08.05.2017.

Predsjednik Crne Gore donio naredbu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 9. maja – Dana pobjede (Dana Evrope), izvrši počasna artiljerijska paljba, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasna paljba će se izvršiti u Podgorici 8. maja 2017 godine u 18.00 časova sa platoa brda »Gorica«. opširnije
05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Islamske Republike Iran, Hossein Molla Abdollahija, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da u nedovoljnoj ekonomskoj saradnji treba ispitati prostore saradnje naglašavajući ulogu privredih komora i udruženja poslodavaca čiji bi zajednički kontakti bili od posebnog značaja. Ocijenio je da u okviru regionalnog projekta saradnje u oblasti turizma postoji mogućnost uključenja Crne Gore te da u tom smislu treba nastaviti aktivnosti na olakšanju i ubrzanju turističkih posjeta. Iskazao je očekivanje da takvoj ekonomskoj saradnji bude posvećena njegova diplomatska misija.

Ambasador Islamske Republike Iran, Hossein Molla Abdollahija je naglasio mogućnost uspostavljanja saradnje u oblasti ekonomije , nauke i kulture pri čemu je posebno istakao visoko interesovanje građana Irana za turističku posjetu ovom regionu obavještavajući da je održan turistički seminar u Teheranu gdje su prezentovane mogućnosti bolje turističke posjete Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. opširnije
05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Koreje u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Koreje Yoo Dae Jong-a , koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Ukazujući na prijateljske odnose Crne Gore i Republike Koreje, Predsjednik Vujanović je ocijenio nužnim da se u afirmaciji njihove saradnje, posebno na ekonomskom planu, uspostavi ugovorna osnova saradnje dvije države i identifikuju prostori moguće saradnje, prije svega kroz aktivnosti privrednih komora i odgovarajućih udruženja poslodavaca.

Saglašavajući se sa ocjenom odnosa dvije države ambasador Jong je iskazao odlučnost da svoju diplomatsku misiju posveti iniciranju ekonomske saradnje i snaženju ukupnih odnosa. Saopštio je poseban značaj NATO integracija Crne Gore koje, kroz povećanje nivoa bezbjednosti, povećavaju šanse investicionog ulaganja o čemu svjedoči i interesovanje njihovih kompanija za Crne Goru. opširnije
05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Države Katar u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Države Katar šeika Mubarak Bin Fahad Al Thani-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je odnose dvije države ocijenio prijateljskim sa velikim mogućnostima snaženja ukupne saradnje. Iskazujući zadovoljstvo do sada zaključenim međudržavnim sporazumima, ukazao je na spremnost Crne Gore za proširenje ugovorne baze u afirmaciji unapređenja saradnje, posebno u ekonomskoj sferi.

Ambasador Države Katar šeik Mubarak Bin Fahad Al Thani je saopštio namjeru pune posvećenosti unapređenju saradnje između dvije države. opširnije
05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora UAE u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulsalam Hareb Al Romaithi-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na rezidentnoj osnovi.

Poželivši dobrodošlicu u Crnu Goru novom ambasadoru, Predsjednik Vujanović je bilateralne odnose dvije prijateljske zemlje ocijenio sadržajnim i intenzivnim sa perspektivom njihovog kontinuiranog unapređenja. Ukazao je na intenzivnu razmjenu državničkih posjeta koje su podstakle ukupnu saradnju, iskazujući posebno poštovanje Krunskom princu šeiku Muhamed Bin Zajed Al Nahjanu za personalni doprinos njenom snaženju. Saopštio poštovanje za snažno prisustvo UAE na investicionom planu u Crnoj Gori, kao i za ukupnu podršku njenom ekonomskom razvoju. Iskazujući očekivanje da će skoro uspostavljanje redovne avio linije sa UAE značajno podstaći buduću saradnju i omogućiti bolju komunikaciju građana.Naglasio je uvjerenje angažmana ambasadora na daljem unapređenju ukupne saradnje dvije države.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulsalam Hareb Al Romaithi je iskazao zadovoljstvo odnosima između Crne Gore i UAE, naglašavajući da će njegova diplomatska misija biti posvećena njihovom daljem unapređenju. opširnije
04.05.2017.

Podgorica, Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori Ian Whitting-a.

Predsjednik je iskazao posebno poštovanje tradicionalno bliskih odnosa dvije države i intenzivne saradnje u svim oblastima, ukazujući na otvoren širok prostor za njihovo dalje unapređenje u sferi ekonomije. Zahvalio se Ujedinjenom Kraljevstvu na kontinuiranoj podršci našem procesu evropskih i evroatlanskih integracija, naglašavajući da je brza i transparentna ratifikacija Pristupnog protokola u Londonu dala zamah ukupnom procesu. Posebno se zahvalio ambasadoru Whitting-u za snažan personalni doprinos na održanju i unapređenju saradnje između dvije države, te saopštio visoko poštovanje za njegovu važnu diplomatsku misiju u Crnoj Gori.

Ambasador Whitting ocjenio je da je Crna Gora dobar primjer u regionu, posebno ukazujući na njen konstruktivan doprinos stabilnosti čitavog regiona. Iskazujući zadovoljstvo bilateralnim odnosima istakao je uvjerenje daljeg unapređenja saradnje između dvije države i očekivanje njenog rasta i u sferi ekonomije. opširnije
03.05.2017.

Podgorica: Predsjednik Vujanović na Šestom samitu Evropska Unija - Jugoistočna Evropa
Obraćanje predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića na kraju Šestog samita Evropska Unija - Jugoistočna Evropa koji se održava danas u hotelu „Hilton“ u Podgorici sa temom: „Evropa razmatra: može li Crna Gora dostići stabilnost i rast“.Uvaženi organizatori samita,
Visoke zvanice,
Vaše ekselencije,
Cijenjeni gosti,
Dame i gospodo,

Prije svega iskazujem poštovanje The Economist Events da je svoj šesti samit EU-JIE odlučio da održi u Crnoj Gori i to upravo sada. U Crnoj Gori čija je ekonomska i ukupna politika posvećena stabilnosti i rastu što je i tema ovog samita. Takođe, da se samit održi nakon donošenja odluke Crne Gore o ulasku u NATO i neposredno pred samit Berlinskog procesa, koji će se ovog ljeta održati u Italiji, i biti posvećen nastavku podrške EU razvoju država Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj integraciji.

Za Crnu Goru NATO alijansa, sem bezbjednosne i političke dimenzije, ima i važan ekonomski značaj. Članstvo u ovom velikom savezu Crnoj Gori daje mogućnost intezivnije ekonomske saradnje sa članicama, a kroz veći stepen bezbjednosti, i bolje uslove za investicije, za valorizaciju turističke i vrijednosti kulture a time i značajnu šansu za ukupni ekonomski razvoj. opširnije
29.04.2017.

Predsjednik Crne Gore uputio čestitku novoizabranom Predsjedniku Republike Albanije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je uputio čestitku novoizabranom Predsjedniku Republike Albanije Iljiru Meti. U čestitci se između ostalog navodi:

“U ime građana Crne Gore i lično, upućujem Vam iskrene čestitke na izboru za Predsjednika Republike Albanije. Uvjeren sam da je Vaš izbor u najboljem interesu Albanije, te jačanja regionalne stabilnosti i saradnje u regionu.
Koristim priliku da iskažem poštovanje za sadržajne odnose Crne Gore i Albanije. Naša stalno rastuća saradnja oslanja se na tradicionalnom prijateljstvu i obostranom interesu za napredak naših država i ostvarivanju prosperiteta građana. U tom duhu želim da saopštim ličnu spremnost zajedniče posvećenosti na jačanju veza između naših država, saradnje u okviru NATO-a i ubrzanja evopskih integracija.” opširnije
22.04.2017.

Predsjednik Vujanović na 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore
Predsjednik Crne Gore prisustvovao je danas 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore.

Prenosimo izjavu predsjednika Vujanovića:

Želim da i ovom prilikom uputim čestitku 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore i da iskažem, kao uvijek, poštovanje za njihova pregnuća i posvećenost i naravno zadovoljstvo da su svi gosti, posebno gosti van Crne Gore, prepoznali vrijednost našeg antifašizma i iskazali mu maksimalno poštovanje. Siguran sam da će taj duh antifašizma, kao vječna vrijednost Crne Gore, i na ovom Kongresu dobiti svoju punu potvrdu. opširnije
21.04.2017.

Predsjednik Vujanović uručio nagrade Privredne komore Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je povodom Dana Privredne komore uručio godišnje nagrade najuspješnijim kompanijama i pojedincima za 2016. godinu.

Nagrada za uspješno poslovanje dodijeljena je Centru za ekotoksikološka ispitivanja doo iz Podgorice, nagrada za društvenu odgovornost dodijeljena je Regionalnom ronilačkom centru za podvodno deminiranje i obuku ronilaca, nagrada za inovativnost dodijeljena je Business Inteligence Consulting doo iz Podgorice i nagrada za unapređenje menadžmenta dodijeljena je Sretenu Mrvaljeviću, direktoru JU ’’Lovćen’’ Bečiće.

Prenosimo izlaganje predsjednika Vujanovića:

Uvaženi predsjedniče Privredne komore,
Potpredsjedniče Vlade,
Visoke državne i lokalne zvanice,
Vaše ekselencije,
Cijenjeni dobitnici nagrada,
Dame i gosti,

Prije svega želim da u svoje ime, i u ime svih vas, čestitam ovogodišnjim dobitnicima nagrade Privredne komore Crne Gore. Prepoznajući u toj nagradi njihovo javno priznanje vrijednog i uspješnog djelovanja, ali isto tako i uput da nastave sa takvim djelovanjem i budu i nadalje dobar primjer koji treba slijediti. Znajući njihov rad, a i dobijajući informacije koju smo danas čuli, uvjeren sam da će to biti tako, i ponavljam čestitke i iskazujem uvjerenje da će ih i ostali slijediti. Prošla godina je bila godina u kojoj su oni i ostali djelovali, ostvarujući ekonomski razvoj Crne Gore sa porastom BDP od 2,5%. opširnije
20.04.2017.

Predsjednik Vujanović primio delegaciju SUBNOR-a i antifašista Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas delegaciju SUBNOR-a i antifašista Crne Gore koju su sačlinjavali prof. Ljubomir Sekulić, vd predsjednik, potpredsjednik Zuvdija Hodžiđ, potpredsjednik i Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar.

Predstavnici boračke organizacije su upoznali predsjednika Vujanovića sa sadržajima priprema za Šesti kongres SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, kao i o programskim aktivnostima iz domena svog djelovanja.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo što će Kongres imati međunarodni karakter i poštovanje za doprinos koji boračka organizacija ima u očuvanju tekovina NOB-a i antifašizma. Naglašeno je da misija antifašizma i dalje traje afirmacijom neprolaznih vrijednosti ove civilizacijske ideje od nemjerljivog značaja za čovječanstvo. opširnije
15.04.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao veliki hrišćanski praznik
„Povodom vaskršnjih i uskršnjih dana, svještenstvu i svim vjernicima i vjernicama pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru, sreći i spokojstvu proslave ovaj veliki praznik.

Neka istovremenost proslave vaskršnjih i uskršnjih dana podstakne slogu i bude prilika za radosna porodična i prijateljska okupljanja. Afirmišimo ljepotu zajedničkog života, razumijevanja i poštovanja različitosti. Na putu ostvarenja iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan, istrajmo u očuvanju međukonfesionalne i multietničke harmonije – tih neizmjernih vrijednosti našeg društva, na kojima temeljimo napredak naše Crne Gore, čijem smo dobru svi posvećeni.

U to ime još jednom Vam čestitam veliki praznik“, navodi se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
12.04.2017.

Predsjednik Vujanović sa delegacijom Senata SAD predvođenom senatorom John McCain-om
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je razgovarao sa delegacijom Senata SAD predvođenom senatorom John McCain-om.

Predsjednik Vujanović je iskazao najveće poštovanje Sjedinjenim Američkim Državama za kontinuiranu podršku našim NATO integracijama i ratifikaciji Pristupnog protokola u Senatu i njenu potvrdu od Predsjednika Trampa. Posebno je istakao lični doprinos senatora McCain-a, koji je prepoznao značaj integracije Crne Gore u NATO i u Senatu jasno saopštio koja je vrijednost te integracije za Crnu Goru, region i sam NATO. Saopštio je uvažavanje odluke senatora McCain-a da posjeti region u vremenu kada postoji osjetljivost u nekim i među nekim zemljama regiona, kao i za iskazan stav da sve probleme treba rješavati dijalogom u funkciji stabilnosti i mira.

Senator NcCain je iskazao zadovoljstvo usješnim okončavanjem pristupnog procesa NATO-u i činjenicom da će izvjesno uskoro biti njegova punopravana članica. Istakao je zadovoljstvo bliskim partnerstvom Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i uvjerenje da će se izdašni prirodni i ekonomski resusi Crne Gore iskoristiti u funkciji prosperiteta i boljeg života svih građana Crne Gore. opširnije
10.04.2017.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Austrije
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Austrije u Crnoj Gori Johann Frohlich-a.

Predsjednik je iskazao posebno zadovoljstvo bliskim i sadržajnim bilateralnim odnosima Crne Gore i Austrije, saopštavajući očekivanje daljeg unapređenja saradnje, posebno u sferi ekonomije. Ukazao i na vrijednu saradnju u oblasti odbrane sa uvjerenjem da će se ona nastaviti. Zahvalio se Austriji na snažnoj i kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Crne Gore kao i ambasadoru Frohlich-u lično na uspješnoj diplomatskoj misiji posvećenoj daljem razvoju saradnje dvije države.

Ambasador Frohlich ocjenio je da je Crna Gora postigla veliki uspjeh u procesu evropskih integracija, naglašavajući da će Austrija nastaviti da ih podržava. Saglasio se da postoji prostor daljeg unapređenja, inače dobrih, odnosa dvije države, konstatujući da je Crna Gora lider regiona u integracijama uz uvjerenje da će to i nadalje biti.

U razgovoru je učestvovao i ataše za odbranu pukovnik Thomas Ahammer. opširnije
09.04.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao jevrejski praznik Pesah

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku Jaši Alfandariju, predsjedniku Jevrejske zajednice Crne Gore, povodom jevrejskog praznika Pesah.

„Svim građanima i građankama Crne Gore jevrejske vjere, pripadnicima i pripadnicama Jevrejske zajednice i Vama lično, čestitam Pesah i upućujem iskrene želje za mir, dobro zdravlje i sreću.

Istrajmo u opredjeljenju da zajedništvo i poštovanje međuvjerskog i međuetničkog sklada bude trajna vodilja našim mislima i djelima. Nek vječna i uzvišena poruka velikog praznika bude podrška snaženju povjerenja i ravnopravnosti na kojoj počiva srećna budućnost naše Crne Gore i svih njenih građana.

U to ime još jednom Vam čestitam Pesah, veliki jevrejski praznik slobode, pravde i dostojanstva“, navodi se u čestitki. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora