11.12.2017.


Predsjednik Crne Gore u zvaničnoj posjeti Albaniji
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Albaniji, dočekan je danas u Tirani uz najviše državne počasti. Predsjednici Vujanović i Meta su nakon sastanka imali konferenciju za štampu, koju prenosimo integralno.

Obraćanje predsjednika Vujanovića:

Uvaženi predsjedniče Albanije, gospodine Meta,

Cijenjene dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da sam danas u zvaničnoj posjeti Albaniji. Zahvaljujem se predsjedniku Albanije Iliru Meti na pozivu i na izuzetno srdačnom dočeku. Ja doživljavam ovu posjetu potvrdom naše bliskosti i prijateljstva i šansom za novi doprinos unapređenju u onim oblastima u kojima se ti odnosi mogu unaprijediti. Između naše dvije države ne postoje otvorena pitanja. Imamo otvoreni prostor saradnje, za koji imamo zajednički interes da ga iskoristimo. Naša je želja da se državni odnosi, koji su i sadržajni i intenzivni, imaju i u sferi ekonomije, i prije svega u toj oblasti vidim prostor da unaprijedimo našu saradnju. Raduje me da su naše dvije vlade dogovorile zajedničku sjednicu vlade, i da će na toj sjednici tražiti prostor unapređenja saradnje u sferi ekonomije, ali i u ostalim sferama. Mislim da moramo afirmisati regionalne projekte, prije svega projekte infrastrukture, u oblasti saobraćaja i energetike, i afirmisati šansu Jadransko-jonske autoceste i Jadransko-jonskog gasovoda koji povezuje naše dvije države, koji imaju svoju regionalnu vrijednost, koja se kroz način izgradnje i finansiranja može imati kao zajednički interes dvije države. Takođe mislim da se moramo bilateralno posvetiti unapređenju valorizacije prostora Skadarskog jezera i kontroli vodotoka rijeke Bojane, kao i unapređenju svih ostalih zajedničkih interesa na prostoru granice dvije države. Mi smo države koje daju primjer dobre granične kontrole na prelazu Sukobin-Murićani, koji je jedini prelaz na prostoru Balkana koji ima samo jednu graničnu kontrolu i koji se na naše veliko zadovoljstvo na svim adresama doživljava kao dobar primjer. Moramo i na ostalim graničnim prelazima obezbijediti takvu kontrolu robe i putnika, jer je to najbrže i najeftinije i za saradnju službi sa obje strane granice najbolje.

Veoma me raduje da smo sada zajedno članice NATO. Veoma poštujemo napor koji je Albanija učinila da promoviše potrebu Crne Gore da bude članica NATO-a, kao što me veoma raduje da imamo jednak strateški cilj pristupanju EU. Mi bi u Crnoj Gori vrlo pozitivno i sa radošću doživjeli početak pregovora Albanije sa EU. Mislimo da je to interes Albanije, ali da to pokazuje da je proces pristupanja EU u dobroj dinamici i individualnom tretmanu svake države, i u tom smislu bi nam bilo drago da Albanija počne svoje pregovore i da ide dobrom dinamikom pregovaranja. U toj dinamici smo spremni da damo svoje iskustvo pregovaračkog procesa i razmijenimo ih sa Albanijom. Razgovarali smo i o poziciji naših manjina u Albaniji i Crnoj Gori i procijenili da su manjine dobar most saradnje, i da i jedna i druga država imaju interes da afirmišu prava manjina u sopstvenoj državi. Veoma smo zadovoljni i zahvalni da se u okviru novog Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina Albanije i crnogorska manjina tretira kao samostalna manjina i daje joj se mogućnost autentičnog predstavljanja u odgovarajućem Komitetu Vlade Albanije. U tom smislu i mi izražavamo u Crnoj Gori punu spremnost za punu afirmaciju prava Albanaca u Crnoj Gori i odlučnost državne politike da se ta prava maksimalno valorizuju.

Na samom kraju, još jednom da pomenem i naglasim da mi je zaista zadovoljstvo što sam ovdje. Još jednom, predsjedniče Meta, zahvalnost za poziv i za ovako srdačan doček.

Obraćanje predsjednika Mete:

Za mene je veliko zadovoljstvo kao Predsjednika Albanije da danas dočekam Predsjednika Crne Gore iz razloga što imamo sjajne odnose između naših zemalja i naših naroda, ali i zadovoljstvo je još i veće, jer je prvi put da Predsjednik Crne Gore dolazi kao Predsjednik nove članice NATO-a. I uspjeh Crne Gore je uspjeh svih naših zemalja i ovo je samo još jedan znak koji podržava zajedničku stabilnost. Kao što je rekao gospodin Vujanović odnosi su veoma dobri, ali naravno mi smo ambiciozni i da ih dalje unapređujemo. Dovoljno je vidjeti zajednički granični prelaz Sukobin-Murićani. Naročito tokom ljetnje sezone, tokom proljeća i ovo je veoma veliki uspjeh nas i naše dvije države, jer imamo jedan zajednički prelaz. Kada vidite duge redove na graničnom prelazu onda shvatite da ima još dovoljno prostora za unapređenje infrastrukture, olakšavanja prelaska građana i roba, i treba raditi još više u ovom pravcu, takođe, izgradnje zajedničke infrastrukture. Imamo sjajnu granicu koja nas spaja više nego što nas razdvaja. Od Prokletija preko Alpa, do zajedničkog Skadarskog jezera, Bojane i naravno Jadranskog mora. Ovo je veliko bogatstvo. Mi svi moramo da se još više brinemo da razvijamo projekte za zaštitu životne sredine, ali isto tako i za zajedničku bezbjednost kako bi obje zemlje dobile što više od ove jedinstvene prirode i ovog jedinstvenog zajedničkog prostora. Saglasili smo se da treba da se fokusiramo na realizaciju nekoliko projekata od visokog značaja koji će uticati na razvoj cijelog regiona kao što je autoput, Jadransko-jonski autoput, i Gasovod koji bi ga pratio. U ovom pravcu ja sam uvjeren da će naše angažovanje i angažovanje naših vlada biti u okviru Berlinskog procesa i ostalih inicijativa u kojima učestvujemo, a kojima je cilj unapređenje saradnje povezanosti tih zemalja regiona. Albanija i Crna Gora su primjer dobrosusjedske saradnje u regionu i tako će biti i u budućnosti, i u ovom pravcu poštovanje nacionalnih manjina je veoma važno.

Mi smo veoma zadovoljni i za ulogu Albanaca u Crnoj Gori. Što su bili uvijek na strani snaga koje su bile evroatlantski orjentisane i jačajući saradnju sa crnogorskim institucijama oni će sigurno napredovati i u ostvarivanju svojih prava i uslova života u mjestima u kojima žive. U međuvremenu crnogorska manjina u Albaniji je jedno bogatstvo koje mi veoma cijenimo i uvjerio sam predsjednika Vujanovića da ćemo učiniti sve da bismo čuvali i razvijali nacionalni i kulturni identitet, jer zemlje koje pripadaju evropskoj porodici naroda za manjine nijesu opasnost, već su veliko bogatstvo i most saradnje. Obje naše zemlje se nalaze u pozitivnim momentima. Dakle, Albanija je na pragu otvaranja prvog poglavlja za učlanjenje u EU. Crna Gora je već duboko ušla u taj proces i izrazili su spremnost da nam pomognu. Sada je Crna Gora već član NATO-a. Ali izazovi sa kojima se suočavamo, ne samo mi već cjelokupno čovječansto, za mir, za bezbjednost, za poštovanje ljudskih prava su ugroženi onim snagama koje nemaju dodirnih tačaka sa nama. Mi treba da iskoristimo ove trenutke kao dvije zemlje sa demokratskim provijencijama, proevropskom provijencijom, da sarađujemo, da držimo jedni druge, ali i cijeli region. Da budemo važan činilac za prosperitet i za cjelokupan region, jer mislim da na ovaj način doprinosimo maksimalno miru i stabilnosti svuda. Naročito sada kada smo obje zemlje članice NATO-a.

Još jednom želim da čestitam predsjedniku Vujanoviću za učlanjenje u NATO, jer ovo je uspjeh i za Albaniju i za cijeli naš region. Mi se nadamo da ćemo iduće godine otvoriti mogućnosti i za Makedoniju, za sličan uspjeh, jer bi to učvrstilo sigurnost i stabilnost u cijelom našem regionu.

Hvala vam još jednom.

Pitanje novinara: Gospodine Vujanoviću, Vi ste rekli da nema otvorenih pitanja. Ali i gospodine Meta, Vi ste rekli da nas granica spaja. U januaru ove godine ministar spoljnih poslova Darmanović tražio je od gospodina Bušatija da se odredi granica na moru. Takođe imate problema sa demarkacijom sa Kosovom. Da li ćete izvršiti reviziju ovog Sporazuma sa Kosovom?

Odgovor predsjednika Vujanovića: Pitanje granice sa Albanijom doživljavam kao tehničku stvar dogovora i ne smatram da ona na bilo koji način ima dimenziju otvorenog pitanja sa Albanijom. Naši odnosi na svim graničnim pitanjima sa Albanijom su potpuno jasni i prijateljski. Mi imamo potrebu da unaprijedimo promet robe i kretanje ljudi, a to pitanje koje se odnosi na određivanje zajedničke tačke početka i sa jedne i sa druge strane doživljavamo kao više tehničku, a od Albanije i Crne Gore ni na bilo koji način neuslovljenu stvar.

Što se tiče ratifikacije graničnog sporazuma sa Kosovom, mi smo o tome saopštili svoj državni stav. Taj Ugovor je zaključen nakon višegodišnje dobre komunikacije unutar dvije vlade. Potpisan u Beču, ratifikovan u Crnoj Gori. On ima prostu, ali nema dvotrećinsku većinu na Kosovu i mi se vrlo strpljivo odnosimo prema tome smatrajući to kao unutrašnju stvar Kosova, želeći da imamo puno razumijevanje da se unutar Kosova na pažljiv način treba obezbijediti dvotrećinska većina, vodeći računa o odnosu Brisela prema tom Ugovoru koji je ratifikaciju tog Međugraničnog ugovora učinio uslovom vizne liberalizacije. Mi želimo građanima Kosova da što prije dobiju viznu liberalizaciju i da se unutrašnja pitanja na Kosovu riješe u smislu ratifikacije što povoljnije i što brže, a ne želimo niti jednom svojom izjavom na bilo koji način da utičemo na to, jer je to unutrašnja stvar Kosova koja će se na Kosovu na pažljiv način riješiti.


Broj čitanja: 62

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora