02.11.2017.


Predsjednik Vujanović primio delegaciju Senata Republike Italije
Danas je u Podgorici Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio delegaciju Senata Republike Italije predvođenu v.d. predsjednika Komisije za međunarodne odnose i emigraciju Senata, senatorom Paolo-om Corsini-em.

Predsjednik Vujanović je iskazao visoko poštovanje bliskih odnosa dvije države koje karakteriše intenzivna i sadržajna ukupna saradnja, ocjenjujući parlamentarnu saradnju kao njen važan segment. Saopštio zahvalnost Crne Gore za snažnu podršku Italije našem pristupnom procesu Evropskoj uniji, ukazujući na potrebu i mogućnosti njegovog ubrzanja. Saglasio se da postoje mogućnosti za snažniju saradnju u oblasti ekonomije, posebno u sferi investicija, i pored činjenice da je Italija jedan od najvećih investitora iz EU.

Senator Corsini se saglasio sa ocjenom međudržavnih odnosa, ukazujući da su Crna Gora i Italija bliske zemlje sa širokim interesima i mogućnostima saradnje. Ocjenio da je Crna Gora dobar primjer regiona i lider EU integracija na Zapadnom Balkanu. Istakao potrebu njenog bržeg pristupa EU, ističući da je Evropskoj uniji nakon Brexita potrebna nova država članica i nova energija. Komentarišući opozicioni bojkot Parlamenta, konstatovao da nacionalni ciljevi treba da imaju prioritet. Saopštio da Italija nastoji da osnaži investicije u Crnoj Gori i da ponovo postane prvi investitor među EU državama. Kazao da je Crna Gora dobar primjer za Evropsku uniju u tretmanu izbjeglica, podsjećajući na njen prihvat ogromnog broja izbjeglica sa kraja 90-tih i početkom 2000-tih. Posebno istakao vrijednost međuvjerskog i međuetničkog sklada u Crnoj Gori kao primjer za Evropu.

U razgovoru su učestvovali senator Vito Rosario Petrocelli, član Komisije za međunarodne poslove i emigraciju Senata Republike Italije, kao i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vincenzo Del Monaco.


Broj čitanja: 49

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora