31.12.2016.

Predsjednik Crne Gore čestitao novogodišnje praznike
Poštovani građani i građanke Crne Gore,

Na samom smo kraju 2016-te godine. Godine naših velikih državnih jubileja, integracionih i razvojnih uspjeha, parlamentarnih i lokalnih izbora, ali i godine koju smo mogli bolje iskoristiti za prevazilaženje podjela koje produbljujemo.

Ove godine smo proslavili deset godina od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore i milenijum njene državnosti. Ponosni smo na dostignuća koje je Crna Gora ostvarila u ovoj deceniji na spoljno-političkom planu, posebno u evropskim i evroatlanskim integracijama. Takođe i u ukupnom razvoju i reformama koje su osnažile njen demokratski kapacitet i karakter multietničkog i multireligijskog društva. U tome je posebno vrijedno što smo ojačali inače snažne spone, državne i građanske, sa našim susjedima i prijateljskim državama. U ime njegovanja i afirmacije njihovih manjina u Crnoj Gori i naše u njima što istinski i trajno manjine vrednuje kao značajne mostove saradnje. opširnije
26.12.2016.

Predsjednik Crne Gore uputio saučešće Predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je u povodu avionske nesreće kod Sočija uputio telegram saučešća Predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. Između ostalog u tekstu telegrama se navodi:

»Molim Vas da primite izraze najdubljeg saučešća u povodu tragedije u avionskoj nesreći kod Sočija. U Crnoj Gori dijelimo bol građana Rusije u žalosti za poginulim u ovoj nesreći.« opširnije
24.12.2016.

Predsjednik Vujanović čestitao Božić vjernicima katoličke vjeroispovjesti
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku gospidinu Roku Đonlešaju, nadbiskupu barskom i primasu srpskom gospodinu Iliji Janjiću biskupu kotorskom.

Povodom Božića, svim vjernicima i vjernicama katoličke vjeroispovijesti, svještenstvu i Vama lično upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru, sreći i spokojstvu proslavite dan Hristovog rođenja – nadahnuti neprolaznim vrijednostima čovječnosti koje simbolizuje ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

Ovih uzvišenih dana istrajmo u poštovanju vječnih poruka mira , povjerenja i tolerancije. Neka veliki praznik bude vodilja najplemenitijim mislima i djelima. Budimo uvijek podrška opštem napretku koji je utemeljen u tradicionalnoj bliskosti i poštovanju različitosti. Istrajmo u afirmaciji vrline i humanoj potrebi da objedinjeni opštim dobrom gradimo srećnu budućnost za sve nas i našu domovinu Crnu Goru, čijem smo napretku istinski posvećeni.

U to ime još jednom Vam čestitam Božić, najradosniji hrišćanski praznik, navodi se u čestitki Predsjedbika Vujanovića. opširnije
23.12.2016.

Oproštajna posjeta ambasadorke UAE
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici u oproštajnu posjetu ambasadorku Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Hafsa Al Ulamu.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje UAE za odluku da, u oktobru 2010 godine, u Crnoj Gori otvore ambasadu, prvu u regionu Zapadnog Balkana, i za ambasadora imenuju Hafsa Al Ulamu. Saopštio je visoko uvažavanje neposrednog doprinosa ambasadorke u obezbjeđenju kvalitetne ugovorne baze između dvije države i snažnom ekonomskom povezivanju kao i sadržajnoj saradnji u svim oblastima. U uvjerenju da će novoimenovani ambasador nastaviti uspješnu diplomatsku misiju predsjednik je ambasadorku odlikovao Medaljom za zasluge.

Ambasadorka UAE Hafsa Al Ulama je iskazala zadovoljstvo da je u svojoj šestogodišnjoj diplomatskoj misiji doprinosila saradnji dvije države koju ocjenjuje sadržajnom i intezivnom sa jasnom perspektivom daljeg unapređenja. Zahvaljujući se što je njen lični doprinos prepoznat saopštila je uvjerenje da će novoimenovani ambasador nastaviti diplomatsku misiju saradnje dvije države. opširnije
20.12.2016.

Predsjednik Crne Gore uputio saučešće Predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća Predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom brutalnog ubistva ambasadora Rusije u Turskoj Andreja Karlova. Vujanović je upućujući izraze najdubljeg saučešća konstatovao da ovaj teroristički akt ponovo podsjeća na globalnu opasnost ugrožavanja zajedničkih vrijednosti i potrebu udruženog djelovanja u njegovom suzbijanju. opširnije
20.12.2016.

Cetinje: Vujanović - Plevnelijev
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Rezidenciji na Cetinju sa predsjednikom Republike Bugarske Rosenom Plevnelievim. Predsednici su iskazali zadovoljstvo što se ove godine obilježava 120 godina od uspostavljanja i 10 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Bugarske. Konstatovali su da dvije države imaju sadržajne i bliske odnose, te da postoji prostor za njihovo unapređenje, posebno u sferi ekonomije. Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje Bugarskoj za podršku Crnoj Gori u njenim evropskim i evroatlantskim integracijama.

Cijeneći doprinos razvoju bilateralnih odnosa dvije države predsjednik Vujanović je uručio najveće državno odlikovanje Crne Gore predsjedniku Bugarske Rosenu Plevnelievu, koji je najveće odlikovanje Republike Bugarske uručio predsjedniku Vujanoviću. opširnije
19.12.2016.

Pismo Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon-a Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je pismo Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon-a, iz kojeg izdvajamo sljedeće:

„Nakon skoro deset godina od kada sam Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, dozvolite mi da Vam se toplo zahvalim za naše snažno partnerstvo, kao i da iskažem nadu da će se ono nastaviti sa mojim nasljednikom, gospodinom Antonio Gutjerešom.

Pariški Sporazum o promjeni klime i Agenda za održivi razvoj do 2030-te su van svake sumnje najznačajniji rezultat naših zajedničkih napora. Ipak, oni će opravdati naša očekivanja samo ako se njihova implementacija sprovede sa energijom sa kojom su vođeni pregovori čiji su oni rezultat.

Ključni prioritet blizak mom srcu, za koga se nadam da će dobiti punu podršku u narednim godinama, je iznad svega prevencija u svim oblastima rada, od mira i sigurnosti do ljudskih prava, humanitarnih aktivnosti i održivog razvoja.“ opširnije
19.12.2016.

Predsjednik Vujanović prisustvovao svečanoj sjednici Glavnog grada
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada- Podgorica koja je održana povodom Dana Opštine.

Predsjednik je građanima i građankama Podgorice odbornicima predsjedniku Skupštine opštine i gradonačelniku čestitao Dan Podgorice, i iskazao poštovanje za sve što je učinjeno. U prikazu ste vidjeli da je učinjeno mnogo u unapređenju infrastrukture i ukupnog kvaliteta života u Podgorici. Ja želim da iskažem posebno uvažavanje za ulaganje u obezbjeđenje novog poslovnog ambijenta Podgorice. Vidjeli ste da se mnogo ulaže u biznis zone u podsticaje preduzetništva i obezbjeđenje novih radnih mjesta što je svakako jedno od primarnih očekivanja Podgorice. Vidjeli ste da je Podgorica dobila sve što je neophodno za unapređenje ukupne infrastrukture za razvoj turizma i da je u ovoj godini imala impresivan broj, daleko iznad onoga što je republički procenat broja gostiju i noćenja u Podgorici, što pokazuje da Podgorica postaje jedan vrijedan turistički centar. To Podgorica svakako zaslužuje imajući u vidu i vrijednost kulturne baštine Podgorice, i događanja u kulturi koji obilježavaju i prepoznaju Podgoricu kao jedan od važnih centara i kulture i turizma Crne Gore. Ja sam ubijedjen da će se ovi projekti o kojima je gradonačelnik govorio ostvariti u dobroj dinamici i da Podgorica svojim razvojem obezbjeđuje punu valorizaciju onoga što su njene vrijednosti u ime boljeg kvaliteta života svih njenih građana.

Pitanje novinara: Može li jedno pitanje van teme? Vlada je juče smanjila za 20 odsto naknade majkama, a funkcionerima 8 odsto. Je li to pravedno da onome ko najmanje ima smanjiti 20 odsto, a funkcionerima koji da jesu u jeku rada smanjiti za 8 odsto? Je li to pravedno? Vi ste Predsjednik svih građana.

Odgovor Predsjednika: Vi ste postavili pitanje koje je dalo i odgovor na način kojim Vi projektujete taj odgovor. A ja ću da kažem sljedeće. Ja mislim da svi oni koji su makar i površno pratili budžet, a posebno oni koji su znali kakva su kretanja u budžetu, su imali realno očekivanje restrikcije u budžetu. Mislim da je važno da se Vlada nije opredijelila da poveća poreze, da je važno da se nije opredijelila da poveća PDV. Važno je da nije ukinula neka socijalna prava i da je u tom smislu dala ono što su projektovane vrijednosti dobrog budžeta koji će tekuće isplaćivati sve obaveze i kapitalnog i tekućeg budžeta i obezbijediti da se imaju i mjesečne plate, i mjesečna davanja socijalnih obaveza i naravno poštovanje kapitalnog budžeta koji je neophodan Crnoj Gori. Ja sam uvijek bio za to da tekući budžet ima maksimalni iznos, a da polako kapitalni budžet smanjujemo obzirom na to kako se Crna Gora razvijala i koje su mogućnosti kapitalnog razvoja. Stvar je opredjeljenja i medijskog posmatranja tih mjera u konkretizaciji koja će imati ukus i ocjenu i viđenje onako kako to koji medij koji medijski posrednik opredjeljuje. Vi ste dali svoje viđenje, ja svoju ocjenu ne želim da dam, jer mislim da je to Vladina politika koju podržavam, a čije detalje treba da objasni Vlada. Ja se veoma nadam da će majke sa troje djece da u jednom vremenu koje nije tako daleko dobiju mogućnost da, kroz bolji servis budžeta, dobiju šansu da imaju veće iznose. Za veće iznose svakako navijam. Takođe hoću da kažem ono što se kroz svu moju promociju državne politike prepoznaje da moramo maksimalno pažljivo i odgovorno da se odnosimo prema izvršenju svojih poreskih obaveza. Vi znate da je značajan dio budžetskog deficita i u tome što se te obaveze ne izvršavaju. Takođe da se mnogo ozbiljnije odnosimo prema investitorima. Dakle, toliko smo protjerali investitora iz Crne Gore i toliko smo investicionu klimu demotivisali da smo imali drugačiju politiku i bolje odnose, unutar struktura koji su o tome odlučivali, mi bi imali mnogo više radnih mjesta, veće plate i mogućnost da se budžet mnogo kvalitetnije puni. Pa možda da se i ove mjere koje su restriktivne, a koje očekujem da će biti u toku naredne dvije godine ispoštovane, da se ne primjenjuju na ovaj način i u ovom obimu. Drago mi je što se Vlada odlučila da onima koji imaju najviše redukcijom primanja smanji primanje. A kažem volio bih da u odnosu na majke sa troje djece se ima odnos koji će, obzirom na perspektivu budžeta, iskazati u narednom period vraćanje tog iznosa i bolji materijalni status. opširnije
16.12.2016.

Predsjednik Vujanović na dodjeli nagrada "Wild Beauty Award 2016"
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je pokrovitelj manifestacije "Wild Beauty Award 2016", koju organizuje turistička organizacija Crne Gore, večeras je u svečanoj sali Restorana „ Imanje knjaz“, uručio prvu nagradu za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore.

Prenosimo obraćanje Predsjednika:


Uvaženi Predsjedniče Parlamenta,
Ministre turizma i održivog razvoja,
Direktorka nacionalne turističke organizacije,
Vaše ekselencije,
Uvaženi turistički poslenici,
Dobitnici nagrada,
Cijenjeni gosti,
Dame i gospodo,

Raduje me da smo na ceremoniji dodjele turističkih nagrada koja je nesumnjivo i tradicionalna i prestižna. Tradicionalna - jer se održava dvanajesti put što pokazuje da ima svoju vrijednost kroz svoju istrajnost. Nema mnogo toga u Crnoj Gori što u svojim svečanostima ima svoju tradiciju pa me raduje da je svečanost turizma dobila taj tradicionalni karakter. Iz onoga što ćemo vidjeti utvrdićemo da je za sve nagrade mnogo konkurenata, da su oni svi uvaženi i da se nagrađuju oni koji su zaista najbolji. Prestižna - upravo zbog vrijednosti te nagrade koja se u turističkom smislu vrlo valorizuje, koju svi uvažavaju, i koja dobija svoj važan takmičarski dio. opširnije
14.12.2016.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan opštine Tuzi
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je povodom 15. decembra Dana opštine Tuzi uputio čestitku svim građanima i građankama, odbornicima, predsjedniku Skupštine gospodinu Fadilu Kajoshaju i predsjedniku opštine Tuzi gospodinu Abedinu Adžoviću.

Činim to sa uvjerenjem da će Opština Tuzi, kroz kvalitetnu saradnju sa državnim institucijama, Glavnim gradom i lokalnim samoupravama, pravilnom valorizacijom potencijala ovog kraja i uspješnom realizacijom razvojnih ciljeva ostvariti dalji dinamičan napredak, na dobrobit svih građana Crne Gore.

Kvalitetan razvoj Opštine Tuzi je naš zajednički cilj, sa težnjom za ravnomjeran i što intenzivniji razvoj Crne Gore u cjelini.

U to ime još jednom vam čestitam Dan opštine Tuzi i srdačno Vas pozdravljam, navodi se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
12.12.2016.

Predsjednik Vujanović sa Predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zahvalio se na toplom prijemu i dosadašnjoj aktivnoj podršci Slovenije Crnoj Gori i čestitao jubilej 25. godišnjicu samostalnosti i nezavisnosti Republike Slovenije. Istakao je da između dvije države postoje odlični temelji za saradnju i međusobno razumijevanje. Naglasio je veliki značaj slovenačkih investicija, pogotovo na području zaštite životne sredine i turizma u Crnoj Gori. Ukazao je na ulogu aktivne međuparlamentarne saradnje, i opisao aktuelne unutrašnje političke prilke, povezane sa bojkotom rada Skupštine Crne Gore. Detaljno je opisao konstruktivan odnos Crne Gore sa susjednim državama i njen doprinos stabilnosti područja Zapadnog Balkana, te ocijenio prilike u regionu.

Predsjednik Državnog zbora dr Milan Brglez čestitao je važne jubileje koje obilježava Crna Gora i istakao da su odnosi dvije države odlični, prijateljski i neopterećeni otvorenim pitanjima. Ponovio je čvrstu i aktivnu podršku Slovenije na putu približavanja Crne Gore evroatalntskim integracijama i izrazio, takođe, očekivanje za bližu međuparlamentarnu saradnju na nivou radnih tijela i grupa prijateljstava, kao i na najvišem nivou. Tom prilikom je iskazao, nadu da će uskoro imati priliku da i sam obavi zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Na kraju razgovora, predsjednik Državnog zbora dr Milan Brglez je potvrdio dalju podršku Slovenije Crnoj Gori u procesu približavanja Evropskoj uniji i uključivanja u NATO savez. Saopštio je da će se Slovenija još aktivnije zalagati za prisustvo Evropske unije u svim državama bivše zajedničke države. Isto tako je rekao da će Slovenija nastaviti sa pružanjem razvojne pomoći jer su na taj način oblikovani kontakti garancija za uspješan razvoj odnosa između dvije države i ubuduće.

Na sastanku su učestvovai ministar kulture Janko Ljumović i državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova Vera Joličić Kuliš. opširnije
12.12.2016.

Predsjednik Crne Gore sa Predsjednikom Vlade Republike Slovenije
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, u okviru zvanične posjete Sloveniji sastao se sa predsjednikom Vlade Republike Slovenije dr Mirom Cerarom. Sagovornici su se saglasili da države imaju veoma dobre odnose bez otvorenih pitanja. Predsjednik slovenačke Vlade je istakao da će Slovenija i dalje biti aktivan podržavalac približavanja Crne Gore evropskim integracijama i da će joj, pritom, pružati ekspertsku podršku.

Konstatovani su bliski odnosi dvije države sa mogućnošću i interesom za produbljivanje ekonomske saradnje.

Predsjednik Vlade dr Cerar je čestitao Crnoj Gori na njenom napretku u pristupanju NATO savezu, Slovenija je bila među prvim članicama koja je ratifikovala Protokol o pridruživanju. Isto tako je pohvalio njen napredak u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i najavio dalju podršku Slovenije. Sagovornici su se saglasilli da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana važna za stabilnost u regionu.

Na sastanku su učestvovai ministar kulture Janko Ljumović i državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova Vera Joličić Kuliš. opširnije
12.12.2016.

Predsjednik Crne Gore u zvanočnoj posjeti Sloveniji
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji na poziv predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora boravi u zvaničnoj posjeti Sloveniji dočekan je danas u Ljubljani uz najveće državne i vojne počasti. Predsjednici Vujanović i Pahor su nakon svečane ceremonije dočeka i bilateralnog sastanka održali konferenciju za medije.

Predsjednik Vujanović se zahvalio Predsjedniku Pahoru na pozivu i na srdačnom dočeku ,koji je potvrda dobrih odnosa Crne Gore i Slovenije. Takođe je uputio ličnu zahvalnost predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru na tome što je jedan od dva utemeljivača Brdo brioni pricesa koji je važna regionalna inicijativa i koja preko Slovenije i Hrvatske, kao članice EU, povezuje Zapadni Balkan sa EU. Rekao je da svi tu inicijativu sa prostora Zapadnog Balkana doživljavamo kao izuzetno značajnu i kao snažnu konekciju država Zapadnog Balkana preko Slovenije i Hrvatske sa EU i kao važan razlog da se EU snažnije fokusira prema Zapadnom Balkanu i doprinese da se ostvare dva cilja. Da se napravi bolja infrastrukturna povezanost država Zapadnog Balkana i da se bolje iskoriste resursi Zapadnog Balkana. Svi smo kroz Berlinski proces koji je iniciran inicijativom Brdo Brioni već osjetili benefite i države Zapadnog Balkana su se snažnije povezale u projektima evropske integracije i infrastrukturnim projektima na mnogo vidljiviji i neposredniji način. U tom smislu zasluga Hrvatske i Slovenije, u personalnom smislu predsjednika Slovenije je visoko uvažena u regionu i ja u ime Crne Gore želim i da je javno saopštim.

Što se tiče bilateralnih odnosa složio bih se sa konstatacijom predsjednika Pahora da su oni bez otvorenih problema sa otvorenim prostorom saradnje danas obogaćena sa dva nova ugovora, sa ugovorom o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja, koji dvije važne sfere društvenog djelovanja povezuje dvije države i daje mogućnost intenzivnije i sadržajnije komunikacije u ove dvije važne djelatnosti i drugi sporazum za međunarodno razvojnu pomoć Crnoj Gori koja je već od 2012. godine tekuća i koja je ovim sporazumom za 2016. i 2017. godinu utvrdila nove projekte saradnje. Dakle, radi javnosti da kažem da je to podrška i pomoć projektima koji su usmjereni na održivi razvoj i na zaštitu životne sredine i na projekte koji će biti u funkciji boljeg kvaliteta života u sredinama u kojima se oni realizuju. Do sada su bili usmjereni uglavnom na prostoru Žabljaka, dakle jednog vrijednog zimskog centra Crne Gore, koji je kroz ono što su iskustva Slovenije u zimskom turizmu dobio značajno unapređenje ovim novim sporazumom. Uz projekte Žabljaka data su i dva vrijedna i važna projekta van Žabljaka za doprinos dalje afirmacije i vrijednosti Skadarskog jezera, koji je jedno od najčistijih jezera na tom prostoru Zapadnog Balkana, gdje će se raditi jedan prečišćivač za ribarsko naselje na tom jezeru, i za revitalizaciju deponije u Plavu. Ova pomoć se realizuje u zajedničkom djelovanju Vlade Slovenije i Vlade Crne Gore, tako da je i to način da te dvije vlade sarađuju bliskije, neposrednije i kvalitetnije. Ja sam ubijeđen da će ovaj poziv koji činimo ja i predsjednik Pahor zajednički biti prihvaćen od strane dvije vlade, da se Međudržavna komisija sastane ,da napravi jedan dobar presjek onoga što je do sada radila i da inicira saradnju u svim oblastima u budućnosti i da te saradnje budu na nivou vrhunske potrebe dvije države. A rekao bi i očekivanje stanovništva Crne Gore i Slovenije, koje je izuzetno blisko i usmjereno jedno prema drugom. Želim da ovom prilikom iskažem posebnu zahvalnost i Sloveniji i mom prijatelju Borutu Pahoru za podršku evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore. Dakle, evroatlantske integracije su u završnoj fazi ratifikacije Pristupnog protokola koji je među zemljama EU prvo ratifikovala Slovenija, a koja je kao kontakt država Crne Gore od 2011. do 2014. godine pomogla značajno da mi dostignemo standarde NATO-a. Zahvaljujem Sloveniji za visoku ekspertsku pomoć u pridruženju EU i slažem se sa konstatacijom da jesmo lider u evropskim integracijama i dobar primjer, ali to treba samo dodatno da nas motiviše da ubrzamo proces evropske integracije. Dakle, očekujemo i nadalje prisnu blisku i partnersku saradnju sa Slovenijom u ovim integracijama, naravno uz visoku zahvalnost i ekspertsku pomoć u tome. Razgovarali smo uz praktično jednako viđenje o regionalnim pitanjima u okviru onoga što inače radimo o inicijativi Brdo Brioni i bili u prilici da konstatujemo da imamo identične pogleda na region i identičnu procjenu da je za region ova inicijativa vrlo važna, a Berlinski proces koji je pokazao već svoje efekte jako bitan. Tako da sam uvjeren da će naredni sastanak u Skoplju biti takođe sa dobrim učinkom i da ćemo biti u prilici da afirmišemo vrijednosti ove inicijative. Razgovarali smo naravno i o Slovencima u Crnoj Gori i Crnogorcima u Sloveniji i ocijenili da su oni dobar most saradnje i zahvaljujem za otvaranje Njegoševe klupe na prostoru gdje je Njegošev spomenik u prostoru Njegoševe ulice, koji nam na simboličan i lijep način pokazuje povezanost naše dvije države. Dakle, predsjedniče Borute hvala ti za ono što si učinio za naše odnose i za ukupnu saradnju dvije države.


Izjava Predsjednika Pahora:

Poštovani gospodine Predsjedniče, dragi prijatelju ministri ekselencije, dame i gospodo. Velika mi je radost zadovoljstvo i čast što na zvaničnoj posjeti u Sloveniji mogu ugostiti Predsjednika Filipa Vujanovića sa delegacijom. Ova posjeta ne znači samo priliku za obostrano zadovoljstvo i dobru volju desetogodišnjih odnosa između nezavisnih država Slovenije i Crne Gore, odličnih političkih, ekonomskih i međuljudskih odnosa već je to i prilika da obije države izmijene stavove o njihovom daljnjem bilateralnom odnosu, međunarodnim pitanjima saradnje zbog toga da bi svijet bio mirniji bezbjedniji i perspektivniji. Čestitam Crnoj GOri na značajnim uspjesima nap utu u EU i u NATO savez. Čak i više Crna Gora je pozitivan primjer države na zapadnom balkanu i to što se tiče proširenja EU i što se tiče proširenja NATO saveza. i kao štos am već prije rekao u razgovorima sa Predsjednikom u četiri oka i posli toga u razgovorima izmednju obije delegacije sve dok je taj process tako pozitivan to je dobro za Crnu Goru, to je dobro za Sloveniju za zemlje u neposrednom susjedstvu za EU i za NATO. Možemo samo poželjeti da kao što sada uspješno teče ovaj proces isto tako uspješnoi završi sa članstvom u EU i NATO. Pregovori i njihov uspješan završetak uklonio bi sumje koje se javljaju kako u EU tako i u NATO-u u vezi sa korišnošću i uspješnošću proširenja. Zbog toka je odlučan saveznik Crne Gore kod vaših pregovora sa EU i okviru procesa za NATO. Nadamo se da će u prvoj polovini sledeće godine process ratifikacije biti okončan te da će sa odlukom u Parlamentu Crna Gora završiti to važno poglavlje koje je važno za vas za nas i za sve članice NATO saveza. Te da će uspješno biti završen i process ulaska u NATO koji je posebno u ovoj geo-političkoj situaciji koji smo svjedoci, jako zahtjevan te koji će dodatno ojačati autoritet Crne Gore kao pouzdanog partnera i buduće članice EU. U tom duhu poštovani Predsjedniče dragi Filipe želi Slovenija nastaviti dobre odnose kao što je to činila do sada u najboljoj vjeri jer je to posebno važno za vas za nas za EU za NATO savez. biateralni odnosi izmedju Slovenije i Crne Gore su odlični i nema nikakvih otvorenih pitanja. Ekonomski odnosi bolji sun ego što su bili u perodu kada je Slovenija prolazila kroz tešku ekonomsku krizu, ali već 2015 zabilježili smo robnu razmjenu u visini nešto manje od 90 miliona eura. To za dvije ovako male ekonomije nije niska robna razmjena ali zajedno sa Predsjendikom ocjenjujemo da bi mogla biti viša te se stoga slažemo iako to nije naš prvobitni zadatak da ćemo podstaknuti obije Vlade na obnavljanje rada mješovite komisije koje su se poslednji puta sastali 2013. godine. Milsimo da bi to bilo korisno za povećanje robne razmjene za veću investicijsku aktivnost Slovenije u Crnoj Gori i Crne Gore u Sloveniji pa i za zajednički nastup na trećim tržištima.
Sa predsjednikom smo razgovarali i o daljoj sudbini inicijative Brdo Brioni i slažemo se da u jednom vrlo važnom trenutku na početku, ali i sa nastavkom ta inicijativa je nudila priliku da Zapadni Balkan ostao u kolektivnoj svijesti EU, tako i NATO-a. Da smo uspjeli izbrisati neke sumnje koje su imale te dvije institucije prema Zapadnom Balkanu i da je ta inicijativa pridonijela da je proces rješavanja bilateralnih odnosa išao dalje a poseno stvaranju uzajamnog dijaloga. proces je ostao mnogo jači no što nam se činilo prije pet ili sedam godina. Da završim – slovensko-crnogorski odnosi su odlični. Jako smo zadovoljni što Crnoj Gori uspijeva što radi, jer uspjeh Crne Gore je i naš uspjeh i željeli bismo da se uključivanje Crne Gore u NATO i EU dogodi što prije, jer to će biti znak da postoji nada i to kako za proširenje EU, tako i za širenje NATO-a i da unatoč nekim sumjama i skepsama koje se javljaju zbog različitih pitanja u EU i NATO, što se tiče njihove budućnosti da proces proširenja nije završen. U tom smislu Crna Gora predstavlja referentnu državu ako smijem tako reći. Predsjedniče dobro nam došao u Sloveniju i sretan sam što smo imali priliku da se susretnemo i doš jednom iskazati da ćemo koliko god je to u našoj moći da ćemo njegovati tijesne i prijateljske odnose između nas dvojice i država. opširnije
09.12.2016.

Predsjednik Vujanović u Danilovgradu
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas svečanoj sjednici SO Danilovgrad koja je održana povodom Dana Opštine.

Predsjednik je građanima i građankama Danilovgrada, odbornicima, predsjednicima Skupštine opštine i predsjedniku Opštine čestitao praznik i iskazao zadovoljstvo što je svake godine u prilici da dijeli čestitke za njihov uspjeh. Ovo je bio sjajan prikaz deset godina Danilovgrada. Deset godina koje su izmijenile nesumnjivo sadržaj života u Danilovgradu, dali šansu da se valorizuju njegove vrijednosti i da se prepozna uspjeh politike administracije Danilovgrada, koja je bila usmjerena na unapređenje kvaliteta života u Danilovgradu. Vidjeli smo da se u Danilovgrad dolazi, a da se iz njega ne odlazi i da Danilovgrad povećava broj svojih stanovnika da kroz biznis zonu stvara uslove za nova radna mjesta, da obezbjeđuje snažnu podršku preduzetništvu i da je u mnogo čemu dobar primjer. Ja čestitam administraciji, na čelu sa predsjednikom Opštine, na svim uspjesima, uvjeren da će se i nadalje resursi Danilovgrada maksimalno koristiti, i da će to biti u interesu građana Danilovgrada i povećanja kvaliteta života stanovništva ovog prostora. opširnije
24.11.2016.

Predsjednik Vujanović u Baru
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je danas svečanoj sjednici SO Bar. Predsjednik je građanima i građankama Bara, odbornicima, predsjedniku Skupštine Opštine i predsjedniku čestitao praznik i iskazao poštovanje za ono što je učinjeno između dva praznika i uvjerenje da će se svi ambiciozni planovi realizovati. Čuli smo ohrabrujuće podatke uspjeha turističke sezone koja je bila bolja nego prethodna rekordna. Koja je obezbijedila nove sadržaje da Bar valorizuje svoje vlike turističke vrijednosti. Ja sam ubijeđen da će se i taj dio snažne šanse razvoja Bara maksimalno iskoristiti. Da će ono što Luka znači za Bar i sve ono što je snažna, privredna i ukupna ekonomska mogućnost biti u korist za interes svih njenih građana i ubijeđen sam da će Bar ono što ima kao svoje potencijale maksimalno valorizovati u interesu svih u Baru. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora