23.01.2018.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan novinara Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je novinarima, novinarkama i poslenicima javne riječi 23. januar – Dan novinara.

Predsjednik Vujanović je istakao da ovaj značajan datum crnogorskog novinarstva obavezuje sve novinare da svojom riječju doprinose demokratskom i evropskom putu Crne Gore. Crna Gora će kao i uvijek podržavati profesionalno i objektivno novinarstvo, afirmišući ambijent slobodne i nezavisne riječi, u interesu svih građana naše države. opširnije
23.01.2018.

Saopštenje za javnost
Uvažavajući izraženo medijsko interesovanje o mogućnosti održavanja predsjedničkih i lokalnih izbora u Crnoj Gori u istom danu, Služba za odnose sa javnošću Predsjednika Crne Gore, obavještava o sledećem:

1. Niti jedna opoziciona stranka, partija ili koalicija ili bilo ko u Crnoj Gori, nije se obratio pismenim predlogom Predsjedniku Crne Gore za zakazivanje lokalnih izbora u istom danu kada su zakazani i izbori za Predsjednika Crne Gore. Za predpostaviti je, da su provjerili, da je to zakonski nemoguće i da bi bilo jedino moguće u danu zakazanih izbora za Predsjednika Crne Gore, zakazati lokalne izbore u opštini Plužine. Prvi dan u kome bi se izbori u Plužinama mogli raspisati je 09. februar 2018. godine.

2. U ovoj godini lokalni izbori u Crnoj Gori treba da se održe u Glavnom gradu i 11 opština. Imajući u vidu uslove za raspisivanje izbora iz čl. 14. Zakona o izboru odbornika i poslanika Crne Gore, Predsjednik će vodeći računa o potrebi da se izbori održe u jednom danu, a poštujući rokove, obavijestiti javnost u kom će se danu ti lokalni izbori održati. opširnije
16.01.2018.

Predsjednik Vujanović primio prvog potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je primio prvog potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivicu Dačića.

Predsjednik Vujanović osudio je današnje ubistvo lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića izražavajući saučešće uz uvjerenje da će se uz maksimalni angažman svih otkriti izvršioci ovog ubistva.

Predsjednik Vujanović iskazao je visoko poštovanje tradicionalno bliskih, intenzivnih i sadržajnih odnosa Crne Gore i Srbije, ukazujući na spremnost Crne Gore da sa Srbijom ima najbolje moguće odnose. Ocijenio je da postoji širok prostor daljeg unapređenja saradnje u ekonomiji, posebno u realizaciji zajedničkih projekata u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, kroz Berlinski proces i proces saradnje sa NR Kinom, ali i sa drugim investitorima. Čestitao je Srbiji na napretku u pregovorima u evropskim integracijama, saopštavajući zadovoljstvo saradnjom dvije države u toj oblasti i naglašavajući da su najbolje perspektive država regiona vezane za pridruživanje Evropskoj uniji. Istakao je važnost Bugarske inicijative, kao predsjedavajuće Savjetom Evropske unije, za inteziviranje dinamike pristupa država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić saglasio se sa ocjenom bilateralnih odnosa dvije države i iskazao spremnost Srbije za dalje njihovo unapređenje u svim oblastima. opširnije
15.01.2018.

Sofia: Predsjednik Vujanović sa predsjednicom Parlamenta Bugarske
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas se u Sofiji sastao sa predsjednicom Parlamenta Republike Bugarske Cvetom Karajančevom.

Predsjendik Vujanović je iskazao zadovoljstvo saradnjom između dva parlamenta koja je izuzetno značajna i u procesu pristupanja Crne Gore EU. Ocijenio je da je crnogorski parlament u proteklom period bio izuzetno efikasan i produktivan jer smo usvojili veliki broj akata koji su dio obaveza prema procesu pridruživanja EU. Iskazao je poštovanje parlamentu Republike Bugarske za ekspertsku pomoć u evropskim integracijama koja je data Parlamentu Crne Gore.

Predsjednica Parlamenta Cveta Karajančeva ocijenila je da je individualna procjena napretka svake države prema EU jedini ispravan pristup integraciji država Zapadnog Balkana u EU. Iskazala je očekivanje da će 17. maj, kada će u Sofiji biti održan sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU, biti još jedna korak u pravcu pridruživanja zemalja regiona Evropskoj uniji. opširnije
15.01.2018.

Sofia: Predsjednik Vujanović u zvaničnoj posjeti Republici Bugarskoj
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Republici Bugarskoj, dočekan je danas u Sofiji uz najviše državne počasti. Predsjednici Vujanović i Radev su nakon sastanka imali konferenciju za štampu, koju prenosimo integralno.

Obraćanje Predsjednika Vujanovića

Uvaženi Predsjedniče Republike Bugarske,
Dame i gospodo.

Želim da kažem, sa punom iskrenošću, da ovu posjetu doživljavam za posebnu čast Crnoj Gori i da su dva razloga za to. Prvo, to što sam, i ovom prilikom, u mogućnosti da iskažem zaista bliske i izvanredne odnose naše dvije države, koje mogu biti primjer u regionu, i čiji se sadržaj i bliskost može i mora proširiti na sferu ekonomije, upravo onako kako je Predsjednik Radev prikazao. Dakle, to smo konstatovali i prilikom posjete u Crnoj Gori i prilikom razgovora prošlog mjeseca ovdje.

Ali ovaj dan čini posebnim, ovaj dan je privilegija Crne Gore, jer je ovo prvi radni dan Republike Bugarske kao predsjedavajuće Savjetom Evropske unije. Prvi radni dan u kome je Bugarska opredijelila za jedan od važnih prioriteta evropsku perspektivnost i povezanost Zapadnog Balkana. To je za Crnu Goru, a vjerujem i za države Zapadnog Balkana, jasan poziv da maksimalno intenziviraju svoje aktivnosti u procesu pristupanja Evropskoj uniji i da maksimalno uvaže šansu koju je Bugarska obezbijedila u dobroj komunikaciji, i sa briselskom administracijom i sa drugim članicama EU, da se razumije da je proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan jedan od istinskih prioriteta koji treba poštovati.

Treba ga poštovati zbog osjetljivosti Zapadnog Balkana, koji je u prošlosti pokazao da zahtijeva jedan pažljiv i osjetljiv odnos EU i da je Zapadni Balkan, kao dio Evropske unije, puna garancija i stabilnosti i razvoja Zapadnog Balkana. U tom smislu me veoma raduje da je Bugarska uspjela da ishoduje, u komunikaciji sa Briselom i sa članicama Evropske unije, vrlo jasne ciljeve predsjedavanja i vrlo jasne korake u tom predsjedavanju za ovih šest mjeseci.

Dakle, cilj predsjedavanja je da se ojača, ubrza i učini krajnje vidljivom evropska inegracija Zapadnog Balkana.

Drugo, da proces izlaska Velike Britanije iz EU neće usporiti kalendar pristupanja država Evropske unije Zapadnog Balkana. I treće, da će Brisel i države EU nastaviti budžetsku podršku Zapadnom Balkanu u oblasti infrastrukture, i to saobraćajne i energetske. Zapadni Balkan ima tu potrebu da unaprijedi saobraćajnu infrastrukturu i da iskoristi bolje svoje energetske resurse i očekuje da će Evropska unija nastaviti sa odnosom intenzivne podrške i pomaganja obnove i jačanja infrastrukture.

I vrlo je važno da su utvrđeni odgovarajući okvirni datumi za zajedničke aktivnosti, da se tokom februara saopšti strategija pristupanja država Zapadnog Balkana. Mi se zalažemo, kao i Bugarska, za pristupanje kroz princip individualnih zasluga. Dakle, svaka država treba u procesu pristupanja da ostvari ona dostignuća koja je integraciono zaslužila. Ali se mora znati da ono što se obezbijedilo u procesu pristupanja ima adekvatnu reakciju unutar EU. Da će se tokom aprila mjeseca dati jasni izvještaj o napretku svake države i da će se znati šta se učinilo i šta se sugeriše za dalje. I da će se u maju mjesecu, ovdje u Sofiji, nakon punih 15 godina, održati Samit EU i Zapadnog Balkana, gdje će se napraviti presjek onoga što je urađeno i jasne vizije onoga što treba učiniti da bi države Zapadnog Balkana bile što prije u Evropskoj uniji.

Ja želim, ovdje u Sofiji i našim prijateljima u Bugarskoj, da prenesem potpunu posvećenost Crne Gore da u procesu pristupanja Evropskoj uniji nastavi poziciju lidera koju je obezbijedila dosadašnjim uspjehom u pristupu Evropskoj uniji. Vjerujem da će to biti i dobar podsticaj za ostale države i šansa da svi zajedno budemo bliži Evropskoj uniji.

Što se tiče bilaterale, Predsjednik Radev je rekao šta imamo kao svoje prioritete i čemu ćemo biti posvećeni. Crna Gora je i partner i prijatelj Bugarskoj, vrlo zahvalna za podršku Bugarske našem NATO pristupanju i vrlo zahvalna da je Bugarska prepoznala u Crnoj Gori partnera u procesu pristupanja EU koji zavrjeđuje da bude gostom Bugarske prvog dana predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Predsjedniče Bugarske, dragi gospodine Rumen Radev, moje, još jednom, veliko poštovanje Bugarskoj i velika zahvalnost za poziv i ovu današnju posjetu.

Obraćanje Predsjednika Bugarske Rumena Radeva

Dobar dan i dobrodošli.
Poštovani gospodine Predsjedniče, zadovoljstvo mi je što je, nakon što smo preuzeli predsjedavanje Savjetom Evropske unije, ova posjeta duboko simbolična i ona pokazuje puno stvari. Pokazuje, prije svega, da Bugarska visoko ocjenjuje zalaganja koja Crna Gora ulaže u evropskim integracijama. Ona pokazuje da Bugarska ima određen pristup koji se zasniva na individualnim dostignućima svake zemlje i mi pozdravljamo Crnu Goru na uspjesima koje je ostvarila na putu evropskih integracija. Zaista, Crna Gora predstavlja dobar primjer za cijeli Zapadni Balkan kako jedna država može da preduzima duboke, ozbiljne reforme i kako može da ostvaruje bolju budućnost i za sebe i za svoje susjede. Poznato vam je da osnovni, glavni prioritet predsjedavanje Savjetom Evropske unije, je perspektiva proširenja na Zapadni Balkan Evropske unije. Mi smo razgovarali o toj perspektivi sa Predsjednikom Vujanovićem i složili smo se oko stava- prosperitet može postojati jedino kada imamo bezbjednost i stabilnost u našem regionu. Razgovarali smo, takođe, i o više pitanja. Dakle, veliku lepezu pitanja koja se odnose na naše bilateralne odnose. Ono što je jako važno za te odnose jeste da imamo aktivan dijalog na najvišem mogućem političkom nivou. Mislim da sa Predsjednikom Vujanovićem smo to pokazali i radimo u tom smislu.

Želim zahvaliti gospodinu Predsjedniku na gostoljubivosti tokom posjete u julu mjesecu vašoj izvrsnoj, lijepoj zemlji. Ovo je naš drugi sastanak ovdje u Bugarskoj u jednom vrlo kratkom vremenskom periodu. Zaista su to odnosi na visokom političkom nivou i oni su pretpostavka za unapređenje naše bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Ovom posjetom mi pokazujemo takođe jednu važnu osobinu cijele organizacije našeg predsjedavanja Savjetom Evropske unije, odnosno, prioriteta teme Zapadnog Balkana. Prvo, ono što je važno, je komunikacija između naših zemalja i evropskih institucija i ono što je još važnije, ova tema o Zapadnom Balkanu vodi ka unpaređenju i povećanju aktivnosti komunikacije između država samog Zapadnog Balkana.

Što se tiče naših bilateralnih odnosa, naravno mi, kao dva predsjednika, smo zadovoljni nivoom bilateralne robne razmjene, nivoom turističke razmjene, mada bi on mogao biti mnogo bolji. Zato ćemo raditi na boljoj povezanosti regiona, saobraćajnoj, energetskoj i digitalnoj. Za nas je od izuzetne važnosti da naši građani mogu putovati bolje i češće i slobodnije, jer najvažnija je komunikacija između naših državljana. Time će se ojačati svi ostali kontakti koji se odnose na ulaganja, poslovanje, poslovne veze, obrazovanje i kulturu.

Pokrenuli smo i važna pitanja o važnim projektima koji nam predstoje. Obje države rade intenzivno na ostvarenju projekta međunarodnog instituta za održive tehnologije sa naučnim centrom. Smatramo da preko naših zajedničkih zalaganja, mi ćemo moći da privučemo i pažnju evropskih institucija. Uvjeravam Vas, gospodine Predsjedniče, da za vrijeme našeg predsjedavanja, taj projekat će biti predočen, predstavljen i prezentovan kao dio prioritetne teme u Zapadnom Balkanu. Jako je važno da budemo povezani i u pogledu nauke i obrazovanja, kako bi ljudi iz dvije zemlje mogli bolje komunicirati i raditi na zajedničkim projektima. Razmotrili smo, takođe, i pitanja bezbjednosti, jer bez nje neće biti investicija, neće biti ni zajedničkih ekonomskih projekata.

Pozdravljam zalaganje i pristupanje Crne Gore NATO paktu prošle godine. Kao što smo mi precizirali tokom razgovora, suštinska integracija traži duži vremenski period. U tom pogledu, Bugarska je spremna da radi zajedno sa Crnom Gorom, da dijeli svoja iskustva i da pomaže. Crna Gora je prepoznala ona područja koja su bitna za razvoj oružanih snaga i u svakoj od tih oblasti, Bugarska ima stečena ozbiljna iskustva. Bugarska ima iskustva i u standardima NATO-a, postizanju standarda NATO-a i Bugarska je spremna i može biti korisna, naročito što se tiče obrazovanja u oblasti vojnih nauka i osoposobljavanju. Vjerujem da će danas na sastanku dva ministra odbrane, oni biti u prilici da dogovore konkretne korake u tom smislu, dakle, kako da unapređujemo i zajednički razvijamo našu bezbjednost. Uvjeren sam da će ti naši zajednički projekti u oblasti bezbjednosti i odbrane biti uspješni.

Još jednom želim, gospodine Predsjedniče, da Vas pozdravim, da Vam izrazim dobrodošlicu u Bugarsku, da poželim uspjeh Crnoj Gori u pregovaračkom procesu i što bržoj inegraciji u strukture Evropske unije. Taj proces nije nimalo lagan, nije brz, kao što ste i Vi rekli, postoji određeni zamor od očekivanja, nešto što nam je dobro poznato. Ali danas mi pokazujemo upravo to da zajedničkim zalaganjima naš put će biti mnogo sigurniji i uspješniji.
opširnije
15.01.2018.

Sofia: Predsjednik Vujanović sa predsjednikom Vlade Bugarske
Tokom zvaniče posjete Bugarskoj predsjednik Crne Gore Filip Vujanović imao je susret sa predsjednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim.

Predsjednik Vujanović čestitao preuzimanje predsjedavanja, napretku i razvoji koji je evidentan u Bugarskoj. Zahvalio na podršci Zapadnom Balkanu posebno znajući da je to prostor koji je izuzetno osjetljiv. Kazao da je vizija Bugarske o vezivanju kroz infrastrukturu i različite ekonomske projekte najbolji način za postizanje uspjeha. Bugarsko predsjedavanje je šansa za sve drzave Zapadnog Balkana i veoma je važno sto su svi zvaničnici institucija EU, na zvaničnoj ceremoni početka predsjedavanja, dali podršku Zapadnom Balkanu i njegovoj integraciji. Pri tome, zastupajući individualni pristup, shodno zaslugama u procesu integracija, predsjednik je ponovio punu posvećenost Crne Gore pristupanju koje će u predsjedavanju Bugarske imati svoju veliku šansku.

Predsjednik Vlade Borisov dao je punu podrsku Crnoj Gori, i saopštio da je prethodna godina bila posvećena afirmaciji Zapadnog Balkana i da je planirano proširenje EU što je veliki uspjeh. Konstatovao da treba iskoristiti vrijeme jasne vizije lidera na Balkanu i bugarsko predsjedavanje za postavljanje temelja integracije i napretka.

U razgovoru je učestvovao je minister odbrane Crne Gore Predrag Bošković. opširnije
06.01.2018.

Predsjednik Crne Gore čestitao Božić
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom božićnih praznika svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti.

„Povodom Božića, svim pravoslavnim vjernicima i vjernicama u Crnoj Gori upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru, dobrom zdravlju i sreći njeguju bliskost i slogu, u duhu vječnih poruka koje sadrži najradosniji hrišćanski praznik.

Istrajmo u poštovanju univerzalnih vrijednosti dijaloga, razumijevanja i iskrenog zajedništva koji su uslov opšteg napretka.

Slijedimo taj put kao trajnu vrijednost Crne Gore i siguran smjer u srećnu budućnost svih njenih građana.

U to ime još jednom čestitam Božić, veliki hrišćanski praznik.“ opširnije
04.01.2018.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Na osnovu člana 95 stav 1 tačka 10 Ustava Crne Gore („Sl list CG“ br. 01/07 i 38/13) , člana 18 stav 5 Zakona o državnom tužilaštvu („Sl. list CG“, br. 11/15, 42/15 i 80/17), shodno aktu Vrhovnog državnog tužioca od 25. decembra 2017. godine

PROGLAŠAVAM

članove Tužilačkog savjeta
koji su izabrani od strane Konferencije državnih tužilaca

Ivica Stanković, Vrhovni državni tužilac, predsjednik Tužilačkog savjeta

Članovi :

1. Sonja Bošković - državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore,
2. Veljko Rutović - specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu,
3. Ljubinka Bašović - državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici,
4. Hasan Lukač - državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju,
5. Duško Milanović - državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju

Ovaj akt objaviti u „Službenom listu Crne Gore“.


Br: 01-19
Podgorica, 04. januar 2018. godine


Predsjednik Crne Gore
Filip Vujanović
opširnije
03.01.2018.

Predsjednik Vujanović u Bijelom Polju
Želim građanima i građankama Bijelog Polja, odbornicima, predsjedniku Skupštine opštine i predsjedniku Bijelog Polja da čestitam Dan Bijelog Polja. Da iskažem zadovoljstvo i poštovanje za ono što je učinjeno. Vidjeli ste u ovom prikazu od 2011. godine da je učinjeno zaista mnogo. Da je Bijelo Polje izmijenilo svoj lik. Svoju infrastrukturu i siguran sam i kvalitete komunalnih usluga i u ozbiljnost investicija. Afirmaciji biznis zone i osiguranje uslova za ukupno bolji kvalitet života. Ja želim da čestitam svima koji su učestvovali u tome. Na tom uspjehu i želim dalji razvoj Bijelog Polja shodno njegovim resursima. Ovdje su resursi izuzetni. Treba ih koristiti i posvetiti se razvoju Bijelog Polja i dati šansu da građani žive shodno kvalitetu onoga što Bijelo Polje nudi i vrijednosti svih ovih ljudi u Bijelom Polju koji su spremni da ulože maksimum svoje posvećenosti u bolji kvalitet života Bijelog Polja. Takav kvalitet života i želim i svim građanima i građankama Bijelog Polja.

Pitanje novinara: Da li ste razmatrali na Predsjedništvu ko će biti kandidat DPS-a za predsjednika?

Odgovor Predsjednika: Vi znate da ja nijesam član Predsjedništva. Tako da nemam informacije o tome. Vjerujem da će u okviru DPS-a se na kvalitetan način izabrati kandidat koji će biti pobjednik.

Pitanje novinara: Pretpostavljam da će povećanje cijena, goriva, PDV-a, struje, finansijski to je dobro za državne fondove, a samim tim dobro i za narod, pretpostavljam. Što je to što ja ne mogu da shvatim?

Odgovor Predsjednika: Trebalo bi možda malo dublje da razmislite pa bi shvatili. Ja mislim da je važno da se budžet kvalitetno puni. Ali da se ne ugrozi kvalitet standarda naših građana. Ja se veoma nadam da će oni koji obezbjeđuju da ta široka prodajna mreža sačuva svoj nivo u toj trgovačkoj marži naći prostora da se ne povećavaju cijene. Apelujem na sve one koji se bave trgovinom da na račun kvaliteta života građana svoju trgovačku maržu žrtvuju u onom omjeru u kome povećanje cijene imputa maloprodajne možda košta građane. Svima je nama najvažnije da građani žive kvalitetno. Vjerujem da će se uložiti napor da se ne povećavaju maloprodajne cijene iako su očigledno imputi za maloprodajne cijene se povećali. Jer kao što znate kad se ti imputi smanjuju te se cijene ne smanjuju. Tako da vjerujem da će negdje u trgovačkoj marži može naći prostora da se ne povećavaju cijene. Veoma bi se radovao i poštovao napor svih onih u maloprodajnoj mreži da žrtvuju nešto svog za kvalitet života građana i očuvanja cijena.

Mislim da je dobro da se država u okviru svog budžeta kvalitetno i kvalitetnije finansira. Vjerujem da je finansijska konsolidacija unutar onoga što je budžet pokazao, a ministar finansija obznanio, izvršena na način koji zaslužuje poštovanje. Ja sam imao nedavno jedan dobar susret i razgovor sa Glavnom izvršnom direktorkom Svjetske banke Kristalinom Georgijevom koja je vrlo pohvalno govorila o konsolidaciji našeg finansijskog stanja i tretmana našeg budžeta. I kao što znate na temelju toga je data i garancija Svjetske banke 20. decembra od 80 miliona eura koja bi trebala da obezbijedi kroz tri puta veće zaduženje. Da se na kvalitetan način zaduženje vrati kroz ono što je dug i uloži u bolje investicione projekte Crne Gore. Ja se veoma radujem da se više zaduženja ne vrše radi tekuće potrošnje, nego radi vraćanja dugova po povoljnijim uslovima i radi investiranja u Crnu Goru. Tako da se nadam da povećanje PDV-a neće građani osjetiti negativno, a ovo što ste vi rekli da će se bolje puniti neki fondovi koji će kvalitetnije vršiti svoju funkciju. opširnije
31.12.2017.

Predsjednik Crne Gore čestitao novogodišnje praznike
Poštovani građani i građanke Crne Gore,

Na isteku smo 2017-te godine. Godine koju su obilježili naši integracioni i razvojni uspjesi.

Ulaskom Crne Gore u Sjevenoatlansku alijansu učvrstili smo našu bezbjednost i osnažili stabilnost regiona. Verifikovali smo uspjeh usvajanja visokih standarda priznanjem od strane najuspješnijih država zapada ali i potvrdili kontinuitet naše posvećenosti dobrosusjedskim odnosima i pouzdanost partnerstva u regionu. Članstvo u NATO-u afirmiše i jača naš spoljno politički uticaj ali je i šansa za nova ekonomska partnerstva i investicije.

Ostvarili smo i napredak u evropskim integracijama. Otvorili smo četiri pregovaračka poglavlja i zatvorili jedno. Uvjereni smo da ćemo u narednoj godini otvoriti preostala tri poglavlja ali i ubrzati njihovo zatvaranje. Lideri smo procesa pristupanja Evropskoj uniji. Procesa u kome osnažujemo, između ostalog, ljudska prava, vladavinu prava, ekonomske slobode i održivi razvoj pokazujući da postajemo sve tolerantnije društvo.

Jedna od najviših stopa ekonomskog rasta u Evropi, koju smo ostvarili 2017-oj, svjedoči o našoj sposobnosti da unaprijedimo ekonoski ambijent u interesu prosperiteta naših građana. Rekordni prihod u turizmu, intezivna izgradnja autoputa, završni radovi na povezivanju energetskim podvodnim kablom sa Italijom, pozitivni pomaci u prerađivačkoj industriji i ulaganje u poljoprivredu, stvorili su uslove za ovaj rast i potvrdili ispravnost naše ekonomske politike.

Vrednujući razvojne uspjehe ne želim da zanemarim problem sa kojima se suočavamo. Najveći među njima je nezaposlenost, posebno među mladima. Ona se može prevazići samo ekonomskim razvojem i posebno snažnim investicijama. Taj naš cilj je ostvarljiv uz kontinuirane napore države ali i angažovanje svakog pojedinca u interesu društva u cjelini.

U protekloj godini imali smo uspjeha u svim oblastima stvaralaštva sa vrijednim dostignućima u obrazovanju u nauci u kulturi i sportu. Oni nas obavezuju na dalja pregnuća u afirmaciji Crne Gore.

Veliku zahvalnost u protekloj godini dugujemo onima koji nijesu trenutno sa nama - našim vojnicima i oficirima koji doprinose izgradnji i održavanju mira u svijetu, našim pomorcima, diplomatama i, naravno, dijaspori.

U narednoj 2018-toj godini očekuje nas predsjednički i lokalni izbori. Biće to prilika da potvrdimo visoke demokratske standarde ali i da prevazilazimo naše podjele. Sasvim je prirodno da svi politički jednako ne promišljamo ali moramo se međusobno poštovati da bi pokazali da smo društvo suživota i prosperiteta.

Na kraju svima želim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i svaki uspjeh u 2018-toj godini. opširnije
29.12.2017.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odlikovao Gojka Vlahovića
Povodom 29. Decembra - dana oslobodjenja Kolašina, crnogorske ratne prijestonice, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odlikovao je Gojka Vlahovića, člana predsjedništva SUBNORA i antifašista Crne Gore, Ordenom crnogorske zastave trećeg stepena. Orden je dodijeljen za posebne zasluge u njegovanju tradicija NOBa, doprinosu poslijeratnoj izgradnji i naročito obnovi crnogorske državnosti.

Visoko priznanje jednoglasno je predloženo od strane predsjedništva SUBNORA Crne Gore, čijim uspjesima kao predsjednik Boraca i antifašista Kolašina Gojko Vlahović posebno doprinosi, naročito u obnovi spomenika i spomen obilježja koja svjedoče o antifašističkoj svijetloj prošlosti Kolašina i Crne Gore. Orden je uručen u prisustvu najužeg rukovodstva SUBNORA Crne Gore. opširnije
27.12.2017.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Republici Austriji
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Republici Austriji Željka Perovića na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti.

Predsjednik Vujanović je ocjenio odnose Crne Gore i Austrije sadržajnim i intenzivnim, ističući poštovanje Crne Gore Austriji za kontinuiranu podršku našim evropskim integracijama. Ukazao je na prostore mogućeg proširivanja saradnje, posebno u sferi ekonomije, gdje inače brojne austrijske firme imaju dobra iskustva u njihovom poslovnom angažmanu u Crnoj Gori. U tom smislu je uputio ambasadora da pruži maksimalni napor u obavljanju njegove diplomatske misije.

Novoimenovani ambasador Perović je pokazao da su njegove pripreme bile detaljne i iskazao spremnost da se maksimalno posveti uspješnosti njegove diplomatske misije.

Predsjednik je saopštio poštovanje rada dosadašnjeg ambasadora Crne Gore u Austriji Ivana Milića. opširnije
27.12.2017.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Ruskoj Federaciji
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Ruskoj Federaciji Ramiza Bašića na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti.

Predsjednik Vujanović je naglasio da odnosi Crne Gore i Rusije imaju bogatu i više od tri vijeka dugu tradiciju, sa zajedničkim interesom za dalje unapređenje u brojnim oblastima. Ocijenio je da su geopolitički odnosi uzrokovali aktuelno usporavanje saradnje saopštavajući spremnost Crne Gore da se to prevaziđe u zajedničkom interesu i za dobro građana obije države. U tom kontekstu je ukazao na poseban značaj diplomatske misije novoimenovanog ambasadora očekujući njegov puni doprinos.

Novoimenovani ambasador Ramiz Bašić je pokazao da su njegove pripreme bile sadržajne i detaljne I iskazao spremnost da se maksimalno posveti uspjehu njegove diplomatske misije.

Predsjednik je saopštio poštovanje rada dosadašnjeg ambasadora Crne Gore u Rusiji Igora Jovovića. opširnije
24.12.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao Božić vjernicima katoličke vjeroispovjesti
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku gospidinu Roku Đonlešaju, nadbiskupu barskom i primasu srpskom gospodinu Iliji Janjiću biskupu kotorskom.

Povodom Božića, svim vjernicima i vjernicama katoličke vjeroispovijesti, svještenstvu i Vama lično upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru i spokojstvu proslavite dan Hristovog rođenja, najradosniji dan u hrišćanstvu.

Nastupajući blagi dani su prilika da u atmosferi ljubavi, sloge i razumijevanja snažimo vjeru u zajednički život, oličen u poštovanju iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan. Njegujući tradicionalnu bliskost, istrajmo u očuvanju međukonfesionalne i međuetničke harmonije koja je temelj našem opredjeljenju da zajednički gradimo ljepšu budućnost za svakog našeg čovjeka i domovinu Crnu Goru, čijem smo napretku bezrezervno posvećeni.

U to ime još jednom Vam čestitam Božić - veliki hrišćanski praznik. opširnije
19.12.2017.

Predsjednik Vujanović prisustvovao svečanoj sjednici Glavnog grada
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je građanima Podgorice, odbornicima, predsjedniku Skupštine i gradonačelniku, praznik Glavnog grada 19. decembar.

Da iskoristim priliku, kako i činim u ovim prigodama, da građanima i građankama Podgorice, odbornicima i odbornicama, predsjedniku Skupštine i gradonačelniku Glavnog grada čestitam praznik i iskažem oduševljenje sa onim što je urađeno u ovoj godini. Da potvrdim konstataciju koju smo nekoliko puta čuli da je Podgorica zaista najveće regionalno gradilište i da se pokazuje da sve potencijale stavlja u funkciju svog razvoja i dobra svih naših građana. Veoma me raduje intenzitet razvoja u kapitalnim projektima. Raduje me visok nivo socijalne brige i povećan kvalitet komunalnih usluga koji je iz godine u godinu vidljiv. Čestitam gradonačelniku i njegovom timu. Mislim da su pokazali visoku odgovornost i posvećenost. Uvjeren sam da se realizovala poruka gradonačelnika da je građanin na prvom mjestu i želim da nastavi tako. Da pokaže da Podgorica ima svoje resurse koji pripadaju svim građanima i obezbjeđuju kvalitetan razvoj našeg Glavnog odgovora. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora