24.06.2017.


Beograd: Predsjednici Vujanović i Vučić
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je na poziv Aleksandra Vučića, prisustvovao prijemu koji je organizovao 23. juna povodom preuzimanja dužnosti Predsjednika Republike Srbije.

Predsjednici Vujanović i Vučić imali su danas u Beogradu bilateralni sastanak. Nakon sastanka Predsjednik Vujanović je dao izjavu za medije.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo razgovorom koji je kako je rekao, uvijek bio vrlo otvoren i konstruktivan i afirmisao veoma bliske i prijateljske odnose dvije države koji trebaju da se fokusiraju, prije svega, na ekonomske teme. Dakle, naš je zaključak da moramo afirmisati zajedničke projekte, prije svega u oblasti putne infrastrukture i korišćenja zajedničkih energetskih kapaciteta koji su velika šansa razvoja ekonomije i velika šansa boljeg i kvalitetnijeg ekonomskog ambijenta i većeg standarda naših građana. Konstatovali smo da to treba da radimo kroz zajedničke aktivnosti, da treba da koristimo Berlinski proces i sve ono što nude fondovi EU i članice EU i da je to najbolji model da se, u uslovima osjetljivih političkih odnosa, fokusiranjem na ekonomiju olakšavaju rješavanja političkih pitanja. Između Crne Gore i Srbije takvih otvorenih političkih pitanja nema. Mislim da je otvoren prostor za saradnju i izvjesna je odlučnost obje države da se posvete korišćenju tog prostora za zajedničko dobro svih građana dvije države.


Pitanje novinara: Nakon što je Crna Gora ušla u NATO, kako vidite da to može da ima značaj za Srbiju? Da li će Srbija, iz Vaše perspektive, više biti usmjerena za saradnju takođe sa NATO-m?

Odgovor Predsjednika:
Mi moramo da, u okviru prijateljskih odnosa, i prijateljski doživljavamo naše razlike. Dakle, u bezbjednosnoj strukturi Crna Gora je dio NATO integracija. To je bio naš strateški cilj, strateški interes, ostvarenje vrijedne potrebe Crne Gore i Srbija to razumije kao unutrašnje pitanje Crne Gore, ne miješajući se u njega, kao što i Crna Gora razumije neutralnost Srbije, doživljavajući to kao stvar suvereniteta i onoga što je potreba Srbije. Dakle, i u razlikama koje treba da razumijemo i koje treba da tretiramo kao potrebu poštovanja jedni drugih, ne nalazimo da se može tražiti bilo kakva sjenka naših odnosa. Srbija će prema NATO-u i saradnji sa NATO-m, voditi politiku koja je u najboljem interesu njenih građana.


Broj čitanja: 2914

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora