31.12.2017.


Predsjednik Crne Gore čestitao novogodišnje praznike
Poštovani građani i građanke Crne Gore,

Na isteku smo 2017-te godine. Godine koju su obilježili naši integracioni i razvojni uspjesi.

Ulaskom Crne Gore u Sjevenoatlansku alijansu učvrstili smo našu bezbjednost i osnažili stabilnost regiona. Verifikovali smo uspjeh usvajanja visokih standarda priznanjem od strane najuspješnijih država zapada ali i potvrdili kontinuitet naše posvećenosti dobrosusjedskim odnosima i pouzdanost partnerstva u regionu. Članstvo u NATO-u afirmiše i jača naš spoljno politički uticaj ali je i šansa za nova ekonomska partnerstva i investicije.

Ostvarili smo i napredak u evropskim integracijama. Otvorili smo četiri pregovaračka poglavlja i zatvorili jedno. Uvjereni smo da ćemo u narednoj godini otvoriti preostala tri poglavlja ali i ubrzati njihovo zatvaranje. Lideri smo procesa pristupanja Evropskoj uniji. Procesa u kome osnažujemo, između ostalog, ljudska prava, vladavinu prava, ekonomske slobode i održivi razvoj pokazujući da postajemo sve tolerantnije društvo.

Jedna od najviših stopa ekonomskog rasta u Evropi, koju smo ostvarili 2017-oj, svjedoči o našoj sposobnosti da unaprijedimo ekonoski ambijent u interesu prosperiteta naših građana. Rekordni prihod u turizmu, intezivna izgradnja autoputa, završni radovi na povezivanju energetskim podvodnim kablom sa Italijom, pozitivni pomaci u prerađivačkoj industriji i ulaganje u poljoprivredu, stvorili su uslove za ovaj rast i potvrdili ispravnost naše ekonomske politike.

Vrednujući razvojne uspjehe ne želim da zanemarim problem sa kojima se suočavamo. Najveći među njima je nezaposlenost, posebno među mladima. Ona se može prevazići samo ekonomskim razvojem i posebno snažnim investicijama. Taj naš cilj je ostvarljiv uz kontinuirane napore države ali i angažovanje svakog pojedinca u interesu društva u cjelini.

U protekloj godini imali smo uspjeha u svim oblastima stvaralaštva sa vrijednim dostignućima u obrazovanju u nauci u kulturi i sportu. Oni nas obavezuju na dalja pregnuća u afirmaciji Crne Gore.

Veliku zahvalnost u protekloj godini dugujemo onima koji nijesu trenutno sa nama - našim vojnicima i oficirima koji doprinose izgradnji i održavanju mira u svijetu, našim pomorcima, diplomatama i, naravno, dijaspori.

U narednoj 2018-toj godini očekuje nas predsjednički i lokalni izbori. Biće to prilika da potvrdimo visoke demokratske standarde ali i da prevazilazimo naše podjele. Sasvim je prirodno da svi politički jednako ne promišljamo ali moramo se međusobno poštovati da bi pokazali da smo društvo suživota i prosperiteta.

Na kraju svima želim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i svaki uspjeh u 2018-toj godini.


Broj čitanja: 124

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora