30.06.2017.


Predsjednik Vujanović na Samitu SEECP u Dubrovniku
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas u dubrovniku učestvovao na Samitu predsjednika država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Prenosimo obraćanje Predsjednika Vujanovića:

Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović,
Cijenjene kolege predsjednici,
Uvažena gospodo ministri,
Ekselencije, Dame i gospodo.

Prije svega želim da se zahvalim za srdačnu dobrodošlicu ovdje u Dubrovniku, kao i za odličnu organizaciju ovog važnog skupa.

U vremenu geopolitičkih promjena i nestabilnosti sa neizbježnom negativnom refleksijom i na jugoistok Evrope, neophodno je, i ovdje naglasiti, našu posvećenost da, u duhu međusobnog povjerenja, obezbijedimo stabilnost u regionu. Zato iskazujem poštovanje naporima na jačanju ukupne, a posebno bezbjednosne, ekonomske, i saradnje u oblasti kulture.

U tom smislu želim da sa vama podijelim zadovoljstvo nedavnog ostvarenja jednog od strateških vanskopolitičkih prioriteta Crne Gore. Članstvom u sjevernoatlanskoj alijansi Crna Gora je učvrstila temelje svoje suverenosti i dugoročno se pozicionirali u savezu koji je uspostavljen na najvišim standardima ljudskih prava, sloboda i demokratije. Njime je osnažen i naš pristup dobrosusjedskoj saradnji u regionu, kojeg cijenimo prioritetom naše spoljne politike.

Crna Gora je iskreno posvećena afirmaciji dobrosusjedskih odnosa i želi da bude pouzdan partner država regiona kako bi kroz dalji proces reformi okončala pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, što je važan cilj koji dijelimo sa svim susjednim državama. Dobar dio uspjeha koje na tom putu ostvarujemo posledica je veoma kvalitetne saradnje koju imamo sa svima vama, pa želim da iskažem zahvalnost za podršku koju ste nam pružili.

Poštovani prijatelji,

Posebno cijeneći značaj Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, iskazujem poštovanje hrvatskom konceptu ovog procesa u afirmaciji povezanosti, komunikacije i saradnje. Kroz te tri ključne vrijedosti utemeljeni su osnovi koji su uslov unapređenja razvoja u nešem regionu. Jednako su vrijedni i saradnja, komunikacija i povezanost u širem evropskom kontekstu. Pokazalo se da su integracioni procesi najbolji okvir za brži ekonomski i demokratski razvoj regiona. S obzirom na istorijsku perpektivu i iskustvo, ekonomski rast i smanjenje jaza u ekonomskom razvoju između EU i susjednih država u Jugoistočnoj Evropi bitan su preduslov političke stabilnosti i bezbjednosti u Evropi. Istovremeno, to je takođe veliki potencijal za održavanje i povećanje njegove konkurentnosti.

U tom smislu pozdravljamo angažman hrvatskog predsjedavanja SEECP-om koji ističe značaj povezanosti u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture i održivog razvoja unutar regiona Zapadnog Balkana i prema EU. Saglasno tome, pozdravljamo usvajanje Deklaracije sa današnjeg skupa i podržavamo sve aktivnosti usmjerene ka realizaciji dogovorenih programa.

Smatramo da je neophodno učiniti zajednički napor da obezbijedimo komplementarnost aktivnosti među različitim regionalnim inicijativama i organizacijama na pitanjima koja sve naše države smatraju prioritetnima, a koje će biti razmatrane i usvojene i na prestojećem Samitu država Berlinskog procesa u Trstu.

Takođe, spremi smo da se, po principu solidarnosti i zajedničke odgovornosti, na kojima treba da se zasniva rješenje savremenih izazova, suočimo sa pitanjima migracija i izbjeglica, terorizma i radikalizacije, kao i da, u okviru svojih mogućnosti, pružimo doprinos u rješavanju drugih bezbjednosnih pitanja. Podržavamo dalje jačanje parlamentarnog dijaloga i šireg političkog dijaloga, koje je snažno zastupala Republika Hrvatska tokom svog predsjedavanja, čije rezultate veoma vrednujemo i čestitamo na uspješnom vođenju naše inicijative.

Uspeh želimo Republici Sloveniji, koja će predsjedavati u narednih godinu dana i ponovo naglašavam otvorenost Crne Gore za saradnju i spremnost da pruži pomoć na svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Zahvaljujem Vam na pažnji.


Broj čitanja: 870

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora