15.01.2018.


Sofia: Predsjednik Vujanović u zvaničnoj posjeti Republici Bugarskoj
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Republici Bugarskoj, dočekan je danas u Sofiji uz najviše državne počasti. Predsjednici Vujanović i Radev su nakon sastanka imali konferenciju za štampu, koju prenosimo integralno.

Obraćanje Predsjednika Vujanovića

Uvaženi Predsjedniče Republike Bugarske,
Dame i gospodo.

Želim da kažem, sa punom iskrenošću, da ovu posjetu doživljavam za posebnu čast Crnoj Gori i da su dva razloga za to. Prvo, to što sam, i ovom prilikom, u mogućnosti da iskažem zaista bliske i izvanredne odnose naše dvije države, koje mogu biti primjer u regionu, i čiji se sadržaj i bliskost može i mora proširiti na sferu ekonomije, upravo onako kako je Predsjednik Radev prikazao. Dakle, to smo konstatovali i prilikom posjete u Crnoj Gori i prilikom razgovora prošlog mjeseca ovdje.

Ali ovaj dan čini posebnim, ovaj dan je privilegija Crne Gore, jer je ovo prvi radni dan Republike Bugarske kao predsjedavajuće Savjetom Evropske unije. Prvi radni dan u kome je Bugarska opredijelila za jedan od važnih prioriteta evropsku perspektivnost i povezanost Zapadnog Balkana. To je za Crnu Goru, a vjerujem i za države Zapadnog Balkana, jasan poziv da maksimalno intenziviraju svoje aktivnosti u procesu pristupanja Evropskoj uniji i da maksimalno uvaže šansu koju je Bugarska obezbijedila u dobroj komunikaciji, i sa briselskom administracijom i sa drugim članicama EU, da se razumije da je proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan jedan od istinskih prioriteta koji treba poštovati.

Treba ga poštovati zbog osjetljivosti Zapadnog Balkana, koji je u prošlosti pokazao da zahtijeva jedan pažljiv i osjetljiv odnos EU i da je Zapadni Balkan, kao dio Evropske unije, puna garancija i stabilnosti i razvoja Zapadnog Balkana. U tom smislu me veoma raduje da je Bugarska uspjela da ishoduje, u komunikaciji sa Briselom i sa članicama Evropske unije, vrlo jasne ciljeve predsjedavanja i vrlo jasne korake u tom predsjedavanju za ovih šest mjeseci.

Dakle, cilj predsjedavanja je da se ojača, ubrza i učini krajnje vidljivom evropska inegracija Zapadnog Balkana.

Drugo, da proces izlaska Velike Britanije iz EU neće usporiti kalendar pristupanja država Evropske unije Zapadnog Balkana. I treće, da će Brisel i države EU nastaviti budžetsku podršku Zapadnom Balkanu u oblasti infrastrukture, i to saobraćajne i energetske. Zapadni Balkan ima tu potrebu da unaprijedi saobraćajnu infrastrukturu i da iskoristi bolje svoje energetske resurse i očekuje da će Evropska unija nastaviti sa odnosom intenzivne podrške i pomaganja obnove i jačanja infrastrukture.

I vrlo je važno da su utvrđeni odgovarajući okvirni datumi za zajedničke aktivnosti, da se tokom februara saopšti strategija pristupanja država Zapadnog Balkana. Mi se zalažemo, kao i Bugarska, za pristupanje kroz princip individualnih zasluga. Dakle, svaka država treba u procesu pristupanja da ostvari ona dostignuća koja je integraciono zaslužila. Ali se mora znati da ono što se obezbijedilo u procesu pristupanja ima adekvatnu reakciju unutar EU. Da će se tokom aprila mjeseca dati jasni izvještaj o napretku svake države i da će se znati šta se učinilo i šta se sugeriše za dalje. I da će se u maju mjesecu, ovdje u Sofiji, nakon punih 15 godina, održati Samit EU i Zapadnog Balkana, gdje će se napraviti presjek onoga što je urađeno i jasne vizije onoga što treba učiniti da bi države Zapadnog Balkana bile što prije u Evropskoj uniji.

Ja želim, ovdje u Sofiji i našim prijateljima u Bugarskoj, da prenesem potpunu posvećenost Crne Gore da u procesu pristupanja Evropskoj uniji nastavi poziciju lidera koju je obezbijedila dosadašnjim uspjehom u pristupu Evropskoj uniji. Vjerujem da će to biti i dobar podsticaj za ostale države i šansa da svi zajedno budemo bliži Evropskoj uniji.

Što se tiče bilaterale, Predsjednik Radev je rekao šta imamo kao svoje prioritete i čemu ćemo biti posvećeni. Crna Gora je i partner i prijatelj Bugarskoj, vrlo zahvalna za podršku Bugarske našem NATO pristupanju i vrlo zahvalna da je Bugarska prepoznala u Crnoj Gori partnera u procesu pristupanja EU koji zavrjeđuje da bude gostom Bugarske prvog dana predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Predsjedniče Bugarske, dragi gospodine Rumen Radev, moje, još jednom, veliko poštovanje Bugarskoj i velika zahvalnost za poziv i ovu današnju posjetu.

Obraćanje Predsjednika Bugarske Rumena Radeva

Dobar dan i dobrodošli.
Poštovani gospodine Predsjedniče, zadovoljstvo mi je što je, nakon što smo preuzeli predsjedavanje Savjetom Evropske unije, ova posjeta duboko simbolična i ona pokazuje puno stvari. Pokazuje, prije svega, da Bugarska visoko ocjenjuje zalaganja koja Crna Gora ulaže u evropskim integracijama. Ona pokazuje da Bugarska ima određen pristup koji se zasniva na individualnim dostignućima svake zemlje i mi pozdravljamo Crnu Goru na uspjesima koje je ostvarila na putu evropskih integracija. Zaista, Crna Gora predstavlja dobar primjer za cijeli Zapadni Balkan kako jedna država može da preduzima duboke, ozbiljne reforme i kako može da ostvaruje bolju budućnost i za sebe i za svoje susjede. Poznato vam je da osnovni, glavni prioritet predsjedavanje Savjetom Evropske unije, je perspektiva proširenja na Zapadni Balkan Evropske unije. Mi smo razgovarali o toj perspektivi sa Predsjednikom Vujanovićem i složili smo se oko stava- prosperitet može postojati jedino kada imamo bezbjednost i stabilnost u našem regionu. Razgovarali smo, takođe, i o više pitanja. Dakle, veliku lepezu pitanja koja se odnose na naše bilateralne odnose. Ono što je jako važno za te odnose jeste da imamo aktivan dijalog na najvišem mogućem političkom nivou. Mislim da sa Predsjednikom Vujanovićem smo to pokazali i radimo u tom smislu.

Želim zahvaliti gospodinu Predsjedniku na gostoljubivosti tokom posjete u julu mjesecu vašoj izvrsnoj, lijepoj zemlji. Ovo je naš drugi sastanak ovdje u Bugarskoj u jednom vrlo kratkom vremenskom periodu. Zaista su to odnosi na visokom političkom nivou i oni su pretpostavka za unapređenje naše bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Ovom posjetom mi pokazujemo takođe jednu važnu osobinu cijele organizacije našeg predsjedavanja Savjetom Evropske unije, odnosno, prioriteta teme Zapadnog Balkana. Prvo, ono što je važno, je komunikacija između naših zemalja i evropskih institucija i ono što je još važnije, ova tema o Zapadnom Balkanu vodi ka unpaređenju i povećanju aktivnosti komunikacije između država samog Zapadnog Balkana.

Što se tiče naših bilateralnih odnosa, naravno mi, kao dva predsjednika, smo zadovoljni nivoom bilateralne robne razmjene, nivoom turističke razmjene, mada bi on mogao biti mnogo bolji. Zato ćemo raditi na boljoj povezanosti regiona, saobraćajnoj, energetskoj i digitalnoj. Za nas je od izuzetne važnosti da naši građani mogu putovati bolje i češće i slobodnije, jer najvažnija je komunikacija između naših državljana. Time će se ojačati svi ostali kontakti koji se odnose na ulaganja, poslovanje, poslovne veze, obrazovanje i kulturu.

Pokrenuli smo i važna pitanja o važnim projektima koji nam predstoje. Obje države rade intenzivno na ostvarenju projekta međunarodnog instituta za održive tehnologije sa naučnim centrom. Smatramo da preko naših zajedničkih zalaganja, mi ćemo moći da privučemo i pažnju evropskih institucija. Uvjeravam Vas, gospodine Predsjedniče, da za vrijeme našeg predsjedavanja, taj projekat će biti predočen, predstavljen i prezentovan kao dio prioritetne teme u Zapadnom Balkanu. Jako je važno da budemo povezani i u pogledu nauke i obrazovanja, kako bi ljudi iz dvije zemlje mogli bolje komunicirati i raditi na zajedničkim projektima. Razmotrili smo, takođe, i pitanja bezbjednosti, jer bez nje neće biti investicija, neće biti ni zajedničkih ekonomskih projekata.

Pozdravljam zalaganje i pristupanje Crne Gore NATO paktu prošle godine. Kao što smo mi precizirali tokom razgovora, suštinska integracija traži duži vremenski period. U tom pogledu, Bugarska je spremna da radi zajedno sa Crnom Gorom, da dijeli svoja iskustva i da pomaže. Crna Gora je prepoznala ona područja koja su bitna za razvoj oružanih snaga i u svakoj od tih oblasti, Bugarska ima stečena ozbiljna iskustva. Bugarska ima iskustva i u standardima NATO-a, postizanju standarda NATO-a i Bugarska je spremna i može biti korisna, naročito što se tiče obrazovanja u oblasti vojnih nauka i osoposobljavanju. Vjerujem da će danas na sastanku dva ministra odbrane, oni biti u prilici da dogovore konkretne korake u tom smislu, dakle, kako da unapređujemo i zajednički razvijamo našu bezbjednost. Uvjeren sam da će ti naši zajednički projekti u oblasti bezbjednosti i odbrane biti uspješni.

Još jednom želim, gospodine Predsjedniče, da Vas pozdravim, da Vam izrazim dobrodošlicu u Bugarsku, da poželim uspjeh Crnoj Gori u pregovaračkom procesu i što bržoj inegraciji u strukture Evropske unije. Taj proces nije nimalo lagan, nije brz, kao što ste i Vi rekli, postoji određeni zamor od očekivanja, nešto što nam je dobro poznato. Ali danas mi pokazujemo upravo to da zajedničkim zalaganjima naš put će biti mnogo sigurniji i uspješniji.


Broj čitanja: 49

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora