13.05.2017.


Budva: Predsjednik Vujanović na “2BS NATO Forumu”
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas na “2BS NATO Forumu” – godišnjoj konferenciji Atlanskog saveza Crne Gore, koji se održava u Budvi.

Prenosimo obraćanje Predsjednika Vujanovića:

Uvažena predsjednice Republike Hrvatske Grabar-Kitarović, draga Kolinda,
Uvaženi predsjedniče Republike Slovenije gospodine Pahor, dragi Borute,
Visoke zvanice,
Vaše ekselencije,
Učesnici Foruma,

Ja želim prije svega da čestitam Atlantskom savezu na organizaciji ovog Foruma. Na tako uspješnim i uglednim učesnicima koji su bili na njemu i na sjajnim porukama koje su upućene. Da čestitam na odabiru trenutka za ovaj Forum, jer je on neposredno prije punopravnog članstva Crne Gore u NATO-u. Nakon godine dana u kojoj se nije moglo naslutiti da će se sve ovo dešavati i da će Crna Gora biti u NATO-u.

U skladu sa naslovom ovog Foruma mogu da kažem da je u protekloj godini Crna Gora dobila garanciju slobode. Dobila garanciju trajanja i mogućnost partnerstva sa evroatlantskim partnerima, koji će obezbijediti kvalitetan ekonomski razvoj, koji će osnažiti politički ugled Crnoj Gori i koji će obezbijediti za dobro svih građana Crne Gore njen razvoj.

Od maja prošle godine počela je ratifikacija Pristupnog protokola. Nije se moglo prognozirati da će svih 28 država za samo godinu dana ratifikovati Protokol. Nije se moglo prognozirati da će se stvoriti uslovi da se krajem ovog mjeseca Crna Gora promoviše u punopravnu članicu NATO-a. Želim i ovom prilikom da zahvalim svima koji su u tome pomogli. Da zahvalim prijateljskoj i susjednoj Hrvatskoj koja je dala veliki doprinos u tome. Posebno na važnom dijelu naših zajedničkih aktivnosti, promocije Crne Gore u međunarodnim mirovnim misijima. Radili smo vrlo pažljivo, vrlo dugo ovdje i u Hrvatskoj, pripreme za naše mirovne misije. Učestvovali zajedno u Afganistanu, u vrlo važnoj i vrlo osjetljivoj misiji. Imao sam zadovoljstvo u posjeti Afganistanu, u jednoj kasarni u kojoj smo bili zajedno sa hrvatskim vojnicima, da se uvjerim da je to istinsko partnerstvo. Da je to zajedničko djelovanje, da je to posvećenost dvije vojske, u korist mira u Afganistanu i u korist dobre poruke i da se sa ovog prostora može dati doprinos tom miru.

Želim da iskažem veliku zahvalnost prijateljskoj Sloveniji koja je četiri godine bila kontakt država za pristup NATO-a. Koja je, od naše nezavisnosti, imala snažnu ekspertsku pomoć u Ministarstvu odbrane i u svim strukturama u kojima smo ostvarili standarde NATO-a i koja je prva država EU koja je ratifikovala Protokol o pristupanju. Koja je dala snažan podstrek da se taj Protokol dobrom dinamikom ratifikuje i ukazala na značaj potrebe brze ratifikacije ne samo za članstvo Crne Gore, nego i za doprinos stabilnosti u našem regionu, a i za vrijednosti NATO-a na ovom prostoru.

Mi smo uvijek NATO doživljavali kao našu veliku istorijsku obavezu. I kao veliku garanciju trajnog obezbjeđenja slobode i trajne stabilnosti Crne Gore. Nikada NATO nije bio protiv bilo koga. On je uvijek bio za interes Crne Gore, interes regiona, interes svih građana Crne Gore. Mi smo pristupajući NATO-u izvršili našu ustavnu obavezu i to ustavnu obavezu ne iz bilo koje skupštine, nego iz Ustavotvorne skupštine Crne Gore i ne po bilo kojoj većini, nego po dvotrećinskoj većini te skupštine i ne po bilo kom pitanju, nego po strateškom pitanju pristupanja NATO-u i EU. Mi smo takođe izvršili obavezu koju je nosila naša geografska pozicija. Mi smo na Jadranu i bili smo jedina država na Jadranu koja je van NATO-a. Mi smo na Meditaranu, na Sjevernoj obali Mediterana i od Španije i Portugalije do Turske jedina država van NATO-a i po prirodi našeg geografskog položaja mi pripadamo evroatlantskim vrijednostima i evroatlantskim integracijama.

Mi smo izvršili tu obavezu znajući kakva je prošlost ovog regiona. Prošli vijek sa pet ratova, dva balkanska, dva svjetska, od kojih je jedan počeo na ovom prostoru i rat u povodu raspada bivše Jugoslavije. Obzirom na broj stanovnika sa najviše stradalih u Evropi, sa najviše razaranja, sa najviše izbjeglica. Bez trajne stabilnosti nema budućnosti ovog prostora, a te trajne stabilnosti za Crnu Goru nema bez NATO okvira. Zato je NATO vrijednost, posebna vrijednost Crne Gore, i mi smo ponosni da je u ovoj godini to shvaćeno od svih država NATO-a i ratifikacija završena.

Konačno, Crna Gora sa NATO-om dobija mogućnost bržeg ekonomskog razvoja. On daje nove ekonomske šanse, on daje priliku za nova partnerstva, on daje mogućnost za nove investicije, on daje priliku za novu turističku ponudu i valorizaciju vrijednosti kulture Crne Gore. On povećava rejting kreditni ove države i on daje šansu za sve ono što su izazovi NATO-a da valorizujemo u ekonomskim vrijednostima Cnre Gore. I konačno daje mogućnost za bolju političku prohodnost, i veći ugled Crne Gore i kroz to što je za nas vrlo važno ubrzanje procesa evropskih integracija. Nakon ulaska u NATO mi smo značajno bliži EU. Ovo je novi podstrek za EU. Ja sam siguran, budući da u Crnoj Gori o EU postoji konsenzus, da će se udružiti snage da se ubrza proces EU. Prisustvo EU na ovim prostorima je takođe jedna od garancija stabilnosti. Mi se najlakše dogovoramo o onim pitanjima koja su pitanja pristupa EU.

Ja sa posebnim zadovoljstvom, i tu se zahvaljujem Hrvatskoj i Sloveniji, naglašavam proces Brdo Brioni, koji je pokrenuo Berlinski proces, i koji je novi pogled EU na prostoru Balkana. Novi pogled u potrebi da se intenzivira proces integracija i novi pogled u odnosu na potrebu da se pomogne infrastrukturi, posebno u dijelu saobraćajne i energetske, i da se kroz infrastrukturu rješavanjem tih pitanja mi i dalje povežemo.

U skladu sa ovim naslovom i onim što sam rekao ovo nije proces protiv bilo koga. Naša NATO integracija je suštinski, strateški, istorijski interes Crne Gore. Nije okrenuta protiv bilo koga, nije okrenuta protiv naše vjekovne tradicije i dobrih odnosa sa Rusima. Nije okrenuta protiv naše želje da sačuvamo dobru atmosferu i gostoprimstvo sa svim turistima iz Rusije i gostima koji su ovdje. I mi ih pozivamo da borave sa jednakom ugodnošću ovdje. Nije naravno okrenuta protiv naše namjere, koja je iskrena i otvorena, da se naši odnosi sa Rusijom što prije poprave i budu na nivou koji to zavređuje. Mi očekujemo istinski iskreno i sa iskustvom koji imamo iz istorije da će Rusija prihvatiti činjenicu našeg članstva u NATO-u i da će imati onaj odnos prema Crnoj Gori kao članici NATO-a koji uvažava to članstvo. I koji zna da to članstvo nije protiv bilo koga, pa ni protiv Rusije. Te da će na temelju takvog članstva imati odnose sa Crnom Gorom kakve ima i sa drugim državama regiona koji pripadaju NATO-u. Za to nam je potrebno strpljenje u Crnoj Gori i kondicija da sačekamo. Za to nam je neophodan državno odgovoran odnos prema svim reakcijama koje smo imali iz Rusije. Mislim da ga mi imamo, i zato nam je potrebno da sve uvjerimo da ova strateška potreba Crne Gore, za očuvanje Crne Gore i njene slobode, nije bila protiv bilo koga. Vjerujem da će to biti tako. Crna Gora ima strpljenje za to i ja sam ubijeđen da će naše članstvo u NATO-u definitivno nakon nezavisnosti biti najveća tekovina Crne Gore.

Hvala Vam.


Broj čitanja: 120

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora