25.09.2017.


Tivat: Predsjednik Vujanović na jedanaestom obilježavanju Mediteranskog dana obale
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je danas u Tivtu povodom jedanaestog obilježavanja Mediteranskog dana obale imao uvodno izlaganje kao pokrovitelj ovogodišnje proslave.

Prenosimo govor Predsjednika

Uvaženi koordinatore Mediteranskog akcionog plana u okviru programa UN za životnu sredinu gospodene Gaetano Leone,
Visoke državne i lokalne zvanice,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo

Iskazujem visoko poštovanje za odluku Mediteranskog akcionog plana da se ovogodišnje jedanaesto obilježavanje i održavanje Dana obale Mediterana oraganizuje u Crnoj Gori. Mediteranski akcioni plan, je formiran kao regionalna organizacija Mediterana u okviru Programa UN-a za zaštitu životne sredine. On ima važnu misiju na Mediteranu jer je posvećena zaštiti i punoj valorizaciji Mediterana i obezbjeđenju najvećeg nivoa kvaliteta života.

Značajna aktivnost ove regionalne mediteranske inicijative je upravo obilježavanje Dana obale Mediterana važnog dogadjaja kojim je Mediteranski akcioni plan nesumnjivo pokazao da je bitan dio Programa UN za životnu sredinu. Ovaj Program UN dobija poseban značaj u kontekstu sprovođenja Agende UN za održivi razvoj 2030. Nesumnjivo je da je dosadašnje obilježavanje Dana obale Mediterana iskazalo potpunu privrženost civilizacijskim, istorijskim, kulturološkim i prirodnim vrijednostima koje su stvarane i oblikovane vjekovima na Mediteranu.

Obilježavanje Dana obale Mediterana u Crnoj Gori za nas ima poseban značaj. Prije svega, pokazuje punu posvećenost Crne Gore da najneposrednije i najaktivnije se uključi u važne programe UN. Upravo sam ovaj kvalitet državne politike Crne Gore naglasio Generalnom sekretaru UN-a Antoniju Gutjerešu proteklog petka u sjedištu UN-a. Ujedinjene nacije mogu pouzdano računati na Crnu Goru kao partnera u svim programima kroz koje se afirmišu globalna i regionalna djelovanja UN-a.

Nadalje, prihvatajući obilježavanje Dana obale Mediterana iskazujemo svoju privrženost Mediteranu i njegovim globalno prepoznatljivim i prestižnim vrijednostima. U okviru tih vrijednosti more i obala svakako zauzimaju visoko mjesto sa jednako visokim rizikom ekološkog ugrožeavanja koja obavezuje na maksimalne mjere zaštite.

Takođe, Crna Gora ovaj značajan događaj Mediterana doživljava kao prepoznavanje vrijednosti njene obale, u granicama koje nadilaze Mediteran. Naša obala svakako pripada važnom prostoru susreta raznih civilizacija, kultura i vjera i ima bogastvo kulture i ljepotu prirode koja je čine jednom od najprestižnijih obala Mediterana. Obaveza ove i budućih generacija je da razvojne projekte uskladi sa visokim standardima zaštite prostora i životne sredine. Prostor je naše veliko bogastvo, sa njim se mora oprezno upravljati i on se ne smije ničim narušavati.

Na kraju želim da iskažem zadovoljstvo što je za Dan obale Mediterana opredijeljen Tivat. Upravo je Tivat dokaz kako se propusti iz prošlosti, kroz koje se narušavo koncept održivog razvoja i zaštite životne sredine, mogu kvalitetno sanirati. Na prostoru Tivta i to baš ovdje , bio je Mornaričko remontni zavod, vojna ustanova namijenjena remontu brodova i drugih mornaričko tehničkih sredstava. U vremenu prevaziđene tehnologije i opreme, ali i svijesti da ovaj dragocjeni prostor ne treba da bude u funkciji vojnih potreba, on je pretvoren u turistički kompleks sa marinom koja je jedna od najprestižnijih na Mediteranu. Vojna ustanova, kojoj ovdje nije bilo mjesta, i koja je bila u direktnoj suprotnosti sa zahtjevima turizma i održivog razvoja, zamijenjena je sa turističkim konpleksom izuzetne vrijednost, atraktivnosti i prestiža. Porto Montenegro je, izvjesno pokazao kako Mediteran može da valorizuje svoju turističku ljepotu ali i vrijednosti kulture jer je veoma blizu Kotoru gradu na listi kulturne baštine UNESKO-a.

Dame i gospodo

Pozivam vas da u Danu obale Mediterana afirmišemo prave vriednosti Mediterana i pokažemo puteve njegove zaštite i obaveze svih nas da ga ostavimo boljim generacijama koje dolaze poslije nas.

Želeći uspješan Dan obale Mediterana još jednom vam upućujem izraze najvećeg uvažavanje.


Broj čitanja: 470

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora