13.12.2017.


Predsjednik Vujanović na dodjeli nagrada "Wild Beauty Award 2017"
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uručio je prvu nagradu za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore "Wild Beauty Award 2017", večeras u Hotelu Hilton u Podgorici.
Ovo prestižno nacionalno priznanje dodjeljuje se pod pokroviteljstvom predsjednika Vujanovića, a u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Uvažene visoke zvanice,
Dobitnici nagrada,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Reći ću i ove godine da me raduje da smo turističke nagrade godine dodijelili u godini koja je turistički bila rekordna. Ponoviću takođe prognozu koju sam stalno ponavljao da će naredne godina biti još bolja. U ovoj godini za devet mjeseci imali smo ostvaren prihod koji je veći od prošle godine koja je bila rekordna. Ono što je najava naredne godine garantuje da će ona biti još bolja. Iz godine u godini 13 puta smo davali ovakvu konstataciju i jednako toliko ovakvu prognozu. Zašto? Zato što smo imali kvalitetnu politiku u turizmu. Povećavali smo nivo turističke infrastrukture, Crnu Goru činili dostupnijom, kvalitetnije je promovisali.

Čuli smo večeras mnoštvo podataka da se infrastruktura, posebno hotelska, iz godine u godinu podiže na veći nivo. Impresionira podatak da je za zadnjih 5 godina u Crnoj Gori izgrađeno 100 hotela. I da su po svojoj strukturi iz godine u godini sa većim nivoom kvaliteta sa 4 i 5 zvjezdica. Impresionira podatak da je nivo ukupne turističke ponude iz godine u godinu sve veći.

Takođe da je Crna Gora sve dostupnija. Naša dva aerodroma u Podgorici i Tivtu ove godine su imali konekciju sa 42 destinacije. I jedan i drugi su oborili rekorde koji su bili nezamislivi do prije nekoliko godina. I jedan i drugi su opslužili milionite putnike ove godine. Crna Gora je ove godine imala tri niskobudžetske avio-kompanije koje su značajno povećale dostupnost Crne Gore.

I treći pravac djelovanja je još snažnija promocija turističke ponude Crne Gore. Bili smo na mnogo sajmova, mnogo turističkih konferencija, mnogo skupova, na mnogo mjesta. Sa jednakom energijom promovisali smo vrijednosti Crne Gore.

Tako treba nastaviti i to je naša obaveza i to je garancija da će naredna godina i naredne godine biti još bolja. Posebno me raduje da je planinski turizam i turizam sjevera sve zastupljeniji u našoj turističkoj ponudi. Valorizujemo naše planine. Bjelasica se u Kolašinu već dobrano koristi u svojoj ljepoti. Kratkoročno će to biti i budućnost Bijelog Polja i Mojkovca. Nacionalni parkovi dobijaju na svojim vrijednostima. Ovo je bila godina njihovih najvećih uspjeha.

Simbolika Maestrala me obavezuje na jedno podsjećanje koje će nas obavijestiti i upoznati da sve to nije bilo tako lako, i da nijesmo savlađivali male prepreke. Prva svečanost dodjele turističke nagrade održana je 2005. godine upravo u Maestralu. Ove godine najveću nagradu dobio je Maestral. Imao sam i zadovoljstvo što sam bio i svjedok i učesnik kao predsjednik Vlade privatizacije Maestrala. Imao sam jednog dragocjenog ministra koji je upravo te 2005. godine u Maestralu dobio prvu nagradu za svoje životno djelo u turizmu. Kada se Maestral privatizovao postojao ja prvo otpor vlasnika parcela oko Maestrala na koje je trebalo proširiti kapacitete Maestrala. Smatrali su da strana kompanija neće biti korektan partner. Postojao je otpor zaposlenih u Maestralu koji su smatrali da treba raditi u domaćim, a ne stranom preduzeću. Postojao je konačno otpor Budvanske rivijere koja je smatrala da Maestral treba da bude dio turističke ponude Budvanske rivijere. Taj čovjek koji je presudno pomogao toj privatizaciji, a čije ću ime pomenuti, jer mi umijemo da zaboravimo zaslužne, je Vlado Mitrović za koga smo imali sreću da je bio mještanin, da je bio jedan od direktora Budvanske rivijere i da je bio ministar turizma i koji je svojom neviđenom energijom predočio koja je vrijednost te privatizacije. Dobili smo hotel koji je dragulj našeg primorja, koji je ove godine pobjednik takmičenjem vrijednih hotela i koji je dobar pokazatelj i dobar magnet ostalim privatizacijama i ostalim investicijama. Mislim da smo te prepreke već odavno savladali. Da naš turizam ima siguran razvojni put. Ja želim mom nasljedniku, novom pokrovitelju ove manifestacije, koja je već tradicionalna, da ovako počinje svoje govore, zadovoljstvom da je godina rekordna i da će naredna biti još bolje.

Čestitam vam svima i želim vam svaki uspjeh.


Broj čitanja: 73

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora