20.02.2017.

Predsjednik Vujanović primio ministra vanjskih poslova Republike Estonije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas Svena Miksera, ministra vanjskih poslova Republike Estonije.

Predsjednik Vujanović je iskazao zahvalnost Estoniji za kontinuiran i snažan doprinos našim evropskim i evroatlantskim integracijama i naglasio značaj brze ratifikacije Pristupnog protokola NATO-u. Ocijenio je da u bilateralnim odnosima između dvije države postoji prostor za unapređenje saradnje, posebno u sferi ekonomije.

Ministar vanjskih poslova Sven Mikser je izrazio poštovanje za integracione uspjehe Crne Gore očekujući dobru dinamiku završetka ratifikacije Pristupnog protokola za NATO. Saopštio je opredjeljenje Estonije kao budućeg predsjedavajućeg EU da nastavi politiku ohrabrenja proširenja, uz očekivanje da će Crna Gora i nadalje biti pouzdan partner tog procesa. Saglasio se da zajednički treba iskoristiti šanse unapređenja saradnje i da je to u obostranom interesu dvije države i njihovih građana. opširnije
20.02.2017.

Predsjendik Vujanović primio delegaciju Zavoda za tradicionalnu kinesku medicinu kineske provincije Senčuan
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović 2.02.2017.godine primio je u Podgorici delegaciju Zavoda za tradicionalnu kinesku medicinu kineske provincije Senčuan na čelu sa zamjenikom direktora ovog Zavoda Džen Čun Janga koji su u višednevnoj posjeti Opštini Nikšić radi ispitivanja mogućnosti uzgoja i prerade ljekovitog bilja koje se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Delegacija Zavoda za tradicionalnu kinesku mediciju iskazali su spremnost da u narednim mjesecima ovaj zavod ispita uslove za uzgoj i preradu ljekovitog bilja na prostoru opštine Nikšić, ali i prihvatili sugestiju potpredsjednika Vlade i mnistra poljoprivrede Milutina Simovića, da se sagledaju mogućnosti formiranja šire kooperantske mreže na prostoru Crne Gore kako bi sa ovog prostora vršili snabdijevanje ovim ljekovitim biljem regionalno i šire. Saopštili su da bi kroz saradnju Konfučijevog instituta i Univerziteta Crne Gore obezbijedili obuku za uzgoj ovog ljekovitog bilja i stručnu pomoć za organizaciju njegove prerade.

Predsjednik Crne Gore je iskazao zadovoljstvo spremnošću ovog Zavoda i mreže preduzeća koje sarađuju sa njim za organizaciju uzgoja i prerade ljekovitog bilja za potrebe tradicionalne kineske medicine. Takođe je saopštio uvjerenje da se na ovaj način otvara prostor i za tradicionalnu kinesku medicinu u Crnoj Gori koja je već uspješno zastupljena u brojnim evropskim državama.

Na sastanku su učestvovali predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Chu Zhiwei. opširnije
16.02.2017.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Nakon dopisa Socijaldemokratske partije Crne Gore Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, Predsjednik Vujanović je uputio odgovor sledeće sadržine:

SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA CRNE GORE

U povodu Vašeg dopisa br. Sl. - 0378 od 16. 02. 2017. godine obavještavam Vas o sljedećem:

Svojom Odlukom br. 01-20 od 04.01.2017. godine raspisao sam izbore za odbornike u Skupštini opštine Nikšić za 12. mart 2017. godine, a na temelju čl. 95. st.1 tačka 10 Ustava Crne Gore, čl. 13 Zakona o izboru odbornika i poslanika i čl. 42 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Odredbom čl. 95 stav 1. tačka 10 Ustava Crne Gore propisano je da Predsjednik vrši poslove utvrđene Ustavom i zakonom. U konkretanom to su dva gore navedena zakona.

Odredbom čl. 42 Zakona o lokalnoj samoupravi izbore za skupštine opštine raspisuje Predsjednik države tako da se oni održavaju nakasnije 15 dana prije isteka mandata skupštine. Shodno odredbi čl. 13 stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika dan održavanja izbora je neradni dan (nedelja) a prema članu 14 istog zakona izbori se raspisuju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika i od dana raspisivanja izbora do održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana.

Na temelju ovih zakonskih odredbi krajnji rok za raspisivanje izbora za Skupštinu opštine Nikšić bio je 12. mart 2017.g. i izbori su raspisani upravo za taj, poslednji dan, kako bi se subjektima zainteresovanim za učešće na izborima omogućio najduži rok.

Ne postoji zakonska mogućnost da se produži rok za izbore jer mandat postojećoj Skupštini ističe 27. marta 2017. godine. Ako se izbori ne bi održali 12. marta 2017. godine svi organi lokalne samouprave bi izgubili legitimnost svog funkcionisanja i zakonitog rada.

S toga je nemoguće odlagati izbore za Skupštinu opštine Nikšić jer izričitost odredbi ovih zakona to onemogućava.

Sa uvažavanjem,

Filip Vujanović
opširnije
14.02.2017.

Čestitka Predsjednika Vujanovića predsjedniku Republike Srbije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je predsjedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću 15. februar – Dan Državnosti Srbije.

’’U ime građana Crne Gore i lično upućujem Vam srdačne čestitke povodom, 15. februara, Dana državnosti Republike Srbije, praznika Sretenje. Državi Srbiji želim kontinuirani napredak, a njenim građanima prosperitet.

Tradicionalno bliski i prijateljski odnosi Crne Gore i Srbije prožeti su sadržajnom i intenzivnom saradnjom u svim oblastima. Najsrdačnije i trajno partnerstvo dvije države, u najboljem interesu njihovih građana i ukupnih odnosa u regionu, ostaće zauvjek neupitno i dobijati samo nove i vrijedne sadržaje’’, navodi se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
14.02.2017.

Predsjednik Vujanović primio predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo zbog bliskih i sadržajnih odnosa uz nove prostore saradnje koje treba iskoristiti za zajedničko dobro dvije države i njihovih građana. Ocijenio je važnim međudržavne i regionalne projekte u sferi ekonomije, uvjeren da ćemo kroz Berlinski proces imati nastavak konkretnog interesovanja za ovaj region. Predsjednik je saopštio da je model intenzivne saradnje dvije vlade kroz plenarne sastanke i zajedničke sjednice najbolji način osnaženju saradnje Crne Gore i BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, saglašavajući se sa ocjenom o odsustvu otvorenih pitanja, istakao je da naše države mogu biti primjer i svojom ukupnom saradnjom doprinijeti razvoju regiona. opširnije
13.02.2017.

Predsjednik Vujanović primio stalnu predstavnicu OEBS-a u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici stalnu predstavnicu OEBS-a u Crnoj Gori Maryse Daviet.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo saradnjom sa OEBS-om i uvjerenje da će se ona nastaviti uz afirmaciju Crne Gore kao pouzdane članice ove važne međunarodne organizacije. Konstatovao je da je kancalarija OEBS-a u Crnoj Gori pomagala reforme u brojnim oblastima kao i da smo kroz saradnju ostvarili značajne uspjehe u postizanju visokih standard ove organizacije. Naglasio je interes i otvorenost ne samo državnih organa nego i svih subjekata društva da imaju intezivnu i neposrednu saradnju sa OEBS-om kako bi se Crna Gora i nadalje prepoznavala kao dobar primjer regiona.

Predstavnica OEBS-a Maryse Daviet je saopštila spremnost pune posvećenosti zajedničkim aktivnostima sa svima u Crnoj Gori u ostvarenju ciljeva OEBS-a uz uvjerenje da će Crna Gora nastaviti otvorenu i uspječnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa. opširnije
13.02.2017.

Čestitka Predsjendika Vujanovića
Danas je Predsjednik Vujanović uputio čestitku Franku Valteru Štajnmajeru u povodu njegovog izbora za Predsjedsjednika Savezne Republike Njemačke. U čestitci se, između ostalog, navodi:

„Želim da vam uputim iskrene čestitke u povodu Vašeg izbora za Predsjednika Savezne Republike Njemačke i da Vam poželim svaki uspjeh u obavljanju Vaše visoke dužnosti.

Koristim priliku da iskažem duboku zahvalnost za snažnu podršku Njemačke koju u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u provođenju dubokih političkih i socioekonomskih reformi tokom više godina, kao i u njenim evropskim i NATO integracionim procesima. U tom kontekstu želim da ukažem na Vaš lični doprinos u svojstvu ministra inostranih poslova Njemačke i da Vam srdačno se zahvalim na njemu“. opširnije
13.02.2017.

Podgorica: Državni savjet za sprečavanje zloupotreba droga
Danas je u u Institutu za javno zdravlje održana sjednica Državnog savjeta za sprječavanje zloupotrebe droga kojim je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. U radu su učestvovali i ministar zdravlja, Kenan Hrapović i ministar prosvete Damir Šehović.

Državni savjet je razmotrio informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije o aktivnostima na sprečavanju i suzbijanju krijumčarenja i zloupotreba opojnih droga za 2016 godinu i konstatovao da su u ovom period otkriveno 188 krivičnih djela, što je uvećanje od 2,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, sa 155 krivičnih prijava protiv194 lica.
Afirmišu se značajni rezultati crnogorske polcije u broju zaplijena opojnih droga tokom 2016 godine. Konstatovana je efikasna saradnja crnogorska policije sa policijama iz država u okruženju, kao i na širem međunarodnom nivou, učešćem i vođenjem međunarodnih istraga i kroz povećanje broja realizovanih akcija. Podržane su i preventivne aktivnosti Odsjeka za borbu protiv droge koji po međunarodnim standardima vrše prevenciju – edukaciju stanovništva o štetnosti konzumiranja droga putem održavanja javnih tribina, predavanja u školama, asistencijama u lokalnim kancelarijama za borbu protiv narkomanije i NVO sektoru.

Državni savjet za sprečavanje zloupotrebe droga razmotrio je informaciju Ministarstva zdravlja o formiranju i radu Komisiju za droge, koja će na adekvatan način sagledavati aktuelne teme iz oblasti bolesti zavisnosti i aktivnosti koje se odnose i tiču sprečavanja zloupotrebe droga. Predstavljena je i informacija o dostupnosti i mogućnosti liječenja bolesti zavisnosti u zdravstvenom sistemu. Konstatovano je da se radi o dugotrajnom I kompleksnom procesu koji je multidisciplinaran. Istaknuto je da se prevenciji daje izuzetan značaj kroz sistem zdravstva i opštinskih kancelarija za prevenciju, sistem obrazovanja I vaspitanja primjenom sertifikovanih programa po standarima EU. Podržana je sugestija da se intenzivira saradnja opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije na nivou škola i porodice.

Takođe je podržana inicijativa da Bolnicu za psihijatriju u Kotoru treba rasteretiti nemedicinskih pacijenata, jer ova bolnica dugo godina radi sa licima koja su pod sudskim i krivično pravnim tretmanom , kao i licima sa socijalnom potrebom što nije psihijatrijski standard i otežava rad I rezultate djelovanja osoblja bolnice.


Razmotrena je informacija Opštine Danilovgrad, o materijalnoj podršci koju je ova Opština pružila građanima kojima je potreban boravak u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihiaktivnih supstanci u Podgorici.
Podržani su napori lokalnih vlasti Danilovgrada,koju su iskazali senzibilitet da ovakvim vidom podrške I ubuduće pomažu osobama sa svoje teritorije da krenu putem rehabilitacije i povratka u zdrave tokove života.

Ohrabruju se opštine da sagledaju mogućnosti u cjelosti ili parcijalnog pružanja ovakvog vida podrške licima sa svojih teritorija kojima je potreban tretman rehabilitacije u JU za smještaj rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci - Kakaricka gora .

Državnom savjetu je predstavljen izvještaj Instituta za javno zdravlje o provedenom ESPAD istraživanju u populaciji šesnaestogodišnjaka u Crnoj Gori, sa ciljem sticanja uvida u trendove upotrebe psihoaktivnih supsatnci kod mladih.
Zaključeno je da preventivne mjere i aktivnosti treba kontinuirano primjenjivati na svim nivoima, u sistemu vaspitanja i obrazovanja, na lokalnom nivou, u zdravstvenom sistemu,u sektoru civilnog društva, u skladu sa nacionalnim sterateškim dokumentima.
Preporučuje se primjena standardizovanih programa prevencije, u skladu sa međunarodnom praksom uz primjenu metoda evaluacije.

NVO Preporod je predstavila Državnom savjetu program iz oblasti primarne prevencije“Imam stav“- u kojem je učestvovala u okviru IPA projekta prekogranične saradnje.

Savjet je pozitivno ocijenio primjenu licenciranih programa iz oblasti prevencije i saradnju sa partnerskim nevladinim organizacijama i institucijama iz susjednih država i ocijenio da treba uložiti napore da se ovaj program nastavi. opširnije
10.02.2017.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Mađarskoj
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Mađarskoj Aleksandra Moštrokola na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo sadržajnim i intenzivnim odnosima dvije države, naglašavajući visoko poštovanje Crne Gore snažne i kontinuirane podrške Mađarske našim evropskim i evroatlantskim integracionim procesima. Konstatovao je, uz zadovoljstvo ekonomskom saradnjom, da postoje velike mogućnosti njenog unapređenja, navodeći u tom kontekstu turizam, industriju i saobraćajnu infrastrukturu.

Ambasador Moštrokol je saopštio da će svoju diplomatsku misiju posvetiti daljoj afirmaciji saradnje između dvije zemlje, u ambijentu prijateljstva i potpunog razumijevanja, ocjenjujući svoje pripreme sadržajnim i obuhvatnim.

Predsjednik je iskazao poštovanje prethodnom ambasadoru Mirsadu Biboviću za uspješnu diplomatsku misiju. opširnije
08.02.2017.

Predsjednik Vujanović primio admirala Bokeljske mornarice
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas Antuna Zbutegu, admirala Bokeljske mornarice, sa saradnicima.

Antun Zbutega je upoznao Predsjednika sa programskim aktivnostima Bokeljske mornarice ističući da je upis na listu nematerijalne baštine UNESKO jedan od prioriteta organizacije, kao i izmjena njenog formalno – pravnog statusa.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje za Bokeljsku mornaricu koja već 1200 godina, uprkos brojnim istorijskim iskušenjima kroz koje su prolazili Kotor, Boka i Crna Gora, čuva vrijednosti solidarnosti, sloge, zajedništva, tolerancije i suživota.

Predsjednik je istakao značaj svestrane afirmacije Bokeljske mornarice i njene dalje institucionalne podrške u cilju očuvanja tradicija na kojima počiva ova vrijedna organizacija.

Predsjednik Vujanović je naglasio da Povelju počasnog admirala Bokeljske Mornarice, koja mu je ovom prilikom uručena, doživljava kao iskaz razumijevanja ovakvog stava prema ovoj uglednoj organizaciji. opširnije
07.02.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan Opštine Golubovci
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je svim građanima i građankama, odbornicima i odbornicama, predsjedniku Skupštine Milenku Marašu i predsjedniku Opštine Dušanu Radonjiću Dan Opštine Golubovci – 8. februar i vrijedan jubilej – deset godina od osnivanja Gradske Opštine Golubovci.

Činim to sa uvjerenjem da će Opština Golubovci, kroz kvalitetnu saradnju državnih institucija i lokalne samouprave, opredijeljenih da istraju u uspješnoj valorizaciji bogatih resurse ovog kraja uspješno ostvarivati razvojne ciljeve za dalji napredak i dobrobit svih građana Crne Gore.

U to ime još jednom vam čestitam Dan Opšine Golubovci i srdačno vas pozdravljam, navodi se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
07.02.2017.

Pismo Generalnog sekretara UN Antonia Gutereša predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo generalnog sekretara UN Antonia Gutereša, koje u cjelosti prenosimo:
Ekselencijo,

„Najljubaznije se zahvaljujem na Vašoj čestitki. Počastvovan sam i dirnut Vašim povjerenjem.

Mogućnost da se vratim da bih još jednom služio Ujedinjenim nacijama nije samo velika privilegija, već u meni pokreće duboki osjećaj pokornosti i odgovornosti. Današnji globalni izazovi su kompleksni i jedino inspirišu na pokoran pristup , u kojem Generalni sekretar radi zajedno sa svojim partnerima i stavlja svoje usluge na raspolaganje kako bi se pronašla rješenja u korist svih.

Radujem se bliskoj saradnji sa Crnom Gorom tokom mog mandata, i želim da iskažem svoju zahvalnost na vašoj posvećenosti Ujedinjenim nacijama. Naša saradnja će biti neophodna u pronalaženju odgovarajućih rješenja za globalne izazove kao što su klimatske promjene i realizovanje Agende za održivi razvoj do 2030. Takođe želim da istaknem pozitivnu ulogu Crne Gore u jačanju regionalne saradnje i izražavam spremnost da podržim sve inicijative u pravcu rješavanja zaostalih pitanja i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Radujem se skorom susretu sa Vama i našim zajedničkim naporima na pronalaženju rješenja za aktuelne globalne izazove.

Vaša ekselencijo, molim Vas da primite izraze moje zahvalnosti i visokog uvažavanja”. opširnije
06.02.2017.

Predsjednik Vujanoviš primio ambasadora Azerbedžana
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici ambasadora Republike Azerbejdžan Eldar Hasanov-a.

Predsjednik Vujanović je iskazao maksimalno poštovanje za intezivne i sadržajne odnose dvije države, naglašavajući lični doprinos ambasadora i visok kvalitet njegove diplomatske misije. Ocijenio je da postoje mogućnosti daljeg unapređenja saradnje uz potrebu zajedničke posvećenosti korišćenju tih mogućnosti.

Ambasador Hasanov se saglasio da je za relativno kratko vrijeme učinjeno mnogo u saradnji dvije države, što upućuje na mogućnost unapređenja naše saradnje u svim oblastima. Naglasio je mogućnosti daljeg razvoja saradnje u oblasti turizma ali i ekonomije u cjelini. opširnije
06.02.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novimenovanog ambasadora Maroka u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Kraljevine Maroko Mohammed Amine Belhaj-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je ocijenio da je neophodno ojačati ugovornu bazu dvije države što će olakšati i ubrzati saradnju u svim oblastima. Konstatovao je da postoje mogućnosti proširenja saradnje u oblasti eknomije, posebno u oblasti turizma i poljoprivrede. U tom smislu bilo bi značajno uspostaviti intezivniju saradnju privrednih komora i obezbijediti bolje uslove privrednog povezivanja.

Ambasador Maroka Mohammed Amine Belhaj se saglasio da postoji širok prostor saradnje i da se dominantno treba fokusirati na ekonomsku saradnju ocjenjujući da postoji mogućnost da se u obostranom interesu ona unaprijedi. Zato je planirao punu posvećenost toj dimenziji svoje diplomatske misije, uvjeren u njen uspjeh.
opširnije
27.01.2017.

Predsjednik Crne Gore objavljuje broj i strukturu pomilovanja za 2016. godinu
Na osnovu člana 16 stav 4 Zakona o pomilovanju ("Sl. list CG" br. 31/12), Predsjednik Crne Gore objavljuje broj i strukturu pomilovanja za 2016. godinu:

U periodu od 01.01. do 31.12.2016. godine, Predsjednik Crne Gore je odlučivao o 213 molbi za pomilovanje osuđenih lica. Sve molbe za pomilovanje su prošle zakonom predviđenu proceduru, i u 6 slučajeva Predsjednik Crne Gore je donio odluke kojima je uvažio molbe za pomilovanje osuđenih lica, pri čemu je u svim slučajevima postojao pozitivan predlog Ministarstva pravde prema njihovoj opravdanosti.

Od naznačenog broja uvaženih molbi za pomilovanje Predsjednik Crne Gore je u 1 slučaju izrečenu zatvorsku kaznu zamijenio uslovnom osudom u 3 slučaja zatvorske kazne su zamijenjene novčanom kaznom, u 1 slučaju Predsjednik Crne Gore je oslobodio osudjeno lice od izvršenja preostalog dijela izrečene kazne zatvora u trajanju od 4 mjeseca i 27 dana, u 1 slučaju kazna zatvora je zamijenjena kaznom rada u javnom interesu.

Struktura krivičnih djela za koja su donijete odluke o pomilovanju je sljedeća: opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora