07.06.2017.


Brisel: Crna Gora 29. članica NATO-a
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas se u sjedištu NATO-a obratio povodom učlanjenja Crne Gore u NATO, na Svečanoj ceremoniji podizanja crnogorske zastave.

Sa predsjednikom Vujanovićem u delegaciji su bili raniji Predsjednik Vlade Milo Đukanović i aktuelni i raniji ministri vanjskih poslova i odbrane.

Prenosimo govor Predsjednika:


Gospodine generalni sekretare,
Uvažene ekselencije,
Dame i gospodo,

Pričinjava mi izuzetnu čast i zadovoljsto da danas slavimo jedan od najvažnijih dana za Crnu Goru. Najveći uspjeh Crne Gore od obnove državne nezavisnosti. Ovaj dan smo dugo čekali i, zaista, ga zaslužili. Vjerujem da će 7. jun biti upamćen kao važan dan i za Alijansu. Osam godina nakon posljednjeg proširenja NATO dobija novu članicu.

Zastava Crne Gore će se ponosno vijoriti na jarbolu u sjedištu NATO-a kao simbol sigurne i prosperitetne budućnosti Crne Gore, koja sada i zvanično pripada evroatlantskoj porodici. Danas je sve u znaku budućnosti, svjetlije budućnosti koja Crna Gora čeka. Zato istoriju neću pominjati, osim što ću reći da je danas nesumnjivo istorijski dan za Crnu Goru.

Još od 2006, od kada je nezavisna Crna Gora ponovo na mapi Evrope, radili smo posvećeno na ispunjenju ovog cilja. Suočavali smo se sa mnogim izazovima, teškim i ponekad bolnim odlukama i reformama. Težak rad i zalaganje se uvijek adekvatno vrednuju. Savladali smo mnoge prepreke i u ovom procesu postali bolja država i društvo. Budite ubijeđeni da ćemo nastaviti da radimo da bi bili još bolji. Ovo nije kraj već početak nove Crne Gore. Države koja će nastaviti da slijedi svoje opredjeljenje ka Evropskoj uniji, za bolje društvo i napredak za dobro građana. Države koja će biti stabilnija i sigurnija. Koja je dobila novu šansu da iskoristi svoje potencijale za dobrobit svojih gradjana, sa više mogućnosti za ekonomski razvoj. Država koja će i dalje biti iskren, dobar susjed i primjer kako u izazovnom okruženju doprinijeti stabilnosti u našem regionu. Država koja će koristeći svoje pune kapacitete i mogućnosti da odgovori izazovima sa kojima se suočava Alijansa, Evropa i svijet.

Saveznik na koga možete da se oslonite. Saveznik koji može da računa na vas.

Ovaj dan je značaj ne samo za nas, već i za region u kome živimo. Još jedna država Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope se priključuje najjačem vojno-političkom Savezu, doprinoseći miru i stabilnostina na jugu Evrope. Članstvom Crne Gore u NATO, sjeverna obala Sredozemlja od Turske do Portugalije
postaje dio evroatlantske zajednice. Danas je potvrđena jedna od najuspješnijih politika NATO-a – politika otvorenih vrata. Time se šalje jasna poruka da je perspektivna članstva aktivna i da se težak rad nagrađuje.

Dame i gospodo,

Danas ne bismo bili ovdje da nije bilo neumornog zalaganja ljudi iz svih sfera društva koju su timski i posvećeno radili, vjerujući u našu evroatlantsku perspektivu. Danas su sa nama ovdje raniji Predsjednik Vlade Milo Đukanović i aktuelni i raniji ministri vanjskih poslova i odbrane kojima upućujem izraze poštovanja i zahvalnosti.

Takođe, ne bismo danas bili ovdje bez naših saveznika. Koristim priliku da, u ime Crne Gore, zahvalim na podršci i pomoći koju smo u kontinuitetu dobijali. Želim da zahvalim NATO-u i generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na njegovoj snažnoj podršci, savjetima i iskrenom prijateljstvu, koja odslikava njegovu viziju i važnosti politike otvorenih vrata i stabilnosti našeg regiona. Zahvaljujem članicama iz regiona koji su se naše uspjehe doživljavali kao svoje – Sloveniji, koja je bila četiri godine kontakt država NATO-a za Crnu Goru. Takođe, Hrvatskoj i Albaniji. Posebno se zahvaljujemo i Mađarskoj, posljednjoj kontakt državi NATO-a za Crnu Goru.

Zahvaljujem svim ostalim saveznicama koji su nas snažno podržavali i pružali savjetodavnu i ekspertsku pomoć. Sastajali smo se ovdje u Briselu, u Podgorici, sarađivali u okviru misija u Afganistanu, u izgradnji odbrane i bezbjednosti i jačanju političkog sistema i vladavine prava. Želim da zahvalim svim članicama NATO-a na brzoj ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.
Srećni smo što ovaj veliki dan dijelimo sa vama, kao i sve uspjehe do sada.

Dragi prijatelji,

Ovo je početak novog doba za Crnu Goru. Crna Gora će biti odgovoran saveznik, koji će poštovati, promovisati i štititi vrijednosti evro-atlantske zajednice kojoj zasluženo pripada. U decembru 2015.godine kada smo pozvani u NATO, konstatovali smo vam da je to početak jednog iskrenog prijateljstva. Danas počinjemo vrijedno savezništvo čije su spone snaga, solidarnost i jednistvo. Neka se naša zastava vječno vijori na jarbolu NATO-a i neka je vječna Crna Gora.

Hvala!


Broj čitanja: 376

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora