01.11.2017.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore
Poštovani gospodine Stankoviću,

Povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore svim nosiocima tužilačkih funkcija u Crnoj Gori iskazujem poštovanje, uz srdačne čestitke i želje za uspješno obavljanje ovih odgovornih dužnosti od izuzetnog društvenog značaja.

Tužilačka organizacija u Crnoj Gori je u svom razvoju imala različite modele organizacije i djelovanje, težeći da obezbijedi sigurnost države i građana. U tom periodu razvoja naše države, uloga tužilačke organizacije je uvijek bila od fundamentalnog značaja za pravosudni sistem i ostvarivanja vladavine prava - temeljnog kriterijuma u organizaciji i funkcionisanju savremenih demokratskih država.

Država Crna Gora danas ima nezavisnu tužilačku organizaciju koja je u svim sverama djelovanja u skladu sa standardima i praksama demokratski najrazvijenijih zemalja. To smo postigli normativnom osnovom i bezrezervnom opredijeljenošću da gradimo društvo demokratskih vrijednosti u skladu sa našim reformskim i integracionim državnim prioritetima.

Uvjeren sam u unapređenje djelovanja tužilačke organizacije, u cilju ostvarivanja opredjeljenja da gradimo društvo pravne sigurnosti i sveobuhvatnog napretka. To je naš zajednički cilj i jedan od najznačajnijih uslova na putu izgradnje prosperitetne države Crne Gore.

U to ime još jednom Vam čestitam Dan državnih tužilaca Crne Gore i srdačno Vas pozdravljam. opširnije
29.10.2017.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom Dana crnogorskog sudstva
Poštovana Predsjednice,

Povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva, svim nosiocima sudske vlasti iskazujem najveće poštovanje i upućujem srdačne čestitke, uvjeren da ćete i ubuduće istrajno i uspješno obavljati ove zahtjevne dužnosti, od velikog društvenog značaja.

Bogata je i sadržajna istorija našeg sudstva - neraskidivo povezana sa društvenim razvojem i napretkom koji je donosila. Ideal društva jednakih prava ostvarivan je kroz viševjekovnu genezu sudske vlasti , koja je svoje ishodište našla u Zakoniku opšćem crnogorskom i brdskom, kao i instituciji Velikog suda, čime smo prije više od dva vijeka nivoom sudske zaštite dostigli standarde koji su pratili savremene tokove, a crnogorsko društvo, uvođenjem suda u sistem vlasti, je plemensku organizaciju zamijenilo državnom. U svim tim za državu i društvo fundamentalnim razvojnim etapama značaj sudijske funkcije je bio i ostao nemjerljiv u realizaciji opredjeljenja da gradimo društvo utemeljeno na vrijednostima pravne države i opšteg prosperiteta.

Danas, u skladu sa najsavremenijim tekovinama demokratije, reformskim i integracionim državnim opredjeljenjima, stvaramo društvo utemeljeno na vrijednostima nezavisne sudske vlasti, čime garantujemo vladavinu prava i jednaku primjenu zakona, odlučni u opredjeljenju da obezbijedimo intenzivan društveni napredak, za dobrobit svih građana Crne Gore.

U to ime još jednom Vam čestitam Dan sudstva i srdačno Vas pozdravljam. opširnije
28.10.2017.

Predsjednik Vujanović u Herceg Novom
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas svečanoj sjednici SO Herceg Novi, koja je održana povodom Dana Opštine.

Želim građanima i građankama Herceg Novog, odbornicima predsjendiku Skupštine opštine i predsjendiku Opštine da čestitam Praznik. Da iskažem zadovoljstvo da ovo što je predsjednik rekao da je iza nas sjajna turistička sezona u Herceg Novom. Da je u svim parametrima pokazala bolji rezultat i ja mislim kroz ono što se radi u oblasti turizma da će i naredna biti bolja. Ja želim ovim vrlo ambiciozni planovi koje je predsjendik Opštine saopštio da se realizuju. Da se realizuju na dobro svih građana Herceg Novog i uz jednu očiglednu ambiciju koju je predsjednik saopštio da jednim dobrim radom svih se ostvari ono što je interes Herceg Novog. A zaista su resursi Herceg Novog ogromni. Šanse za razvoj velike i vidim da ono što je ambicija se realno postavljaju. U tom smislu me raduje da se planira ono što je boljitak svih građana i ja želim da se one ostvare.

Pitanje novinara;
A sada nešto drugo pitanje van Herceg Novog što se tiče države. Da li aćete možda izaći sa inicijativom na obnovi dijaloga između opozicije i vlasti u Crnoj Gori. Da li mislite da uopšte treba da Vi pokrećete takvu inicijativu?

Odgovor Predsjendika;
Mislim da ona treba da se dogodi unutar Skupštine. I da institucije sistema treba da funkcionišu sa adresa koje treba tu vrstu dijaloga da ponude. Vi znate da je ono što je aktuelnost Crne Gore zbivanje u Skupštini, da postoji bojkot parlamenta i ja mislim da unutar tog bojkota treba raditi dijalog inicijativom koja prije svega treba da se ima od predsjendnika Parlamenta i predsjendika Vlade. I jedan i drugi su mnogo puta iskazali raspoloženje da se taj dijalog otpočne. Ja mislim da bi bio interes svih da on bude, a da Parlament funkcioniše u punoći svog kapaciteta i nadležnosti. Mislim da bi trebalo zbog jednog ukupnog imidža Parlamenta da se dogodi dijalog i da Parlament radi u punom sastavu. Da se nađe model koji će motivisati da se u cjelini opozicija nađe u Parlamentu. Oni su sada selektivno i to više ne vidim kao bojkot koji ima svoju punoću i svoju širinu.

Ali kao što znate uvijek sam govorio da bojkot nije dobar model da on ne donosi korist i da ni na ovim prostorima inače nije ostvario efekat koji se očekivao. Tako da i ovom prilikom pozivam da se ostvari dijalog unutar Parlamenta. Od mene se ne vidi očekivanje da se uključim i raduje me da se razumije da to treba da se radi unutar Parlamenta. Vidjećemo kako će to politički da ide. opširnije
26.10.2017.

Predsjednik Vujanović otvorio 6. MASSIN Kongres
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je otvorio 6. MASSIN Kongres koji organizuje Udruženje neurohirurga Jugoistočne Evrope, a koji se održava od 26 – 29. oktobra u Bečićima.

Prenosimo govor Predsjendika Vujanovića

Uvaženi profesore Sami,
Uvaženi predsjedniče Kongresa, profesore Rasuliću,
Visoke državne i zvanice Budve,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Želim da podijelim zadovoljstvo sa svim vama i da ga iskažem u ime Crne Gore i opštine Budva da se 6. MASSIN Kongres održava u Crnoj Gori. Da iskažem zadovoljstvo uvjeren da je ovaj Kongres jedinstven iz mnogo razloga.

Ovom prilikom ću kazati samo one koje vidim najvažnijim. Jedinstven prije svega po broju učesnika i prostoru sa koga dolaze. Dobio sam informaciju da na ovom Kongresu učestvuju neurohirurzi iz 31 države, njih preko 400, da će govoriti 70 eksperata neurohirurgije na vrlo aktuelne i važne teme. Da dolaze sa prostora 5 kontinenata, što čini ovaj Kongres za Crnu Goru najvećim Kongresom medicine, koji je ikada održan u Crnoj Gori.

Kongres je jedinstven i po odluci Udruženja neurohirurga Jugoistočne Evrope da se održi u Crnoj Gori u konkurenciji sa više država Jugoistočne Evrope koji su u mnogo čemu trebali da dobiju prednost nad Crnom Gorom. Po mnogo čemu - i po broju neurohirurga i snazi njihovog udruženja, po tradiciji neurohirurgije, po doprinosu neurohirurgije čovječanstvu. U Crnoj Gori, odabir Crne Gore smatramo posebnom čašću i privilegijom. Zato imam obavezu da se zahvalim Udruženju neurohirurga Jugoistočne Evrope, Udruženju neurohirurga Srbije, koji su Crnu Goru opredijelili kao mjesto održavanja, ocjenjujući da je ovo šansa da se afirmiše i zdravstvo Crne Gore i neurohirurgija Crne Gore. Želim naravno da iskažem poštovanje za one koji su pomogli održavanje ovog Kongresa iz Crne Gore, prije svega Društvu ljekara i Kličničko-bolničkom centru i Neurohirurškoj klinici, na čelu sa direktorom Novakom Lakićevićem.

Kongres je, i to ću istaći na kraju, jedinstven i po činjenici da je posvećen velikanu nove hirurgije čovječanstva profesoru Samiju. Čovjeku koji je očigledno iz onoga što imam kao saznanje od profesora Rasulića obilježio hirurgiju čovječanstva, koji je u mnogo čemu pokazao da neurohirurgija ima svoju posebnu vrijednost i veličinu i u odnosu na ono što je u medicini dao je vrlo prestižno mjesto. Želim profesoru da iskažem posebno poštovanje. Da iskažem da je zadovoljstvo što ga imamo u Crnoj Gori i da, iz onoga što je moja informacija o njegovoj veličini, kažem da je za Crnu Goru posebna privilegija da takvog velikana u oblasti neurohirurgije i medicine u cjelini ima u Crnoj Gori.

Želim vam naravno uspješan Kongres, uvjeren da ste zaslužili maksimalno poštovanje koje iskazujem činjenicom da u vremenu njenog trajanja Crna Gora postaje vidljiva na evropskoj i svjetskoj mapi neurohirurgije.

Živjeli! opširnije
20.10.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Češke Republike u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Češke Republike u Crnoj Gori Karela Urbana.

Predsjendik Vujanović je iskazao visoko poštovanje i zadovoljstvo odličnim odnosima dvije države koje imaju intezivnu i sadržajnu saradnju. Istakao je zahvalnost Crne Gore Češkoj na kontinuiranoj i snažnoj podršci evropskoj integraciji Crne Gore, kao i tokom našeg pristupnog procesa NATO-u. Ukazao je na rastuću ekonomsku razmjenu, ali i konstatovao širok prostor mogućnosti za njeno dalje unapređenje, posebno u oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture. Saopštio je interes Crne Gore za jačanje ugovorno pravne osnove u oblasti kulture, prosvjete, nauke i tehnologije.

Ambasador Urban se saglasio sa ocjenom međudržavnih odnosa i saopštio da će Češka i nadalje snažno podržavati Crnu Goru tokom njenog pregovaračkog procesa sa EU. Ukazao je da članstvo Crne Gore u NATO-u otvara prostor za snaženje ukupne saradnje. Istakao je da će njegova diplomatska misija biti posvećena njenom daljem unapređenju, posebno u sferi ekonomije. opširnije
17.10.2017.

Danilovgrad: Predsjednik Vujanović izvršio primopredaju dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, danas je u kasarni ’’Milorad Šaranović’’ u Danilovgradu, izvršio primopredaju dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. Dužnost od general-potpukovnika Ljubiše Jokića dosadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, preuzeo je brigadni general Ilija Daković. opširnije
16.10.2017.

Predsjednik Vujanović na konferenciji »Crna Gora i EU: Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju«.
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u Hotelu Hilton imao uvodno izlaganje na konferenciji »Crna Gora i EU: Deseta godišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju«. Organizator Konferencije je Ministarstvo evropskih poslova.

Prenosimo govor Predsjednika;

Vaše ekselencije,
Uvažene dame i gospodo,
Dragi gosti,
Poštovani prijatelji,

Čini mi posebno zadovoljstvo da otvorim konferenciju kojom obilježavamo važan jubilej za našu državu i društvo.

Samo godinu dana nakon obnove nezavisnosti, 15. oktobra 2007 godine u Luksemburgu, Crna Gora je sa EU potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Potpisao ga je tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore Željko Šturanović, sa evropskim komesarom Oliem Renom i ministrom vanjskih poslova Portugala Luišom Amadom. Ovaj sporazum ima istorijski značaj za naš proces evropske integracije i ukazuje na visoko uvažavanje Crne Gore, stare evropske države, koja je demokratski obnovila svoju nezavisnost. Istovremeno na najbolji način se pokazala naša posvećenost strateškom cilju pristupanja Evropskoj uniji.

Potpisivanjem sporazuma su započele sveobuhvatne pripreme za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Njegovom primjenom osnažili smo evropske vrijednosti, učvrstili sigurnost i stabilnost države, podstakli privredni napredak i rast životnog standarda građana. Trgovinski dio Sporazuma stvorio je uslove za slobodan protok roba, usluga, kapitala i kretanja ljudi između Crne Gore i država članica EU. Maksimalno smo posvećeni potrebi da što prije postanemo dio jedinstvenog tržišta EU.

Zato danas obilježavanje desetogodišnjice potpisa ovog sporazuma doživljavamo sa ponosom i zadovoljstvom. Visoko vrednujući ostvarenja ovog sporazuma ukazaću samo na neka od njegovih dostignuća.

Potpisivanje Sporazuma i njegovo stupanje na snagu omogućilo je da 2008 godine podnesemo zahtjev za status kandidata. U junu 2012. smo počeli pregovore o pristupanju EU i do danas otvorili 28 poglavlja od kojih su 3 privremeno zatvorena.

Crna Gora je potpisala sporazume o saradnji u evropskim integracijama sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Srbijom.

Proces pristupanja je omogućio Crnoj Gori korištenje bespovratne pretpristupne finansijske podrške u iznosu većem od 620 miliona eura za period od 2007. Kroz ovu podršku, ali i dodatna sredstva drugih donatora, uspjeli smo da se kvalitetno pripremimo za izazove članstva u EU u zakonodavstvu, institucionalno, kao i u implementaciji standarda.

Nakon obnove nezavisnosti ukupna državna politika Crne Gore snažno je posvećena njenom razvoju i obezbjeđenju boljeg kvalita života njenih građana.

Od 2007. do danas Crna Gora je postala članica brojnih međunarodnih organizacija. Prije svega NATO-a, a zatim Svjetske trgovinske organizacije CEFTE, i drugih globalnih i regionalnih organizacija.

U potpunosti smo reformisali okvir i sistem rada u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Pojednostavljene su administrativne procedure, smanjen je broj zaostalih sudskih predmeta i trajanje sudskih postupaka.

U 29 evropskih država članica šengenske zone ukinute su vize za građane Crne Gore. Obezbjedili smo biometrijske pasoše, a kroz integrisano upravljanje granicama imamo bolju kontrolu graničnih prelaza.

Posvećeni smo poboljšanju cjelokupne putne i energetske infrastrukture. Ovome je dodatni podsticaj dao Berlinski proces koji je od ogromnog regionalnog značaja ali i posebne vrijednosti za evropske integracije.

Crna Gora kontinuirano unapređuje uslove za investicije koje značajno doprinose njenom razvoju. Kapitalno su važne investicije u turizmu jer je Crna Gora jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. Unaprijeđeno je poslovno okruženje što je dovelo do porasta broja registrovanih kompanija, razvoja preduzetništva i podstaklo otvaranje novih radnih mjesta.

Sa zadovoljstvom konstatujemo da se bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Crnoj Gori u odnosu na 2007. povećao za 70 %, dok je prosječna plata uvećana za 70%, a penzija 100%. U svim godinama, sem dvije, imali smo rast BDP koji je prosječno u toj dekadi rastao po stopi od 3,3%.

Ukupna dostignuća razvoja Crne Gore, nakon obnove njene nezavisnosti, jasno pokazuju njenu punu posvećenost pristupanju EU i opravdavaju naša očekivanja da kroz individualni tretman dostignuća njenih standarda obezbijedimo dinamiku koja vrednuje ova dostignuća. To doživljavamo i potvrdom politike otvorenosti EU za nove članice ali i porukom drugim aspirantima da se uspjesi integracija adekvatno vrednuju.

Uvjeren sam da možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima i napretkom u procesu pristupanja EU kojem smo svi zajedno doprinijeli.

Iskazujem poštovanje našim prijateljima iz Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Evropske službe vanjskih poslova, kao i ministrima evropskih i vanjskih poslova članica EU i država regiona. Cijenim da će i današnji panel biti odlična prilika za sagledavanje odnosa EU i Zapadnog Balkana i politika proširenja. Istovremeno i ostvarenja reformi, korišćenja mogućnosti Berlinskog procesa, ali i prilika sa kojima se EU suočava nakon šest decenija uspješne integracije.

Uz zahvalnost što danas sa nama dijelite zadovoljstvo povodom obilježavanja ovog jubileja, iskazujem vam najveće uvažavanje. opširnije
11.10.2017.

Predsjendik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Bosne i Hercegovine
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Bosne i Hercegovine Đorđa Latinovića.

Predsjednik Vujanović iskazao je visoko poštovanje bliskih ,sadržajnih i intenzivnih odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji se rezvijaju u duhu dobrosusjedske saradnje, bez otvorenih pitanja. Ukazao je da je unapređenje saradnje moguće i potrebno u sferi ekonomije, što zahtjeva kontinuitet posvećenog angažovanja dvije države. Zahvalio se ambasadoru na izuzetno uspješnoj diplomatskoj misiji.

Ambasador Latiinović se saglasio sa karakterom odnosa dvije države i potrebom daljeg unapređenja ekonomske saradnje. Naglasio je da su tokom njegovog mandata potpisana tri međudržavna sporazuma: Sporazum o granici, Sporazum o kolokaciji diplomatskih misija i Sporazum o saradnji u procesu evropskih integracija, što ocjenio izrazom dobrosusjedskih odnosa i visokim međusobnim povjerenjem. Zahvalio se na punoj dostupnosti svih državnih organa Crne Gore tokom obavljanja svog mandata. opširnije
06.10.2017.

Danilovgrad, Predsjednik Vujanović na svečanosti povodom Dana Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas Centralnoj svečanosti, povodom 07. oktobra - Dana Vojske Crne Gore, koja je održana u Kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu. opširnije
06.10.2017.

Čestitka Predsjednika Vujanovića povodom Dana Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Dan Vojske Crne Gore 7. oktobar.

Povodom 7. oktobra – Dana Vojske Crne Gore, svim pripadnicama i pripadnicima Vojske Crne Gore, ministru Predragu Boškoviću i načelniku Generalštaba general-pukovniku Ljubiši Jokiću, upućujem srdačne čestitke i želje da uspješno i predano izvršavaju zahtjevne dužnosti i zadatke.

Ove godine Crna Gora je postala članica NATO. Posebne zasluge za doprinos ispunjenju jednog od najvažnijih državnih spoljnopolitičkih ciljeva pripadaju vašem sistemu, čime ste iskazali odgovoran odnos prema vojničkim dužnostima i državi Crnoj Gori. Za vas, ispunjavanje planiranih ciljeva nije imalo alternativu, a vaša požrtvovanost je bila za primjer.

Uvaženi, oficiri, podoficiri, vojnici i civilna lica u službi u Vojsci Crne Gore, pokazali ste da ne postoje teški i laki zadaci kada je u pitanju budućnost naših građana i države. Potvrdili ste da, izvršavajući i najzahtjevnije ciljeve, čovjek može da bude gord, dostojanstven i pravičan. Obavljajući najkompleksnije zadatke u mirovnim misijama i operacijama u funkciji globalnog mira i bezbjednosti, pokazali ste, u duhu naše svijetle tradicije , da humanost i patriotizam nemaju cijenu, ali i da umijete da poštujete tuđa prava, kulturu i običaje, na ponos svih građana Crne Gore.

Želim da i u godini koja slijedi, pružajući kao i do sada doprinos opštem napretku Crne Gore, nastavite uspješno djelovanje na ličnom i profesionalnom planu.

Neka je vječna Crna Gora! opširnije
04.10.2017.

Predsjednik Mađarske u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je danas na Cetinju uz najviše državne i vojne počasti dočekao Predsjednika Republike Mađarske Janoša Ader-a, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon zvaničnog sastanka, predsjednik Vujanović i predsjednik Ader su dali izjave za medije.

Izjava predsjednika Vujanovića

Uvaženi predsjedniče Ader,
Dragi prijatelju,

Želim i sada da vam se zahvalim na odluci da posjetite Crnu Goru i učinili ste veliko zadovoljstvo ne samo meni i zvaničnicima Crne Gore, nego i građanima Crne Gore, dolazeći u zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Uvažena gospodo i gospođe novinari, želim da i ovdje kažem ono što sam rekao na plenarnom sastanku. Naše partnerstvo i prijateljstvo sa Mađarskom je strateško.

U crnogorskoj ekonomiji su prisutne veoma vrijedne i ugledne mađarske kompanije koje vrlo kvalitetno posluju u Crnoj Gori. U oblasti turizma veliki hotelski lanac su Hungest hoteli. Imaju dva hotela u Herceg Novom ’’Topla’’ i ’’Centar’’ koji jako uspješno posluju. Mađarska aluminijumska kompanija MAL koja ima koncesiju za boksit u Nikšiću, koja je omogućila da se značajno poveća izvoz iz Crne Gore u Mađarsku. OTP Banka koja je privatizovala Crnogorsku komercijalnu banku i koja jako uspješno posluje u Crnoj Gori i prema privredi i građanstvu i, uz niz manjih komapnija, Mađar Telekom koji je kao što znate u telekomunikacijama u Crnoj Gori.

Mađarske kompanije su od 2004. godine do ove godine uložile u Crnu Goru preko 470 mil. eura. U prošloj godini preko 34 miliona eura i po obimu investicija Mađarska je naš peti partner.

U oblasti spoljne trgovine u posljednje dvije godine upravo zahvaljujući ovakvim odnosima veoma je porastao izvoz prema Mađarskoj i to je značajno doprinijelo poboljšanje našeg spoljno-trgovinskog bilansa.

Mađarski turisti su veoma prisutni u Crnoj Gori i naš interes je da se poveća broj mađarskih turista u Crnoj Gori i građana Crne Gore u Mađarskoj, kao da se i naše kompanije, ljudi biznisa, nađu što intenzivnije u Mađarskoj.

Dužan sam i ovom prilikom Predsjedniku Mađarske i Mađarskoj da iskažem dvostruku zahvalnost. Za podršku našim integracijama koje takođe čine u svojoj saradnji Mađarsku strateškim partnerom Crnoj Gori. Mađarska je značajno doprinijela našem članstvu u NATO. U dugom periodu ona je bila kontakt država. Veoma nas je pomogla u mirovnim misijama u kojima smo zajedno i učestvovali. I veoma je pomogla da se u našoj javnosti promovišu vrijednosti NATO-a. Zahvalnost Mađarskoj i za iskrenu i otvorenu podršku evropskim integracijama Crnoj Gori. Ubijeđeni smo da će se ta podrška nastaviti i veoma smo zahvalni na njoj.

Reći ću na kraju ono što sam rekao na početku, ovu posjetu Predsjednika Mađarske smatram potvrdom bliskih i prijateljskih odnosa i snažnim doprinosom za unapređenje u onim oblastima gdje se inače dobri odnosi mogu unaprijediti.Izjava Predsjednika Adera

Gospodine Predsjedniče,
Dame i gospodo,

Dozvolite mi na početku da čestitam gospodinu Predsjedniku na članstvu Crne Gore u NATO-u i da konstatujem da mi sada već pripadamo istom vojno-odbrambenom sistemu. Crna Gora je svojevremeno nakon izbora odlučila da krene putem da ispuni dva cilja, ulazak u NATO i ulazak u EU. Prvi cilj koji je postavila već je ostvaren, a onaj drugi cilj koji je postavljen ulaskom u EU je od strane Crne Gore da je ona najviše odmakla uporedivši je sa ostalim zemljama na Zapadnom Balkanu. Kada razgovaram sa mojim partnerima u EU, govorim o zemljama kojima predstoji ulazak u EU, a ja iznosim ne samo svoj lični stav, nego i stav moje cijele Vlade i moje države. Od strane EU neophodni su i jasni uslovi ulaska, jasno određeni rokovi i zadati postupci za sve one zemlje koje bi pristupile. Veoma je važno da EU odredi rokove i da da jasno na znanje zemljama koje žele da pristupe da ako nešto odrade, da ako je nešto obaveza u tom procesu, onda mogu da budu sigurni da će postati članovi EU. Jedna jasna politika proširenja EU znači daleko mnogo više nego, recimo, interes po koje zemlje pojedinačno. A to je ustvari osnovni uslov za stabilnost Evrope, naravno i EU. Mi vidimo da je Crna Gora zemlja u kojoj ne postoje tenzije u društvu, koja sprovodi primjerenu susjedsku politiku i koja je uspjela da postigne proteklih godina vrlo ozbiljne ekonomske rezultate. Kao što sam već rekao, jedna jasna integraciona politika, veoma važna i interes je Crne Gore, ali isto tako i interes EU. Zato ja govorim o tome da bi trebalo da se ubrzaju pregovori o ulasku i da se to sve ustvari odvija u jednom potpuno jasnom evropskom političkom okruženju. Ako u tri rečenice možemo sabrati sve to, onda bi rekli to je interes Evrope, to je ustvari mjera za mogućnost povjerenja koje treba da pridobiju oni koji rukovode EU, i naravno to je jedan od osnovnih uslova za stabilnost Balkana. Tako da Mađarska neće i ubuduće pomoći samo zbog toga Crnu Goru u svom pristupanju EU zato što je smatramo prijateljem, nego zato što je dobar primjer kojim Crna Gora može da posluži u svojim postupcima, može biti primjer za ostale zemlje. Znači, to nije samo interes Crne Gore, nego zemalja na Balkanu. Isto tako i same Evrope.

Zahvaljujem se gospodinu Predsjedniku na otvaranju mogućnosti za dalju saradnju. Mislim da su politički, lični, personalni i uopšte ekonomski odnosi uslovi za to dati i tako da se ja nadam da će kompanije iz Mađarske imati isto tako visok interes prema Crnoj Gori kao što su do sada i ovih godina imali. Želim puno uspjeha gospodinu Predsjedniku u pristupanju EU i u ovom postum-procesu možete i dalje računati na nas.


Pitanje novinara: Pitanje mađarske televizije vezano je za migrantske tokove. Crna Gora je prošle godine zatražila ogradu za 25km od Mađarske, pomoć u tom podizanju, ali do sada to nije realizovala. Kako danas gleda na to? Do sada su ti tokovi obilazili Crnu Goru, ali kako smatrate ako bi se to i kad bi do toga došlo, kako bi postupali?

Odgovor Predsjednika: Mi se u Crnoj Gori nalazimo na geografskoj poziciji koja nije na migrantskim tokovima i mi očekujemo da će ukupna situacija sa migrantima da ide u smislu poštovanja, dogovora EU i Turske i spuštanje migracionog pitanja na niži nivo. Veoma se nadamo da će se situacija u zemaljama iz kojih dolaze migranti se smiruje i da će ukupna međunarodna zajednica biti u funkciji i pomoći tom smirivanju i da ćemo na nivou globalne politike i globalnog konteksta imati mnogo povoljniju situaciju sa migrantima nego što je bila ranije. Očekujemo da će ona biti bolja nego je bila ranije.

Pitanje novinara: Ako možete kratko da nam prokomentarišete dešavanja na Univerzitetu?

Odgovor Predsjednika: Prokomentarisaću. Dakle, ako ste predsjednik države koja ima uspješnu Vladu, a ja našu Vladu smatram uspješnom i ako imate državni Univerzitet čiji je menadžment izvršio značajne reforme i unaprijedio poziciju našeg Univerziteta, onda naravno da iz sve snage želite da se ne dogodi nikakav nesporazum na relaciji Vlade i Univerziteta. Vi znate da je naša Vlada donijela odluku da Visoka medicinska škola nastavi sa svojim sjedištem u Beranama i ja tu odluku potpuno razumijem i podržavam. Mislim da u politici ukupnog razvoja sjevera treba fakultetsku ustanovu sačuvati u Beranama i omogućiti da ona nastavi da funkcioniše u smislu opšteg interesa stanovništva Berana i sjevera Crne Gore. Ne samo iz razloga koje je saopštila Vlada, nego koje imam i u komunikaciji sa ljudima iz Berana, i koju sam informaciju veoma detaljno dobio u vremenu posjete Beranama. Žao mi je što se lakše, brže i sa više razumijevanja to pitanje nije riješilo. Veoma uvažavam visoka reformska dostignuća Rektorke, sada već bivše. I veoma se nadam da će se reformski kurs Univerziteta se nastaviti bez obzira na to što ona sada nije na poziciji rektora. Naravno da bi me veoma radovalo da se unutar naše javnosti upućuju poruke koje će biti u funkciji mirnog odnosa i rješavanja tog problema koji je dobio svoj epilog na Upravnom odboru, a koji će se očigledno unutar sudskih procedura kod nadležnog suda ispitati. Ubijeđen sam da će naša Vlada uspješno nastaviti da radi i da će Univerzitet nastaviti uspješno da sprovodi reforme. opširnije
03.10.2017.

Predsjednik Vujanović primio koizvjestioce Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio gospodina Ionut-Marian Stroe i gospodina Andrea Rigoni , koizvjestioce Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru.

Predsjednik Vujanović je ukazao na prijateljske odnose Crne Gore sa svim susjedima, konstatujući njene prioritete u dobrosusjedskim odnosima u regionu, njegovoj stabilnosti, međusobnoj saradnji i razvoju. Istakao da Crna Gora intenzivno radi na postizanju članstva u Evropskoj uniji, što snažno podržava većina građana i partija u Crnoj Gori. Ponovio je više puta saopšten stav da opozicione partije koje bojkotuju rad Skupštine treba da se vrate u nju i da učestvuju u njenom radu u realizaciji svojih programa.

Izvjestioci Stroe i Rigoni čestitali Crnoj Gori na učlanjenju u NATO, ističući da je Crna Gora najbolji primjer regiona u ostvarenju reformi zahtjevanih za napredak ka članstvu u Uniji. opširnije
02.10.2017.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom redu
Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom redu Miodraga Vlahovića na završni razgovor pred njegov odlazak u Rim.

Predsjednik Vujanović je ambasadoru Vlahoviću saopštio potrebu Crne Gore da kroz njegovu diplomatsku misiju afirmiše i unapredjuje bliske odnose Crne Gore i Svete Stolice. On je takođe iskazao poštovanje prethodnom ambasadoru Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom redu Veselinu Šukoviću za uspješnu diplomatsku misiju.

Ambasador Vlahović je istakao da su njegove pripreme za preuzimanje ove važne diplomatsk dužnosti bile temeljne, saopštavajući planove svoga angažmana u Rimu. opširnije
02.10.2017.

Predsjednik Vujanović sa predsjednikom Skupštine Republike Slovačke
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se sa predsjednikom Skupštine Republike Slovačke Andrejom Dankom koji je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Vujanović je iskazao zahvalnost Slovačkoj za podršku Crnoj Gori u evropskim integracijama uz očekivanje da će se ona nastaviti. Istakao je zadovoljstvo da će Crna Gora i Slovačka, kao članice NATO-a, biti u prilici da unapređuju inače dobru saradnju. Ocijenio je da za unapređenje te saradnje postoji prostor u sferi ekonomije.

Predsjednik Skupštine Slovačke Andrej Danko iskazao zadovoljstvo dobrom parlamentarnom saradnjom dvije države. Saglasio se o značaju članstva u NATO-u za unapređenje saradnje, koji zajednički treba iskoristiti. Iskazao je uvjerenje da će Crna Gora biti maksimalno posvećena procesu integracije u EU. opširnije
01.10.2017.

Čestitka Predsjednika Vujanovića
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Dan unutrašnjih poslova 2. Oktobar.

„Povodom 2. oktobra–Dana unutrašnjih poslova, svim pripadnicima i pripadnicama službi Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, ministru Mevludinu Nuhodžiću i direktoru Slavku Stojanoviću, upućujem srdačne čestitke i želje da, kao i do sada, predano i odgovorno obavljaju, za državu i ukupno društvo, značajne obaveze i zahtjevne dužnosti.

Naša država je čvrsto opredijeljena da u skladu sa strateškim integracionim pravcima, nastavi realizaciju reformskih ciljeva kroz intenzivan razvoj bezbjednosnog sistema i snažnu međunarodnu saradnju, čime obezbjeđujemo sigurnost građana, njihove imovine, kao i zaštitu ljudskih prava i sloboda .

Uvjeren sam da ćete nastaviti da djelujete u afirmaciji ovih vrijednosti i istrajnom i beskompromisnom borbom protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma dajete doprinos bezbjednosti svih građana Crne Gore, čemu smo kao država bezrezervno posvećeni.

U to ime još jednom vam čestitam Dan unutrašnjih poslova“. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora