16.10.2017.


Predsjednik Vujanović na konferenciji »Crna Gora i EU: Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju«.
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Hotelu Hilton imao uvodno izlaganje na konferenciji »Crna Gora i EU: Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju«. Organizator Konferencije je Ministarstvo evropskih poslova.

Prenosimo govor Predsjednika;

Vaše ekselencije,
Uvažene dame i gospodo,
Dragi gosti,
Poštovani prijatelji,

Čini mi posebno zadovoljstvo da otvorim konferenciju kojom obilježavamo važan jubilej za našu državu i društvo.

Samo godinu dana nakon obnove nezavisnosti, 15. oktobra 2007 godine u Luksemburgu, Crna Gora je sa EU potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Potpisao ga je tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore Željko Šturanović, sa evropskim komesarom Oliem Renom i ministrom vanjskih poslova Portugala Luišom Amadom. Ovaj sporazum ima istorijski značaj za naš proces evropske integracije i ukazuje na visoko uvažavanje Crne Gore, stare evropske države, koja je demokratski obnovila svoju nezavisnost. Istovremeno na najbolji način se pokazala naša posvećenost strateškom cilju pristupanja Evropskoj uniji.

Potpisivanjem sporazuma su započele sveobuhvatne pripreme za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Njegovom primjenom osnažili smo evropske vrijednosti, učvrstili sigurnost i stabilnost države, podstakli privredni napredak i rast životnog standarda građana. Trgovinski dio Sporazuma stvorio je uslove za slobodan protok roba, usluga, kapitala i kretanja ljudi između Crne Gore i država članica EU. Maksimalno smo posvećeni potrebi da što prije postanemo dio jedinstvenog tržišta EU.

Zato danas obilježavanje desetogodišnjice potpisa ovog sporazuma doživljavamo sa ponosom i zadovoljstvom. Visoko vrednujući ostvarenja ovog sporazuma ukazaću samo na neka od njegovih dostignuća.

Potpisivanje Sporazuma i njegovo stupanje na snagu omogućilo je da 2008 godine podnesemo zahtjev za status kandidata. U junu 2012. smo počeli pregovore o pristupanju EU i do danas otvorili 28 poglavlja od kojih su 3 privremeno zatvorena.

Crna Gora je potpisala sporazume o saradnji u evropskim integracijama sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Srbijom.

Proces pristupanja je omogućio Crnoj Gori korištenje bespovratne pretpristupne finansijske podrške u iznosu većem od 620 miliona eura za period od 2007. Kroz ovu podršku, ali i dodatna sredstva drugih donatora, uspjeli smo da se kvalitetno pripremimo za izazove članstva u EU u zakonodavstvu, institucionalno, kao i u implementaciji standarda.

Nakon obnove nezavisnosti ukupna državna politika Crne Gore snažno je posvećena njenom razvoju i obezbjeđenju boljeg kvalita života njenih građana.

Od 2007. do danas Crna Gora je postala članica brojnih međunarodnih organizacija. Prije svega NATO-a, a zatim Svjetske trgovinske organizacije CEFTE, i drugih globalnih i regionalnih organizacija.

U potpunosti smo reformisali okvir i sistem rada u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Pojednostavljene su administrativne procedure, smanjen je broj zaostalih sudskih predmeta i trajanje sudskih postupaka.

U 29 evropskih država članica šengenske zone ukinute su vize za građane Crne Gore. Obezbjedili smo biometrijske pasoše, a kroz integrisano upravljanje granicama imamo bolju kontrolu graničnih prelaza.

Posvećeni smo poboljšanju cjelokupne putne i energetske infrastrukture. Ovome je dodatni podsticaj dao Berlinski proces koji je od ogromnog regionalnog značaja ali i posebne vrijednosti za evropske integracije.

Crna Gora kontinuirano unapređuje uslove za investicije koje značajno doprinose njenom razvoju. Kapitalno su važne investicije u turizmu jer je Crna Gora jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. Unaprijeđeno je poslovno okruženje što je dovelo do porasta broja registrovanih kompanija, razvoja preduzetništva i podstaklo otvaranje novih radnih mjesta.

Sa zadovoljstvom konstatujemo da se bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Crnoj Gori u odnosu na 2007. povećao za 70 %, dok je prosječna plata uvećana za 70%, a penzija 100%. U svim godinama, sem dvije, imali smo rast BDP koji je prosječno u toj dekadi rastao po stopi od 3,3%.

Ukupna dostignuća razvoja Crne Gore, nakon obnove njene nezavisnosti, jasno pokazuju njenu punu posvećenost pristupanju EU i opravdavaju naša očekivanja da kroz individualni tretman dostignuća njenih standarda obezbijedimo dinamiku koja vrednuje ova dostignuća. To doživljavamo i potvrdom politike otvorenosti EU za nove članice ali i porukom drugim aspirantima da se uspjesi integracija adekvatno vrednuju.

Uvjeren sam da možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima i napretkom u procesu pristupanja EU kojem smo svi zajedno doprinijeli.

Iskazujem poštovanje našim prijateljima iz Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Evropske službe vanjskih poslova, kao i ministrima evropskih i vanjskih poslova članica EU i država regiona. Cijenim da će i današnji panel biti odlična prilika za sagledavanje odnosa EU i Zapadnog Balkana i politika proširenja. Istovremeno i ostvarenja reformi, korišćenja mogućnosti Berlinskog procesa, ali i prilika sa kojima se EU suočava nakon šest decenija uspješne integracije.

Uz zahvalnost što danas sa nama dijelite zadovoljstvo povodom obilježavanja ovog jubileja, iskazujem vam najveće uvažavanje.


Broj čitanja: 88

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora