30.11.2017.


Predsjedniku Vujanoviću uručena Međunarodna nagrada Isa beg Ishaković
Predsjedniku Crne Gore, Filipu Vijanoviću, večeras je na Svečanoj akademiji u Sarajevu uručena Međunarodna nagrada Isa beg Ishaković, osnivaču Sarajeva.

Priznanje je dodjeljeno po odluci Komiteta međunarodne nagrade, koji je formiralo Društvo za zaštitu kulture i kulturne baštine – Klepsidra, iz Sarajeva. Nagrada afirmiše vrijednosti tolerancije, suživota i prihvatanja različitosti, a dodijeljena je u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Prenosimo govor Predsjednika:

Uvaženi člane Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodine Izetbegoviću,
Visoke državne zvanice,
Vaše ekselencije,
Cijenjeni članovi Komiteta međunarodne nagrade,
Poštovane dame i gospodo,
Dragi prijatelji

Čast mi je i privilegija da sam sa Vama povodom dodjele međunarodne nagrade Isa beg Ishaković. Ova nagrade me neizmjerno raduje iz dva razloga.

Prvo, dodjeljena je od Komiteta koji čine akademici i univerzitetski profesori čija dijela i ugled nagradi daju posebnu vrijednost a nagrađenog obavezuju na najdublju zahvalnost. Ovaj Komitet formiralo je "Društvo za zaštitu kulture i kulturne baštine-Klepsidra" iz Sarajeva sa misijom koja je na svim prostorima, a posebno na Balkanu, i plemenita i od univerzalnog značaja.

I drugo nagrada nosi ime Isa beg Ishakovića, regionalnog velikana, dobrotvora i zadužbinara, koji je prije 555 godina, utemeljio Sarajevo na vrijednostima zajedništva u različitisti, kroz poruku njegovog životnog dijela da je sklad i suživot vrijednost koju moramo trajno baštiniti posvećeni miru i razvoju. A miru i razvoju iskreno moramo biti, a uvjeren sam, i jesmo posvećeni. Grad Sarajevo nastao na dobročinstvu, u temeljima svog osnivanja, obavezuje na sklad naroda i vjera. Ali i na sklad njegovih građana za dobro svih i jasnu poruku svima. U simboličkom, i ne samo simboličkom smislu, Sarajevo je tu misiju ostvarilo sa crkvom - i pravoslavnom i katoličkom, džamijom i sinangogom u najužem centru grada da bi, oni koji su vjernici ali i oni koji to nijesu, živjeli zajedno međusobno se poštujući i istinski gradeći zajedništvo kao temelj opsteg dobra.

Za ovih 555 godina od utemeljenja Sarajeva u njemu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini, istorija svijedoči o vremenima sklada i suživota poruke vakufa Isa bega. Ali istorija, istovremeno, svjedoči da su ovo bili prostori uzdizanja i propadanja velikih i moćnih imperija, prevrata i revolucionarnih zanosa. Ali i ratnih tragedija koje su potresale prostor Bosne i Hercegovine i ugrožavale ili uništavale bogatstvo dobra i sklada. Ovaj grad je sve to preživio i opstao zahvaljujući vrijednosti dobročinstva, solidarnosti i afirmaciji opšteg dobra na kojem je građeno i, na najtežim iskušenjima izgrađeno zajedništvo, kao potvrda istine da je grad sazdan od građevina ali da mu bogatstvo duše daju svi njegovi građani.

Pamti ovaj grad i period kada je duh orijenta obogatila arhitektura velike imperijalne države. Obogatila jer je uz tadašnje sokake sagradila evropske građevine. Takođe Sarajevo pamti i bivšu državu gdje je Bosna i Hercegovina bila svojevrsni simbol zajedništva u tadašnjoj ideji bratstva i jedinstva na kojoj je ta bivša zajednička država počivala.

Kroz vjekove dešavala su se, nekad i dominirala, surova međuetnička i međuvjerska sukobljavanja, jasno nas opominjući da ovi naši prostori imaju dva lica – jedno humano i plemenito i drugo mračno i surovo. Zato je dužnost svake državne politike da bude posvećena humanosti i plemenitosti kako bi isključila rizik mračnog i surovog. Pošto je Isa beg svoje vakufe imao i na širim prostorima naše bivše države to je njegova poruka nužnosti sklada i sporazuma regionalno vrijedna.

Dame i gospodo,

Uvijek moramo preispitivati koji su to, simbolički rečeno, “vakufi” naših dana? Jesu li to nove građevine kojima se danas dičimo? Jesu li to ekonomske vrijednosti koje svojim pravilima diriguju i oblikuju sadašnjost? Jesu ali samo ako u njima žive vrijednosti Isa begovih dobročinstava. Ako u njima traje vrlina solidarnosti i jedinstva koja obezbjeđuje sklad i razvoj.

To su vakufi današnjice koji su nam potrebni da bi gradili političku i ukupnu stabilnost. Neophodna su nam dobročinstva da bi gradili društvo u skladu sa potrebama modernog čovjeka koji je razumio iskustva prošlosti. Neophodno nam je da živimo sadašnjost bez zatočeništva prošlošću. Prihvatimo da uvijek nemamo jednak doživljaj događaja iz prošlosti i da uvijek ne možemo obezbijediti saglasno viđenje prošlosti. Ali to ne smije da ugorozi našu sadašnjost i budućnost. Ta skladnost mora da postoji da bi bili dobri susjedi, da bi se međusobno razumjeli i sarađivali.

Takav odnos prema civilizacijskim vrijednostima je “vakuf”, svih nas pojedinačno. Vakuf koji mnogo vrijedi. Koji nam daje snagu da savladamo kašnjenja za istorijskim razvitkom Evrope kojoj nesumnjivo pripadamo.

Dame i gospodo,

Na doživljaju građana da dijele radosti i patnje svakog čovjeka, komšije, prijatelja Sarajevo treba da afirmiše suživot različitosti. Jednako i Bosna i Hercegovina koju treba da podrže svi koji su posvećeni miru i stabilnosti i koji vjeruju u bolju budućnost. Upravo takvu budućnost želim Bosni i Hercegovini uvjeren da unutar nje imate snage i spremnosti za sporazume koji će obezbijediti sklad i razvoj. Zahvalan da je Komitet koji mi je dodijelio ovu nagradu u mom djelovanju prepoznao ovakvu državnu politiku Crne Gore upućujem vam iskaze najvećeg poštovanja i zahvalnosti.

Hvala na pažnji.


Broj čitanja: 552

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora