07.12.2017.


Sofija: Predsjednik CG na Konferenciji „Jačanje regionalne saradnje na Balkanu u kontekstu 25 godina partnerstva Svjetske banke i Bugarske"
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je na Konferenciji Predsjednika država i Vlada - „Jačanje regionalne saradnje na Balkanu u kontekstu 25 godina partnerstva Svjetske banke i Bugarske“, koja se održava u Sofiji, Republika Bugarska. Konferenciju je organizovala Vlada Republike Bugarske i Svjetska banka.

Prenosimo izlaganje predsjednika Vujanovića

Ova konferencija održava se u pravo vrijeme neposredno prije nego što će Bugarska preuzeti predsjedavanjem Savjetom EU i nakon jedne sjajne analize i aktivnosti Svjetske banke u afirmaciji bolje ekonomske povezanosti Zapadnog balkana.

Crna Gora je od početka i bez ostatka bila za bolje ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana uočavajući nedostatke nepovezanosti. Kao ekonomija koja je potpuno otvorena i nema visok nivo saobraćajne infrastrukture najviše je zainteresovana da ovaj projekat uspije. Dakle, mi smo uspjeli da savladamo u regionu dvije rekao bih velike zablude koje su bile prepreka boljem regionalnom povezivanju.

Prva je zabluda da je ovaj projekat u funkciji odlaganja pristupa EU i posledice zamora proširenja. Dakle, on nije posledica zamora proširenjem i ne usporava evropsku integraciju država Zapadnog Balkana ali je važno i to mi je poruka da se i unutar briselske administracije i članica EU ubrza proces pristupanja država Zapadnog Balkana EU. I druga zabluda je da se ovim projektom ugrožava individualni tretman svake države što takođe nije tačno, jer će države, shodno svojim dostignućima standarda EU, imati svoj proces pristupanja.

Što se tiče Crne Gore maksimalno smo za to da se koz unapređenje saobraćajne infrastrukture i bolju i efikasniju kontrolu transporta unaprijedi saradnja regiona. Ovaj jedan primjer u kome je iz Svjetske banke ovdje govoreno da postoji jedan šalter i to samo jedan jedini na prostoru Zapadnog Balkana u carinskoj, tržišnoj i ukupnoj kontroli je između Albanije i Crne Gore na prostoru carine između Ulcinja i Skadra. On godinam odlično funkcioniše. On se pokazao kao model najprohodnijeg i najjeftinijeg načina trgovine. Što je vrlo važno, što treba naglasiti najbolje kontrole prekograničnog kriminala. Prema tome mi taj primjer dajemo kao dobar primjer i spremni smo da ga slijedimo i naravno podržimo u svemu sve aktivnosti koje su u funkciji lakšeg, bržeg i jeftinijeg transporta, boljeg protoka investicija, bolje mobilnosti kvalifikovane radne snage i većeg stepena digitalizacije. Prema tome, držim da je Crna Gora veliki promotor ovog projekta uz jasnu viziju da on treba da doprinese ubrzanom putu u EU svake države pojedinačno a da svaka država treba da uđe shodno svojim individualnim zaslugama.


Broj čitanja: 45

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora