15.06.2017.

Čestitka Predsjednice Estonije Predsjedniku Crne Gore
Predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid uputila je čestitku predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću za punopravno članstvo Crne Gore u NATO-u, između ostalog navodeći:

“Molim Vas da primite moje najiskrenije čestitke povodom ulaska Crne Gore u Sjevernoatlantski savez.

Sigurna sam da će Crna Gora svojim članstvom u NATO doprinijeti jačanju transatlantske sigurnosti i stabilnosti u Evropi.

Naše zajedničko članstvo u NATO će, sigurno, donijeti mnoge povoljne prilike za dalji razvoj saradnje između naše dvije države. Mi smo zaista srećni što imamo Crnu Goru za saveznika”. opširnije
14.06.2017.

Predsjednik Vujanović primio ambasadora Japana u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas ambasadora Japana u Crnoj Gori Juičia Takaharu.

Predsjednik Vujanović iskazao je visoko poštovanje prijateljskih odnosa Crne Gore i Japana, zahvaljujući za razvojnu pomoć koje Japanska agencija za međunarodnu saradnju u kontinuitetu pruža zdrastvenim i obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori. Naglasio je potrebu unapređenja saradnje u sferi ekonomije, ukazujući da je Crna Gora otvorena za investicije iz Japana.

Ambasador Takahara je čestitao Crnoj Gori učlanjenje u NATO, ocjenjujući da se njime unapređuje stabilnost regiona i ohrabruju evropske integracije. Saopštio da je Japanska agencija za međunarodnu saradnju podržala 50 projekata u Crnoj Gori, naglašavajući pristup ravnomjerne raspodjele po opštinama. Istakao spremnost na unapređenju naučne i tehnološke saradnje. Konstatovao potrebu daljeg intenziviranja saradnje u oblasti kulture i sporta. Kazao da je otvaranje Japanskog ugala u Podgorici doprinos boljem međusobnom upoznavanju kultura dvije zemlje. opširnije
14.06.2017.

Predsjednik Vujanović primio Direktora Aleksandrijske biblioteke dr. Ismail Serageldina
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio Direktora Aleksandrijske biblioteke - najstarije biblioteke antičkog doba dr. Ismail Serageldina, koji je i predsjedavajući Izvršnog vijeća svjetske digitalne biblioteke. Dr. Serageldin je za svoj rad u iskorijenjavanju siromaštva i borbi protiv netolerancije nagrađen brojnim odlikovanjima, među kojima Ordenom izlazećeg sunca japanskog cara i francuskim Ordenom legije časti.

Predsjednik Vujanović iskazao je visoko poštovanje za ukupni doprinos dr. Serageldina promovisanju mira i afirmaciji tolerancije u svijetu. Saopštio je posvećenost Crne Gore očivanju i unapređenju društva tolerancije, kao i afirmaciji multietničkog i multikonfesionalnog sklada. Istakao je da je Crna Gora privržena politici dobrosusjedske saradnje i da je pouzdan partner regionalnih inicijativa i organizacija.

Dr. Serageldin je ocjenio neophodnim dalji snažan angažman na politici mira u međunarodnim odnosima i sprečavanju svih formi netolerancije. Konstatovao je da je Crna Gora dobar primjer u regionu i šire kao država posvećena civilizacijskim vrijednostima i opredjeljena za politiku mira i tolerancije.

Predsjednik Crne Gore odlikovao je dr. Seregaldina Ordenom crnogorske zastave prvog stepena cijeneći njegov lični doprinos promociji vrijednosti Crne Gore, kao i spremnost na uspostavljanju saradnje Aleksandrijske biblioteke sa Nacionalnom Bibliotekom Crne Gore „Đurđe Crnojević“. opširnije
10.06.2017.

Predsjednik Vujanović primio organizatore i izvođače Made in New Jork Jazz festivala Montenegro 2017.
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je na Vili Gorica primio organizatore i izvođače Made in New Jork Jazz festivala Montenegro 2017, koji se po drugi put organizuje u Crnoj Gori. Tokom tri dana festivala, nastupiće neka od najvećih imena svjetske džez scene kao i regionalni džez umjetnici, što je sjajna promocija džeza u Crnoj Gori, ali i šansa da se afirmiše Crna Gora na svjetskoj mapi događaja kulture.

Iskazujući impresioniranost Crnom Gorom, renomirani gosti iz svijeta džeza su saopštili raspoloženje za nastavkom promocije džeza koji će i nadalje obogaćivati vrijednosti događaja muzičke kulture u Crnoj Gori. opširnije
08.06.2017.

Čestitka Predsjednika Mađarske Predsjedniku Crne Gore
Predsjednik Mađarske Janoš Ader uputio je čestitku predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću za punopravno članstvo Crne Gore u NATO-u, između ostalog navodeći:

Smatram da je evro-atlantska integracija od presudnog značaja za stabilnost i demokratski razvoj Zapadno-balkanskog regiona. Pristupanje Crne Gore NATO-u, što smatramo zajedničkim uspjehom Atlantskog saveza, dokazuje da uporni i konsekventni politički koraci na kraju donose željene rezultate. Posebno nam je drago da je NATO članstvu Crne Gore kao kontakt ambasada za NATO i Mađarska dala svoj aktivan doprinos.

Politički, ekonomski i kulturni odnosi naših država su se tokom proteklih godina dinamično razvijali. Zahvaljujući tome smo uspjeli uspostaviti blisko partnerstvo. Uvjeravam Vas da će Mađarska i dalje pružiti svu moguću podršku što bržem pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji. opširnije
07.06.2017.

Brisel: Crna Gora 29. članica NATO-a
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas se u sjedištu NATO-a obratio povodom učlanjenja Crne Gore u NATO, na Svečanoj ceremoniji podizanja crnogorske zastave.

Sa predsjednikom Vujanovićem u delegaciji su bili raniji Predsjednik Vlade Milo Đukanović i aktuelni i raniji ministri vanjskih poslova i odbrane.

Prenosimo govor Predsjednika:


Gospodine generalni sekretare,
Uvažene ekselencije,
Dame i gospodo,

Pričinjava mi izuzetnu čast i zadovoljsto da danas slavimo jedan od najvažnijih dana za Crnu Goru. Najveći uspjeh Crne Gore od obnove državne nezavisnosti. Ovaj dan smo dugo čekali i, zaista, ga zaslužili. Vjerujem da će 7. jun biti upamćen kao važan dan i za Alijansu. Osam godina nakon posljednjeg proširenja NATO dobija novu članicu.

Zastava Crne Gore će se ponosno vijoriti na jarbolu u sjedištu NATO-a kao simbol sigurne i prosperitetne budućnosti Crne Gore, koja sada i zvanično pripada evroatlantskoj porodici. Danas je sve u znaku budućnosti, svjetlije budućnosti koja Crna Gora čeka. Zato istoriju neću pominjati, osim što ću reći da je danas nesumnjivo istorijski dan za Crnu Goru.

Još od 2006, od kada je nezavisna Crna Gora ponovo na mapi Evrope, radili smo posvećeno na ispunjenju ovog cilja. Suočavali smo se sa mnogim izazovima, teškim i ponekad bolnim odlukama i reformama. Težak rad i zalaganje se uvijek adekvatno vrednuju. Savladali smo mnoge prepreke i u ovom procesu postali bolja država i društvo. Budite ubijeđeni da ćemo nastaviti da radimo da bi bili još bolji. Ovo nije kraj već početak nove Crne Gore. Države koja će nastaviti da slijedi svoje opredjeljenje ka Evropskoj uniji, za bolje društvo i napredak za dobro građana. Države koja će biti stabilnija i sigurnija. Koja je dobila novu šansu da iskoristi svoje potencijale za dobrobit svojih gradjana, sa više mogućnosti za ekonomski razvoj. Država koja će i dalje biti iskren, dobar susjed i primjer kako u izazovnom okruženju doprinijeti stabilnosti u našem regionu. Država koja će koristeći svoje pune kapacitete i mogućnosti da odgovori izazovima sa kojima se suočava Alijansa, Evropa i svijet.

Saveznik na koga možete da se oslonite. Saveznik koji može da računa na vas.

Ovaj dan je značaj ne samo za nas, već i za region u kome živimo. Još jedna država Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope se priključuje najjačem vojno-političkom Savezu, doprinoseći miru i stabilnostina na jugu Evrope. Članstvom Crne Gore u NATO, sjeverna obala Sredozemlja od Turske do Portugalije
postaje dio evroatlantske zajednice. Danas je potvrđena jedna od najuspješnijih politika NATO-a – politika otvorenih vrata. Time se šalje jasna poruka da je perspektivna članstva aktivna i da se težak rad nagrađuje.

Dame i gospodo,

Danas ne bismo bili ovdje da nije bilo neumornog zalaganja ljudi iz svih sfera društva koju su timski i posvećeno radili, vjerujući u našu evroatlantsku perspektivu. Danas su sa nama ovdje raniji Predsjednik Vlade Milo Đukanović i aktuelni i raniji ministri vanjskih poslova i odbrane kojima upućujem izraze poštovanja i zahvalnosti.

Takođe, ne bismo danas bili ovdje bez naših saveznika. Koristim priliku da, u ime Crne Gore, zahvalim na podršci i pomoći koju smo u kontinuitetu dobijali. Želim da zahvalim NATO-u i generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na njegovoj snažnoj podršci, savjetima i iskrenom prijateljstvu, koja odslikava njegovu viziju i važnosti politike otvorenih vrata i stabilnosti našeg regiona. Zahvaljujem članicama iz regiona koji su se naše uspjehe doživljavali kao svoje – Sloveniji, koja je bila četiri godine kontakt država NATO-a za Crnu Goru. Takođe, Hrvatskoj i Albaniji. Posebno se zahvaljujemo i Mađarskoj, posljednjoj kontakt državi NATO-a za Crnu Goru.

Zahvaljujem svim ostalim saveznicama koji su nas snažno podržavali i pružali savjetodavnu i ekspertsku pomoć. Sastajali smo se ovdje u Briselu, u Podgorici, sarađivali u okviru misija u Afganistanu, u izgradnji odbrane i bezbjednosti i jačanju političkog sistema i vladavine prava. Želim da zahvalim svim članicama NATO-a na brzoj ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.
Srećni smo što ovaj veliki dan dijelimo sa vama, kao i sve uspjehe do sada.

Dragi prijatelji,

Ovo je početak novog doba za Crnu Goru. Crna Gora će biti odgovoran saveznik, koji će poštovati, promovisati i štititi vrijednosti evro-atlantske zajednice kojoj zasluženo pripada. U decembru 2015.godine kada smo pozvani u NATO, konstatovali smo vam da je to početak jednog iskrenog prijateljstva. Danas počinjemo vrijedno savezništvo čije su spone snaga, solidarnost i jednistvo. Neka se naša zastava vječno vijori na jarbolu NATO-a i neka je vječna Crna Gora.

Hvala!
opširnije
07.06.2017.

Brisel: Vujanović - Stoltenberg
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je prije ceremonije podizanja crnogorske zastave ispred sjedista NATO imao bilateralni sastanak sa Generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stolentebergom.

Predsjednik je istakao značaj pristupanja Alijansi i spremnost Crne Gore da aktivno doprinese politikama NATO-a i promociji njenih vrijednosti i principa. Ponovio je značaj koji će pristupanje Crne Gore imati za region Zapadnog Balkana i naglasio da je Crna Gora spremna da podrži njegovu evropsku i evroatlantsku perspektivu. Tokom razgovora, razmotrena je i bezbjednosna situacija u regionu i šire.

Predsjednik Vujanovic se zahvalio na pomoći Generalnom sekretaru i drzavama Alijanse i odlikovao Generalnog sekretar Ordenom Crne Gore na lenti.

Generalni Sekretar NATO-a je istakao da je današnji dan značajan ne samo za Crnu Goru već i za NATO budući da je članstvom u NATO-u potvrdjena politika otvorenih vrata. Generalni sekretar se zahvalio na konstruktivnoj ulozi Crne Gore u regionu Zapadnog Balkana i istakao da će Crna Gora sasvim sigurno doprinijeti promociji vrijednosti i principa NATO-a u regionu. Još jednom je čestitao Crnoj Gori i gradjanima Crne Gore članstvo u NATO. opširnije
05.06.2017.

Predsjednik Vujanović primio ministra odbrane Slovačke
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici Petera Gajdoša, ministra odbrane Slovačke.

Predsejdnik Vujanović je iskazao zadovoljsgtvo bliskim i prijateljskim odnosima dvije države i dosadašnjom saradnjom ocjenjujući da je posjeta ministra odbrane potvrda dobre saradnje dvije države u sferi odbrane i saradnje dvije vojske kao i podsstreh da se ona proširi i bude primjer za nove sadržaje saradnje dvije države u svim oblastima.

Ministar odbrane Slovačke Peter Gajdoš se saglasio da dva ministarstva odbrane kvalitetno saradnjuju i da će dvije države, kao članice NATO-a, imati novi prostor saradnje za dobrobit dvije države i njihovih građana. Uručio je pismo Predsjednika Slovačke Andreja Kiska kojim, između ostalog čestitajući članstvo u NATO-u, konstatuje da je ono istorijska prekretnica bezbjednosti Crne Gore i njenih građana ali i doprinos bezbjednosti regiona. Da ona predstavlja nagradu napornog i vrijednog rada kojim se iskazala želja za podjelom zajedničkih vrijednosti koje obezbjeđuju dalji ukupni prospreritet Crne Gore. Istovremeno prenio je uvjeravanja o snažnoj podršci Slovačke evropskim integracijama Crne Gore. Uručio je i pismo ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, sadašnjeg Predsjednika Skupštine Ujedinjenih nacija koji je, čestitajući članstvo u NATO konstatovao da je Crna Gora vodeća zemlja Zapadnog Balkana u integracijama i koja ima jasnu i uspješnu budućnost. opširnije
04.06.2017.

Predsjednik Vujanović uputio saučešće Kraljici Ujedinjenog Kraljevstva
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je izraze saučešća Elizabeti II Kraljici Ujedinjenog Kraljevstva, između ostalog navodeći:

“Žaleći zbog gubitka života nevinih žrtava terorističkih napada u Londonu dijelimo bol porodica i građana Ujedinjenog Kraljevstva uvjereni da se samo udruženom aktivnošću međunarodne zajednice može boriti protiv terorizma. Crna Gora je čvrtso uz Ujedinjeno Kraljevstvo u očuvanju zajedničkih vrijednosti i borbi protiv terorizma”. opširnije
03.06.2017.

Slovenija: Predsjednik Vujanović na samitu Predsjednika država
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović učestvovaoje danas na Samitu predsjednika država procesa Brdo-Brioni, koji se održao na Brdu kod Kranja.

Na Samitu je učestvovao kao poseban gost i Predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Štajnmajer.

Nakon Samita Predsjednik Vujanović je dao izjavu za medije.

Želim da iskažem zadovoljstvo današnjim samitom na Brdu kod Kranja, na mjestu gdje je inicijativa Brdo-Brioni konstituisana. Da podijelim zadovoljstvo svih učesnika ovom vrijednom inicijativom, koja je, nakon prijema Hrvatske u EU, konstituisana da bi Hrvatska i Slovenija podstakle evropske i evroatlanske integracije država Zapadnog Balkana. Da bi afirmisali otvorenost, dijalog i iskrenost sa ambicijom da se riješe pitanja koja su neriješena na prostoru Zapadnog Balkana, i da se kroz to ide ka što boljem suživotu država Zapadnog Balkana. Kao i da se afirmiše ekonomsko povezivanje država Zapadnog Balkana kako bi se obezbijedio bolji kvalitet života u svakoj državi pojedinačno i u regionu Zapadnog Balkana u cjelini. Mislim da je ova inicijativa svojim učesnicima, visokim gostima iz država EU i iz Komisije EU i SAD-a dala šansu da oni upravo promovišu ciljeve inicijative Brdo – Brioni. Vjerujem da se naša javnost sjeća da su kao počasni gosti bili predsjednik Francuske Oland, kancelarka Merkel i u dva navrata predsjednik Austrije Hajnc Fišer i predsjednik Italije Matarela. Da smo danas imali počasnog gosta Frank Valtera Štajnmajera, predsjednika Njemačke, da je na jednom samitu gost bio Donald Tusk, predsjednik Evropskog savjeta, na jednom samitu Džozef Bajden, potpredsjednik SAD-a. Dakle, svi oni koji su promovisali ove ciljeve inicijative koji su podstakli EU da ona ovdje bude bliže i intenzivnije. Vi znate da sada imamo Berlinski proces koji afirmiše učešće EU u razvoju ekonomskog ovog prostora kroz infrastrukturu i to saobraćajnu i energetsku i vjerujem da će u Trstu afirmisati druge modele ekonomske saradnje država Zapadnog Balkana.

Veoma me raduje da se u okviru današnjih zaključaka afirmisao onaj da je suvereno pravo svake države da vodi svoju politiku i da niti jedna država ne smije da se miješa u unutrašnja pitanja svake države i unutrašnja pitanja regiona. To afirmiše suverenitet svake države i obavezuje i poruka je sa ovog Samita da one države koje imaju namjeru ili su to činile znaju da ovaj region i uopšte prostor Zapadnog Balkana uz Sloveniju i Hrvatsku veoma negativno doživljava miješanje u unutrašnje stvari bilo koje države. opširnije
02.06.2017.

Brdo kod Kranja: Predsjednik Vujanović sa članom Predsjedništva BiH
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uoči Samita Brdo Brioni, na Brdu kod Kranja sastao se sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Predsjednik Vujanović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović zajednički su konstatovali da Crna Gora i BiH su dobar primjer regiona bez otvorenih pitanja i sa širokim mogućnostima saradnje u obostranom interesu.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović čestitao je Crnoj Gori članstvo u NATO i naglaio da to ima regionalnu vrijednost uvjeren da će Crna Gora imati važne i ekonomske benefite od tog članstva i iskazao očekivanje podrške Crne Gore svim državama regiona koje imaju evroatlanske aspiracije. opširnije
02.06.2017.

Brdo kod Kranja: Sastanak Predsjednika Crne Gore i Makedonije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uoči Samita Brdo Brioni, na Brdu kod Kranja sastao se sa Predsjednikom Republike Makedonije Đorđem Ivanovim.

Predsjednik Vujanović je čestitajući izbor nove Vlade Makedonije iskazao uvjerenje da će Makedonija biti posvećena punom prosperitetu i afirmišući stabilnost unutrašnjih odnosa stvoriti uslove za dobrobit svih građana.

Predsjednik Ivanov čestitao je Crnoj Gori članstvo u NATO-u ocjenjujući da je ono doprinos regionalnoj stabilnosti i ohrabrenje za aspirante za veću posvećenost NATO integracija.

Predsjednici su zajednički konstatovali visok nivo bilateralnih odnosa uz obostranu spremnost da se oni i dalje unapređuju. opširnije
30.05.2017.

Bar: Predsjednik Vujanović na Međunarodnoj konferenciji o Diskriminaciji na radu i zapošljavanju
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović obratio se danas na Međunarodnoj konferenciji, koju su u Baru organizovali, Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, misijom OSCE u Crnoj Gori, Savjeta Evrope – Kancelarija u Podgorici i Regionalnog savjeta za saradnju – Kancelarija u Beogradu.

Tema konferencije je bila - Diskriminacija na radu i u zapošljavanju (slučaj Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine)

Prenosimo obraćanje Predsjednika:

Uvaženi učesnici konferencije,
Visoke međunarodne i državne zvanice,
Dame i gospodo,

Upućujući izraze poštovanja učesnicima konferencije želim uspješan rad ubijeđen u vrijedne poruke konferencije. Konferencija je odabrala aktuelnu temu Diskriminacije na radu i pri zapošljavanju u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Bio bih srećniji da nije upotrijebljena riječ slučaj Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, jer iz izlaganja šefice Misije OEBS-a i predstavnice Savjeta Evrope vidi se da ove tri države nijesu slučaj, nego da je ovo problem koji je ne samo regionalni, nego i globalni. Vjerujem prema pokazateljima koji će biti objektivni da će se iskazati da smo u nekom kontekstu koji pokazuje napor države, obavezu države uz stremljenje svih društvenih subjekata na njegovom rješavanju, ali svakako ne stanje koje će Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u ovoj oblasti učiniti slučajem. opširnije
27.05.2017.

Predsjednik Vujanović na Svečanoj akademiji karate kluba “Budućnost”
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je danas u Podgorici na Svečanoj akademiji dodijelio Orden crnogorske zastave II stepena Karate klubu “Budućnost” povodom jubileja 50 godina postojanja i obilježavanja 15 godina titule šampiona Evrope, kao i izvanrednih sportskih rezultata. opširnije
26.05.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Pakistan u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Islamske Republike Pakistan, Muhammad Syrus Sajjad Qazi-ja, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da dvije države nemaju međudržavnih ugovora niti dovoljno informacija o oblastima u kojima bi mogli sarađivati pa je ocijenio da diplomatska misija novoimenovanog ambasadora treba da bude posvećena iniciranju i unapređenju odnosa dvije države.

Ambasador Islamske Republike Pakistan Muhammad Syrus Sajad Qazi se saglasio da dvije države treba da formiraju ugovornu bazu i ispitaju u kojim oblastima mogu saradnjvati ocjenjujući da njegova diplomatska misija treba tome da bude posvećena. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
ne



Copyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora