26.10.2017.


Predsjednik Vujanović otvorio 6. MASSIN Kongres
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je otvorio 6. MASSIN Kongres koji organizuje Udruženje neurohirurga Jugoistočne Evrope, a koji se održava od 26 – 29. oktobra u Bečićima.

Prenosimo govor Predsjendika Vujanovića

Uvaženi profesore Sami,
Uvaženi predsjedniče Kongresa, profesore Rasuliću,
Visoke državne i zvanice Budve,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Želim da podijelim zadovoljstvo sa svim vama i da ga iskažem u ime Crne Gore i opštine Budva da se 6. MASSIN Kongres održava u Crnoj Gori. Da iskažem zadovoljstvo uvjeren da je ovaj Kongres jedinstven iz mnogo razloga.

Ovom prilikom ću kazati samo one koje vidim najvažnijim. Jedinstven prije svega po broju učesnika i prostoru sa koga dolaze. Dobio sam informaciju da na ovom Kongresu učestvuju neurohirurzi iz 31 države, njih preko 400, da će govoriti 70 eksperata neurohirurgije na vrlo aktuelne i važne teme. Da dolaze sa prostora 5 kontinenata, što čini ovaj Kongres za Crnu Goru najvećim Kongresom medicine, koji je ikada održan u Crnoj Gori.

Kongres je jedinstven i po odluci Udruženja neurohirurga Jugoistočne Evrope da se održi u Crnoj Gori u konkurenciji sa više država Jugoistočne Evrope koji su u mnogo čemu trebali da dobiju prednost nad Crnom Gorom. Po mnogo čemu - i po broju neurohirurga i snazi njihovog udruženja, po tradiciji neurohirurgije, po doprinosu neurohirurgije čovječanstvu. U Crnoj Gori, odabir Crne Gore smatramo posebnom čašću i privilegijom. Zato imam obavezu da se zahvalim Udruženju neurohirurga Jugoistočne Evrope, Udruženju neurohirurga Srbije, koji su Crnu Goru opredijelili kao mjesto održavanja, ocjenjujući da je ovo šansa da se afirmiše i zdravstvo Crne Gore i neurohirurgija Crne Gore. Želim naravno da iskažem poštovanje za one koji su pomogli održavanje ovog Kongresa iz Crne Gore, prije svega Društvu ljekara i Kličničko-bolničkom centru i Neurohirurškoj klinici, na čelu sa direktorom Novakom Lakićevićem.

Kongres je, i to ću istaći na kraju, jedinstven i po činjenici da je posvećen velikanu nove hirurgije čovječanstva profesoru Samiju. Čovjeku koji je očigledno iz onoga što imam kao saznanje od profesora Rasulića obilježio hirurgiju čovječanstva, koji je u mnogo čemu pokazao da neurohirurgija ima svoju posebnu vrijednost i veličinu i u odnosu na ono što je u medicini dao je vrlo prestižno mjesto. Želim profesoru da iskažem posebno poštovanje. Da iskažem da je zadovoljstvo što ga imamo u Crnoj Gori i da, iz onoga što je moja informacija o njegovoj veličini, kažem da je za Crnu Goru posebna privilegija da takvog velikana u oblasti neurohirurgije i medicine u cjelini ima u Crnoj Gori.

Želim vam naravno uspješan Kongres, uvjeren da ste zaslužili maksimalno poštovanje koje iskazujem činjenicom da u vremenu njenog trajanja Crna Gora postaje vidljiva na evropskoj i svjetskoj mapi neurohirurgije.

Živjeli!


Broj čitanja: 565

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
ne



Copyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora