13.11.2017.


Cetinje: Predsjednik Crne Gore uručio Njegoševu nagradu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je večeras na svečanosti na Cetinju uručio Njegoševu nagradu laureatu, književniku Miloradu Popoviću.

Prenosimo govor predsjednika Vujanovića:


Gospodine Popoviću,
Predsjedniče Skupštine Crne Gore gospodine Brajoviću,
Podpredsjedniče Vlade i ministre kulture gospodine Pažin,
Gradonačelniče Bogdanoviću,
Visoke zvanice i poštovani gosti,
Članovi žirija,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo

Medjunarodni žiri, dodjelio je Njegoševu nagradu za 2017. godinu knjizevniku Miloradu Popoviću za roman "Čovjek bez lica".

Ambicije i vrijednosti nagrade opredjeljene su grandioznim djelom Petra II Petrovica Njegoša. Ličnosti epohalne vrijednosti čije su nemjerljive zasluge za stvaranje našeg državnog i nacionalnog identiteta. Pjesnik koji Lovćen, svoj poslednji zemaljski hram, postavlja kao svjetionik, prema kome se mjeri sve što je vrijedno u našoj književnosti. To nas i obavezuje na stalno istraživanje njegove književne i vladarske uloge. Stalno istraživanje jer je djelo Njegoševo po svojoj slojevitosti i dubini uvjek neistražena vrijednost. Ove godine na Njegoša nas podsjeća obilježavanje 170 godina od štampanja "Gorskog vijenca", u jermenskom manastiru u Beču 1847 gidine.

Petar II Petrović Njegoš nesumnjivo je bio jedna od najmarkantnijih figura crnogorske i evropske duhovnosti čije je djelo svevremeno. Pojavom i obrazovanjem izazivao je divljenje pokazujući da Crna Gora može da bude kolijevka ovakvom velikanu. Njegovo pjesništvo se svrstava neposredno uz Homera, Dantea, Getea a njegovo djelo svojim antropološkim porukama objašnjava smisao čovjekovog života. U svom ovozemaljskom životu promišljao je kosmički doživljavajući čovjeka mikrokosmosom u makrokosmotskom beskraju. Sa tih nebeskih visina antologiskim stihovima dao je svoje filozofsko shvatanje čovjeka njegoševski poručujuci "S točke svake pogledaj čovjeka/kako hoćeš sudi o čovjeku/tajna čojku, čovjek je najviša". Upravo zato što je čovjek tajna najveća najdublje je i vječno njegovo spoznavanje.

Sa nebeskih visina Njegoš je svjedočio da je život borba neprestana, da svako nestajanje radja novo nastajanje, a da se svijet čuva snagom uma koji mu podaruje opstajanje. Njegoševski "Nad svom ovom grdnom mješavinom/opet umna sila toržestvuje". I uistinu samo nam sila uma obezbjeđuje stabilnost i budućnost.

Kao vladar i državnik Petar II Petrović Njegoš bio je posvećen stvaranju moderne države. Ideja državnosti temeljila se na obezbjedjenju unutrašnjeg jedinstva. Unutrašnjeg jedinstva na etičkim postulatima njegovog prethodnika Svetog Petra Cetinjskog, koji je vjerovao da je "otečestvo", vrhovna spiritualna mjera i arbitar i cilj istinskog morala i pravde. Zakonima i institucijama koje je stvorio Njegoš je dao temelje našem Knjazu i Kralju Nikoli, da kao poslednji vladar velike Vladičanske kuće Petrović Njegoš stvori modernu državu koja će, na bojnom i diplomatskom polju, obezbjediti svoje medjunarodno priznanje.

Naš planetarni velikan Petar II Petrović Njegoš predstavlja snažnu simboliku čovjeka koji je svoj život posvetio dobru svoje države. O tome moćno svjedoči Vilkinsov zapis o Njegošu na Cetinju 1844 godine u kome bilježi "Njegove opaske o istoriji, o politici i mnogim pitanjima o kojima on voli da diskutuje pokazuju veliku oštroumnost i odlično pamćenje, a ljubav koju ima prema svojoj zemlji izaziva divljenje i poštovanje".

Ukupno Njegoševo djelo nas podstiče i obavezuje da izgradjujemo ličnost na poštovanju morala i pravde. Na idealu čojstva, prema kome čovjek ne treba da bude "čovjek bez lica", iz naslova romana dobitnika ovogodišnje Njegoševe nagrade, već čovjek sa licem, karakterom i osobenošću ili kako Njegoš poručuje "Ime česno zasluži li na njoj/ on je ima rašta polaziti".

Iskoristio sam ovu vrijednu prigodu da, u mjeri mogućeg, osvijetlim genijalnost Petra II Petrovića Njegoša kako bi saopštio svoj doživljaj da je ova nagrada dio književnog pa i identiteta kulture Crne Gore.

Uvažene dame i gospodo

Nakon što smo čuli obrazloženje medjunarodnog žirija pozivam dobitnika Njegoševe nagrade književnika Milorada Popovića da je primi i da nam de obrati.

Hvala na pažnji.


Broj čitanja: 62

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora