12.07.2017.

Cetinje: Dan državnosti Crne Gore
Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, Predsjednik Filip Vujanović priredio je svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju.

Prijemu su povodom Dana državnosti prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore i raniji najviši državni funkcioneri.

Prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Prenosimo govor Predsjednika:

Poštovani građani i građanke Crne Gore,
Dragi sugrađani i sugrađanke prijestonog Cetinja,
Visoke državne i lokalne zvanice,
Vaše eksledncije,
Dame i gospodo,

U nizu istorijski vrijednih godina Crne Gore i ova će, svakako sa ponosom, imati zapaženo mjesto. U državi, koja se prepoznaje po viševjekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost, godine ostvarenja tog stremljenja, trajna su vrijednost. Da se istorija nebi ponavljala, da se sloboda i država uvijek nebi ugrožavale, Crna Gora mora imati savezništvo koje će biti garancija stabilnosti i vječnosti.

To savezništvo Crna Gora je dobila ove godine članstvom u NATO-u. Savezništvo u interesu svih njenih građana, u korist stabilnosti i mira. Savezništvo koje nije protiv bilo koga, koje ne zaboravlja ni tradiciju ni prijatelje, koje je okrenuto budućnosti, bez rizika ponavljanja tamnih strana prošlosti. Na Balkanu se lekcije iz prošlosti teško uče a tragične greške ponavljaju, na žalost, sa težim posledicama. Zato, i takođe na žalost, Balkanu treba saveznik, da bi čuvao sebe od sebe i da bi se obezbijedila trajna stabilnost. Uz potrebu da nas savezništvo čuva jednako je vrijedno, da nam obezbijedi bolju ekonomiju i bliskije državne veze sa onima čije vrijednosti dijelimo i na koje se zajednički ponosimo.

Sudbina je htjela da se ovogodišnje integraciono dostignuće dogodi u vremenu u kome obilježavamo 120 godina učešća naše vojske u svjetskim mirovnim misijama. U jednoj od takvih, koja je pripadala pretečama “ plavih šlemova”, po kojima se prepoznaje solidarnost čovječanstva, učestvovala je i vojska Knjaževine Crne Gore. Tog januara 1897. godine, na Obilića poljani, pred 70 vojnika, osam podoficira i dva oficira naš knjaz Nikola u besjedi je uputio poruku –“ Junaci! Počašćen sam od velikih evropskih sila da pošaljem na Krit, međunarodnoj vojsci, jednu četu mojih Crnogoraca, jer su oni uvjereni da će Crnogorci vršiti svoju dužnost, kako njima dolikuje, pošteno i junački ...”.

Prije punih dvanaest decenija naš knjaz, kasnije kralj, znao je da je čast pomoći drugima u nevolji . Znao je da je učešće u međunarodnoj vojsci časna obaveza. Da tu obavezu treba vršiti pošteno i junački. Pošteno jer na to obavezuje moralna vertikala ovih prostora i junački jer bez toga nebi bilo ni slobode ni države. Nebi bilo ni Crne Gore.

Dame i gospodo,

Sada kada imamo i vječnu državu i vječnu slobodu čast , poštenje i junaštvo zahtijevaju da budemo zajedno. Da se u bogatstvu različitosti nacija i vjera i dragocjenosti naših manjina, okrenemo jedni drugima. Mnogi su nam bliski ali jedni drugima smo najbliži. Jedino zajedno i sabrani možemo u miru i slozi graditi bolju budućnost Crne Gore.

Neka Bog čuva Crnu Goru,
Neka svima podari slogu i mir,
Da je vječna Crna Gora. opširnije
12.07.2017.

Čestitke Predsjedniku Vujanoviću povodom Dana državnosti Crne Gore
U povodu 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović do sada je primio brojne čestitke od predsjednika država, suverena i predsjednika međunarodnih organizacija:

Kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Elizabeta II.

Pričinjava mi veliko zadovoljstvo da Vam uputim čestitke u povodu proslave Vašeg nacionalnog dana, kao i moje najbolje želje za sreću naroda Crne Gore u predstojećoj godini.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin:

Čestitam Vama i narodu Crne Gore nacionalni praznik – Dan državnosti.
Želim Vašoj zemlji mir, blagostanje i prosperitet.

Predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Valter Štajnmajer:

Povodom Dana državnosti Crne Gore, Vama i Vašim sugrađankama i sugrađanima, lično i u ime mojih njemačkih zemljaka, upućujem najsrdačnije čestitke. Crna Gora svojom konstruktivnom, ka pomirenju usmjerenom politikom, u velikoj mjeri doprinosi miroljubivom usaglašavanju interesa u regionu....

Čestitke su takođe uputili:
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, Japanski car Akihito, Predsjednik Republike Irske Majkl Higins, Kralj Belgije Filip, Predsjednik Mađarske Janoš Ader, Predsjednik Republike Austrije Aleksandar Van der Belen, Predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis, Predsjednik Indije Pranaba Mukeredžija, Predsjednik Kube Raul Kastro Ruz, Generalni guverner Komonvelta Australije Piter Kosgrov, Kralj Švedske Garl XVI Gustav, Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalifa Bin Zajed Al Nahjan, Krunski princ Abu Dabija Mohamed Bin Zajed Al Nahjan, potpredsjednik i Predsjednik Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vladar Dubaija Mohamed Bin Zajed Al Nahjan, Predsjednik Sjedinjuenih Država Meksika Enrike Njeto, Predsjednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Kralj Jordana Abdualah II, Kapetani Regenti San Marina Mima Zavoli i Vanesa Dambrosio. opširnije
11.07.2017.

Predsjednik Republike Bugarske u posjeti Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na Cetinju je priredio svečani doček Predsjedniku Republike Bugarske Rumenu Radev-u koji je u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Nakon zvaničnog sastanka, predsjednik Vujanović i predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev su dali izjave za medije.

Predsjednik Vujanović:

Uvaženi predsjedniče Republike Bugarske Rumen Radev,
Dame i gospodo,

Crna Gora danas ima zadovoljstvo da za svog gosta ima uvaženog predsjednika Republike Bugarske Rumena Radeva. Ova posjeta dolazi u vrlo značajno vrijeme. Neposredno nakon što je Crna Gora postala članica NATO-a i u vrijeme koje je blisko preuzimanju predsjedavanja EU od strane Bugarske. Zato ovo je bila prilika da se predsjedniku Bugarske zahvalim na svestranoj i snažnoj pomoći Crnoj Gori da bude članica NATO-a i da izrazim zadovoljstvo da ćemo u NATO savezu nastaviti našu saradnju i kroz mogućnost bliskosti pojačati ekonomsku saradnju i naše državne odnose. Takođe da iskažemo zadovoljstvo što će Bugarska, kao predsjedavajuća EU, u prvoj polovini naredne godine za jedan od svojih prioriteta imati proširenje EU na Zapadni Balkan i dati šansu svim aspirantima Zapadnog Balkana da kroz svoja individualna dostignuća pojačaju tempo svog pristupanja EU.

Bila je ovo prilika da konstatujemo izvanredne i bliske odnose dvije države u svim oblastima. Odličnu saradnju dva parlamenta koje imaju grupe prijateljstava, vrlo blisku saradnju dvije vlade, ministarstava i državnih organa, i potrebu da se ona nastavi i intenzivira, posebno kroz rad Mješovite komisije za ekonomsku saradnju dvije države. Takođe smo konstatovali da postoji širok prostor bolje saradnje u sferi ekonomije i da ga zajednički treba iskoristiti i da je taj prostor prije svega u oblasti saobraćaja, energetike, turizma. Da je naš zajednički interes da taj prostor što prije iskoristimo, posebno da poboljšamo saobraćajnu komunikaciju i da uspostavimo što je prije moguće saobraćajnu avio konekciju između dvije države. U tom smislu želim još jednom da iskažem zadovoljstvo ovom posjetom, da je ocijenim kao vrlo važnu i ohrabrenje za nastavak našeg prijateljstva, bliskosti i pojačanje ekonomske saradnje dvije države.


Predsjednik Bugarske Rumen Radev:


Poštovani gospodine Predsjedniče,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Prije svega želim zahvaliti gospodinu predsjedniku Vujanoviću na pozivu i na odličnoj prilici da posjetimo vašu lijepu zemlju Crnu Goru. Čast nam je i privilegija da budemo na Cetinju, gdje je između ostalog otvorena jedno od prvih diplomatskih predstavništava Bugarske. Zadovoljstvo nam je takođe da budemo ovdje sa vama uoči vašeg Nacionalnog praznika – Dana državnosti 13. jula. Tako da koristim priliku da u ime bugarskog naroda uputim čestitke povodom vašeg praznika i da poželim zdravlje, prosperitet, blagostanje cijelom vašem narodu. Današnji razgovori uvjerili su me da između naših dviju država postoje odnosi i povjerenje. Postoje duboke istorijske i kulturne veze. Naša geografska bliskost pretpostavka je za odlične ekonomske i svakojake bilateralne odnose. Da bismo taj potencijal iskoristili potrebna nam je mnogo bolja povezanost. Imam u vidu saobraćajnu povezanost, energetsku i digitalnu. Na taj način naši poslovni subjekti imali bi mnogo bolju priliku da ulažu u obje države. To bi omogućilo i našim građanima da lakše putuju, da posluju, da odmaraju. Što se tiče evropske integracije i što se tiče perspektive Zapadnog Balkana to nije samo moj lični stav kao predsjednika zemlje, nego je to pozicija i naše Vlade i naše zemlje u cjelini gledano. Mi smo potpuno svjesni da bi postojala stabilnost, mir i bezbjednost na Zapadnom Balkanu, evropska integracija je neminovni uslov za to. Zato tokom našeg predsjedavanja Bugarska će se zalagati za to da države koje zaista pokrivaju kriterijume za članstvo dobijaju individualnu ocjenu i zasluženu pohvalu. U tom kontekstu Crna Gora je najviše napredovala. Mi visoko ocjenjujemo vaše dosljedno zalaganje i vaše pozicije u pogledu članstva EU. I onako kako je Bugarska prije 139 godina bila prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore, tako smo mi i danas pristalica vašeg priključenja EU. Bugarska je takođe bila među državama koja je aktivno bila i podržavala vaše članstvo u NATO, što je danas već činjenica. Mi smo i dalje spremni da dajemo takvu podršku i pomoć recimo na području obuke vaših oružanih snaga ili vaših vojnih kadrova. Svakako tu je naš predlog da pružamo Crnoj Gori i našu ekspertsku pomoć na putu ka EU i u pregovaračkom procesu. Iskreno vjerujem da naši odnosi na političkom nivou, da će ti odnosi biti zaista snažan podsticaj za unapređenje odnosa i u svim drugim područjima. Jer, imajući u vidu sve one izazove kojima je suočen naš region možemo reći polazeći od toga bilateralni odnosi između Bugarske i Crne Gore daleko nadmašuju taj okvir. Ti bilateralni odnosi važni su kao primjer svim ostalim državama koji su krenuli na put ka EU. Još jednom zahvaljujem gospodine Predsjedniče na Vašoj gostoljubivosti i na korisnim razgovorima.Pitanje novinara: Kako ocjenjjete dinamiku pristupanja EU u odnosu na vrijeme članstva u njoj?


Odgovor Predsjednika Vujanovića:
Mi smo uvjereni da je posvećenost Crne Gore ka članstvu EU prepoznato u EU i posvećeni dostizanju standarda što bržom dinamikom. Smatrao da se treba uzdržavati prognoza u vremenu ulaska, ali da se treba maksimalno posvetiti osvajanju standarda. Mi smo kao što je i predsjednik Bugarske rekao lideri procesa pristupanja sa 28 otvorenih i 3 zatvorena poglavlja i mi smo ubijeđeni da Crna Gora ima administrativni kapacitet i saglasnost svih subjekata društva da se proces evropske integracije maksimalno ubrza. U tom smislu smo vrlo zahvalni za ekspertsku pomoć i političku podršku svim članicama EU, posebno Republici Bugarskoj, koja je kao dobar poznavalac regiona zaista u prilici da ocijeni da svi aspiranti sa prostora Balkana imaju jasnu težnju ka EU koja ne može biti cjelovita bez Zapadnog Balkana. opširnije
11.07.2017.

Predsjednik Vujanović uputio telegram saučešća Predsjedniku SAD
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća Predsjedniku SAD Donaldu Trampu povodom tragične pogibije 16 pripadnika Marinskog korpusa u padu vojnog transportnog aviona u državni Misisipi, iskazujući duboko saosjecanje sa porodicama nastradalih . opširnije
11.07.2017.

Počasna paljba povodom Dana državnosti Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 13. Jula – Dana državnosti Crne Gore, izvrši počasna artiljerijska paljba u glavnom gradu Crne Gore – Podgorici, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasna paljba će se izvršiti 12. jula 2017. godine u 18.00 časova sa platoa brda »Gorica«. opširnije
10.07.2017.

Predsjednik Vujanović primio direktora – koordinatora za Crnu Goru Turske međunarodne agencije za razvoj – TIKA
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je Ahmeta Altuna, direktora – koordinatora za Crnu Goru Turske međunarodne agencije za razvoj – TIKA, a u povodu 10 godina njihovih uspješnih aktivnosti u Crnoj Gori.

Predsjednik Vujanović je iskazao visoku zahvalnost TIKI i Turskoj za skoro 300 realizovanih projekata u protekloj dekadi, vrijednih oko 20 miliona eura, a u oblasti obrazovanja, zdrastva, poljoprivrede, unapređenja infrastrukture i podrške zapošljavanja. Svi ovi projekti realizovani su uz blisku saradnju sa Vladom Crne Gore. U oblasti zdrastva realizovano je preko četrdeset projekata od kojih su najznačajniji adaptacija i opremanje “Urgentnog centra” Kliničkog centra Crne Gore kao i adaptacija njegove Klinike za očne bolesti. Realizovani su brojni projekti inkluzije osoba sa invaliditetom i unapređenje kvaliteta njihovog života. Poštujući prioritete očekivanja lokalnih zajednica TIKA je realizovala brojne projekte u njima. Iskazao je poštovanje za spremnost TIKE da nastavi sa svojim aktivnostima u Crnoj Gori saopštavajući uvjerenje njihovog visokog uvažavanja od građana Crne Gore.

Direktor- koordinator TIKE za Crnu Goru Ahmet Altuna naglasio je da su aktivnosti TIKE u funkciji interesa svih građana Crne Gore i iskazivanja bliskosti Turske i Crne Gore. Konstatovao je da je ova godina posvećena projektima podrške u oblasti poljoprivrede ocjenjujući da ona predstavlja važnu razvojnu šansu Crne Gore. Saopštio je uvjerenje da će TIKA i u budućim aktivnostima nastaviti da realizuje projekte i na jednak način afirmisati podršku Crnoj Gori. opširnije
07.07.2017.

Predsjednik Vujanović primio predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta i njegove visoke goste
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na vili Gorica, povodom jubileja 10 godina postojanja Crnogorskog olimpijskog komiteta, primio Dušana Simonovića, predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta , Janeza Kocijančića, predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta, Pere Miroa, direktora Međunarodnog olimpijskog komiteta za saradnju sa Nacionalnim olimpijskim komitetima i direktora Fonda olimpijske solidarnosti.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje za postignute rezultate Crnogorskog olimpijskog komiteta i istakao da je deset godina punopravanog članstva u olimpijskoj porodici otvorilo vrata međunarodne sportske scene našim sportistima i omogućilo da se pod crnogorskom zastavom bore i dokažu visoku sportsku respektabilnost. Predsjednik je istakao da je Crnogorski olimpijski komitet, u protekloj deceniji postao ugledan i poštovan član međunarodne olimpijske zajednice, o čemu svjedoči i prisustvo uvaženih gostiju na obilježavanju ovog značajnog jubileja.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović je istakao da su za ovih 10 godina, u organizaciji COK-a ,crnogorski sportisti učestvovali su na svim takmičenjima koja su organizovane pod pokroviteljstvom MOK-a i EOK-a Na tim takmičenjima dokazali su kvalitet i ostvarili zapažene rezultate. Kruna dosadašnjih uspjeha je svakako osvojena srebrna medalja rukometašica na OI u Londonu 2012.godine.

Simonović je iskazao zahvalnost za stalnu pomoć koju Crnogorski olimpijski komitet ima od strane Međunarodnog i Evropskog olimpijskim komitetom.

Informišući redsjednika Vujanovića o programskim aktivnostima COK-a, Simonović je, u susret predstojećim Igrama malih zemalja Evrope 2019, koje će se održati u Crnoj Gori, iskazao uvjerenje da će uz podršku relevantnih institucija Crne Gore, MOK-a I EOK-a i ove igre biti uspješno realizovane.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta je istakao da država Crna Gora bezrezervnom podrškom crnogorskom sportu, olimpizmu i olimpijskom komitetu, kao i razvijanjem infrastrukture temeljno doprinosi njegovom sveobuhvatnom razvoju čemu svjedoče vrijedni rezultati naših sportista i sportistkinja.

Ovom prilikom predsjednik COK-a Dušan Simonović uručio je Predsjedniku Crne Gore gospodinu Filipu Vujanoviću prigodnu zahvalnicu. opširnije
04.07.2017.

Predsjednik Vujanović uputio čestitku Predsjedniku SAD Donaldu Trampu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku Predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu u povodu nacionalnog praznika SAD u kojoj se između ostalog navodi:

U ime građana Crne Gore i lično, upućujem Vam srdačne čestitke povodom 241-ve godišnjice Deklaracije nezavisnosti. Takođe prenosim najbolje želje građana Crne Gore za dalji ukupni napredak SAD i prosperitet njenih građana.

Ovim važnim povodom želim da iskažem najveće poštovanje za srdačne odnose Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Crna Gora i SAD su uvjek bili bliski saveznici tokom istorije. Sada, kada je Crna Gora članica NATO-a, ovo savezništvo je izdignuto na još viši nivo.

Koristim priliku da ponovim zahvalnost za podršku koju su Sjedinjene Američke Države u kontinuitetu pružale NATO pristupnom procesu Crne Gore. Ona je bila od velike vrijednosti za našu budućnost, kao i za ukupnu stabilnost regiona Zapadnog Balkana. Takođe želim da Vam uputim iskreno poštovanje za Vaš lični doprinos u tom pogledu. opširnije
03.07.2017.

Predsjednik Vujanović primio predsjednika Skupštine Republike Makedonije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici predsjednika Skupštine Republike Makedonije, Talata Džaferija.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo veoma bliskim odnosima Crne Gore i Makedonije u kojim parlamentarnoj saradnji pripada posebna važnost. Iskazao je uvjerenje da će se kroz radna tijela dvije Skupštine pronaći novi sadržaj parlamentarnog prijateljstva za koje Crna Gora ima izraženi interes. Posjetu Predsjenedika Džaferija Crna Gora doživljava dokazaom prijateljstva dvije države ali i pozivom da se proširi saradnja u svim oblastima gdje za to postoji obostrani interes, prije svega, u sferi ekonomije.

Predsjednik Skupštine Makedonije se saglasio da u okviru međudržavne saradnje partnerstva dva Parlamenta ima posebnu vrijednost a da se kroz parlamentarnu saradnju u regionu može ostvariti veći nivo partnerstva država regiona. Iskazao je zadovoljstvo da dvije države nemaju niti jedno otvoreno pitanje a da postoji širok prostor za saradnju koji treba zajednički iskoristiti, pri čemu je ocijenio da bi za bolje saobraćajno povezivanje bilo neophodno uspostavljanje redovne avionske linije između dvije države. opširnije
03.07.2017.

Obavještenje za javnost
Služba za odnose sa javnošću Predsjednika Crne Gore obavještava da je jutros u telefonskom razgovoru Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dobio uvjeravanja poslanika Nebojše Medojevića da će poštovati pozive tužioca i suda i da ničim neće izbjegavati ili ometati vođenje krivičnog postupka. Imajući u vidu da se radi o poslaniku, da mu je Skupština skinula imunitet i da postoji mogućnost da se njegovo prisustvo obezbijedi bez pritvora Predsjednik Crne Gore je uputio pismo Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću sugerišući da donese uputstvo kojim će Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću saopštiti da nema potrebe za pritvorom i da se poslanik Nebojša Medojević može braniti sa slobode. opširnije
01.07.2017.

Hrvatska: Predsjednik Vujanović na Dubrovačkom Forumu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovao je danas na Dubrovačkom Forumu gdje se obratio učesnocima, a nakon završenog sastanka dao je izjavu za medije.

Prenosimo izjavu Predsjednika Vujanovića


Želim da iskažem zadovoljstvo Samitom Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, kojim je označen kraj predsjedavanja Hrvatske i početak predsjedavanja Slovenije kao i Dubrovnik Forumom na kome se raspravljala pitanja koja su se ticala Mediterana i prostora Jadrana. Bila je ovo prilika da se saopšti spremnost Crne Gore pune saradnje u Procesu saradnje Jugoistočne Evrope, kao važne regionalne inicijative Jugoistočne Evrope. Ali i na Dubrovnik Forumu ono što se očekivalo da se čuje od Crne Gore i ostalih država kakav je odnos prema procesu Berlin plus kojim EU na novi način pokazuje svoj interes za prostor Zapadnog Balkana. Saopštio sam ono što naša javnost zna. Da je Crna Gora spremna za svaku saradnju unutar regiona Zapadnog Balkana, da ima krajnje konstruktivan odnos koji podrazumijeva da se ta saradnja unaprijedi, podigne posebno na veći nivo trgovine na prostoru Zapadnog Balkana, ali bez prenošenja instrumenata suverenog vođenja ekonomske politike svake države Zapadnog Balkana. Takođe, uz nužnost da se eliminišu očigledno zablude da je prostor regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu zamjena za članstvo u EU. On to nikako nije i ne može da bude i to je vrlo jasno saopšteno iz Brisela. Da je regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana način da se uspori proces pristupanja EU. On to svakako nije nego je način da kroz saradnju pokažemo sposobnost da što prije budemo u EU i treće da taj regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana ne ugrožava individualni pristup EU i zamjenjuje grupnim pristupom EU. Individualni pristup je suština pristupa i u svim državnim integracijama on je pravilo koje ne može imati izuzetke u smislu ujednačavanja onih koji su brzi u osvajanju standarada i onih koji te standarde sporije ostvaruju. Prema tome Crna Gora će biti, siguran sam, u Trstu naklonjena tome da saradjuje sa svim državama Zapadnog Balkana poštujući svoj ekonomski suverenitet ali želeći da se unaprijedi trgovina koja je sada i spora i skupa i vrlo komplikaovana i koja destimuliše izvoz u države Zapadnog Balkana i saradnjom u oblasti trgovine koja po sebi ima nužnost, da bi se pokazalo da želimo da budemo dio EU podizanjanjem nivoa ekonomske saradnje posebno u oblasti trgovine i posebno u oblasti savlaađivanja graničnih barijera, naročito vancarinskih blokada koje značajno usporavaju i poskupljuju trgovinu na prostoru Zapadnog Balkana. opširnije
30.06.2017.

Predsjednik Vujanović na Samitu SEECP u Dubrovniku
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas u dubrovniku učestvovao na Samitu predsjednika država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Prenosimo obraćanje Predsjednika Vujanovića:

Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović,
Cijenjene kolege predsjednici,
Uvažena gospodo ministri,
Ekselencije, Dame i gospodo.

Prije svega želim da se zahvalim za srdačnu dobrodošlicu ovdje u Dubrovniku, kao i za odličnu organizaciju ovog važnog skupa.

U vremenu geopolitičkih promjena i nestabilnosti sa neizbježnom negativnom refleksijom i na jugoistok Evrope, neophodno je, i ovdje naglasiti, našu posvećenost da, u duhu međusobnog povjerenja, obezbijedimo stabilnost u regionu. Zato iskazujem poštovanje naporima na jačanju ukupne, a posebno bezbjednosne, ekonomske, i saradnje u oblasti kulture.

U tom smislu želim da sa vama podijelim zadovoljstvo nedavnog ostvarenja jednog od strateških vanskopolitičkih prioriteta Crne Gore. Članstvom u sjevernoatlanskoj alijansi Crna Gora je učvrstila temelje svoje suverenosti i dugoročno se pozicionirali u savezu koji je uspostavljen na najvišim standardima ljudskih prava, sloboda i demokratije. Njime je osnažen i naš pristup dobrosusjedskoj saradnji u regionu, kojeg cijenimo prioritetom naše spoljne politike.

Crna Gora je iskreno posvećena afirmaciji dobrosusjedskih odnosa i želi da bude pouzdan partner država regiona kako bi kroz dalji proces reformi okončala pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, što je važan cilj koji dijelimo sa svim susjednim državama. Dobar dio uspjeha koje na tom putu ostvarujemo posledica je veoma kvalitetne saradnje koju imamo sa svima vama, pa želim da iskažem zahvalnost za podršku koju ste nam pružili.

Poštovani prijatelji,

Posebno cijeneći značaj Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, iskazujem poštovanje hrvatskom konceptu ovog procesa u afirmaciji povezanosti, komunikacije i saradnje. Kroz te tri ključne vrijedosti utemeljeni su osnovi koji su uslov unapređenja razvoja u nešem regionu. Jednako su vrijedni i saradnja, komunikacija i povezanost u širem evropskom kontekstu. Pokazalo se da su integracioni procesi najbolji okvir za brži ekonomski i demokratski razvoj regiona. S obzirom na istorijsku perpektivu i iskustvo, ekonomski rast i smanjenje jaza u ekonomskom razvoju između EU i susjednih država u Jugoistočnoj Evropi bitan su preduslov političke stabilnosti i bezbjednosti u Evropi. Istovremeno, to je takođe veliki potencijal za održavanje i povećanje njegove konkurentnosti.

U tom smislu pozdravljamo angažman hrvatskog predsjedavanja SEECP-om koji ističe značaj povezanosti u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture i održivog razvoja unutar regiona Zapadnog Balkana i prema EU. Saglasno tome, pozdravljamo usvajanje Deklaracije sa današnjeg skupa i podržavamo sve aktivnosti usmjerene ka realizaciji dogovorenih programa.

Smatramo da je neophodno učiniti zajednički napor da obezbijedimo komplementarnost aktivnosti među različitim regionalnim inicijativama i organizacijama na pitanjima koja sve naše države smatraju prioritetnima, a koje će biti razmatrane i usvojene i na prestojećem Samitu država Berlinskog procesa u Trstu.

Takođe, spremi smo da se, po principu solidarnosti i zajedničke odgovornosti, na kojima treba da se zasniva rješenje savremenih izazova, suočimo sa pitanjima migracija i izbjeglica, terorizma i radikalizacije, kao i da, u okviru svojih mogućnosti, pružimo doprinos u rješavanju drugih bezbjednosnih pitanja. Podržavamo dalje jačanje parlamentarnog dijaloga i šireg političkog dijaloga, koje je snažno zastupala Republika Hrvatska tokom svog predsjedavanja, čije rezultate veoma vrednujemo i čestitamo na uspješnom vođenju naše inicijative.

Uspeh želimo Republici Sloveniji, koja će predsjedavati u narednih godinu dana i ponovo naglašavam otvorenost Crne Gore za saradnju i spremnost da pruži pomoć na svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Zahvaljujem Vam na pažnji. opširnije
24.06.2017.

Beograd: Predsjednici Vujanović i Vučić
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je na poziv Aleksandra Vučića, prisustvovao prijemu koji je organizovao 23. juna povodom preuzimanja dužnosti Predsjednika Republike Srbije.

Predsjednici Vujanović i Vučić imali su danas u Beogradu bilateralni sastanak. Nakon sastanka Predsjednik Vujanović je dao izjavu za medije.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo razgovorom koji je kako je rekao, uvijek bio vrlo otvoren i konstruktivan i afirmisao veoma bliske i prijateljske odnose dvije države koji trebaju da se fokusiraju, prije svega, na ekonomske teme. Dakle, naš je zaključak da moramo afirmisati zajedničke projekte, prije svega u oblasti putne infrastrukture i korišćenja zajedničkih energetskih kapaciteta koji su velika šansa razvoja ekonomije i velika šansa boljeg i kvalitetnijeg ekonomskog ambijenta i većeg standarda naših građana. Konstatovali smo da to treba da radimo kroz zajedničke aktivnosti, da treba da koristimo Berlinski proces i sve ono što nude fondovi EU i članice EU i da je to najbolji model da se, u uslovima osjetljivih političkih odnosa, fokusiranjem na ekonomiju olakšavaju rješavanja političkih pitanja. Između Crne Gore i Srbije takvih otvorenih političkih pitanja nema. Mislim da je otvoren prostor za saradnju i izvjesna je odlučnost obje države da se posvete korišćenju tog prostora za zajedničko dobro svih građana dvije države.


Pitanje novinara: Nakon što je Crna Gora ušla u NATO, kako vidite da to može da ima značaj za Srbiju? Da li će Srbija, iz Vaše perspektive, više biti usmjerena za saradnju takođe sa NATO-m?

Odgovor Predsjednika:
Mi moramo da, u okviru prijateljskih odnosa, i prijateljski doživljavamo naše razlike. Dakle, u bezbjednosnoj strukturi Crna Gora je dio NATO integracija. To je bio naš strateški cilj, strateški interes, ostvarenje vrijedne potrebe Crne Gore i Srbija to razumije kao unutrašnje pitanje Crne Gore, ne miješajući se u njega, kao što i Crna Gora razumije neutralnost Srbije, doživljavajući to kao stvar suvereniteta i onoga što je potreba Srbije. Dakle, i u razlikama koje treba da razumijemo i koje treba da tretiramo kao potrebu poštovanja jedni drugih, ne nalazimo da se može tražiti bilo kakva sjenka naših odnosa. Srbija će prema NATO-u i saradnji sa NATO-m, voditi politiku koja je u najboljem interesu njenih građana. opširnije
24.06.2017.

Čestitka Predsjednika Vujanovića
Povodom velikog praznika Ramazanskog bajrama, vjernicima, starješinstvu, svim gradjanima islamske vjeroispovijesti i Rifatu Fejziću Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori upućujem najsrdačnije čestitke i iskrene želje za mir, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

Radujmo se velikom prazniku Ramazanskom bajramu koji okuplja porodicu i bližnje, slavi ljubav i zajedništvo. Neka uzvišena simbolika podstakne ono najvrednije u nama, oličeno u milosrđu, povjerenju, toleranciji i poštovanju istorijski dokazanih vrijednosti suživota – međukonfesionalnog i međuetničkog sklada. Slijedimo te vrijednosti jer su siguran put u bolju i srećniju budućnost Crne Gore i svih njenih građana.

U to ime još jednom Vam najsrdačnije čestitam praznik Ramazanski bajram, navodi se u čestitki Predsjednika Vujanovića. opširnije
22.06.2017.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu predstavnika UNICEF-a u Crnoj Gori
Danas je u Podgorici Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio u oproštajnu posjetu predstavnika UNICEF-a u Crnoj Gori gospodina Bendžamina Perksa.

Predsjednik je saopštio visoko poštovanje za angažman kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, ukazujući da je saradnja Crne Gore sa ovom agencijom Ujedinjenih nacija značajno unapređena u programskom i organizacionom smislu u vremenu u kojem je gospodin Perks obavljao visoku dužnost predstavnika UNICEF-a u Crnoj Gori. Ocjenio je da su u tom vremenu u saradnji sa ministarstvima, državnim institucijama i nevladinim sektorom realizovane i implementirane značajne reforme u domenu zaštite djece i njihovih prava. Naglasio je da će Crna Gora, kao pouzdan član Ujedinjenih nacija, i nadalje biti posvećena saradnji sa UNICEF-om u ovoj oblasti od posebne važnosti za društvo. Poželivši uspjeh gospodinu Perksu u vršenju nove dužnosti, ocijenio je njegovu misiju u Crnoj Gori kao izuzetno uspješnu.

Predstavnik UNICEF-a Perks ukazao je na snažan ukupan napredak Crne Gore tokom perioda njegovog mandata. Iskazao je zahvalnost za otvorenu i iskrenu saradnju sa svim relevantnim institucijama u Crnoj Gori, ocijenjujući da su dječija prava i zaštita djece u njoj značajno unapređena, ali i da je to trajan proces u kojem svi, institucije i građani, moraju biti u potpunosti posvećeni. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora