11.07.2017.


Predsjednik Republike Bugarske u posjeti Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Cetinju je priredio svečani doček Predsjedniku Republike Bugarske Rumenu Radev-u koji je u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon zvaničnog sastanka, predsjednik Vujanović i predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev su dali izjave za medije.

Predsjednik Vujanović:

Uvaženi predsjedniče Republike Bugarske Rumen Radev,
Dame i gospodo,

Crna Gora danas ima zadovoljstvo da za svog gosta ima uvaženog predsjednika Republike Bugarske Rumena Radeva. Ova posjeta dolazi u vrlo značajno vrijeme. Neposredno nakon što je Crna Gora postala članica NATO-a i u vrijeme koje je blisko preuzimanju predsjedavanja EU od strane Bugarske. Zato ovo je bila prilika da se predsjedniku Bugarske zahvalim na svestranoj i snažnoj pomoći Crnoj Gori da bude članica NATO-a i da izrazim zadovoljstvo da ćemo u NATO savezu nastaviti našu saradnju i kroz mogućnost bliskosti pojačati ekonomsku saradnju i naše državne odnose. Takođe da iskažemo zadovoljstvo što će Bugarska, kao predsjedavajuća EU, u prvoj polovini naredne godine za jedan od svojih prioriteta imati proširenje EU na Zapadni Balkan i dati šansu svim aspirantima Zapadnog Balkana da kroz svoja individualna dostignuća pojačaju tempo svog pristupanja EU.

Bila je ovo prilika da konstatujemo izvanredne i bliske odnose dvije države u svim oblastima. Odličnu saradnju dva parlamenta koje imaju grupe prijateljstava, vrlo blisku saradnju dvije vlade, ministarstava i državnih organa, i potrebu da se ona nastavi i intenzivira, posebno kroz rad Mješovite komisije za ekonomsku saradnju dvije države. Takođe smo konstatovali da postoji širok prostor bolje saradnje u sferi ekonomije i da ga zajednički treba iskoristiti i da je taj prostor prije svega u oblasti saobraćaja, energetike, turizma. Da je naš zajednički interes da taj prostor što prije iskoristimo, posebno da poboljšamo saobraćajnu komunikaciju i da uspostavimo što je prije moguće saobraćajnu avio konekciju između dvije države. U tom smislu želim još jednom da iskažem zadovoljstvo ovom posjetom, da je ocijenim kao vrlo važnu i ohrabrenje za nastavak našeg prijateljstva, bliskosti i pojačanje ekonomske saradnje dvije države.


Predsjednik Bugarske Rumen Radev:

Poštovani gospodine Predsjedniče,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Prije svega želim zahvaliti gospodinu predsjedniku Vujanoviću na pozivu i na odličnoj prilici da posjetimo vašu lijepu zemlju Crnu Goru. Čast nam je i privilegija da budemo na Cetinju, gdje je između ostalog otvorena jedno od prvih diplomatskih predstavništava Bugarske. Zadovoljstvo nam je takođe da budemo ovdje sa vama uoči vašeg Nacionalnog praznika – Dana državnosti 13. jula. Tako da koristim priliku da u ime bugarskog naroda uputim čestitke povodom vašeg praznika i da poželim zdravlje, prosperitet, blagostanje cijelom vašem narodu. Današnji razgovori uvjerili su me da između naših dviju država postoje odnosi i povjerenje. Postoje duboke istorijske i kulturne veze. Naša geografska bliskost pretpostavka je za odlične ekonomske i svakojake bilateralne odnose. Da bismo taj potencijal iskoristili potrebna nam je mnogo bolja povezanost. Imam u vidu saobraćajnu povezanost, energetsku i digitalnu. Na taj način naši poslovni subjekti imali bi mnogo bolju priliku da ulažu u obje države. To bi omogućilo i našim građanima da lakše putuju, da posluju, da odmaraju. Što se tiče evropske integracije i što se tiče perspektive Zapadnog Balkana to nije samo moj lični stav kao predsjednika zemlje, nego je to pozicija i naše Vlade i naše zemlje u cjelini gledano. Mi smo potpuno svjesni da bi postojala stabilnost, mir i bezbjednost na Zapadnom Balkanu, evropska integracija je neminovni uslov za to. Zato tokom našeg predsjedavanja Bugarska će se zalagati za to da države koje zaista pokrivaju kriterijume za članstvo dobijaju individualnu ocjenu i zasluženu pohvalu. U tom kontekstu Crna Gora je najviše napredovala. Mi visoko ocjenjujemo vaše dosljedno zalaganje i vaše pozicije u pogledu članstva EU. I onako kako je Bugarska prije 139 godina bila prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore, tako smo mi i danas pristalica vašeg priključenja EU. Bugarska je takođe bila među državama koja je aktivno bila i podržavala vaše članstvo u NATO, što je danas već činjenica. Mi smo i dalje spremni da dajemo takvu podršku i pomoć recimo na području obuke vaših oružanih snaga ili vaših vojnih kadrova. Svakako tu je naš predlog da pružamo Crnoj Gori i našu ekspertsku pomoć na putu ka EU i u pregovaračkom procesu. Iskreno vjerujem da naši odnosi na političkom nivou, da će ti odnosi biti zaista snažan podsticaj za unapređenje odnosa i u svim drugim područjima. Jer, imajući u vidu sve one izazove kojima je suočen naš region možemo reći polazeći od toga bilateralni odnosi između Bugarske i Crne Gore daleko nadmašuju taj okvir. Ti bilateralni odnosi važni su kao primjer svim ostalim državama koji su krenuli na put ka EU. Još jednom zahvaljujem gospodine Predsjedniče na Vašoj gostoljubivosti i na korisnim razgovorima.


Pitanje novinara: Kako ocjenjjete dinamiku pristupanja EU u odnosu na vrijeme članstva u njoj?

Odgovor Predsjednika Vujanovića:
Mi smo uvjereni da je posvećenost Crne Gore ka članstvu EU prepoznato u EU i posvećeni dostizanju standarda što bržom dinamikom. Smatrao da se treba uzdržavati prognoza u vremenu ulaska, ali da se treba maksimalno posvetiti osvajanju standarda. Mi smo kao što je i predsjednik Bugarske rekao lideri procesa pristupanja sa 28 otvorenih i 3 zatvorena poglavlja i mi smo ubijeđeni da Crna Gora ima administrativni kapacitet i saglasnost svih subjekata društva da se proces evropske integracije maksimalno ubrza. U tom smislu smo vrlo zahvalni za ekspertsku pomoć i političku podršku svim članicama EU, posebno Republici Bugarskoj, koja je kao dobar poznavalac regiona zaista u prilici da ocijeni da svi aspiranti sa prostora Balkana imaju jasnu težnju ka EU koja ne može biti cjelovita bez Zapadnog Balkana.


Broj čitanja: 100

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora