27.01.2017.

Predsjednik Vujanović primio predsjednika Specijalne olimpijade za Evropu
Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, primio je danas, Davida S. Evangelistu, predsjednika Specijalne olimpijade za Evropu i potpredsjednika Svjetske specijalne olimpijade, sa saradnicima.

Evangelista je upoznao predsjednika Vujanovića sa radom i programskim sadržajima organizacije koja na međunarodnom nivou postoji od 1986. i pridruženi je član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Takođe je istakao da je Osnovna misija Specijalne olimpijade afirmacija sporta i unapređenje života osoba sa intelektualnim invaliditetom. Istakao značaj uključivanja Ministarstva sporta, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete za što uspješniju realizaciju ciljeva Specijalne olimpijade.

Predsjednik Filip Vujanović je iskazao poštovanje za rad i humana opredjeljenja pokreta Specijalne olimpijade-globalne organizacije koja kroz sport i sportske aktivnosti nastoji da osobama sa intelektualnim invaliditetom omogući bolju društvenu integraciju. Predsjednik Vujanović je iskazao uvjerenje da će Olimpijski komitet Crne Gore doprinijeti da ova organizacija zaživi u Crnoj Gori i postane respektabilan dio Specijalne olimpijade, u skladu sa našim opredjeljenjem unapređenja položaja osoba sa intelektualnim invaliditetom i njihovim uključivanjem u sve oblasti društva, na ravnopravnoj osnovi. Predsjednik Vujanović je istakao uvjerenje da će Vlada Crne Gore u skladu sa svojim nadležnostima dati doprinos afirmaciji misije koju promoviše Specijalna olimpijada.

Na sastanku je učestvovao i predsjednik Olimpijskog komiteta Crne Gore Duško Simonović, sa saradnicima. opširnije
23.01.2017.

Predsjednik Crne Gore uputio saučešće Predsjedniku Mađarske
U povodu tragičnog udesa madjarskog autobusa u Italiji Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća Predsjedniku Madjarske Janošu Aderu. U telegramu se izmedju ostalog navodi:

“Primite izraze mog najdubljeg saučešća povodom tragičnog udesa u Italiji, u kome je gubitak života mladih ljudi beskrajno bolan za sve. Građani Crne Gore saučestvuju u bolu bliskih i građana Madjarske”. opširnije
23.01.2017.

Predsjednik Vujanović čestitao Dan novinara
Predsjednik Filip Vujanović čestitao je 23. januar – Dan novinara Crne Gore svim novinarima i poslenicima javne riječi.

Predsjednik je uz srdačne čestitke povodom ovog značajnog datuma, novinarstva u Crnoj Gori, istakao značaj i ulogu medija koji treba da doprinesu razvoju našeg društva. Naglasio je da će Crna Gora i dalje obezbjeđivati demokratski ambijent kako bi se afirmisala nezavisnost i sloboda medija i novinarstva, a tradicija pisane riječi u Crnoj Gori i dalje bila obaveza svih novinara da svojom riječju objektivno i istinito informišu javnost u funkciji ukupnog prosperiteta. opširnije
20.01.2017.

Danilovgrad: Predsjednik Vujanović izvršio primopredaju dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas je u kasarni ’’Milorad Šaranović’’ u Danilovgradu izvršio primopredaju dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. Dužnost je od admirala Dragan Samardžića, dosadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, preuzeo general-potpukovnik Ljubiša Jokić.

Prenosimo izlaganje Predsjednika:

Uvaženi predsjedniče Parlamenta,
Ministre odbrane,
Predsjedniče Skupštinskog odbora,
Cijenjeni visoki gosti,
Oficiri i vojnici Vojske Crne Gore,

Želim ovu priliku prije svega da iskoristim da iskažem poštovanje vama, Vojsci Crne Gore, za sve ono što činite za Crnu Goru. Da prenesem utisak apsolutno svih da Crna Gora mora biti ponosna na svoju Vojsku. I po Vojsci Crne Gore Crna Gora se poznaje u međunarodnoj zajednici sa najvećim ugledom koji je osvojila. Za to ste zaslužni vi. Sama činjenica da je admiral Samardžić u deset godina nezavisne Crne Gore bio devet godina načelnik Generalštaba pokazuje koje povjerenje države Crne Gore i Vojske Crne Gore je imao u obavljanju te važne dužnosti. Želim da iskažem poštovanje za sve što je učinio za Vojsku Crne Gore. Za povećanje njenog ugleda u Crnoj Gori i za vrednovanje Vojske Crne Gore u međunarodnoj zajednici. Posebno poštovanje za doprinos kvaliteta rada u vojnim misijama po kojima se Crna Gora veoma prepoznaje i široko cijeni. Želim posebno da naglasim njegov doprinos dostizanju standarda NATO-a, koji su za ovih deset godina bili snažna preporuka da Crna Gora u interesu apsolutno svih građana Crne Gore za par mjeseci postane punopravna članica NATO-a. Želim mu u budućoj dužnosti u međunarodnoj vojnoj diplomatiji dalji uspjeh i potvrdu onoga što je ovdje radio. Da i dalje na novim dužnostima obavlja ono što je interes Vojske Crne Gore. Da bude međunarodno prepoznata i cijenjena.

Uvaženi načelniče Generalštaba, generale Jokiću,

Vi ste ovu dužnost zaslužili svojim prethodnim radom. Radom oficira, radom generala i diplomatskim predstavnikom Crne Gore koji je snažno, na važnim adresama, promovisao vrijednost Vojske Crne Gore. Ubijeđen sam da ćete, kroz Vaš savjestan i predan rad, i činjenicu da je on prepoznat unutar Vojske Crne Gore, nastaviti da afirmišete vrijednosti Crne Gore u punoći Vojske Crne Gore. Neka je Vojska Crne Gore i nadalje važan znak prepoznavanja Crne Gore i važan dokaz da je vječna Crna Gora. opširnije
17.01.2017.

Dubai: Predsjednik Crne Gore sa predsjednikom Vlade UAE vladarom Dubaia
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas u Dubaiu sa predsjednikom Vlade UAE i vladarom Dubaia šeikom Muhamedom bin Rašid al Maktum-om.

Predsjednik Vujanović je istakao da su odnosi dvije države vrlo sadržajni naglašavajući da je do sada najviše afirmisana naša saradnja u oblasti turizma i poljoprivrede. Ocijenio je da je Porto Montenegro, kao elitna marina na Jadranu i Mediteranu, i izuzetno vrijedan turistički kompleks, najbolji promotor značaja turizma u Crnoj Gori i šansa za podsticaj daljeg interesovanja za ulaganje u ovu oblast iz UAE. Za to je svakako od posebnog značaja uspostavljanje avio linije između Crne Gore i UAE koje se očekuje tokom proljeća ove godine. Naglasio je potrebu daljeg unapređenja saradnje u oblasti poljoprivrede iskazujući poštovanje za značajnu kreditnu podršku njenom razvoju u Crnoj Gori čime se stvaraju uslovi povećanja poljoprivredne proizvodnje, prerade i izvoza. Posebnoje naglasio mogućnost investiranja na sjeveru Crne Gore upoznajući svog sagovornika i prisutne ministre sa resursima tog dijela Crne Gore kao i atraktivnim zimskim centrima koji su zahvalni za investiranje.

Predsjednik Vlade UAE se saglasio da je, u relativno kratkom periodu, ostvarena veoma intezivna saradnja koja se može dalje unapređivati zašta postoji interes dvije države. Konstatovao je da je neophodno snažnije promovisanje potencijala saradnje i intezivniji kontakti državnih organa, privrednih komora i udruženja kako bi se iskoristile sve mogućnosti saradnje. Istakao je da se Dubai intezivno priprema za EXPO 2020 godine i da je uvjeren da će Crna Gora na njemu na najbolji način promovisati svoja dostignuća i potencijale.

Na ovom sastanku, kao i na svim predhodnim, učestvovao je ambasador Crne Gore u UAE Darko Uskoković. opširnije
16.01.2017.

Abu Dabi: predsjednik Crne Gore na svjetskom samitu energetske budućnosti
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji u Abu Dabiu prisustvuje svjetskom samitu energetske budućnosti govorio je danas na svečanom otvaranju

Prenosimmo govor Predsjednika:

Vaše Visočanstvo, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, prinče prestolonasljedniče i zamjeniče glavnokomandujućeg Vojske UAE,

Vaša Visočanstva,
Ekselencije,
Uvaženi učesnici,
Dame i gospodo

Dozvolite mi, najprije, da najsrdačnije pozdravim, Njegovo Visočanstvo šeika Kalifu bin Zajeda al Nahjana, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i da izrazim poštovanje dalekosežnosti vizije liderstva Ujedinjenih Arapskih Emirata, zahvaljujući kojoj su Ujedinjeni Arapski Emirati postali jedna od najrazvijenijih država svijeta.

Velika mi je čast što pozvan od Njegovog Visočanstva šeika Muhameda Bin Zajeda Al Nahjana, princa prestolonasljednika Abu Dabija, imam priliku da vas pozdravim na svečanom otvaranju Svjetskog samita energetske budućnosti.

Želim, odmah i prije svega, da afirmišem Pariški sporazum iz 2015 godine sa Samita o klimatskim promjenama koji obezbjeđuje globalni odgovor na izazove klimatskih promjena, zadržavanjem porasta temperature na globalnom nivou ispod 2şC u odnosu na pre-industrijski period i ograničenjem porasta temerature čak na 1,5 şC. Ovaj sporazum je već ratifikovalo 118 strana potpisnica i to za manje od godinu dana. opširnije
16.01.2017.

Abu Dabi: Predsjednik Crne Gore sa krunisanim princom Abu Dabia
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se u Abu Dabiu sa Muhamedom Bin Zajed Al Nahijanom krunisanim princom i predsjednikom Izvršnog savjeta Abu Dabia.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje krunskom princu UAE za kontinuirani i snažni lični doprinos uspostavljanju i unapređenju ukupnih odnosa UAE sa Crnom Gorom. Među brojnim projektima koji su u Crnoj Gori realizovani predsjednik je izdvojio Capital Plazu u Podgorici i Porto Montenegro u Tivtu. Iskazao je očekivanje daljeg investiranja u razvoj marine i turističkih kapaciteta u Porto Montenegro čime će ovaj kompleks sačuvati svoju visoku prestižnost i doprinositi kvalitetu ponude turizma Crne Gore. Vlasnik Capital Plaze je nedavnim otvaranjem prestižnog hotela pokazao da ovaj najveći poslovno-stambeno objekat u Crnoj Gori svojim novim sadržajima obezbjeđuje dodatne vrijednosti. Predsjednik je ukazao je na značaj kreditne podrške za završetak regionalnog vodovoda koji je obezbijedio kvalitetno snabdijevanje našeg primorja. Takođe i kreditne podrške za poljoprivredu koja je kroz jačanje mogućnosti razvoja prerađivačkih kapaciteta dao veliku šansu razvoju poljoprivrede.

Krunski princ UAE Šeik Muhamed Bin Zajed Al Nahijan saglasio se da je kvalitet dosdašnje uspješne saradnje garancija njenog daljeg unapređenja u uvjerenju da će ekonomska saradnja biti temelj ukupnih odnosa dvije države. opširnije
15.01.2017.

Abu Dabi: Predsjednik Crne Gore sa predsjednicom Parlamenta UAE
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji boravi u Abu Dabiu na poziv šeika Muhameda Bin Zajeda Al Nahijana krunisanog princa i predsjednika Izvršnog savjeta Abu Dabia, gdje učestvuje na svjetskom samitu o budućnosti energetike, sastao se danas sa predsjednicom Parlamenta UAE Amal al Qubaisi.

Predsjednica Parlamenta UAE Amal al Qubaisi detaljno je predstavila nadležnosti Parlamenta stavljajući poseban naglasak na važnu ulogu parlamentarne diplomatije za promociju vrijednosti UAE kao i vrlo konstruktivno djelovanje kroz interparlanentarnu uniju. Saopštila je da je ona prva žena u okviru arapskih država koja je predsjednica Parlamenta što za nju predstavlja posebnu čast i dokazom je važne uloge žena u UAE. Opisala je redovne aktivnosti Parlamenta i iskazala spremnost da dođe u Crnu Goru kako bi uspostavljanjem saradnje sa Skupštinom Crne Gore dala doprinos u jačanju dobrih odnosa dvije države.

Predsjednik Vujanović je iskazao zadovoljsvo da je njegov prvi susret u UAE bio sa Predsjednicom Parlamenta saglašavajući se da je vrijednost saradnje parlamanata snažan doprinos ukupnoj međudržavnoj saradnji. U tom smislu saopštio je zadovoljstvo spremnošću predsjednice Parlamenta da posjeti Crnu Goru uvjeren da Parlamenti mogu naći zajednički prostor saradnje.


Predsjednik Vujanović je danas u Abu Dabiu položio vijenac na memorijalni kompleks Wahat Al Karamah poštujući tradiciju iskazivanjem odnosa prema stradalim koji su učestvovali u mirovnim i drugim misijama. opširnije
14.01.2017.

Predsjednik Vujanović u Abu Dabiju na Svjetskom samitu o budućnosti energetike
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović će na poziv šeika Mohameda Bin Zajed Al Nahijana, krunisanog princa i predsjednika Izvršnog savjeta Abu Dabija od 15 do 17. januara 2017 godine učestovati na Svjetskom samitu o budućnosti energetike i obratiće se na ceremoniji otvaranja.

Tokom boravka predsjednik Vujanović će imati i bilateralne susrete sa najvišim zvaničnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata. opširnije
13.01.2017.

Održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost
Danas je u Podgorici održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost. Sjednici je predsjedavao Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a prisustvovali su članovi Savjeta predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Sjednici Savjeta su, po pozivu, prisustvovali ministar odbrane mr Predrag Bošković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić, direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić.

Savjet je donio odluku o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vježbama u inostranstvu u 2017. godini. Odukom je predviđeno učešće na 22 vojne vježbe, čime će se značajno unaprijediti sposobnosti Vojske Crne Gore za izvršavanje raznovrsnih i veoma složenih zadataka. Savjet je odao priznanje pripadnicima Vojske Crne Gore za učešće u vojnim vježbama u inostranstu u toku 2016. godine i visoko ocijenio njihov doprinos u jačanju ugleda Crne Gore i Vojske u Crne Gore, što je visoko ocijenjeno i od strane partnera.

Na predlog Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Savjet je odredio Mevludina Nuhodžića, ministra unutrašnjih poslova, za koordinatora Biroa za operativnu koordinaciju i usklađivanje aktivnosti organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor Crne Gore.

Na predlog ministra odbrane Savjet je postavio general-potpukovnika Ljubišu Jokića na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, dok je admirala Dragana Samardžića, dosadašnjeg načelnika Generalštaba imenovao na dužnost izaslanika odbrane pri misiji u OEBS-u, a njegovog zamjenika, brigadnog generala Rajka Pešića za vojnog predstavnika Crne Gore pri NATO-u i EU u Briselu.

Savjet je razmotrio i usvojio Informaciju o mogućim modelitetima zaštite vazdušnog prostora Crne Gore kada postane punopravna članica NATO i ovlastio ministra odbrane da sa partnerima usaglasi sve neophodne aktivnosti na uspostavljanju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti. opširnije
12.01.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Bangladeša u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bangladeša Hassan Mahmood Khandker-a , koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je ocijenio nužnim da se uspostavi ugovorna osnova saradnje dvije države i ocijene prostori moguće saradnje prije svega kroz aktivnosti privrednih komora i odgovarajućih udruženja poslodavaca.

Ambasador Hassan Mahmood Khandker je saopštio namjeru pune posvećenosti uspostavljanja odnosa između dvije države. opširnije
12.01.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Luksemburga u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Luksemburga Olivier Baldauff-a , koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na nerezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je ocijenio da je iskustvo Luksemburga u evropskim i evroatlanskim integracijama bilo znaćajno za Crnu Goru u pristupanju EU i NATO-u. Konstagtovao je da je važno da unaprijedimo ekonomsku saradnju , uz očekivanje da će tome prije svega, biti posvećena diplomatska misija novoimenovanog ambasadora.

Ambasador Olivier Baldauff se saglasio o kvalitetnim odnosima dvije države i mogućnošću da se oni dalje unapređuju. opširnije
12.01.2017.

Predsjednik Vujanović primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Hrvatske u Crnoj Gori
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Hrvatske, Veselka Grubišić-a , koji će svoju dužnost u Crnoj Gori obavljati na rezidentnoj osnovi.

Predsjednik Vujanović je iskazao poštovanje Hrvatskoj za njenu podršku i pomoć u evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore. Posebno je naglasio vrijednost priprema i zajedničkog djelovanja u mirovnim misijama čime se pokazalo da je Vojska Crne Gore pouzdan partner u izvršenju ovih značajnih međunarodnih obaveza. Ocijenio je bilateralne odnose sadržajnim ističući zajednički interes njihovog daljeg unapređenja.

Ambasador Veselko Grubišić je iskazao zadovoljstvo da će svoju diplomatsku misiju vršiti u Crnoj Gori uz spremnost njegove pune posvećenosti afirmaciji i unapređenju odnosa dvije države.
opširnije
11.01.2017.

Održana 31. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene
Danas je u Podgorici održana 31. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Na sjednici su razmotrene tekuće i planirane aktivnosti u okviru valorizacije potencijala Bjelasice i Komova. Vrednujući njegov značaj za razvoj sjevera Crne Gore, u toku ove godine biće intenzivirane aktivnosti za tri skijališta planirana Prostornim planom posebne namjene Bjelasice i Komova- Kolašina 1600, Cmiljače u Bijelom Polju i Žarskog u Mojkovcu.

U primjeni Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine i uspostavljanja optimalne institucionalne organizacije i finansiranja održivog razvoja ocijenjeno je da bi bilo primjereno da postojeći Nacionalni savjet, kao savjetodavno tijelo Vlade, bude transformisan u Državni savjet za održivi razvoj.

U oblasti klimatskih promjena iskazano je očekivanje da će Zakon o potvrđivanju Pariskog Sporazuma o smanjenju emisija gasova staklene bašte biti donijet u prvoj polovini ove godine. Takođe, podržane su aktivnosti na uvođenju nisko-karbonskog pristupa kojim se podstiče nisko-karbonski model razvoja turizma.

U oblasti ljudskih i društvenih resursa data je podrška sprovođenju Strategije za mlade 2017-2021 i Akcionog plana Strategije razvoja ženskog preduzetništva za 2017. godinu i ocijenjeno da će ovi dokumenti doprinijeti implementaciji Akcionog plana Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine. Takođe, razmotren je i upućen u dalju proceduru prema Vladi Crne Gore Peti godišnji izvještaj o sprovođenju Milenijumskih razvojnih ciljeva u Crnoj Gori, kao i Pilot izvještaj o realizaciji Akcionog plana Nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem.

Razmatrajući dosadašnje aktivnosi u tretmanu otpada Nacionalni savjet je ukazao na neophodnost njihovog intenziviranja, čime će se u skladu sa standardima EU, obezbijediti najefikasniji model sakupljanja, selekcije, reciklaže, sa krajnjim ciljem termičke obrade otpada.

Nacionalni savjet je razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.
opširnije
06.01.2017.

Predsjednik Crne Gore čestitao Božić
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je božićne praznike svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti.

“Povodom Božića svim pravoslavnim vjernicima i vjernicama u Crnoj Gori najsrdačnije čestitam najradosniji hrišćanski praznik.

Činim to sa uvjerenjem da će uzvišene poruke i vrijednosti simbolike Božića osnažiti ljubav, solidarnost i zajedništvo. Neka iskrena bliskost i sloga budu temelj našeg napretka koji se ogleda u plemenitoj ljudskoj potrebi da gradimo bolju budućnost za sve nas koji živimo u Crnoj Gori i vjerujemo u njen prosperitet i vječno trajanje.

U to ime još jednom čestitam Božič sa željom da svima donese mir, dobro zdravlje i sreću“, navodi se u čestitki predsjednika Vujanovića. opširnije
SljedećiPrethodni
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Cetinje 20. maj 2013. godine

Himna Crne Gore

Himna Crne Gore

 

Da li podržavate stav Predsjednika da su ekonomska i socijalna pitanja prioritet Crne Gore
da
neCopyright 2003 © Predsjednik Crne Gore
Powered by Internet Crna Gora