednost kulturne baštine Podgorice, i događanja u kulturi koji obilježavaju i prepoznaju Podgoricu kao jedan od važnih centara i kulture i turizma Crne Gore. Ja sam ubijedjen da će se ovi projekti o kojima je gradonačelnik govorio ostvariti u dobroj dinamici i da Podgorica svojim razvojem obezbjeđuje punu valorizaciju onoga što su njene vrijednosti u ime boljeg kvaliteta života svih njenih građana.

Pitanje novinara: Može li jedno pitanje van teme? Vlada je juče smanjila za 20 odsto naknade majkama, a funkcionerima 8 odsto. Je li to pravedno da onome ko najmanje ima smanjiti 20 odsto, a funkcionerima koji da jesu u jeku rada smanjiti za 8 odsto? Je li to pravedno? Vi ste Predsjednik svih građana.

Odgovor Predsjednika: Vi ste postavili pitanje koje je dalo i odgovor na način kojim Vi projektujete taj odgovor. A ja ću da kažem sljedeće. Ja mislim da svi oni koji su makar i površno pratili budžet, a posebno oni koji su znali kakva su kretanja u budžetu, su imali realno očekivanje restrikcije u budžetu. Mislim da je važno da se Vlada nije opredijelila da poveća poreze, da je važno da se nije opredijelila da poveća PDV. Važno je da nije ukinula neka socijalna prava i da je u tom smislu dala ono što su projektovane vrijednosti dobrog budžeta koji će tekuće isplaćivati sve obaveze i kapitalnog i tekućeg budžeta i obezbijediti da se imaju i mjesečne plate, i mjesečna davanja socijalnih obaveza i naravno poštovanje kapitalnog budžeta koji je neophodan Crnoj Gori. Ja sam uvijek bio za to da tekući budžet ima maksimalni iznos, a da polako kapitalni budžet smanjujemo obzirom na to kako se Crna Gora razvijala i koje su mogućnosti kapitalnog razvoja. Stvar je opredjeljenja i medijskog posmatranja tih mjera u konkretizaciji koja će imati ukus i ocjenu i viđenje onako kako to koji medij koji medijski posrednik opredjeljuje. Vi ste dali svoje viđenje, ja svoju ocjenu ne želim da dam, jer mislim da je to Vladina politika koju podržavam, a čije detalje treba da objasni Vlada. Ja se veoma nadam da će majke sa troje djece da u jednom vremenu koje nije tako daleko dobiju mogućnost da, kroz bolji servis budžeta, dobiju šansu da imaju veće iznose. Za veće iznose svakako navijam. Takođe hoću da kažem ono što se kroz svu moju promociju državne politike prepoznaje da moramo maksimalno pažljivo i odgovorno da se odnosimo prema izvršenju svojih poreskih obaveza. Vi znate da je značajan dio budžetskog deficita i u tome što se te obaveze ne izvršavaju. Takođe da se mnogo ozbiljnije odnosimo prema investitorima. Dakle, toliko smo protjerali investitora iz Crne Gore i toliko smo investicionu klimu demotivisali da smo imali drugačiju politiku i bolje odnose, unutar struktura koji su o tome odlučivali, mi bi imali mnogo više radnih mjesta, veće plate i mogućnost da se budžet mnogo kvalitetnije puni. Pa možda da se i ove mjere koje su restriktivne, a koje očekujem da će biti u toku naredne dvije godine ispoštovane, da se ne primjenjuju na ovaj način i u ovom obimu. Drago mi je što se Vlada odlučila da onima koji imaju najviše redukcijom primanja smanji primanje. A kažem volio bih da u odnosu na majke sa troje djece se ima odnos koji će, obzirom na perspektivu budžeta, iskazati u narednom period vraćanje tog iznosa i bolji materijalni status.


Broj čitanja: 117

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora