29.10.2017.


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom Dana crnogorskog sudstva
Poštovana Predsjednice,

Povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, svim nosiocima sudske vlasti iskazujem najveće poštovanje i upućujem srdačne čestitke, uvjeren da ćete i ubuduće istrajno i uspješno obavljati ove zahtjevne dužnosti, od velikog društvenog značaja.

Bogata je i sadržajna istorija našeg sudstva - neraskidivo povezana sa društvenim razvojem i napretkom koji je donosila. Ideal društva jednakih prava ostvarivan je kroz viševjekovnu genezu sudske vlasti , koja je svoje ishodište našla u Zakoniku opšćem crnogorskom i brdskom, kao i instituciji Velikog suda, čime smo prije više od dva vijeka nivoom sudske zaštite dostigli standarde koji su pratili savremene tokove, a crnogorsko društvo, uvođenjem suda u sistem vlasti, je plemensku organizaciju zamijenilo državnom. U svim tim za državu i društvo fundamentalnim razvojnim etapama značaj sudijske funkcije je bio i ostao nemjerljiv u realizaciji opredjeljenja da gradimo društvo utemeljeno na vrijednostima pravne države i opšteg prosperiteta.

Danas, u skladu sa najsavremenijim tekovinama demokratije, reformskim i integracionim državnim opredjeljenjima, stvaramo društvo utemeljeno na vrijednostima nezavisne sudske vlasti, čime garantujemo vladavinu prava i jednaku primjenu zakona, odlučni u opredjeljenju da obezbijedimo intenzivan društveni napredak, za dobrobit svih građana Crne Gore.

U to ime još jednom Vam čestitam Dan sudstva i srdačno Vas pozdravljam.


Broj čitanja: 653

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora