05.05.2017.

Cetinje: Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora UAE u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulsalam Hareb Al Romaithi-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na rezidentnoj osnovi.

Poželivši dobrodošlicu u Crnu Goru novom ambasadoru, Predsjednik Vujanović je bilateralne odnose dvije prijateljske zemlje ocijenio sadržajnim i intenzivnim sa perspektivom njihovog kontinuiranog unapređenja. Ukazao je na intenzivnu razmjenu državničkih posjeta koje su podstakle ukupnu saradnju, iskazujući posebno poštovanje Krunskom princu šeiku Muhamed Bin Zajed Al Nahjanu za personalni doprinos njenom snaženju. Saopštio poštovanje za snažno prisustvo UAE na investicionom planu u Crnoj Gori, kao i za ukupnu podršku njenom ekonomskom razvoju. Iskazujući očekivanje da će skoro uspostavljanje redovne avio linije sa UAE značajno podstaći buduću saradnju i omogućiti bolju komunikaciju građana.Naglasio je uvjerenje angažmana ambasadora na daljem unapređenju ukupne saradnje dvije države.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulsalam Hareb Al Romaithi je iskazao zadovoljstvo odnosima između Crne Gore i UAE, naglašavajući da će njegova diplomatska misija biti posvećena njihovom daljem unapređenju. opširnije
04.05.2017.

Podgorica, Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori Ian Whitting-a.

Predsjednik je iskazao posebno poštovanje tradicionalno bliskih odnosa dvije države i intenzivne saradnje u svim oblastima, ukazujući na otvoren širok prostor za njihovo dalje unapređenje u sferi ekonomije. Zahvalio se Ujedinjenom Kraljevstvu na kontinuiranoj podršci našem procesu evropskih i evroatlanskih integracija, naglašavajući da je brza i transparentna ratifikacija Pristupnog protokola u Londonu dala zamah ukupnom procesu. Posebno se zahvalio ambasadoru Whitting-u za snažan personalni doprinos na održanju i unapređenju saradnje između dvije države, te saopštio visoko poštovanje za njegovu važnu diplomatsku misiju u Crnoj Gori.

Ambasador Whitting ocjenio je da je Crna Gora dobar primjer u regionu, posebno ukazujući na njen konstruktivan doprinos stabilnosti čitavog regiona. Iskazujući zadovoljstvo bilateralnim odnosima istakao je uvjerenje daljeg unapređenja saradnje između dvije države i očekivanje njenog rasta i u sferi ekonomije. opširnije
03.05.2017.

Podgorica: Predsjednik Vujanović na Šestom samitu Evropska Unija - Jugoistočna Evropa
Obraćanje predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića na kraju Šestog samita Evropska Unija - Jugoistočna Evropa koji se održava danas u hotelu „Hilton“ u Podgorici sa temom: „Evropa razmatra: može li Crna Gora dostići stabilnost i rast“.Uvaženi organizatori samita,
Visoke zvanice,
Vaše ekselencije,
Cijenjeni gosti,
Dame i gospodo,

Prije svega iskazujem poštovanje The Economist Events da je svoj šesti samit EU-JIE odlučio da održi u Crnoj Gori i to upravo sada. U Crnoj Gori čija je ekonomska i ukupna politika posvećena stabilnosti i rastu što je i tema ovog samita. Takođe, da se samit održi nakon donošenja odluke Crne Gore o ulasku u NATO i neposredno pred samit Berlinskog procesa, koji će se ovog ljeta održati u Italiji, i biti posvećen nastavku podrške EU razvoju država Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj integraciji.

Za Crnu Goru NATO alijansa, sem bezbjednosne i političke dimenzije, ima i važan ekonomski značaj. Članstvo u ovom velikom savezu Crnoj Gori daje mogućnost intezivnije ekonomske saradnje sa članicama, a kroz veći stepen bezbjednosti, i bolje uslove za investicije, za valorizaciju turističke i vrijednosti kulture a time i značajnu šansu za ukupni ekonomski razvoj. opširnije
29.04.2017.

Predsjednik Crne Gore uputio čestitku novoizabranom Predsjedniku Republike Albanije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je uputio čestitku novoizabranom Predsjedniku Republike Albanije Iljiru Meti. U čestitci se između ostalog navodi:

“U ime građana Crne Gore i lično, upućujem Vam iskrene čestitke na izboru za Predsjednika Republike Albanije. Uvjeren sam da je Vaš izbor u najboljem interesu Albanije, te jačanja regionalne stabilnosti i saradnje u regionu.
Koristim priliku da iskažem poštovanje za sadržajne odnose Crne Gore i Albanije. Naša stalno rastuća saradnja oslanja se na tradicionalnom prijateljstvu i obostranom interesu za napredak naših država i ostvarivanju prosperiteta građana. U tom duhu želim da saopštim ličnu spremnost zajedniče posvećenosti na jačanju veza između naših država, saradnje u okviru NATO-a i ubrzanja evopskih integracija.” opširnije
22.04.2017.

Predsjednik Vujanović na 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore
Predsjednik Crne Gore prisustvovao je danas 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore.

Prenosimo izjavu predsjednika Vujanovića:

Želim da i ovom prilikom uputim čestitku 6. Kongresu SUBNOR-a i Antifašista Crne Gore i da iskažem, kao uvijek, poštovanje za njihova pregnuća i posvećenost i naravno zadovoljstvo da su svi gosti, posebno gosti van Crne Gore, prepoznali vrijednost našeg antifašizma i iskazali mu maksimalno poštovanje. Siguran sam da će taj duh antifašizma, kao vječna vrijednost Crne Gore, i na ovom Kongresu dobiti svoju punu potvrdu. opširnije
21.04.2017.

Predsjednik Vujanović uručio nagrade Privredne komore Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je povodom Dana Privredne komore uručio godišnje nagrade najuspješnijim kompanijama i pojedincima za 2016. godinu.

Nagrada za uspješno poslovanje dodijeljena je Centru za ekotoksikološka ispitivanja doo iz Podgorice, nagrada za društvenu odgovornost dodijeljena je Regionalnom ronilačkom centru za podvodno deminiranje i obuku ronilaca, nagrada za inovativnost dodijeljena je Business Inteligence Consulting doo iz Podgorice i nagrada za unapređenje menadžmenta dodijeljena je Sretenu Mrvaljeviću, direktoru JU ’’Lovćen’’ Bečiće.

Prenosimo izlaganje predsjednika Vujanovića:

Uvaženi predsjedniče Privredne komore,
Potpredsjedniče Vlade,
Visoke državne i lokalne zvanice,
Vaše ekselencije,
Cijenjeni dobitnici nagrada,
Dame i gosti,

Prije svega želim da u svoje ime, i u ime svih vas, čestitam ovogodišnjim dobitnicima nagrade Privredne komore Crne Gore. Prepoznajući u toj nagradi njihovo javno priznanje vrijednog i uspješnog djelovanja, ali isto tako i uput da nastave sa takvim djelovanjem i budu i nadalje dobar primjer koji treba slijediti. Znajući njihov rad, a i dobijajući informacije koju smo danas čuli, uvjeren sam da će to biti tako, i ponavljam čestitke i iskazujem uvjerenje da će ih i ostali slijediti. Prošla godina je bila godina u kojoj su oni i ostali djelovali, ostvarujući ekonomski razvoj Crne Gore sa porastom BDP od 2,5%. opširnije
20.04.2017.

Predsjednik Vujanović primio delegaciju SUBNOR-a i antifašista Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas delegaciju SUBNOR-a i antifašista Crne Gore koju su sačlinjavali prof. Ljubomir Sekulić, vd predsjednik, potpredsjednik Zuvdija Hodžiđ, potpredsjednik i Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar.

Predstavnici boračke organizacije su upoznali predsjednika Vujanovića sa sadržajima priprema za Šesti kongres SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, kao i o programskim aktivnostima iz domena svog djelovanja.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljstvo što će Kongres imati međunarodni karakter i poštovanje za doprinos koji boračka organizacija ima u očuvanju tekovina NOB-a i antifašizma. Naglašeno je da misija antifašizma i dalje traje afirmacijom neprolaznih vrijednosti ove civilizacijske ideje od nemjerljivog značaja za čovječanstvo. opširnije
15.04.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao veliki hrišćanski praznik
„Povodom vaskršnjih i uskršnjih dana, svještenstvu i svim vjernicima i vjernicama pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru, sreći i spokojstvu proslave ovaj veliki praznik.

Neka istovremenost proslave vaskršnjih i uskršnjih dana podstakne slogu i bude prilika za radosna porodična i prijateljska okupljanja. Afirmišimo ljepotu zajedničkog života, razumijevanja i poštovanja različitosti. Na putu ostvarenja iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan, istrajmo u očuvanju međukonfesionalne i multietničke harmonije – tih neizmjernih vrijednosti našeg društva, na kojima temeljimo napredak naše Crne Gore, čijem smo dobru svi posvećeni.

U to ime još jednom Vam čestitam veliki praznik“, navodi se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
12.04.2017.

Predsjednik Vujanović sa delegacijom Senata SAD predvođenom senatorom John McCain-om
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je razgovarao sa delegacijom Senata SAD predvođenom senatorom John McCain-om.

Predsjednik Vujanović je iskazao najveće poštovanje Sjedinjenim Američkim Državama za kontinuiranu podršku našim NATO integracijama i ratifikaciji Pristupnog protokola u Senatu i njenu potvrdu od Predsjednika Trampa. Posebno je istakao lični doprinos senatora McCain-a, koji je prepoznao značaj integracije Crne Gore u NATO i u Senatu jasno saopštio koja je vrijednost te integracije za Crnu Goru, region i sam NATO. Saopštio je uvažavanje odluke senatora McCain-a da posjeti region u vremenu kada postoji osjetljivost u nekim i među nekim zemljama regiona, kao i za iskazan stav da sve probleme treba rješavati dijalogom u funkciji stabilnosti i mira.

Senator NcCain je iskazao zadovoljstvo usješnim okončavanjem pristupnog procesa NATO-u i činjenicom da će izvjesno uskoro biti njegova punopravana članica. Istakao je zadovoljstvo bliskim partnerstvom Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i uvjerenje da će se izdašni prirodni i ekonomski resusi Crne Gore iskoristiti u funkciji prosperiteta i boljeg života svih građana Crne Gore. opširnije
10.04.2017.

Predsjednik Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Austrije
Danas je Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Austrije u Crnoj Gori Johann Frohlich-a.

Predsjednik je iskazao posebno zadovoljstvo bliskim i sadržajnim bilateralnim odnosima Crne Gore i Austrije, saopštavajući očekivanje daljeg unapređenja saradnje, posebno u sferi ekonomije. Ukazao i na vrijednu saradnju u oblasti odbrane sa uvjerenjem da će se ona nastaviti. Zahvalio se Austriji na snažnoj i kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Crne Gore kao i ambasadoru Frohlich-u lično na uspješnoj diplomatskoj misiji posvećenoj daljem razvoju saradnje dvije države.

Ambasador Frohlich ocjenio je da je Crna Gora postigla veliki uspjeh u procesu evropskih integracija, naglašavajući da će Austrija nastaviti da ih podržava. Saglasio se da postoji prostor daljeg unapređenja, inače dobrih, odnosa dvije države, konstatujući da je Crna Gora lider regiona u integracijama uz uvjerenje da će to i nadalje biti.

U razgovoru je učestvovao i ataše za odbranu pukovnik Thomas Ahammer. opširnije
09.04.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao jevrejski praznik Pesah

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku Jaši Alfandariju, predsjedniku Jevrejske zajednice Crne Gore, povodom jevrejskog praznika Pesah.

„Svim građanima i građankama Crne Gore jevrejske vjere, pripadnicima i pripadnicama Jevrejske zajednice i Vama lično, čestitam Pesah i upućujem iskrene želje za mir, dobro zdravlje i sreću.

Istrajmo u opredjeljenju da zajedništvo i poštovanje međuvjerskog i međuetničkog sklada bude trajna vodilja našim mislima i djelima. Nek vječna i uzvišena poruka velikog praznika bude podrška snaženju povjerenja i ravnopravnosti na kojoj počiva srećna budućnost naše Crne Gore i svih njenih građana.

U to ime još jednom Vam čestitam Pesah, veliki jevrejski praznik slobode, pravde i dostojanstva“, navodi se u čestitki. opširnije
04.04.2017.

Predsjednik Vujanović na 20. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas u Mostaru otvaranju 20-tog sajma privrede. Predsjednik Vujanovic je nakon svečane ceremonije sa zvaničnicima iz regiona obišao sajam i tom prilikom odgovorio je na pitanja novinara.

Pitanje novinara: Koliko je ovakav sajam prilika i za privredu, ali prije svega i za politiku?

Odgovor Predsjednika:

Želim da iskažem zadovoljstvo prisustvom ovako vrijednom i velikom sajmu koji obilježava 20. godina svog trajanja, a koji je ove godine za partnera imao Hrvatsku i njenu ekonomiju i promovisao kineski projekat 16+1. Dakle, sve ono što je veliki interes Crne Gore da se na ovom prostoru prikaže kao država koja jeste ozbiljan partner sa kvalitetnom ponudom i sa svojim izlagačima koji su promovisali proizvode Crne Gore, a koji imaju svoju vrijednost i prepoznatljivost.

Bila je ovo naravno i prilika da kroz mogućnost ekonomske saradnje iskažemo potrebu i političkog partnerstva i da ekonomska pitanja učinimo pitanjima koja su na prvom mjestu i od posebne važnosti . Da pokažemo da kroz ekonomiju možemo da gradimo i političko približavanje i stabilnost. opširnije
04.04.2017.

Vujanović uputio telegram saučešća Putinu
Povodom terorističkog napada u Sankt Petersburgu Predsjednik Crne Gore Filip Vujanovic uputio je telegram saučešća Predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u kojem se pored ostalog navodi:

“U ime građana Crne Gore i lično, upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća zbog ogromnog gubitka ljudskih života u tragediji terorističkim napadom u podzemnoj željeznici u Sankt Petersburgu.

Svi mi u Crnoj Gori primili smo vijest o nevino stradalim sa dubokom tugom i osjećajem ogorčenosti zbog ovog bezumnog nasilja. U mislima smo sa porodicama i prijateljima nevinih žrtava. Crna Gora dijeli bol Rusije u žalosti.

Uvaženi Predsjedniče, ova tragedija je još jedno upozorenje da se terorizam mora iskorjeniti, odlučnom akcijom međunarodne zajednice. Uvjeren sam da će državne institucije Ruske Federacije preduzeti sve kako bi planere i izvršioce ovog terorističkog napada priveli pravdi”. opširnije
03.04.2017.

Mostar: Vujanović - Vučić
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Mostaru sa Premijerom Republike Srbije i novoizabranim Predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik Vujanović čestitao je Aleksandru Vučiću pobjedu na juče održanim predsjedničkim izborima u Srbiji, nakon sastanka Predsjednik Vujanović je dao izjavu za medije.


Predsjednik je iskazao zadovoljstvo što je imao priliku da, neposredno nakon pobjede novoizabranog predsjednika gospodina Aleksandra Vučića, čestita jasnu i čistu pobjedu u ambijentu koji je kompletna međunarodna zajednica ocijenila da je demokratski i sa uvjerljivim rezultatom, za koji je bio ubijeđen da svi treba da ga ispoštuju. Bila je ovo prilika da mu poželim da sa odgovorne dužnosi uspješno doprinosi dobru Srbije i svim njenim građanima. Da nastavi politiku koju je imao kao premijer doprinosa stabilnosti regiona, partnerstva i saradnje u regionu.

U odnosu na bilateralne odnose, iskazao sam uvjerenje da će nastaviti da bude posvećen unapređenju odnosa Crne Gore i Srbije u svim oblastima. Ubijeđen sam da je ekonomija naša najveća šansa saradnje i da postoji mnogo zajedničkih projekata na kojima treba da radimo , a da, prosto, treba iskoristiti Berlinski proces da ih kandidujemo i da vežemo ono što je podrška i pomoć EU u infrastrukturnim projektima, u saobraćajnoj infrastrukturi i energetskoj i da, koristeći zajedničke prirodne i ekonomske resurse, doprinesemo ekonomskom dobru i Crne Gore i Srbije. Naš zadatak je da svim građanima obezbijedimo bolje uslove za život, da obezbijedimo bolji standard, i naša politička i državna aktivnost mora da bude ciljana jednom takvom ostvarenju. U tom smislu sam ubijeđen da će novoizabrani predsjednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić u Crnoj Gori za jedan takav odnos imati pravog i iskrenog partnera.

Razgovarali smo, naravno, i o konkretnim pitanjima, procijenili da imamo uslova za unapređenje odnosa u sferi ekonomije u svim oblastima, govorili o onome što je, nesumnjivo, potreba saradnje dvije Vlade i ohrabrenje te saradnje. Bio sam, naravno, u prilici da prepoznam da će novoizabrani predsjednik Srbije maksimalno podržavati sve što je u zajedničkom interesu bliskih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Srbije. opširnije
03.04.2017.

Mostar: Vujanović - Čović
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji će na poziv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja 20. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, sastao se danas sa Draganom Čovićem. Nakon sastanka Vujanović i Čović su dali izjave za medije.

Dragan Čović:

Zadovoljstvo mi je da vas mogu pozdraviti ovdje i da sam danas imao čast razgovarati sa gospodinom Filipom Vujanovićem, predsjednikom Crne Gore, prijateljem sa kojim evo sve češće imamo mogućnost razmjenjivati stavove, približavati se zajedničkim projektima, kada je evroatlanski put u pitanju. Čestitao sam, između ostalog, evo i završni čin, sami završetak i formalizacije članstva NATO saveza za Crnu Goru. To uveliko pomaže i našem putu kad je u pitanju Bosna i Hercegovina i MAP-u i naravno razgovarali smo, prije svega, o gospodarskim temama, politike smo vrlo malo stavili, s obzirom da je sve uočnica 20-tog Sajma gospodarstva u Mostaru i ono što možete očekivati da ćemo mi bar jednom u mjesec-dva dana imati međusobnu komunikaciju na razini tri člana Predsjedništva, ili pojedinačno neko od nas, sa predsjednikom Crne Gore, kako bi držali jedan pravi prijateljski, pozitivan odnos odnosno ostvarili jednu klimu dobrog ozračja koje se može prenijeti pozitivno na čitavo područje.

Vujanović: Evo i ja da iskažem saglasje sa domaćinom i dragim prijateljem, članom Predsjedništva, Draganom Čovićem. Da iskažem zadovoljstvo kontinuiteta naše komunikacije, i uvijek zadovoljstvo naših odnosa koji jesu i sadržajni i prijateljski, bliski i nesumnjivo dobar primjer ovog regiona. Kao što je saopšteno, razgovarali smo o privrednim temama. Mislim da u ovim uslovima prenapregnutog političkog ambijenta koji imamo, privredne teme predstavljaju nešto što relaksira i što obavezuje, prije svega. Mi smo ovdje da ponudimo bolji ekonomski ambijent, da ponudimo nova radna mjesta, da ponudimo bolji životni standard. Imamo uslova za to. Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju prostora za saradnju. Mi smo opredijeljeni toj saradnji i naši sastanci su u funkciji te saradnje. Raduje me da će ovaj jubilarni Sajam privrede u Mostaru biti nova potvrda snažne ambicije Mostara i ovog dijela Bosne i Hercegovine da sarađuje i dobra promocija svih onih koji ovdje dođu. Biće u prilici da pokažu šta imaju i šta nude i na koji način projektuju svoju privrednu saradnju. Zato me raduje da sam ovdje. Raduje me da je ovo jedan novi doprinos boljoj ekonomskoj saradnji dvije države.

Pitanje novinara: Šta ulazak Crne Gore u NATO znači za region?

Odgovor Predsjednika:

Znači doprinos stabilnosti regiona. Mi smo u NATO-u slijedom naše geografske pozicije. Dakle, Crna Gora je na dijelu Jadrana i na dijelu Mediterana gdje se zatvara prsten NATO-a. I bilo je prosto geografski logično da pripadamo toj vojnoj i političkoj alijansi i da time doprinesemo stabilnosti našeg regiona. Takođe za Crnu Goru znači šansu za ekonomski boljitak. Uvijek je to jedna nova šansa da pokažete da ste ekonomski vrijedni, da dobijete bolji rejting, da turistički budete privlačniji. Naravno ima svoju političku vrijednost, jer u okviru te velike porodice imate lakšu i bolju komunikaciju. NATO nikada nijesmo doživljavali u Crnoj Gori kao odnos protiv bilo koga, nego kao stratešku potrebu Crne Gore da doprinese stabilnosti, da doprinese svom razvoju i da doprinese boljitku svih svojih građana. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora