26.05.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Island u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Islanda Martin Eyjolfsson-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik je iskazao visoko zadovoljstvo zbog prijateljskih odnosa Crne Gore i Islanda. Istakao je da se u Crnoj Gori sa zahvalnošću pamti da je Island prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore, ali i prva članica NATO-a koja je ratifikovala Pristupni protokol. Takođe je ukazao na potrebu snaženja normativno-pravne baze u cilju unapređenja saradnje, posebno u sferi ekonomije.

Ambasador Eyjolfssonl saglasio se sa ocjenom državnih odnosa i potrebom unapređenja ukupne saradnje, ističući da će svoju diplomatsku misiju posvetiti tom cilju. opširnije
25.05.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Letonije u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Letonije Vilmars Heninš-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik je iskazao visoko poštovanje za kontinuiranu podršku Letonije evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore. Ocijenjujući bilateralne odnose odličnim, naglasio je da postoji širok prostor daljeg unapređenja saradnje, naročito u oblasti ekonomije.

Ambasador Heninš, saglašavajući se sa ocjenom državnih odnosa i potrebom unapređenja ukupne saradnje, saopštio je da će u vršenju svoje diplomatske misije u Crnoj Gori biti posvećen unapređenju saradnje između dvije države. Čestitao je članstvo Crne Gore u NATO ukazujući da će NATO članstvo doprinijeti ekonomskom razvoju odnosa dvije države i ubrzati evropske integracije Crne Gore. opširnije
25.05.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Indije u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovane izvanredne i opunomoćene ambasadorke Indije Renu Pall, koja će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik je odnose dvije države ocijenio tradicionalno prijateljskim, ali nedovoljno afirmisanim na planu ekonomske saradnje. Ukazao je na potrebu kompletiranja ugovorne baze koja bi regulisala i podsticala ukupnu saradnju.Iskazao je zadovoljstvo saradnjuom u sferi kulture uz očekivanje da će se ona nastaviti i obogatiti.

Ambasadorka Pall saglasila se sa ocjenom državnih odnosa, saopštavajući da će njena diplomatska misija biti posvećena konkretnim projektima u oblasti ekonomije i kulture. Posebno je ocijenila vrijednom šansu saradnje u oblasti turizma za čiji bi dalji razvoj bilo neophodno uspostavljanje sezonske avio linije uz pojačane promocije turističkih i vrijednosti kulture obije države. opširnije
25.05.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovane izvanredne i opunomoćene ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Alison Kemp, koja će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na rezidentnoj osnovi.

Predsjednik je poželio dobrodošlicu ambasadorki Kemp, iskazujući posebno poštovanje tradicionalno bliskih odnosa dvije države.
Ukazao je na otvoren širok prostor za njihovo dalje unapređenje u sferi ekonomije. Zahvalio se Ujedinjenom Kraljevstvu na kontinuiranoj podršci našem procesu evropskih i evroatlanskih integracija.

Predsjednik je saopštio da Crna Gora dijeli bol Ujedinjenog Kraljevstva zbog nevinih žrtava terorističkog napada u Mančesteru, koji poziva ukupnu međunarodnu zajednicu na punu mobilnost u borbi protiv terorizma.

Ambasadorka Kemp se saglasila sa ocjenom ukupnih odnosa dvije države, ukazujući na konstruktivan doprinos Crne Gore stabilnosti čitavog regiona. Saopštila je uvjerenje daljeg unapređenja saradnje između dvije države i očekivanje njenog rasta i u sferi ekonomije. Iskazala je zadovoljstvo da predaje akreditive u danu koji je za Crnu Goru od posebnog značaja u NATO integracijama. opširnije
20.05.2017.

Predsjednik Crne Gore donio naredbu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore, izvrši počasna artiljerijska paljba u Prijestonici Cetine, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasna artiljerijska paljba će se izvršiti 20. maja 2017. godine u 18,00 časova, sa platoa “Ševrlja”. opširnije
17.05.2017.

Predsjednik Vujanović primio ambasadora Kraljevine Norveške u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je nerezidentnog ambasadora Kraljevine Norveške u Crnoj Gori Arne Sannes Bjornstad-a koji će u Crnoj Gori organizovati obilježavanje nacionalnog dana Norveške – Dana ustavnosti.

Čestitajući nacionalni praznik Norveške, Predsjednik Vujanović je iskazao uvjerenje unapređenja ukupnih odnosa Crne Gore i Norveške nakon našeg skorog punopravnog članstva u NATO-u. Ocijenio je da će to članstvo biti ohrabrenje unapređenja saradnje u oblasti ekonomije, kao i u ostalim oblastima. Podsjetio je da je Crna Gora usvojila Zakon o slobodnoj trgovini sa državama EFTA – Norveška, Island, Švajcarska i Lihenštajn – koji predstavlja dobar okvir za ekonomsku saradnju sa Norveškom. Naglasio je mogućnosti proširenja saradnje u energetici, ukazujući da je norveška firma „NTE“, sa EPCG suvlasnik preduzeća „Zeta Energy“, koje čine elektrane Glava Zete i Slap Zete.

Ambasador Bjornstad je istakao da je u povodu nacionalnog praznika Norveške želio da Predsjedniku Vujanoviću saopšti zadovoljstvo bilateralnim odnosima i, kao ambasador države koja je jedan od osnivača NATO-a, iskaže očekivanje inteziviranja saradnje između dvije države u svojstvu članica NATO-a. Ocijenio je da naše članstvo u NATO-u pruža nove mogućnosti saradnje. Obavijestio je Predsjednika i da će Norveška udvostručiti pomoć državama Balkana za njihove drštvene reforme. opširnije
13.05.2017.

Budva: Predsjednik Vujanović na “2BS NATO Forumu”
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govorio je danas na “2BS NATO Forumu” – godišnjoj konferenciji Atlanskog saveza Crne Gore, koji se održava u Budvi.

Prenosimo obraćanje Predsjednika Vujanovića:Uvažena predsjednice Republike Hrvatske Grabar-Kitarović, draga Kolinda,
Uvaženi predsjedniče Republike Slovenije gospodine Pahor, dragi Borute,
Visoke zvanice,
Vaše ekselencije,
Učesnici Foruma,

Ja želim prije svega da čestitam Atlantskom savezu na organizaciji ovog Foruma. Na tako uspješnim i uglednim učesnicima koji su bili na njemu i na sjajnim porukama koje su upućene. Da čestitam na odabiru trenutka za ovaj Forum, jer je on neposredno prije punopravnog članstva Crne Gore u NATO-u. Nakon godine dana u kojoj se nije moglo naslutiti da će se sve ovo dešavati i da će Crna Gora biti u NATO-u.

U skladu sa naslovom ovog Foruma mogu da kažem da je u protekloj godini Crna Gora dobila garanciju slobode. Dobila garanciju trajanja i mogućnost partnerstva sa evroatlantskim partnerima, koji će obezbijediti kvalitetan ekonomski razvoj, koji će osnažiti politički ugled Crnoj Gori i koji će obezbijediti za dobro svih građana Crne Gore njen razvoj. opširnije
11.05.2017.

Predsjednik Vujanović primio ministarku odbrane Republike Slovenije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici ministarku odbrane Republike Slovenije Andreju Katič.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da je saradnja Crne Gore i Slovenije u oblasti odbrane kontinuirano imala visok intezitet i bila veoma uspješna. Naglasio je posebno da je Slovenija u četvorogodišnjem periodu bila Kontakt država NATO-a za Crnu Goru i da je pružala ekspertsku pomoć ministarstvu odbrane. Ukazao je na visok značaj saradnje u mirovnim misijama kao i podršku i pomoć Slovenije Crnoj Gori u vanrednim situacijama elementarnih nepogoda. Saradnja u oblasti odbrane važan je dio ukupnih međudržavnih odnosa koji su u kontinuitetu ukazivali na otvorenost i bliskost dvije države. Iskazao je uvjerenje da će se i bilateralna i multilateralna saradnja uspješno nastaviti ističući poseban značaj Mješovite komisije za ekonomsku saradnju koja je planirala i realizovala brojne projekte dvije države.

Ministarka odbrane Slovenije Andreja Katič je potvrdila vrijednost partnerstva dva ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore i Slovenije konstatujući da se saradnja u svim oblastima uspješno ostvaruje sa jasnom perspektivom njenog afirmisanja i daljeg unapređenja. opširnije
10.05.2017.

Predsjednik Vujanović primio ministra vanjskih poslova Republike Turske
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Čavušoglua.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje za podršku Turske NATO integracijama Crne Gore ocjenjujući da će članstvo Crne Gore u alijansi dodatno podstaći ukupnu saradnju dvije države. Konstatovao je visok nivo odnosa u svim oblastima sa mogućnošću daljeg unapređenja, posebno u sferi ekonomije. Istakao je veliki značaj otvaranja turske Ziraat banke u Crnoj Gori koja će dodatno ohrabriti ekonomska partnerstva sa Turskom. Naglasio je posebno uvažavanje djelovanja Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA koja je realizovala preko 150 razvojnih projekata i planirala preko 20 novih projekata u skladu sa najneposrednijim interesima građana Crne Gore.

Ministr vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu se saglasio u odnosu na vrijednosti NATO integracija Crne Gore. Ocijenio je da treba zajednički iskoristiti prostor za dalje unapređenje saradnje uz jačanje ugovorne baze dvije države. Iskazao je očekivanje skore posjete Crnoj Gori predsjednika Republike Turske Erdogana, uvjeren da će ona biti potvrda sardžajnih bilateralnih odnosa i važan podsticaj njihovom daljem unapređenju.
opširnije
09.05.2017.

Predsjednik Vujanović uputio čestitku Predsjedniku Evropskog savjeta
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku Dana Evrope. U čestitci se između ostalog navodi:

“Želim da Vam uputim najsrdačnije čestitke u povodu 9-og Maja, Dana Evrope.

Dan Evrope je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Evrope. Sa Šumanovom deklaracijom evropske države su obezbijedile punu stabilnost i prosperitet. Evropska unija osigurala je trajni mir kontinentu koji je tokom istorije bio prostor brojnih ratova. Ona je donijela prava i prosperitet svim građanima njenih članica. Od svojeg zasnivanja Unija je jedan od najvažnijih faktora u rješavanju globalnih problema.

Crna Gora je učinala značajan napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. U tom kontekstu želim da iskažem zahvalnost institucijama i državama članicama za kontinuiranu podršku našem pristupnom procesu, kao i našu spremnost da sa punom posvećenošću nastavimo da radimo na ispunjavanju standarda neophodnih za članstvo.” opširnije
08.05.2017.

Predsjednik Vujanović uputio čestitku novoizabranom Predsjedniku Francuske Republike
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku novoizabranom Predsjedniku Francuske Republike Emanuelu Makronu. U čestitci se između ostalog navodi:

„U ime građana Crne Gore i lično upućujem Vam najsrdačnije čestitke na izboru za Predsjednika Francuske Republike.

Uvjeren sam da će Francuska, sa svojom posebnom vrijednošću u međunarodnoj zajednici, sa Vama kao Predsjednikom, ne samo ostvariti dalji napredak i prosperitet svojih građana već, i snažno doprinijeti rješavanju izazova u međunarodnoj zajednici.

Odnosi Crne Gore i Francuske utemeljeni su na tradicionalnom prijateljstvu naših građana, te na zajedničkim evropskim i evroatlanskim vrijednostima. Crna Gora je zahvalna Francuskoj za konzistentnu i važnu podršku našim evropskim i evroatlanskim integracijama i spremna je na punu posvećenost daljem unapređenju međusobne saradnje. Raduje me mogućnost da zajednički doprinosimo dobrobiti naših država i njihovih građana.“ opširnije
08.05.2017.

Predsjednik Crne Gore donio naredbu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović donio je naredbu da se povodom 9. maja – Dana pobjede (Dana Evrope), izvrši počasna artiljerijska paljba, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasna paljba će se izvršiti u Podgorici 8. maja 2017 godine u 18.00 časova sa platoa brda »Gorica«. opširnije
05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Islamske Republike Iran, Hossein Molla Abdollahija, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je konstatovao da u nedovoljnoj ekonomskoj saradnji treba ispitati prostore saradnje naglašavajući ulogu privredih komora i udruženja poslodavaca čiji bi zajednički kontakti bili od posebnog značaja. Ocijenio je da u okviru regionalnog projekta saradnje u oblasti turizma postoji mogućnost uključenja Crne Gore te da u tom smislu treba nastaviti aktivnosti na olakšanju i ubrzanju turističkih posjeta. Iskazao je očekivanje da takvoj ekonomskoj saradnji bude posvećena njegova diplomatska misija.

Ambasador Islamske Republike Iran, Hossein Molla Abdollahija je naglasio mogućnost uspostavljanja saradnje u oblasti ekonomije , nauke i kulture pri čemu je posebno istakao visoko interesovanje građana Irana za turističku posjetu ovom regionu obavještavajući da je održan turistički seminar u Teheranu gdje su prezentovane mogućnosti bolje turističke posjete Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. opširnije
05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Koreje u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Koreje Yoo Dae Jong-a , koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Ukazujući na prijateljske odnose Crne Gore i Republike Koreje, Predsjednik Vujanović je ocijenio nužnim da se u afirmaciji njihove saradnje, posebno na ekonomskom planu, uspostavi ugovorna osnova saradnje dvije države i identifikuju prostori moguće saradnje, prije svega kroz aktivnosti privrednih komora i odgovarajućih udruženja poslodavaca.

Saglašavajući se sa ocjenom odnosa dvije države ambasador Jong je iskazao odlučnost da svoju diplomatsku misiju posveti iniciranju ekonomske saradnje i snaženju ukupnih odnosa. Saopštio je poseban značaj NATO integracija Crne Gore koje, kroz povećanje nivoa bezbjednosti, povećavaju šanse investicionog ulaganja o čemu svjedoči i interesovanje njihovih kompanija za Crne Goru. opširnije
05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Države Katar u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Države Katar šeika Mubarak Bin Fahad Al Thani-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je odnose dvije države ocijenio prijateljskim sa velikim mogućnostima snaženja ukupne saradnje. Iskazujući zadovoljstvo do sada zaključenim međudržavnim sporazumima, ukazao je na spremnost Crne Gore za proširenje ugovorne baze u afirmaciji unapređenja saradnje, posebno u ekonomskoj sferi.

Ambasador Države Katar šeik Mubarak Bin Fahad Al Thani je saopštio namjeru pune posvećenosti unapređenju saradnje između dvije države. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora