13.02.2017.

Čestitka Predsjendika Vujanovića
Danas je Predsjednik Vujanović uputio čestitku Franku Valteru Štajnmajeru u povodu njegovog izbora za Predsjednika Savezne Republike Njemačke. U čestitci se, između ostalog, navodi:

„Želim da vam uputim iskrene čestitke u povodu Vašeg izbora za Predsjednika Savezne Republike Njemačke i da Vam poželim svaki uspjeh u obavljanju Vaše visoke dužnosti.

Koristim priliku da iskažem duboku zahvalnost za snažnu podršku Njemačke koju u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u provođenju dubokih političkih i socioekonomskih reformi tokom više godina, kao i u njenim evropskim i NATO integracionim procesima. U tom kontekstu želim da ukažem na Vaš lični doprinos u svojstvu ministra inostranih poslova Njemačke i da Vam srdačno se zahvalim na njemu“. opširnije
13.02.2017.

Podgorica: Državni savjet za sprečavanje zloupotreba droga
Danas je u u Institutu za javno zdravlje održana sjednica Državnog savjeta za sprječavanje zloupotrebe droga kojim je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. U radu su učestvovali i ministar zdravlja, Kenan Hrapović i ministar prosvete Damir Šehović.

Državni savjet je razmotrio informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije o aktivnostima na sprečavanju i suzbijanju krijumčarenja i zloupotreba opojnih droga za 2016 godinu i konstatovao da su u ovom period otkriveno 188 krivičnih djela, što je uvećanje od 2,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, sa 155 krivičnih prijava protiv194 lica.
Afirmišu se značajni rezultati crnogorske polcije u broju zaplijena opojnih droga tokom 2016 godine. Konstatovana je efikasna saradnja crnogorska policije sa policijama iz država u okruženju, kao i na širem međunarodnom nivou, učešćem i vođenjem međunarodnih istraga i kroz povećanje broja realizovanih akcija. Podržane su i preventivne aktivnosti Odsjeka za borbu protiv droge koji po međunarodnim standardima vrše prevenciju – edukaciju stanovništva o štetnosti konzumiranja droga putem održavanja javnih tribina, predavanja u školama, asistencijama u lokalnim kancelarijama za borbu protiv narkomanije i NVO sektoru. opširnije
10.02.2017.

Predsjednik Vujanović primio novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Mađarskoj
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas novoimenovanog ambasadora Crne Gore u Mađarskoj Aleksandra Moštrokola na završni razgovor pred preuzimanje dužnosti.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo sadržajnim i intenzivnim odnosima dvije države, naglašavajući visoko poštovanje Crne Gore snažne i kontinuirane podrške Mađarske našim evropskim i evroatlantskim integracionim procesima. Konstatovao je, uz zadovoljstvo ekonomskom saradnjom, da postoje velike mogućnosti njenog unapređenja, navodeći u tom kontekstu turizam, industriju i saobraćajnu infrastrukturu.

Ambasador Moštrokol je saopštio da će svoju diplomatsku misiju posvetiti daljoj afirmaciji saradnje između dvije zemlje, u ambijentu prijateljstva i potpunog razumijevanja, ocjenjujući svoje pripreme sadržajnim i obuhvatnim.

Predsjednik je iskazao poštovanje prethodnom ambasadoru Mirsadu Biboviću za uspješnu diplomatsku misiju. opširnije
08.02.2017.

Predsjednik Vujanović primio admirala Bokeljske mornarice
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas Antuna Zbutegu, admirala Bokeljske mornarice, sa saradnicima.

Antun Zbutega je upoznao Predsjednika sa programskim aktivnostima Bokeljske mornarice ističući da je upis na listu nematerijalne baštine UNESKO jedan od prioriteta organizacije, kao i izmjena njenog formalno – pravnog statusa.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje za Bokeljsku mornaricu koja već 1200 godina, uprkos brojnim istorijskim iskušenjima kroz koje su prolazili Kotor, Boka i Crna Gora, čuva vrijednosti solidarnosti, sloge, zajedništva, tolerancije i suživota.

Predsjednik je istakao značaj svestrane afirmacije Bokeljske mornarice i njene dalje institucionalne podrške u cilju očuvanja tradicija na kojima počiva ova vrijedna organizacija.

Predsjednik Vujanović je naglasio da Povelju počasnog admirala Bokeljske Mornarice, koja mu je ovom prilikom uručena, doživljava kao iskaz razumijevanja ovakvog stava prema ovoj uglednoj organizaciji. opširnije
07.02.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan Opštine Golubovci
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je svim građanima i građankama, odbornicima i odbornicama, predsjedniku Skupštine Milenku Marašu i predsjedniku Opštine Dušanu Radonjiću Dan Opštine Golubovci – 8. februar i vrijedan jubilej – deset godina od osnivanja Gradske Opštine Golubovci.

Činim to sa uvjerenjem da će Opština Golubovci, kroz kvalitetnu saradnju državnih institucija i lokalne samouprave, opredijeljenih da istraju u uspješnoj valorizaciji bogatih resurse ovog kraja uspješno ostvarivati razvojne ciljeve za dalji napredak i dobrobit svih građana Crne Gore.

U to ime još jednom vam čestitam Dan Opšine Golubovci i srdačno vas pozdravljam, navodi se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
07.02.2017.

Pismo Generalnog sekretara UN Antonia Gutereša predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo generalnog sekretara UN Antonia Gutereša, koje u cjelosti prenosimo:
Ekselencijo,

„Najljubaznije se zahvaljujem na Vašoj čestitki. Počastvovan sam i dirnut Vašim povjerenjem.

Mogućnost da se vratim da bih još jednom služio Ujedinjenim nacijama nije samo velika privilegija, već u meni pokreće duboki osjećaj pokornosti i odgovornosti. Današnji globalni izazovi su kompleksni i jedino inspirišu na pokoran pristup , u kojem Generalni sekretar radi zajedno sa svojim partnerima i stavlja svoje usluge na raspolaganje kako bi se pronašla rješenja u korist svih.

Radujem se bliskoj saradnji sa Crnom Gorom tokom mog mandata, i želim da iskažem svoju zahvalnost na vašoj posvećenosti Ujedinjenim nacijama. Naša saradnja će biti neophodna u pronalaženju odgovarajućih rješenja za globalne izazove kao što su klimatske promjene i realizovanje Agende za održivi razvoj do 2030. Takođe želim da istaknem pozitivnu ulogu Crne Gore u jačanju regionalne saradnje i izražavam spremnost da podržim sve inicijative u pravcu rješavanja zaostalih pitanja i pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Radujem se skorom susretu sa Vama i našim zajedničkim naporima na pronalaženju rješenja za aktuelne globalne izazove.

Vaša ekselencijo, molim Vas da primite izraze moje zahvalnosti i visokog uvažavanja”. opširnije
06.02.2017.

Predsjednik Vujanoviš primio ambasadora Azerbedžana
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici ambasadora Republike Azerbejdžan Eldar Hasanov-a.

Predsjednik Vujanović je iskazao maksimalno poštovanje za intezivne i sadržajne odnose dvije države, naglašavajući lični doprinos ambasadora i visok kvalitet njegove diplomatske misije. Ocijenio je da postoje mogućnosti daljeg unapređenja saradnje uz potrebu zajedničke posvećenosti korišćenju tih mogućnosti.

Ambasador Hasanov se saglasio da je za relativno kratko vrijeme učinjeno mnogo u saradnji dvije države, što upućuje na mogućnost unapređenja naše saradnje u svim oblastima. Naglasio je mogućnosti daljeg razvoja saradnje u oblasti turizma ali i ekonomije u cjelini. opširnije
06.02.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novimenovanog ambasadora Maroka u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Kraljevine Maroko Mohammed Amine Belhaj-a, koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je ocijenio da je neophodno ojačati ugovornu bazu dvije države što će olakšati i ubrzati saradnju u svim oblastima. Konstatovao je da postoje mogućnosti proširenja saradnje u oblasti eknomije, posebno u oblasti turizma i poljoprivrede. U tom smislu bilo bi značajno uspostaviti intezivniju saradnju privrednih komora i obezbijediti bolje uslove privrednog povezivanja.

Ambasador Maroka Mohammed Amine Belhaj se saglasio da postoji širok prostor saradnje i da se dominantno treba fokusirati na ekonomsku saradnju ocjenjujući da postoji mogućnost da se u obostranom interesu ona unaprijedi. Zato je planirao punu posvećenost toj dimenziji svoje diplomatske misije, uvjeren u njen uspjeh.
opširnije
27.01.2017.

Predsjednik Crne Gore objavljuje broj i strukturu pomilovanja za 2016. godinu
Na osnovu člana 16 stav 4 Zakona o pomilovanju ("Sl. list CG" br. 31/12), Predsjednik Crne Gore objavljuje broj i strukturu pomilovanja za 2016. godinu:

U periodu od 01.01. do 31.12.2016. godine, Predsjednik Crne Gore je odlučivao o 213 molbi za pomilovanje osuđenih lica. Sve molbe za pomilovanje su prošle zakonom predviđenu proceduru, i u 6 slučajeva Predsjednik Crne Gore je donio odluke kojima je uvažio molbe za pomilovanje osuđenih lica, pri čemu je u svim slučajevima postojao pozitivan predlog Ministarstva pravde prema njihovoj opravdanosti.

Od naznačenog broja uvaženih molbi za pomilovanje Predsjednik Crne Gore je u 1 slučaju izrečenu zatvorsku kaznu zamijenio uslovnom osudom u 3 slučaja zatvorske kazne su zamijenjene novčanom kaznom, u 1 slučaju Predsjednik Crne Gore je oslobodio osudjeno lice od izvršenja preostalog dijela izrečene kazne zatvora u trajanju od 4 mjeseca i 27 dana, u 1 slučaju kazna zatvora je zamijenjena kaznom rada u javnom interesu.

Struktura krivičnih djela za koja su donijete odluke o pomilovanju je sljedeća: opširnije
27.01.2017.

Predsjednik Vujanović primio predsjednika Specijalne olimpijade za Evropu
Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, primio je danas, Davida S. Evangelistu, predsjednika Specijalne olimpijade za Evropu i potpredsjednika Svjetske specijalne olimpijade, sa saradnicima.

Evangelista je upoznao predsjednika Vujanovića sa radom i programskim sadržajima organizacije koja na međunarodnom nivou postoji od 1986. i pridruženi je član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Takođe je istakao da je Osnovna misija Specijalne olimpijade afirmacija sporta i unapređenje života osoba sa intelektualnim invaliditetom. Istakao značaj uključivanja Ministarstva sporta, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete za što uspješniju realizaciju ciljeva Specijalne olimpijade.

Predsjednik Filip Vujanović je iskazao poštovanje za rad i humana opredjeljenja pokreta Specijalne olimpijade-globalne organizacije koja kroz sport i sportske aktivnosti nastoji da osobama sa intelektualnim invaliditetom omogući bolju društvenu integraciju. Predsjednik Vujanović je iskazao uvjerenje da će Olimpijski komitet Crne Gore doprinijeti da ova organizacija zaživi u Crnoj Gori i postane respektabilan dio Specijalne olimpijade, u skladu sa našim opredjeljenjem unapređenja položaja osoba sa intelektualnim invaliditetom i njihovim uključivanjem u sve oblasti društva, na ravnopravnoj osnovi. Predsjednik Vujanović je istakao uvjerenje da će Vlada Crne Gore u skladu sa svojim nadležnostima dati doprinos afirmaciji misije koju promoviše Specijalna olimpijada.

Na sastanku je učestvovao i predsjednik Olimpijskog komiteta Crne Gore Duško Simonović, sa saradnicima. opširnije
23.01.2017.

Predsjednik Crne Gore uputio saučešće Predsjedniku Mađarske
U povodu tragičnog udesa madjarskog autobusa u Italiji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća Predsjedniku Madjarske Janošu Aderu. U telegramu se izmedju ostalog navodi:

“Primite izraze mog najdubljeg saučešća povodom tragičnog udesa u Italiji, u kome je gubitak života mladih ljudi beskrajno bolan za sve. Građani Crne Gore saučestvuju u bolu bliskih i građana Madjarske”. opširnije
23.01.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan novinara
Predsjednik Filip Vujanović čestitao je 23. januar – Dan novinara Crne Gore svim novinarima i poslenicima javne riječi.

Predsjednik je uz srdačne čestitke povodom ovog značajnog datuma, novinarstva u Crnoj Gori, istakao značaj i ulogu medija koji treba da doprinesu razvoju našeg društva. Naglasio je da će Crna Gora i dalje obezbjeđivati demokratski ambijent kako bi se afirmisala nezavisnost i sloboda medija i novinarstva, a tradicija pisane riječi u Crnoj Gori i dalje bila obaveza svih novinara da svojom riječju objektivno i istinito informišu javnost u funkciji ukupnog prosperiteta. opširnije
20.01.2017.

Danilovgrad: Predsjednik Vujanović izvršio primopredaju dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je u kasarni ’’Milorad Šaranović’’ u Danilovgradu izvršio primopredaju dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. Dužnost je od admirala Dragan Samardžića, dosadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, preuzeo general-potpukovnik Ljubiša Jokić.

Prenosimo izlaganje Predsjednika:

Uvaženi predsjedniče Parlamenta,
Ministre odbrane,
Predsjedniče Skupštinskog odbora,
Cijenjeni visoki gosti,
Oficiri i vojnici Vojske Crne Gore,

Želim ovu priliku prije svega da iskoristim da iskažem poštovanje vama, Vojsci Crne Gore, za sve ono što činite za Crnu Goru. Da prenesem utisak apsolutno svih da Crna Gora mora biti ponosna na svoju Vojsku. I po Vojsci Crne Gore Crna Gora se poznaje u međunarodnoj zajednici sa najvećim ugledom koji je osvojila. Za to ste zaslužni vi. Sama činjenica da je admiral Samardžić u deset godina nezavisne Crne Gore bio devet godina načelnik Generalštaba pokazuje koje povjerenje države Crne Gore i Vojske Crne Gore je imao u obavljanju te važne dužnosti. Želim da iskažem poštovanje za sve što je učinio za Vojsku Crne Gore. Za povećanje njenog ugleda u Crnoj Gori i za vrednovanje Vojske Crne Gore u međunarodnoj zajednici. Posebno poštovanje za doprinos kvaliteta rada u vojnim misijama po kojima se Crna Gora veoma prepoznaje i široko cijeni. Želim posebno da naglasim njegov doprinos dostizanju standarda NATO-a, koji su za ovih deset godina bili snažna preporuka da Crna Gora u interesu apsolutno svih građana Crne Gore za par mjeseci postane punopravna članica NATO-a. Želim mu u budućoj dužnosti u međunarodnoj vojnoj diplomatiji dalji uspjeh i potvrdu onoga što je ovdje radio. Da i dalje na novim dužnostima obavlja ono što je interes Vojske Crne Gore. Da bude međunarodno prepoznata i cijenjena.

Uvaženi načelniče Generalštaba, generale Jokiću,

Vi ste ovu dužnost zaslužili svojim prethodnim radom. Radom oficira, radom generala i diplomatskim predstavnikom Crne Gore koji je snažno, na važnim adresama, promovisao vrijednost Vojske Crne Gore. Ubijeđen sam da ćete, kroz Vaš savjestan i predan rad, i činjenicu da je on prepoznat unutar Vojske Crne Gore, nastaviti da afirmišete vrijednosti Crne Gore u punoći Vojske Crne Gore. Neka je Vojska Crne Gore i nadalje važan znak prepoznavanja Crne Gore i važan dokaz da je vječna Crna Gora. opširnije
17.01.2017.

Dubai: Predsjednik Crne Gore sa predsjednikom Vlade UAE vladarom Dubaia
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Dubaiu sa predsjednikom Vlade UAE i vladarom Dubaia šeikom Muhamedom bin Rašid al Maktum-om.

Predsjednik Vujanović je istakao da su odnosi dvije države vrlo sadržajni naglašavajući da je do sada najviše afirmisana naša saradnja u oblasti turizma i poljoprivrede. Ocijenio je da je Porto Montenegro, kao elitna marina na Jadranu i Mediteranu, i izuzetno vrijedan turistički kompleks, najbolji promotor značaja turizma u Crnoj Gori i šansa za podsticaj daljeg interesovanja za ulaganje u ovu oblast iz UAE. Za to je svakako od posebnog značaja uspostavljanje avio linije između Crne Gore i UAE koje se očekuje tokom proljeća ove godine. Naglasio je potrebu daljeg unapređenja saradnje u oblasti poljoprivrede iskazujući poštovanje za značajnu kreditnu podršku njenom razvoju u Crnoj Gori čime se stvaraju uslovi povećanja poljoprivredne proizvodnje, prerade i izvoza. Posebnoje naglasio mogućnost investiranja na sjeveru Crne Gore upoznajući svog sagovornika i prisutne ministre sa resursima tog dijela Crne Gore kao i atraktivnim zimskim centrima koji su zahvalni za investiranje.

Predsjednik Vlade UAE se saglasio da je, u relativno kratkom periodu, ostvarena veoma intezivna saradnja koja se može dalje unapređivati zašta postoji interes dvije države. Konstatovao je da je neophodno snažnije promovisanje potencijala saradnje i intezivniji kontakti državnih organa, privrednih komora i udruženja kako bi se iskoristile sve mogućnosti saradnje. Istakao je da se Dubai intezivno priprema za EXPO 2020 godine i da je uvjeren da će Crna Gora na njemu na najbolji način promovisati svoja dostignuća i potencijale.

Na ovom sastanku, kao i na svim predhodnim, učestvovao je ambasador Crne Gore u UAE Darko Uskoković. opširnije
16.01.2017.

Abu Dabi: predsjednik Crne Gore na svjetskom samitu energetske budućnosti
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji u Abu Dabiu prisustvuje svjetskom samitu energetske budućnosti govorio je danas na svečanom otvaranju

Prenosimmo govor Predsjednika:

Vaše Visočanstvo, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, prinče prestolonasljedniče i zamjeniče glavnokomandujućeg Vojske UAE,

Vaša Visočanstva,
Ekselencije,
Uvaženi učesnici,
Dame i gospodo

Dozvolite mi, najprije, da najsrdačnije pozdravim, Njegovo Visočanstvo šeika Kalifu bin Zajeda al Nahjana, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i da izrazim poštovanje dalekosežnosti vizije liderstva Ujedinjenih Arapskih Emirata, zahvaljujući kojoj su Ujedinjeni Arapski Emirati postali jedna od najrazvijenijih država svijeta.

Velika mi je čast što pozvan od Njegovog Visočanstva šeika Muhameda Bin Zajeda Al Nahjana, princa prestolonasljednika Abu Dabija, imam priliku da vas pozdravim na svečanom otvaranju Svjetskog samita energetske budućnosti.

Želim, odmah i prije svega, da afirmišem Pariški sporazum iz 2015 godine sa Samita o klimatskim promjenama koji obezbjeđuje globalni odgovor na izazove klimatskih promjena, zadržavanjem porasta temperature na globalnom nivou ispod 2şC u odnosu na pre-industrijski period i ograničenjem porasta temerature čak na 1,5 şC. Ovaj sporazum je već ratifikovalo 118 strana potpisnica i to za manje od godinu dana. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora