20.02.2018.

Predsjednik Vujanović primio vršioca dužnosti ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici vršioca dužnosti ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivana Korčoka.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo da kao članica NATO-a dobijamo mogućnost proširenja saradnje u sferi ekonomije kao i intezivnije političke komunikacije. Uvažavajući veoma bliske državne odnose ocijenio je nužnim da se zajednički posvetimo proširenju ekonomske saradnje i obezbjeđenju prostora za nove investicije i partnerstva. U tom smislu posebno je naglasio potrebu inteziviranja saradnje privrednih komora i organizaciju biznis foruma koji bi omogućili razmjenu iskustrava i unaprijedili prostore saradnje. Iskazao je očekivanje da će Slovačka nastaviti i intezivirati podršku Crnoj Gori u procesu pristupanja EU prenoseći našu odlučnost da nastavimo sa punom posvećenošću evropskim integracijama.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivan Korčoka je ocijenio da treba maksimalno iskoristiti prostor za unapređenje bilateralne saradnje prenoseći spremnost Slovačke da svoja iskustva podijeli sa Crnom Gorom i podstakne investicije i partnerstva slovačkih kompanija. U afirmaciji ekonomske saradnje treba posebno vrednovati visoku zainteresovanje slovačkih kompanija za ulaganje u Crnu Goru što je šansa da se ekonomska saradnja nastavi. Ocijenio je da strategija EU koja se odnosi na Zapadni Balkan snažno vrednuje individualni tretman i dostignuća svake države što je prilika za inteziviranje procesa pristupanja. Naglasio je spremnost Slovačke da snažno podrži evropske integracije Crne Gore ističući da je Crna Gora dobar primjer i lider u evropskim integracijama očekujući da nastavi sa punom posvećenošću dostizanje standarda EU. opširnije
19.02.2018.

S A O P Š T E NJ E
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dodijelio je Orden Crnogorske zastave drugog stepena profesoru Martinu Šlumberžeu, svjetski renomiranom stručnjaku u oblasti onkologije. Orden je uručila ambasadorka Crne Gore u Francuskoj Dragica Ponorac, 16. februara 2018. godine, na svečanoj ceremoniji koja je, ovim povodom, upriličena u ambasadi Crne Gore u Parizu.

Martin Šlumberže je profesor na Katedri za onkologiju Univerziteta Pariz Sud, šef Odjeljenja za nuklearnu medicinu i endokrinu onkologiju i Odjeljenja za radiologiju renomiranog Instituta Gustave Roussy u Villjuif-u, vanredni je profesor na Univerzitetu La Sapienza u Rimu, gostujući profesor na Harvardu i Stanfordu, John Hopkins-u, Klinici Mayo.

Ekspert je Evropske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije za radiobiologiju, i gotovo deceniju, požrtvovano i predano daje svoj lični doprinos liječenju pacijenata iz Crne Gore i ukupnom unapredjenju odnosa Crne Gore i Francuske u oblasti zdravstva.

Imajući u vidu da se radi o renomiranom naučniku, ljekaru i humanisti, te cijeneći njegov izuzetan doprinos unapredjenju odnosa Crne Gore i Francuske u oblasti zdravstva, kao i spremnost da svoje znanje stavi u službu unapredjenja onkologije u Crnoj Gori, Predsjednik Crne Gore odlikovao je profesora Šlumberžea Ordenom Crnogorske zastave drugog stepena. opširnije
19.02.2018.

N A J A V A
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primiće 20. februara 2018. godine vršioca dužnosti ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Ivana Korčoka.

Prijem će se održati na vili ‘’Gorica’’ sa početkom u 13.00 časova, nakon kojeg će biti objavljeno saopštenje za javnost.

Snimatelje i fotoreportere akreditovati na faks broj 248-601. opširnije
16.02.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Predsjendik Crne Gore Filip Vujanović i Kosova Hašim Tači sastali su se u Podgorici u Vili Gorica u namjeri da ohrabre Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o državnoj granici Crne Gore i Kosova potpisan u Beču 26. avgusta 2015. godine. Nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu kojom su pozvali Skupštinu Kosova da izvrši ratifikaciju ovog sporazuma. Zajednički poziv upućen je polazeći od međusobnog povjerenja, dobre volje i potrebe daljeg unapređenja odnosa a poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost obije države, uz ispunjavanje obaveze iz Povelje UN i poštovanja Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan.

U zajedničkoj izjavi pozvali su nadležne u Crnoj Gori i Kosovu da se, nakon ratifikacije, diplomatskim kanalima, međusobno obavijeste da je sproveden postupak ratifikacije sporazuma i konstatuju da je stupio na snagu, čime su se stvorili uslovi da se formira Zajednička radna grupa za obilježavanje granične linije. Ova radna grupa će, u koliko bude potrebno, ponovo razmotriti i eventualno korigovati sektore u pravcu Čakora i Kulla e Zhlipt, a koja mogućnost je predviđena članom 7 stav 3 navedenog sporazuma. opširnije
15.02.2018.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan državnosti Srbije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću povodom 15. februara – Dana Državnosti Srbije.

Predsjednik Vujanović je građanima Srbije i predsjedniku Vučiću čestitao praznik i istakao da Srbiji želi napredak, a njenim građanima prosperitet. Prijateljski i bliski odnosi Crne Gore i Srbije i trajno partnerstvo dvije države su u interesu njihovih građana i ukupnog odnosa u regionu, navodi se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
12.02.2018.

Predsjednik Vujanović uputio telegram saučešća Predsjedniku Ruske Federacije
Povodom tragičnog pada aviona Saratov Erlansa u blizini Moskve Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća Predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u kojem se pored ostalog navodi:

“U ime građana Crne Gore i lično, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća zbog ogromnog gubitka ljudskih života u tragediji uzrokovanoj padom aviona Saratov Erlajns u blizini Moskve.

Vijest o pogibiji putnika i letačkog osoblja u Crnoj Gori je primljena sa dubokom tugom. Crna Gora dijeli bol Rusije u žalosti.”
opširnije
12.02.2018.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Japana u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Japana Junichi Maruyama-e, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo dobrim i sadržajnim odnosima Crne Gore i Japana. Saopštio je visoko poštovanje Crne Gore za podršku Japana brojnim državnim i lokalnim projektima koji su bili u funkciji saradnje dvije države ali i poštovanja potreba u Crnoj Gori. Ukazao je na mogućnosti snaženja ekonomske saradnje, ocijenjujući da je privatizacija ‘’Daido Metala’’ u Kotoru odlična preporuka japanskim kompanijama da investiraju u Crnoj Gori i kreiraju partnerstva. Konstatovao brojne mogućnosti za unapređenje saradnje u nauci, obrazovanju i kulturi.

Ambasador Maruyama saglasio se sa ocjenom da je između dvije države ostvarena kvalitetna saradnja u brojnim oblastima. Iskazao je spremnost da svojom misijom doprinese unapređenju ukupnih odnosa. opširnije
12.02.2018.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Perua u Crnoj Gori
Danas je u rezidenciji na Cetinju predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovane, izvanredne i opunomoćene ambasadorke Republike Peru u Crnoj Gori gospođe Maria Eugenia Echeverria Herrera-e, koja će svoju dužnost obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je odnose dvije države ocijenio prijateljskim, sa saradnjom koju treba unapređivati u brojnim oblastima, posebno u sferi ekonomije. Saopštio je potrebu inteziviranja rada na zaključivanju međudržavnih ugovora koji bi podstakli i regulisali saradnju, te u tom smislu što skorijeg potpisivanja ugovora o saradnji u oblasti turizma, nauke i poljoprivrede. U ovim oblastima postoji mogućnost saradnje pa treba što skorije usaglasiti međudržavne ugovore. Konstatovao da je neophodno organizovati biznis forume koji bi doprinijeli obostrano boljem upoznavanju mogućnosti za saradnju privrednika. U tom smislu iskazao je poseban značaj otvaranja Počasnog konzulata Crne Gore u Limi i angažovanja počasnog konzula prof.dr. Mila Božovića Granadosa koji je porijeklom iz Crne Gore i koji je dekan građevninskog fakulteta u Limi.

Ambasadorka Hererra se saglasila da dvije države iako geografski udaljene imaju mogućnost za unapređenje ekonomske saradnje, saopštavajući spremnost da svoju diplomatsku misiju posveti tom cilju. opširnije
12.02.2018.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora BiH u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori gospodina Vinka Radovanovića, koji će svoju dužnost obavljati na rezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović iskazao je zadovoljstvo bliskim i sadržajnim odnosima Crne Gore i BiH, karakterišući ih dobrim primjerom dobrosusjedstva u regionu i vrijednim doprinosom snaženju njegove stabilnosti. Ukazao je da intenzivan politički dijalog snažno podstiče saradnju u svim oblastima a posebno u sferi ekonomije. Naglasio je potrebu izgradnje adekvatnog energetskog i saobraćajnog infrastrukturnog povezivanja dvije države, za što postoje mogućnosti i unutar Berlinskog procesa. Saopštio je uvjerenje da će diplomatska misija u Crnoj Gori ambasadora Radovanovića doprinijeti daljem jačanju odnosa između dvije države.

Ambasador Radovanović saglasio se da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje između Crne Gore i BiH, iskazujući spremnost da svoju diplomatsku misiju posvetiti tom cilju. opširnije
07.02.2018.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan Opštine Golubovci
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je svim građanima i građankama, odbornicima i odbornicama, predsjedniku Skupštine Milenku Marašu i predsjedniku Opštine Dušanu Radonjiću, čestitao 8. februar - Dan Opštine Golubovci.

„Očekujem da će Opština Golubovci uspješnom valorizacijom vrijednih prirodnih potencijala, adekvatnim inicijativama i kvalitetnom saradnjom sa državnim institucijama nastaviti sa stvaranjem povoljnog ambijenta za život i rad svih građana. Uvjeren sam da će se na taj način postići uslovi za što intenzivnije ostvarenje zajedničkog cilja da Vaša opština bude jedan od primjera uspješnog korišćenja bogatih razvojnih vrijednosti za unapređenje kvaliteta života u Crnoj Gori.

U to ime još jednom vam čestitam Dan Opšine Golubovci i srdačno vas pozdravljam”. opširnije
02.02.2018.

Održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost
Danas je u Podgorici održanja sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost uz predsjedavanje Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i učešće članova Savjeta predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i predsjednika Vlade Duška Markovića.

Na sjednici Savjeta su, po pozivu, učestvovali ministar odbrane Predrag Bošković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Ilija Daković.

Nakon razmatranja usvojen je Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na medjunarodnim vježbama u 2017 godini uz afirmaciju značaja i vrijednosti ovog učešća. Konstatovano je da se na ovim medjunarodnim vojnim vježbama unapređivala sposobnost i razvijalo povjerenje medju članicama NATO-a, partnerskim državama kao i državama regiona. Razmotren je predlog i usvojena Odluka o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na medjunarodnim vježbama u 2018. godini uz ocjenu njihovog značaja za dalji razvoj sposobnosti i iskustva Vojske Crne Gore. Predvidjeno je učešće jedinica ranga voda ili višeg ranga na šest vježbi.

Savjet je utvrdio predlog Odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u medjunarodnu misiju “Odlučna podrška”(“Resolute Support”) u Avganistan uz učešće do 40 pripadnika Vojske Crne Gore uz mogućnost rotacije. Ovim se nastavlja učešće pripadnika Vojske Crne Gore u ovoj neborbenoj i savjetničkoj misiji kroz obavljanje dužnosti štabnih oficira i podoficira u štabovima misije i zaštite savezničkih timova za obuku, savjetovanje i pomoć Avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti. Utvrdjen je i predlog Odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR (“Kosovo Force”) u Republici Kosovo uz angažovanje dva štabna oficira od kojih će jedan biti raspoređen u Komandi misije u Prištini a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju. Predlozi ovih odluka biće dostavljeni Skupštini Crne Gore radi donošenja konačne odluke.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti. opširnije
29.01.2018.

Predsjednik Crne Gore objavljuje broj i strukturu pomilovanja za 2017. godinu
Na osnovu člana 16 stav 4 Zakona o pomilovanju ("Sl. list CG" br. 31/12), Predsjednik Crne Gore objavljuje broj i strukturu pomilovanja za 2017. godinu:

U periodu od 01.01. do 31.12.2017. godine, Predsjednik Crne Gore je odlučivao o 152 molbe za pomilovanje osuđenih lica. Sve molbe za pomilovanje su prošle zakonom predviđenu proceduru, i u jednom slučaju Predsjednik Crne Gore je donio odluku kojom je uvažio molbu za pomilovanje osuđenog lica, pri čemu je u tom slučaju postojao pozitivan predlog Ministarstva pravde prema njenoj opravdanosti.

Jedina odluka o pomilovanju se odnosi na datu rehabiitaciju za izrečenu uslovnu osudu (60 dana uslovno na 1 godinu) zbog počinjenog krivičnog djela produženo krivično djelo oduzimanje maloljetnog lica iz člana 217 stav 2 u vezi člana 49 KZ CG.

Struktura krivičnih djela za koja su donijete odluke o pomilovanju je sljedeća: opširnije
25.01.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Na osnovu člana 95 stav 1 tačka 10 Ustava Crne Gore („Sl list CG“ br. 01/07 i 38/13) , člana 18 stav 5 Zakona o državnom tužilaštvu („Sl. list CG“, br. 11/15, 42/15 i 80/17), shodno Odluci Ministarstva pravde od 23. januara 2018. godine

PROGLAŠAVAM
za člana Tužilačkog savjeta

Natašu Radonjić, predstavnicu organa državne uprave nadležnog za poslove pravosudja, kojeg imenuje ministar pravde iz reda zaposlenih u Ministarstvu pravde.

Ovaj akt objaviti u „Službenom listu Crne Gore“.


Br: 01-101
Podgorica, 25. januar 2018. godine


Predsjednik Crne Gore
Filip Vujanović
opširnije
24.01.2018.

Saopštenje za javnost
U povodu reakcija na jučerašnje saopštenje Službe za odnose sa javnošću Predsjednika Crne Gore radi uvažavanja javnosti ova služba daje dodatno saopštenje:

U susret zakazivanju predsjedničkih izbora i neposredno nakon zakazivanja dio opozicionih partija preko medija vrši pritisak na Predsjednika Crne Gore da zakaže lokalne izbore za Glavni grad i 11 opština istovremeno sa predsjedničkim. Pritisak se vrši preko medija bez zvaničnog i obrazloženog pismenog predloga Predsjedniku Crne Gore u kome bi se dala pravna argumentacija. Valjana argumentacija za takav predlog nije se ni mogla dati već je namjera da se političkim i medijskim pritiskom Predsjednik natjera da nezakonito zakaže lokalne izbore. Umjesto da te partije u lokalnim skupštinama traže skraćenje mandata i obavežu na prijevremeno zakazivanje izbora one su se odlučile na politički i medijski pritisak.

Našim Zakonom o izboru odbornika i poslanika utvrđuje se trajanje mandata odbornika do vremena za koje su oni birani. Mandat im prestaje konstituisanjem novoizabrane Skupštine i ona se ne može konstituisati prije isteka mandata predhodno izabranim odbornicima. Da se ne bi pravio diskontinuitet mandata odbornika i lokalne Skupštine propisan je institut skraćenja mandata kojim se obavezuje predsjednik na zakazivanje prijevremenih lokalnih izbora. Mandat odbornika ne može skratiti Predsjednik Crne Gore nezakonitim zakazivanjem prijevremenih izbora.

U članu 14. stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisuje se da se izbori za odbornike održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda za odbornike. U stavu 2 istog člana se propisuje da od raspisivanja do održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana. Time se, na krajnje očigledan način, predsjedniku daje jasna zakonska obaveza da se izbori moraju održati unutar roka od 40 dana (između 60 i 100 dana) od zakazivanja. Dakle, Predsjednik je dužan da izbore zakaže najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda uz obavezu da dan izbora bude unutar 40 dana između najkraćeg i najdužeg roka održavanja u odnosu na vrijeme zakazivanja. To je upravo ispoštovano u slučaju Berana kojima je verifikacija mandata bila 24. marta 2014. godine pa je postojala mogućnost da se u naznačenom roku od 40 dana izbori održe 28 dana ranije. Da ne postoji ovako jasna norma Predsjednik bi, teorijski i zloupotrebom prava, mogao zakazati nove izbore odmah po okončanju predhodnih i mandatima novih odbornika nezakonito ugroziti mandat izabranim odbornicima.

Redovni lokalni izbori za Glavni grad i 11 opština su održani 25. maja 2014. godine. Verifikovanje mandata novog saziva i konstituisanje novoizabranih skupština izvršeno je u okviru osam različitih dana i to u Plužinama 05. juna 2014. godine , u Žabljaku 12. juna 2014. godine, u Šavniku 16. juna 2014. godine, u Podgorici, Golubovcima, Baru, Plavu i Pljevljima 24. juna 2014. godine u Rožaju 19. juna 2014. godine , Danilovgradu 01. jula 2014. godine u Bijelom Polju 07. jula 2014. godine i u Kolašinu 19. septembra 2014. godine.

Upravo zbog različitog datuma verifikovanog mandata novog saziva i konstitutivnih skupština koje su bile u osam dana Predsjedniku Crne Gore se daje pravo da, u okviru 40 dana, od najkasnije 15 dana prije isteka tekućeg mandata zakaže nove redovne izbore. U koliko bi bio vezan krajnjim rokom održavanja izbora on bi ih morao zakazivati u osam različitih dana i to u nedelju, budući da zakon propisuje da se nedeljom održavaju izbori. Međutim, ponavlja se i podvlači u jednom danu svi se ovi izbori mogu zakazati samo u okviru 40 dana u odnosu na 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika. Kao što je u jučerašnjem saopštenju konstatovano samo u Plužinama bi izbori mogli biti istovremeno sa predsjedničkim 15. aprila 2018. godine jer je rok iz člana 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika za zakazivanje ovih izbora od 09. februara do 21. marta. Za ostale opštine rok raspisivanja je nakon roka u kome bi se mogli zakazati izbori u tim ostalim opštinama istovremeno sa predsjedničkim.

Na kraju se ponavlja i naglašava ako se unutar lokalnih parlamenata želi istovremeno održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora treba, od strane odbornika tih skupština, skratiti mandat skupštinama što bi obavezivalo Predsjednika na zakazivanje prijevremenih izbora. opširnije
Prethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora