16.11.2017.


Bon: Predsjednik Vujanović na godišnjoj konferenciji UN o klimatskim promjenama
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović imao izlaganje na godišnjoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koja se održava u Bonu u SR Njemačkoj.

Prenosimo govor Predsjednika Vujanovića.

Poštovani predsjedavajući,
Dame i gospodo,

Ekstremne klimatske promjene, koje kontinuirano i globalno, ugrožavaju kvalitet života udružile su čovječanstvo u zajedničkom djelovanju. Crna Gora se, bez rezerve i odlučno, tome pridružila. Dala je svoj doprinos kreiranju Pariskog sporazuma, potpisala ga u sjedištu UN i ratifikovala u svojoj Skupštini. Na taj način Crna Gora je prihvatila obavezu da do 2030 godine smanje emisiju štetnih gasova od 30% u odnosu na 1990. godinu.

Odgovorno izvršavajući svoje obaveze iz Pariskog sporazuma Crna Gora sa punom posvećenošću priprema Treći nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama i Drugi dvogodišnji izvještaj o klimatskim promjenama u okviru obaveza Okvirne konvecije UN o klimatskim promjenama. Uspostavlja se Nacionalni sistem za monitoring, izvještavanje i verifikaciju gasova sa efektom staklene bašte. U pripremi je Zakon o zaštiti klime.

Posvećuje se posebna pažnja maksimalnom obavještavanju javnosti o klimatskim promjenama a od naredne godine one će se izučavati kao nastavni predmet u školskom sistemu Crne Gore. Intezivno pripremamo Nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene i Strategije niskokarbonskog razvoja. Uspostavljena je potpuna međusektorska saradnja održivog razvoja, energetike, saobraćaja, poljoprivrede i šumarstva.

U okviru Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene, formirana je Radna grupa za klimatske promjene sa eminentnim nacionalnim ekspertima. Ona analizira realizaciju našeg Nacionalno utvrđenog doprinosa. Grna Gora odgovorno sprovodi važne mjere u sektorima energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, saobraćaja i industriji.

Uvjereni smo da će potpisnice Pariskog sporazuma unapređivati svoje Nacionalne utvrđene doprinose smanjenju emisija. Moramo učiniti napore da se rast temperature na Planeti zadrži na maksimalno do 1,5 C . Pozivamo na izgradnju klimatski otpornih društava i niskokarborbonskih ekonomija.

Dame i gospodo

Crna Gora je država Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, čije područje je veoma osjetljivo na uticaj klimatskih promjena. U poslednjoj deceniji ekstremni vremenski događaji u Crnoj Gori su sve izraženije, a procijenjene štete iznose desetine miliona eura.

Pozivamo na jačanje globalnih finansijskih fondova i snažnije uključivanje privatnog sektora u mitigacione aktivnosti, kako bi se obezbijedila stabilna i dugoročna podrška u transformaciji ka nisko-emisionom društvu, otpornom na klimatske promjene.

Crna Gora poziva na jačanje međudržavne saradnje na poljima transfera znanja i tehnologija.

Pariski sporazum je istorijski vrijedan za zaštitu kvaliteta života na našoj Planeti i snažan osnov nužnog zajedničkog djelovanja. Ujeren sam da će Konferencija u Bonu uspostaviti nove mehanizme, kako bi se ovaj sporazum dodatno unaprijedio i postigao svoju punu funkcionalnost.

Dame i gospodo,

Samo ostvarivanjem globalnog klimatskog cilja i ostalih ciljeva održivog razvoja možemo uspostaviti život u saglasju s prirodom, kao temelj napretka i blagostanja budućih generavija.

Crna Gora daje snažnu podršku uspjehu 23. Konferencije Okvirne Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama.

Zahvaljujem na pažnji.


Broj čitanja: 133

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora