31.12.2016.


Predsjednik Crne Gore čestitao novogodišnje praznike
Poštovani građani i građanke Crne Gore,

Na samom smo kraju 2016-te godine. Godine naših velikih državnih jubileja, integracionih i razvojnih uspjeha, parlamentarnih i lokalnih izbora, ali i godine koju smo mogli bolje iskoristiti za prevazilaženje podjela koje produbljujemo.

Ove godine smo proslavili deset godina od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore i milenijum njene državnosti. Ponosni smo na dostignuća koje je Crna Gora ostvarila u ovoj deceniji na spoljno-političkom planu, posebno u evropskim i evroatlanskim integracijama. Takođe i u ukupnom razvoju i reformama koje su osnažile njen demokratski kapacitet i karakter multietničkog i multireligijskog društva. U tome je posebno vrijedno što smo ojačali inače snažne spone, državne i građanske, sa našim susjedima i prijateljskim državama. U ime njegovanja i afirmacije njihovih manjina u Crnoj Gori i naše u njima što istinski i trajno manjine vrednuje kao značajne mostove saradnje.

Kontinuitet integracionih uspjeha nastavio se i ove godine. Otvorili smo četiri nova pregovaračka poglavlja u pristupnom procesu Evropskoj uniji, tako da sa ukupno 26 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, zavrjeđujemo visoku ocjenu međunarodne zajednice kao lider integracija. Ovoj ocjeni značajno doprinosi činjenica da smo veoma blizu članstva u NATO-u i da je to sada već oročeno na mjesece. Sa našim integracionim uspjesima, ne samo mi već i region, smo bliži dugoročnoj stabilnosti i stvaranju uslova za još sanažniji prosperitet naših građana.

I u ovoj godini nastavili smo sa razvojem naše ekonomije. Tome su uveliko doprinjeli rekordi koje ostvaruje naša turistička privreda, ali održan je i trend visokih stranih ulaganja u našu ekonomiju. Započeli smo ili nastavili realizaciju kapitalnih vrijednih projekata koji će povećati kvalitet života naših građana. Povećanje kvaliteta života naših građana je primarni i ubjedljivo najvažniji cilj i obaveza za narednu godinu.

Ali ovo je bila godina u kojoj smo dodatno produbili naše podjele. U skladu sa našom sklonošću da se lako dijelimo a teško sabiramo, dodatno smo se udaljili na oktobarskim parlamentarnim izborima. Suštinski centralne teme kampanje starije su od vijeka, a verbalistika kampanje jednako stara kao i teme. Bez obzira na to gdje pripadamo, a znamo gdje smo, mi se ne odričemo svojih vrijednosti i tradicija. I pored toga izbore koje su priznali svi u međunarodnoj zajednici, osporava gotovo pola Skupštine, bojkotuje rad Skupštine i uslovljava dijalog za učešće u njenom radu. Kampanja negativnih emocija zamijenjena je političkom realnošću koja je takođe negativna. Dogovorimo se o razlikama, prihvatamo ih i živimo sa njima, ali nemojmo se dijeliti kao što smo činili decenijama i vjekovima. Okrenimo se jedni drugima zbog nas i onih koji dolaze poslije nas.

I ovo je bila godina za poštovanje sportskih uspjeha i promociju bogatstva naše kulture i stvaralaštva.

Posebno želim da ukažem na vrijednost postignuća naših oficira i vojnika u inostranstvu, koji su posvećeni miru, naših pomoraca na domaćim i stranim brodovima, kao i na našu dijasporu i diplomate širom svjeta.

Na kraju svima želim dobro zdravlje, ličnu i porodicnu sreću i uspjehe u 2017-toj godini.


Broj čitanja: 1011

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora