04.10.2017.


Predsjednik Mađarske u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je danas na Cetinju uz najviše državne i vojne počasti dočekao Predsjednika Republike Mađarske Janoša Ader-a, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon zvaničnog sastanka, predsjednik Vujanović i predsjednik Ader su dali izjave za medije.

Izjava predsjednika Vujanovića

Uvaženi predsjedniče Ader,
Dragi prijatelju,

Želim i sada da vam se zahvalim na odluci da posjetite Crnu Goru i učinili ste veliko zadovoljstvo ne samo meni i zvaničnicima Crne Gore, nego i građanima Crne Gore, dolazeći u zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Uvažena gospodo i gospođe novinari, želim da i ovdje kažem ono što sam rekao na plenarnom sastanku. Naše partnerstvo i prijateljstvo sa Mađarskom je strateško.

U crnogorskoj ekonomiji su prisutne veoma vrijedne i ugledne mađarske kompanije koje vrlo kvalitetno posluju u Crnoj Gori. U oblasti turizma veliki hotelski lanac su Hungest hoteli. Imaju dva hotela u Herceg Novom ’’Topla’’ i ’’Centar’’ koji jako uspješno posluju. Mađarska aluminijumska kompanija MAL koja ima koncesiju za boksit u Nikšiću, koja je omogućila da se značajno poveća izvoz iz Crne Gore u Mađarsku. OTP Banka koja je privatizovala Crnogorsku komercijalnu banku i koja jako uspješno posluje u Crnoj Gori i prema privredi i građanstvu i, uz niz manjih komapnija, Mađar Telekom koji je kao što znate u telekomunikacijama u Crnoj Gori.

Mađarske kompanije su od 2004. godine do ove godine uložile u Crnu Goru preko 470 mil. eura. U prošloj godini preko 34 miliona eura i po obimu investicija Mađarska je naš peti partner.

U oblasti spoljne trgovine u posljednje dvije godine upravo zahvaljujući ovakvim odnosima veoma je porastao izvoz prema Mađarskoj i to je značajno doprinijelo poboljšanje našeg spoljno-trgovinskog bilansa.

Mađarski turisti su veoma prisutni u Crnoj Gori i naš interes je da se poveća broj mađarskih turista u Crnoj Gori i građana Crne Gore u Mađarskoj, kao da se i naše kompanije, ljudi biznisa, nađu što intenzivnije u Mađarskoj.

Dužan sam i ovom prilikom Predsjedniku Mađarske i Mađarskoj da iskažem dvostruku zahvalnost. Za podršku našim integracijama koje takođe čine u svojoj saradnji Mađarsku strateškim partnerom Crnoj Gori. Mađarska je značajno doprinijela našem članstvu u NATO. U dugom periodu ona je bila kontakt država. Veoma nas je pomogla u mirovnim misijama u kojima smo zajedno i učestvovali. I veoma je pomogla da se u našoj javnosti promovišu vrijednosti NATO-a. Zahvalnost Mađarskoj i za iskrenu i otvorenu podršku evropskim integracijama Crnoj Gori. Ubijeđeni smo da će se ta podrška nastaviti i veoma smo zahvalni na njoj.

Reći ću na kraju ono što sam rekao na početku, ovu posjetu Predsjednika Mađarske smatram potvrdom bliskih i prijateljskih odnosa i snažnim doprinosom za unapređenje u onim oblastima gdje se inače dobri odnosi mogu unaprijediti.Izjava Predsjednika Adera

Gospodine Predsjedniče,
Dame i gospodo,

Dozvolite mi na početku da čestitam gospodinu Predsjedniku na članstvu Crne Gore u NATO-u i da konstatujem da mi sada već pripadamo istom vojno-odbrambenom sistemu. Crna Gora je svojevremeno nakon izbora odlučila da krene putem da ispuni dva cilja, ulazak u NATO i ulazak u EU. Prvi cilj koji je postavila već je ostvaren, a onaj drugi cilj koji je postavljen ulaskom u EU je od strane Crne Gore da je ona najviše odmakla uporedivši je sa ostalim zemljama na Zapadnom Balkanu. Kada razgovaram sa mojim partnerima u EU, govorim o zemljama kojima predstoji ulazak u EU, a ja iznosim ne samo svoj lični stav, nego i stav moje cijele Vlade i moje države. Od strane EU neophodni su i jasni uslovi ulaska, jasno određeni rokovi i zadati postupci za sve one zemlje koje bi pristupile. Veoma je važno da EU odredi rokove i da da jasno na znanje zemljama koje žele da pristupe da ako nešto odrade, da ako je nešto obaveza u tom procesu, onda mogu da budu sigurni da će postati članovi EU. Jedna jasna politika proširenja EU znači daleko mnogo više nego, recimo, interes po koje zemlje pojedinačno. A to je ustvari osnovni uslov za stabilnost Evrope, naravno i EU. Mi vidimo da je Crna Gora zemlja u kojoj ne postoje tenzije u društvu, koja sprovodi primjerenu susjedsku politiku i koja je uspjela da postigne proteklih godina vrlo ozbiljne ekonomske rezultate. Kao što sam već rekao, jedna jasna integraciona politika, veoma važna i interes je Crne Gore, ali isto tako i interes EU. Zato ja govorim o tome da bi trebalo da se ubrzaju pregovori o ulasku i da se to sve ustvari odvija u jednom potpuno jasnom evropskom političkom okruženju. Ako u tri rečenice možemo sabrati sve to, onda bi rekli to je interes Evrope, to je ustvari mjera za mogućnost povjerenja koje treba da pridobiju oni koji rukovode EU, i naravno to je jedan od osnovnih uslova za stabilnost Balkana. Tako da Mađarska neće i ubuduće pomoći samo zbog toga Crnu Goru u svom pristupanju EU zato što je smatramo prijateljem, nego zato što je dobar primjer kojim Crna Gora može da posluži u svojim postupcima, može biti primjer za ostale zemlje. Znači, to nije samo interes Crne Gore, nego zemalja na Balkanu. Isto tako i same Evrope.

Zahvaljujem se gospodinu Predsjedniku na otvaranju mogućnosti za dalju saradnju. Mislim da su politički, lični, personalni i uopšte ekonomski odnosi uslovi za to dati i tako da se ja nadam da će kompanije iz Mađarske imati isto tako visok interes prema Crnoj Gori kao što su do sada i ovih godina imali. Želim puno uspjeha gospodinu Predsjedniku u pristupanju EU i u ovom postum-procesu možete i dalje računati na nas.


Pitanje novinara: Pitanje mađarske televizije vezano je za migrantske tokove. Crna Gora je prošle godine zatražila ogradu za 25km od Mađarske, pomoć u tom podizanju, ali do sada to nije realizovala. Kako danas gleda na to? Do sada su ti tokovi obilazili Crnu Goru, ali kako smatrate ako bi se to i kad bi do toga došlo, kako bi postupali?

Odgovor Predsjednika: Mi se u Crnoj Gori nalazimo na geografskoj poziciji koja nije na migrantskim tokovima i mi očekujemo da će ukupna situacija sa migrantima da ide u smislu poštovanja, dogovora EU i Turske i spuštanje migracionog pitanja na niži nivo. Veoma se nadamo da će se situacija u zemaljama iz kojih dolaze migranti se smiruje i da će ukupna međunarodna zajednica biti u funkciji i pomoći tom smirivanju i da ćemo na nivou globalne politike i globalnog konteksta imati mnogo povoljniju situaciju sa migrantima nego što je bila ranije. Očekujemo da će ona biti bolja nego je bila ranije.

Pitanje novinara: Ako možete kratko da nam prokomentarišete dešavanja na Univerzitetu?

Odgovor Predsjednika: Prokomentarisaću. Dakle, ako ste predsjednik države koja ima uspješnu Vladu, a ja našu Vladu smatram uspješnom i ako imate državni Univerzitet čiji je menadžment izvršio značajne reforme i unaprijedio poziciju našeg Univerziteta, onda naravno da iz sve snage želite da se ne dogodi nikakav nesporazum na relaciji Vlade i Univerziteta. Vi znate da je naša Vlada donijela odluku da Visoka medicinska škola nastavi sa svojim sjedištem u Beranama i ja tu odluku potpuno razumijem i podržavam. Mislim da u politici ukupnog razvoja sjevera treba fakultetsku ustanovu sačuvati u Beranama i omogućiti da ona nastavi da funkcioniše u smislu opšteg interesa stanovništva Berana i sjevera Crne Gore. Ne samo iz razloga koje je saopštila Vlada, nego koje imam i u komunikaciji sa ljudima iz Berana, i koju sam informaciju veoma detaljno dobio u vremenu posjete Beranama. Žao mi je što se lakše, brže i sa više razumijevanja to pitanje nije riješilo. Veoma uvažavam visoka reformska dostignuća Rektorke, sada već bivše. I veoma se nadam da će se reformski kurs Univerziteta se nastaviti bez obzira na to što ona sada nije na poziciji rektora. Naravno da bi me veoma radovalo da se unutar naše javnosti upućuju poruke koje će biti u funkciji mirnog odnosa i rješavanja tog problema koji je dobio svoj epilog na Upravnom odboru, a koji će se očigledno unutar sudskih procedura kod nadležnog suda ispitati. Ubijeđen sam da će naša Vlada uspješno nastaviti da radi i da će Univerzitet nastaviti uspješno da sprovodi reforme.


Broj čitanja: 111

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora