03.04.2017.


Mostar: Vujanović - Čović
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji će na poziv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja 20. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, sastao se danas sa Draganom Čovićem. Nakon sastanka Vujanović i Čović su dali izjave za medije.

Dragan Čović:

Zadovoljstvo mi je da vas mogu pozdraviti ovdje i da sam danas imao čast razgovarati sa gospodinom Filipom Vujanovićem, predsjednikom Crne Gore, prijateljem sa kojim evo sve češće imamo mogućnost razmjenjivati stavove, približavati se zajedničkim projektima, kada je evroatlanski put u pitanju. Čestitao sam, između ostalog, evo i završni čin, sami završetak i formalizacije članstva NATO saveza za Crnu Goru. To uveliko pomaže i našem putu kad je u pitanju Bosna i Hercegovina i MAP-u i naravno razgovarali smo, prije svega, o gospodarskim temama, politike smo vrlo malo stavili, s obzirom da je sve uočnica 20-tog Sajma gospodarstva u Mostaru i ono što možete očekivati da ćemo mi bar jednom u mjesec-dva dana imati međusobnu komunikaciju na razini tri člana Predsjedništva, ili pojedinačno neko od nas, sa predsjednikom Crne Gore, kako bi držali jedan pravi prijateljski, pozitivan odnos odnosno ostvarili jednu klimu dobrog ozračja koje se može prenijeti pozitivno na čitavo područje.

Vujanović: Evo i ja da iskažem saglasje sa domaćinom i dragim prijateljem, članom Predsjedništva, Draganom Čovićem. Da iskažem zadovoljstvo kontinuiteta naše komunikacije, i uvijek zadovoljstvo naših odnosa koji jesu i sadržajni i prijateljski, bliski i nesumnjivo dobar primjer ovog regiona. Kao što je saopšteno, razgovarali smo o privrednim temama. Mislim da u ovim uslovima prenapregnutog političkog ambijenta koji imamo, privredne teme predstavljaju nešto što relaksira i što obavezuje, prije svega. Mi smo ovdje da ponudimo bolji ekonomski ambijent, da ponudimo nova radna mjesta, da ponudimo bolji životni standard. Imamo uslova za to. Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju prostora za saradnju. Mi smo opredijeljeni toj saradnji i naši sastanci su u funkciji te saradnje. Raduje me da će ovaj jubilarni Sajam privrede u Mostaru biti nova potvrda snažne ambicije Mostara i ovog dijela Bosne i Hercegovine da sarađuje i dobra promocija svih onih koji ovdje dođu. Biće u prilici da pokažu šta imaju i šta nude i na koji način projektuju svoju privrednu saradnju. Zato me raduje da sam ovdje. Raduje me da je ovo jedan novi doprinos boljoj ekonomskoj saradnji dvije države.

Pitanje novinara: Šta ulazak Crne Gore u NATO znači za region?

Odgovor Predsjednika:

Znači doprinos stabilnosti regiona. Mi smo u NATO-u slijedom naše geografske pozicije. Dakle, Crna Gora je na dijelu Jadrana i na dijelu Mediterana gdje se zatvara prsten NATO-a. I bilo je prosto geografski logično da pripadamo toj vojnoj i političkoj alijansi i da time doprinesemo stabilnosti našeg regiona. Takođe za Crnu Goru znači šansu za ekonomski boljitak. Uvijek je to jedna nova šansa da pokažete da ste ekonomski vrijedni, da dobijete bolji rejting, da turistički budete privlačniji. Naravno ima svoju političku vrijednost, jer u okviru te velike porodice imate lakšu i bolju komunikaciju. NATO nikada nijesmo doživljavali u Crnoj Gori kao odnos protiv bilo koga, nego kao stratešku potrebu Crne Gore da doprinese stabilnosti, da doprinese svom razvoju i da doprinese boljitku svih svojih građana.


Broj čitanja: 126

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora